Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

Благодаря!
    Цялата главоблъсканица е свързана с това, че съм на стаж във Франция (аз съм студент 4-ти курс, специалност "Индустриална Химия" в ХТМУ-София). Темата на стажа ми е, абсорбция на въглероден диоксид от свободно падаща капка воден разтвор на натриева основа. А моята роля е теоретична - да създам математически модел на тази реакция, като отчитам и хидродинамиката (Навие-Стокс). Имам две статии, по които да се реперирам (основно по едната), които разглеждат тази реакция и включват както теоретични резултати (на база модел), така и реални експериментални данни. Аз експеримент няма да правя, поради простата причина, че съм тук до края на Юли, а съм още доникъде с модела! Дипломната работа, дай Боже, ще включва и експеримент, но това догодина. Модела, както вече разбрахте (нали оревах форума), всъщност е програма на фортран. Моят ръководител ми даде, ядрото на програмата ( за уравнението касаещо въглеродния диоксид, другото уравнение за хидроксилния йон, е почти същото, а това трябва да бъде написано от мен). И от мен се изисква да вмъкна там скоростната константа и впоследствие и хидродинамичните показатели (не знам дали съм се изразил коректно). Само че аз един месец вече се занимавам с безрзамерния анализ, метод на крайни на разлики, метод на трапците, поради много сериозни дупки в знанията ми А поговарянето ми на фортран върви успоредно с това. Най-голямото ми притеснение, е че няма да успея да се справя с тази тема, въпреки усилията, които полагам. Та така, знам че това не е кой знае какъв научен проблем, обаче за мен е свръх силите ми (на този етап).
    Наистина благодаря за всички за съветите и се извинявам за дългия пост!

Коментар

бива, бива.

Мисля, че време имаш, а фортранът, ако беше сложен, физиците нямаше да могат да го използват

Това, че се включва хидродинамиката, значи ли, че и аеродинамика разглеждаш на газа отвън?

Коментар

Ами, авторите на статията, допускат, че формата на капката е сферична, и че течността не циркулира вътре в капката. А тя всъщност, циркулира Идеята, доколкото аз разбирам е да видя какъв ефект оказва вътрешната циркулация, върху степента на абсорбция. Трябва да поразпитам, ръководителя ми относно газа, но подозирам, че тогава модела ще стане доста сложен и едва ли ще мога да го направя
        Общо взето, доста оффтопик натрупах в тази тема, започнах от фортран и стигнах до абсорбция.

Коментар

Споко бре, тя темата отдавна си е офтопик отвсякъде дано поне ти си свършиш работата.
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Айде бе, офтопик. Че има конвектен пренос в капката е сигурно, по-скоро любопитствах по въпрос, който отдавна ме гложди - как се моделира триенето около границата на два флуида, пак ли се приема, че границата има еднакви скорости от двете страни?

Коментар

Триенето между газ и течност не би трябвало да е много сериозно, според мен. Може би сферата, ще се раздели условно на две части, едната, която вече е влязла в контакт с газовия поток, тоест там има мобила интерфаза, не знам точно... Ще напиша някоя тъпотия, а днес не можах да се поговоря с ръководителя ми, утре вече трябва да стане това, че имам някой и друг въпрос Ще го попитам и за това, моделирането на триенето на границата на двата флуида, тъй-като и на мен ми е интересно, явно ще трябва да се смятат освен коефициент на триене, число на Шервуд, още неща, пък как вече избират математичексия апарат е друга бира
              Аз съм на доста по-елементарно ниво, на тоя етап.
              Поздрави

Коментар

Здравейте, отново, благодаря на всички за съветите относно фортран, проблема беше решен като инсталирах виртуално XP и сега програмата си работи безгрижно Грижи пак има само че са от друг порядък, ама и тях ще ги борим. Както и да е поздрави на всички и успех!

Коментар

даа, бавно напредва науката.

Коментар

При наличието на кратери в знанията, напредъка е още по-бавен Остана по-малко от месец, колкото свърша, толкова, трябва да се мисли и в България как ще продължат нещата, иначе три месеца са отишли на вятъра...

Коментар

Здравейте пак съм аз, с пореден въпрос ( дано не крайно малоумен) : имам две диференциални уравнения за материалния баланс: едно за СО2 и другото за ОН. Двете уравнения са почти еднакви( разликата е един коефициент), и всъщност представляват втория закон на Фик, само че за радиална дифузия. Дадени са ми начални и гранични условия, дотук всичко е ок, решението на тези уравнения, трябва да бъде с програма на фортран (която е написана за първото уравнение), питанката е дали е по-умно решението на второто уравнение да бъде в същата програма( добавяйки нови параметри и коефициенти), или да напиша друга програма за него, като резултатите от нея да ги викам със "subroutine". При интерес, мога да покажа да фортранския файл, но ще стане доста дълго съобщение. Благодаря

Коментар

Ъ-ъ-ъ-ъ....
                        Публикувайте отговор

Коментар

Разбира се, че веднъж ще пишеш толкова повтаряем код.

Коментар

Тоест, въвеждам началните и гранични условия, за второто уравнение, разписвам го в крайни разлики, после интеграла с метод на трапците ( чийто граници пак се вземта от началните условия) и накрая пак Нуселт/Шервуд? Ако е така, да загризвам последната концентрация, която ми остава да изсмуча от някъде и да вдигам банкет, ако тръгне програмата
                            Благодаря

Коментар

Аз подновявам оффтопика, само да не ме ритат модераторите Програмата е почти готова, остана само определяне на концетрация на СО2 на интерфазата газ/тезчност, ама точно става гърбаво- не съм в равновесие и не мога да използвам отношението между парциално налягане и константа на Хенри Та аз клоня към рзтворимост, концентрация на насищане( чиято стойност съм извел, в нея се вкючва въпросната концентрация на интерфазата газ/течност, обаче не мога да я "извадя"). Ако някой може да помогне, ще съм много благодарен, ако ми тегли една майна пак е нещо. Поздрави

Коментар

В най-най-най тънък слой около границата можеш да приемеш, че имаш равновесие и законът на Хенри работи. Вече в дълбочината на капката ще става каквото ще става. Всъщност, така се приема при моделиране на почти всякакви преносни процеси. Примерно, при триене между твърдо и флуид се приема, че граничният слой на флуида е прилепнал за твърдото и това се използва за гранично условие.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X