Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ринг свободен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Ринг свободен

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Аз със стюардеса пропушвах.
    Интересно! И аз започнах със Стюардеса, минах през Родопи и се заковах на Слънце. И така 17 години.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Качак е най-долното качество тютюн, това което остава след като се пресее хубавото от нарязания тютюн.
      Демек-главно жили и някоя друга заблудила се част от петурата.

Пушат го обикновено най-утаените индивиди, поради липса на възможност да си купят нормален тютюн.
      Първата ми асоциация на качак, е изразът: "Арда качак". Съвсем фабрични цигари, със всички фискални инсигнии. Но без филтър, онези пакети с няколко борчета и нещо синьо, което очевидно трябва да е Арда (реката).
      Качак, явно е дума от рода на: "таковата" - почти всичко минава с нея.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
        Да се върнем към примерите, които биха оправдали съществуването на пълен и празен член. Чакам...
        Би могъл да попиташ и англичаните за неправилните глаголи или Shall- Will... Някакъв криворазбран признак за ерудиция, може би?!
        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
          Да се върнем към примерите, които биха оправдали съществуването на пълен и празен член. Чакам...
          Едва ли някой се интересува от нашето мнение, но приетият правопис е задължителен. И на мен не ми харесват некой правила, ама трябва да ги спазваме.

Едно време беше нощ - ноща, обикновеНо, деДектор...много примери! Направиха промени и нема каде да одиме.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Първата ми асоциация на качак, е изразът: "Арда качак". Съвсем фабрични цигари, със всички фискални инсигнии. Но без филтър, онези пакети с няколко борчета и нещо синьо, което очевидно трябва да е Арда (реката).
            "Арда" бяха "второ" . В смисъл второ качество . Всъщност , по едно време имаше и Арда филтър.
            Качак беше "Бузлуджа" - трето , без филтър естествено

Отврат ми...

Чак ме е срам, че ги правеха в тукашната фабрика.
            Всъщност ,правеха ги и в други фабрики . Плевен и Видин например . Заклетите пушачи намираха разлика във вкуса от различните фабрики .
            Последно редактирано от Vlado_Ts; 12-06-17, 21:46.
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
              Би могъл да попиташ и англичаните за неправилните глаголи или Shall- Will... Някакъв криворазбран признак за ерудиция, може би?!
              Е, ти намери кого да питаш за англичаните. Ми аз съм малкограмотен, още по-малко ерудит, но от време на време ме вълнува защо, примерно, пишем аптека пък продаваме хапчета, не апчета, пишем машинописка, а не машинопиШка, а тя не писка на машината, просто си пише. Има и други, та се замислям понякога...

Коментар

Не знам дали си пушил "Джебел басма". Само такъв! Води се нещо като подправка и се ползува предимно за добавка към Вирджинията, примерно. Все едно да ядеш олио с червен пипер и сол, ама без хляб.

Коментар

Божич, ти сигурен ли си, че наистина си толкова в течение? Или си решил (по някаква си причина), че си такъв капацитет, та можеш да приказваш кавото ти скимне и никой няма да си помисли да се замисли (върху достоверността му)!
                  Не си толкова по-възрастен от мен, та да имаш спомени от някакви превратно различни правила. Нощ, винаги е ставало на нощта, обикновен на обикновено (както и фин - фино, например), а пък това за дедектор, направо си го измисли в момента - нали
                  И една закачка, като за сведущ в еволюцията на правилата - би ли ми казал как към момента се пише кратката форма на божество (в смисъл - с малка, или голяма буква). Пиша го с обяснение, за да не пиша самата дума, понеже така ще предпоставя тенденция.

ПП
                  Само закачка е наистина. Не ми се впуска в дълги дебати.

Коментар

се пише кратката форма на божество
                    Интересно как ти хрумна подобен въпрос, проверка. Очаквам повече, пък и с интерес чета твои публикации.

С останалото не си прав, но съм забелязал, че сериозно упорстваш за точност на твои изказвания.

И на мен не ми се занимава да обяснявам на хора знаещи повече от мен.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      "Арда" бяха "второ" . В смисъл второ качество . Всъщност , по едно време имаше и Арда филтър.
                      Да разбира се, точно затова изрично се уточняваше - качак, или с филтър.

Не знам дали си пушил "Джебел басма". Само такъв! Води се нещо като подправка и се ползува предимно за добавка към Вирджинията, примерно. Все едно да ядеш олио с червен пипер и сол, ама без хляб.
                      Това за Джебел като подправка, за пръв път го чух/прочетох именно в този форум (да не и тогава да е било от теб), преди няколко години. Дотогава си мислех, че от него самостоятелно се правят цигари. То и сега не съм съвсем убеден в обратното (защото не съм се интересувал нарочно), но пък едролистните сортове - Вирджиния например - са едно относително съвсем ново явление в нашето тютюнопроизводство. Преди това, какво ли ще да е (само) подправяно с Джебел!
                      Инак, оливия , пипер и сол, без хляб - редовно ям. И масло със сол, без хляб - също. Всъщност, аз рядко ям хляб, но общо-взето мога да разбера какво искаш да кажеш с това сравнение.

Коментар

,...
                        Инак, оливия , пипер и сол, без хляб - редовно ям. И масло със сол, без хляб - също. Всъщност, аз рядко ям хляб, но общо-взето мога да разбера какво искаш да кажеш с това сравнение.
                        Офф: Аз па и хлябА го ям само с хляб
                        'Айде лека и... образователна.

Коментар

Оцапах темата с лампите... може да се преместим тук.
                          Ма, тия запетайки си ги слагаш, където ти падне, ей! Тук- там са и вповече.
                          Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
                          Ша ма прощавате за включването, ама са си тамън запетаите на Божич - и по място и по брой. Което не може да се каже за интервалите в коментара към тях.

За проверка - Института по български език към БАН дава справки по телефона всеки работен ден, от 10:00 до 17:00 ч. (по спомен).

Лека:

Борис
                          Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                          Без очила виждам 5 греши, но основната е, че няма общо с темата. Предполагам късният час си казва думата.
                          Чисто заяждане си е, прехвърлено от друга тема. Няма общо с късния час, по- скоро е във връзка с друга тема. Тази ми се стори достатъчно отлежала за проява на подобно своеволие. Божич си знае.

Коментар

Оцапах темата с лампите... може да се преместим тук.
                            Опа... И аз съм изпуснал един пълен член на института. Това вече е от късния час.
                            Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Пълният член и мен ме позапецва. Всъщност, никога не съм наблягал на граматиката особено, нито въобще се замислям като пиша. Просто пердаша на копришки диалект. Той представлява съвременния книжовен език (и обратно - разбира се - съвременният ни език е копришкия диалект). Единственото разминаване е именно пълният член - при нас, всяко съществително от мъжки род се членува с пълен член. Но не намирам, че правилото за подлога е излишно и самоцелна префърцунция - пълният член "привлича" ударението на изречението върху себеси. Обръща внимание на подлога и така способства рационализирането, функционалността на речта.

Коментар

Те ви прост пример (благодаря вечно, за което на Стоян Захариев-Медуна от ОТЕ "В. Пик):

"УчителЯТ извика ученикА"
                                "ТОЙ извика НЕГО"

Предполагам ме разбрахте!?
                                След всяко класно или контролно го пишеше на дъската. Само дето задраскваше "учителят" и "ученика" и над тях пишеше "той" и "него".
                                Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X