Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

Първоначално публикуван от Деян Давидов Преглед на мнение
    Закога да я уча след 10 дни свършва семестъра и повече няма да имаме информатика до края на следването...... сигорен съм, че няма да седна след време и да правя програми на ПАСКАЛ.
    О! То било семестър! Направо ме преби с тухла четворка! Ако нивото в университетите вече наистина е такова, толкова по-зле.

А целта на конкретния предмет, дори да пишеш на BASIC или FORTRAN (което, поне по отношение на BASIC-а в днешно време май би ти било повече от полза), е да вденеш за какво иде реч в програмирането въобще. Конкретното наистина би трябвало да го знаеш още от училище, при това дори не от гимназията, а от преди това. Ако пък специалността ти по никакъв начин не е свързана с компютри (в което се съмнявам), толкова по-зле за тия, решили в дипломата ти да има оценка по информатика/програмиране. Ако пък за цял семестър не си вдянал как да решиш конкретното, значи или наистина те гони як мързел, или въобще не си стъпвал в конкретния курс/предмет.

И да, знам че ще намериш кой да ти свърши работа. Само че обикновено каквото не можеш сам, плащаш на някой да свърши вместо теб. И от тук нататък все ще е така, тъй че свиквай.

Помисли - там, дето ти си приет, вероятно някой, дето би се справил със задачата, е отхвърлен, защото е имал примерно с 3 десети по ниска диплома, например.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Смисъла на "програмирането" е да ти изгради т. нар. "алгоритмично мислене". Т.е. да подхождаш към който и да е проблем като отчиташ всичко, което може, трябва и евентуално е възможно да се появи като условие за правилно изпълнена задача, проект, проблем.. и т.н.

Иначе ако питаш мене - най-кефи Асемблера... Не знам що ви мъчат с тоя Паскал?
      Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
        Силно се "притеснявам", че наистина и "копи-пасте" кога е работящ...
        "double" или "extended" са "понятия" от ТУРБО Паскала, което не означава, че класическия Паскал не може да работи с подобни числа...
        А относно "синия екран" - щом се напъваме да му стъжним живота респективно и на ниско ниво (ТХО-то примерно), може да предвидим нещо от сорта: изкарай 10, 20 ... ХХ... резултата и чакай да натисна някое копче... Всичко е въпрос на бенчмарк...

Е няма да пишеш на Паскал нищо, но ще си компетентен и ще участвуваш в нАучни спорове като този...
        Предпочитам да споря в теми които са интересни за мен и ги знам, и точно по специалноста си.
        TT-Tuning Team
        АСК Добрич

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          О! То било семестър! Направо ме преби с тухла четворка! Ако нивото в университетите вече наистина е такова, толкова по-зле.

А целта на конкретния предмет, дори да пишеш на BASIC или FORTRAN (което, поне по отношение на BASIC-а в днешно време май би ти било повече от полза), е да вденеш за какво иде реч в програмирането въобще. Конкретното наистина би трябвало да го знаеш още от училище, при това дори не от гимназията, а от преди това. Ако пък специалността ти по никакъв начин не е свързана с компютри (в което се съмнявам), толкова по-зле за тия, решили в дипломата ти да има оценка по информатика/програмиране. Ако пък за цял семестър не си вдянал как да решиш конкретното, значи или наистина те гони як мързел, или въобще не си стъпвал в конкретния курс/предмет.

И да, знам че ще намериш кой да ти свърши работа. Само че обикновено каквото не можеш сам, плащаш на някой да свърши вместо теб. И от тук нататък все ще е така, тъй че свиквай.

Помисли - там, дето ти си приет, вероятно някой, дето би се справил със задачата, е отхвърлен, защото е имал примерно с 3 десети по ниска диплома, например.
          Специалността ми изобщо не е свързана с програмиране, ама изобщо. Но уви, учим го. Ако ми беше интересно както другите предмети щях да се потрудя и да разбера нещо но това не ме интересува изобщо. И затова неразбирам. Едва ли като завърша (дано де) и отида до една комбайна ще ми трябва Паскал.
          TT-Tuning Team
          АСК Добрич

Коментар

една комбайна
            Невиждам смисал как може да се учи
            Едно е сигурно - не е трябвало изобщо да получаваш диплома за основно образование.

А ако толкова добре знаеш какво да учиш и какво не - за какво ти е университет? Учи си вкъщи, сега и казарма няма, за сметка на това има семестриални такси.

Коментар

Офф знаех, че така ще стане. Няма да споря с вас, компетентните във всичко. Лека вечер Ви желая.
              TT-Tuning Team
              АСК Добрич

Коментар

Едва ли като завърша (дано де) и отида до една комбайна ще ми трябва Паскал.
                Модерните комбайни са бъкани с компютри. И не е Pascal-а причината. Програмата изглежда почти по еднакъв начин на всеки друг език за програмиране. И разбери - това е равносилно на математическа задача колко е 87+94.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Такаааа. Ако още някой напише готово решение на нечие домашно, ще го банна за 1 седмица, за подриване на образователната система.
                  Това някъде из правилата на форума ли е регламентирано?
                  Кръвна група 0+

Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

Коментар

Първоначално публикуван от Vili4ka Преглед на мнение
                    Това някъде из правилата на форума ли е регламентирано?

Лелеее.. изгорЕ...
                    Публикувайте отговор

Коментар

Лелеее.. изгорЕ...
                      Глупости!

Първо е незаконно, и второ е неморално. Точно толкова незаконно и неморално, колкото преписване на кандидат студентски изпит. За едното следят, а с другото отбиват номер. Ясен е напълно прав.

Съвсем друг ще е казуса ако беше зададен въпрос "Къде бъркам, защо не работи?", придружен с някакъв сорс, пък бил той и крайно грешен. Тогава реално помагаме на човек да свърши работата, а не му я вършим наготово.

Преди да постна аз сорс, вече такъв беше постнат. А аз, със всичките ми бръмбари в главата, вместо да го изтрия (модератор съм в тоя раздел), реших че всичко вече е загубено, та дадох и свойта дан. Грешката е отчетена, и поправена от Ясен, явно навреме, защото питащия така и не е успял да види и едното и другото.

ПП: Тя темата май отива към заключване, така или иначе. Май няма какво повече да се каже по въпроса.

Коментар

Сорс, който е свободен а копи-пасте... кое му е проблема да се сподели... от втора страница на гоогле-резултатите... някакви уроци... мкисля имаше и такива, дето се даваше ацессс след СМС-чета.. това законно, авторско.. какво е? Е, да - друг сайт е, но въпроса е принципен..
                        Примерно, за лаици: http://www.w3schools.com/ - море от сорс.. Чети и учи колкото сърце ти иска. Мерак да имаш? Ако си копирам нещо готово - прави ли ме незаконник, с нисък морал или напротив - стимулира познанието /ми, от тук - ще допренеса полза за ....

ПП: Тя темата май отива към заключване, така или иначе. Май няма какво повече да се каже по въпроса.
                        Ако наливаме случайни числа? как работят двата сорса?
                        Последно редактирано от p-pleven; 19-05-11, 21:24.
                        Публикувайте отговор

Коментар

Ако наливаме случайни числа? как работят двата сорса?
                          Къде да ги наливаме случайните числа? В кофа?

Има задание, има и изпълнение. Толкоз. Каквито и числа да дадеш за интервала в който се търси, моя сорс така или иначе ще работи, ако числата са такива, че езика+компютъра да могат да ги обработят. Концепцията е проста - намираш първото число в интервала, ако има такова, и от там скачаш на следващите в реда със стъпка 6. Просто, ефективно, и без прахосване на компютърно време в ненужни проверки и кухи цикли.

Коментар

Много хубаво... Но ако числата дето "наливаме" не са последователни...
                            1,2,4,6,9,8,... Или нещо греша?
                            Всичкото питане до тука питах за да насоча мисълта към максимално приложими решения... За мене темата е изчерпана и всичко изяснено...

---------------
                            Оффтопик за лека: Тва с "наливането" ме изкефи погледа на един пич, като му рекох "ще ти налея настройките на рутера"... и тоя верно се притесни... И с право! Просто проф. изкривяване... сори... прилепил съм лафове от хора с по-големи акъли... като не мога се сравняам с тях - барел лафовете да ползвам..
                            Публикувайте отговор

Коментар

Много хубаво... Но ако числата дето "наливаме" не са последователни...
                              1,2,4,6,9,8,... Или нещо греша?

Всичкото питане до тука питах за да насоча мисълта към максимално приложими решения... За мене темата е изчерпана и всичко изяснено...

---------------
                              Оффтопик за лека: Тва с "наливането" ме изкефи погледа на един пич, като му рекох "ще ти налея настройките на рутера"... и тоя верно се притесни... И с право! Просто проф. изкривяване... сори... прилепил съм лафове от хора с по-големи акъли... като не мога се сравняам с тях - барел лафовете да ползвам..
                              То хубаво, ама от кой зор да ги наливаме такива, точно в случая. Просто не е удачно решение. Удобен начин е да решиш 5 секундна задача за време, колнящо към безкрайност, и пак да не си сигурен че напълно си я решил.

Коментар

Къде да ги наливаме случайните числа? В кофа?

Има задание, има и изпълнение. Толкоз. Каквито и числа да дадеш за интервала в който се търси, моя сорс така или иначе ще работи, ако числата са такива, че езика+компютъра да могат да ги обработят. Концепцията е проста - намираш първото число в интервала, ако има такова, и от там скачаш на следващите в реда със стъпка 6. Просто, ефективно, и без прахосване на компютърно време в ненужни проверки и кухи цикли.
                                Спарки, ще работи само в частният случай, когато числата са поредни.
                                В една нормална от практична гледна точка задача, например имаме масив от случайно генерирани числа, кои от тях са делими на 6....ще работи йок.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X