Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За Паркетниците и Зимна София (нЕкой РазмислИ);)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За Паркетниците и Зимна София (нЕкой РазмислИ)

Гуми, гуми.... с една А-класа си обикалям, камбаните, вилаети сняг мокър гаден, по педя и нещо. Никакъв проблем. На една гадна улица съм, и гледал през прозореца какви ли не небивалици. Паркетници, леки коли... Да не обяснявам за Клиото, че там и гумите не са гуми....
    И не един го е казал, ама да повторя - инерцията...

Коментар

Днес се повозих с Паджеро 2 с гуми goodrich-long-trail-ТА не са зимни но нямах проблеми. За паркетника не съм карал много , но според мен е добре за човек без опит :-)

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        ...
        Предполагам, че сме конструирани по сходен начин - откъм раздатъчни кутии.

Да споделя първи зимен опит с M&S-вариант:

- изолирано задно предаване - само на сух път.
        - FullTime - с няколко идеи по-добро от задното, при високи скорости, на мокър път.
        - PartTime - доста стабилно усещане при изпреварване на дългата колона между Банско и Разлог.
        - ,,бавни" - няколко пъти се оказаха единствената ми възможност за потегляне, от спряло положение, в дълбоки преспи.

Да уточня - гумите ми са под всякаква критика.
        Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
        „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
        LZ1EMS

Коментар

ГоУфърите и прочие "рацери" (предимно стари БМВ и двуврати "Мерцедеси") обаче при това време сякаш са вдигнали адреналина и щуреят още повече Преди малко се прибирах - вали някаква гадост, която като се залепи за предното стъкло веднага става на лед и чистачки не помагат. По този случай - на най-невероятни места спрели коли и излезли да стържат "нещото" от предното стъкло водачи. Между тях криволичат, дрифтят и се въртят разни "бързи и яростни" Естествено, държаха да ме изпреварят и мен . Тук е мястото да попитам emanuilis, понеже за пръв път вдигнах 100 км/ч в режим 4HI - променя ли ти се звукът на... колата, като караш на 4х4 ? Стори ми се, че нещо "бръмчи" в повече отпред и се чува само при скорост над 60 км/ч. Имам ли основания да се шашкам и да ме обзема "авто-хипохондрия" ?
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Тъкмо бях нарочил чистачките за изхвърляне. Прибрах се преди около час и нещо. Два пъти чегъртах.
            JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0

Манол Денев

Коментар

... в режим 4HI - променя ли ти се звукът на... колата, като караш на 4х4?
              Предполагам, че ме питаш за 4HI-FullTime - не, не се усеща разлика в шума между него и 2HI. Карал съм и с над 130 km/h...
              Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
              „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
              LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от Александър Белов Преглед на мнение
                Тъкмо бях нарочил чистачките за изхвърляне. Прибрах се преди около час и нещо. Два пъти чегъртах.
                Аз пък бях нарочил тръбите на парното към предното стъкло, че нещо са запушени и затова не размразява. Поне се прибрах без стъргане.
                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Паркетниците са с най-различни системи - има добри, има и такива дето по-добре да чакаш лятото.

ФулТайм също има различни - как ги слагат под общ знаменател, незная.

За градски условия незнам защо е необходим СУВ или лека кола с двойно - просто трябват 2 зимни гуми.

Разпределението на тежестта - има едни и същи модели автомобили които при дизелов и бензинов мотор се държът коренно различно на хлъзгъв терен.

Задно - голям кеф, на всеки завой при изкачване да се мъчи гъзъ ми да стане глава. Сигурен съм че поне 1/3 от хората тук са имали московец (лада или жигули) със задно, лошото е че се помнят с видинките, а с една дебица (ласа или подобие) нещата придобиват друго измерение. Дали със задно, дали с предно - караш си и това е.

Почти всички изказвания са крайно субективни.

Сега и аз да изразя малко субективен, личен пример:
                  Планински път при зимни условия (педя сняг; загладено от снегорин; лед; киша или каквото и да е) с комбито се прибирам доста по рано от колкото с паркетник или жип. Особенно ако е минал снегорин леката кола пердаши много по-устойчиво. Особенно пък къса джипка с кални гуми и малко лифтната на спускане по заснежен/заледен планински път спрямо една лека кола с хубави гуми - двойна разлика във времето за пътуване.

Какъвто и паркетник да е - би трябвало да е по-проходим от обикновенна кола в града. Колко е необходимо това - е съвсем друга тема.
                  Biagini Passo Powered By VW Syncro

Коментар

Първоначално публикуван от bat_vanko Преглед на мнение
                    За градски условия незнам защо е необходим СУВ или лека кола с двойно - просто трябват 2 зимни гуми.
                    За София бих добавил - и лопата, и вериги ... + блокче от бордюр в багажника на колата със задно , пък защо не и чувал с 50 кг. пясък (и такова съм виждал)... ползва се както за баласт, така и за "опесъчаване" Иначе нямаш много шанс да изпълзиш от крайните квартали, където от социализма насам ни снегорин, ни булдозер, ни нищо не минава (а едно време минаваха).
                    Планински път при зимни условия (педя сняг; загладено от снегорин; лед; киша или каквото и да е) с комбито се прибирам доста по рано от колкото с паркетник или жип. Особенно ако е минал снегорин леката кола пердаши много по-устойчиво. Особенно пък къса джипка с кални гуми и малко лифтната на спускане по заснежен/заледен планински път спрямо една лека кола с хубави гуми - двойна разлика във времето за пътуване.
                    На слизане - да, и аз имам такива наблюдения... Ама на качване
                    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

...
                      Какъвто и паркетник да е - би трябвало да е по-проходим от обикновенна кола в града. Колко е необходимо това - е съвсем друга тема.
                      По принцип една лека кола в града трябва да 100% проходима. Т.е. колкото един паркетник.
                      Дефакто нещата, обаче, седят малко по-различно - особено по малките квартални улички, които изобщо не се чистят. Миналата седмица попаднах в следната ситуация:
                      Малки квартални улички, ледени коловози, ляв завой, след завоя наклон нагоре. Пред мен имаше 3 автомобила, които не можаха да изкарат.
                      Първият го избутаха - за 8-10 минути. 4х2
                      Вторият се отказа след 3-4 минути. Бус 6х4 (двойни гуми на задния мост).
                      Третият се отказа след 2-3 минути. 4х2
                      Дойде моя ред с Фронтерата и на 4H минах без никакво буксуване. Разбира се, заради парт-тайма е некомфортно да се кара на 4H. Има едно недозавиване на лед, а и на главните улици и булеварди е изчистено.
                      Затова според мен един СУВ е много по-подходящ за градски условия от колкото лека кола 4х2 или 4х4 не-паркетник.
                      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Вчера съм включвал предното задвижване на УАЗа около 15 пъти просто за да тръгна, без да броя случаите, в които дърпах две цивилни коли (едната 4х4) и една патрулка.

Вярно е, че моят УАЗ е разтоварена машина със задно предаване и дърти гуми, ама досущ такива са и половината бусчета, които носят хляб, кисело мляко, части за компютри или нещо друго из София. А те нямат предно. Ходих в Симеоново - дали от социализма не знам, ама откак е зима, снегорин е минавал само по маршрута на автобуса.

Коментар

Не знам за тук ли е или за темата за "Great Wall"... Току-що ходих до магазинче за ски аксесоари на бул. "Черни връх" и поради липса на места за паркиране, се заврях в т.нар. "Горни Лозенец", иначе казано около "Хладилника" - е, нЕма такива коловози и преспи и чудо Едвам се заврях на бавни между два "Great Wall"-а и като се огледах - паркирал съм срещу някакъв офис на "Литекс Комерс" (не "Моторс"). Като си свърших работата - отивам при колата и гледам трети "Уол" лежи в коловозите, върти, свири гуми, мята сняг... Едвам излезнах от "паркинга" - с клатене, пак на "бавни", "Уола" тръгна да влиза на мойто място. Та, казвате, една колица така с 13" зимни гумета 4х2 си е напълно достатъчна за зимна... ъ-ъ-ъ-ъ... София

Коментар

За София бих добавил - и лопата, и вериги ... + блокче от бордюр в багажника на колата със задно , пък защо не и чувал с 50 кг. пясък (и такова съм виждал)... ползва се както за баласт, така и за "опесъчаване" Иначе нямаш много шанс да изпълзиш от крайните квартали, където от социализма насам ни снегорин, ни булдозер, ни нищо не минава (а едно време минаваха).

На слизане - да, и аз имам такива наблюдения... Ама на качване
                            Смееш се ти, ама в багажника на мерцедеса си нося именно две чувалчета с пясък за баласт и благодарение на тях пътувам вече втора зима така. Нищо, че съм с нови зимни гуми, празен ли ти е багажникът и господ не може ти помогна да отлепиш. И не, кола с две задвижващи колела не е достатъчна за град като моя зимно време, особено при снегове като последните години. ИМХО.

Коментар

А аз съвсем сериозно съм се замислял в диското да си направя резервоари за пясък, като в старите трамваи, които и да мога да отварям, да ръси по малко в движение. Помага основно за лед, но и с рошавите гуми си е полезно и за други ситуации. Само дето ще глътне много място, но над калниците мисля, че може да се пригоди, в нишите. С едно лостче може и да се направи да се отваря на степени и директно от волана. Само за задницата говорим, че предницата с тоя дизел си тежи достатъчно, а задницата освен, че ми я орязаха и олекна бая, съм и сложил и прогресивни пружини и без 100 кила в багажника вози като дифендър 90ка .

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                                А аз съвсем сериозно съм се замислял в диското да си направя резервоари за пясък, като в старите трамваи, които и да мога да отварям, да ръси по малко в движение. Помага основно за лед, но и с рошавите гуми си е полезно и за други ситуации. Само дето ще глътне много място, но над калниците мисля, че може да се пригоди, в нишите. С едно лостче може и да се направи да се отваря на степени и директно от волана. Само за задницата говорим, че предницата с тоя дизел си тежи достатъчно, а задницата освен, че ми я орязаха и олекна бая, съм и сложил и прогресивни пружини и без 100 кила в багажника вози като дифендър 90ка .
                                Хах, и аз съм го мислил това преди години. Механизмът за пускане на пясък може да се направи от жалюзи на някой стар автомобил.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X