Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

    ИСТИНСКИЯТ ПРОГРАMИСТ НЕ ПИШЕ НА ПАСКАЛ

    В ония далечни времена истинските мъже разбираха от програмиране. Истинският програмист ( И П ) не се страхуваше от компютъра. пишеше „DO 10 I=1.10", а простосмъртните гледаха с увиснала долна челюст.

    Но времената се менят. Докарахме я дотам, че днес и готварската печка има микропроцесор, а дванайсетгодишни хлапаци засрамват Истинският Програмист в игра на Invaders, Digger или SopWith. Истинският Програмист са заплашени да бъдат изместени от гимназисти с 8-битови домашни компютри или от не доучили студенти със 16-битови персонални сметалки. За щастие между тези две категории натрапници и Истинският Програмист има съществена разлика. Добре е хлапаците да я знаят, за да имат идеал, към който да се стремят.
    Истинският Програмист най-лесно се познава по езика. Истинският Програмист програмира на Фортран. По-консервативните държат на версията IV. но Големият Истинският Програмист при нужда се съгласява и на версия 77, а кърмачетата пишат на Паскал (съвсем непрогледналите — на Турбо).

    Истинският Програмист са скромни. Те се задоволяват напълно с перфоратор, компилатор за Фортран и бира. Когато се появиха персоналните компютри, Истинският Програмист приеха снизходително дори Бейсик (след някои тайнствени доработки и естествено с компилатор). Накратко — ако не можеше да си свършите работата с Фортран или Бейсик, пробвайте с асемблер. Ако не знаете и асемблер. не си струва изобщо да се захващате. Но ако задачата е неотложна. а вие познавате само Паскал, най-добре възложете работата на Истинският Програмист. Лъжицата е за друга уста.

    Когато завърших университета, мислех се за най-добрия програмист. Можех да напиша непобедима програма за игра на кръстчета и нули. знаех пет езика за програмиране и пишех програми по хиляда реда, които дори работеха, и можех да изпия две бири на един дъх. След това обаче попаднах в реалния свят. Първата ми задача беше да разбера програма на Фортран с двеста хиляди оператора и да я направя два пъти побърза. Всеки Истинският Програмист ще ви каже, че за тази цел не може да ви помогне цялото структурно програмиране на света, ако нямате талант и много бира. Постепенно разбрах някои неща за Истинския Програмист и структурното програмиране:

    * Истинският Програмист не пише на Паскал.
    * Истинският Програмист не се страхува да използва GОТО.
    * Истинският Програмист може да пише днкли, заемащи цели страници, без дa се оплете в тях.
    * Истинският Програмист харесва аритметичният IF, защото програмата става яо-забавна.
    * Истинският Програмист пише сгмомоднфнциращн се програми, спестявайки 20 наносекукди от някой еднократен преход.
    * Истинският Програмист няма нужда от коментари, за него програмите са очевидни.

    Каква операционна система използва Истинският Програмист? Дали СР/М или UNIХ? Пази боже! Тях дори пенсионерите и гимназистите ги разбират. При UNIX обикновеният човек, разбира се, не може ха запомни какво прави командата PRINT тази седмица, но тази трудност не е достатъчна. Истинският Програмист работи с 0S/370 — наистина забележителна операционна система. Тя може да унищожи неколкодневна работа само с един-единствен интервал на грешно място. По този начин се стимулира бдителността.
    Добрият програмист може да намери в ръководството и да разбере току-що появилото се съобщение ПК3051. Големият програмист може ла пише на езика JCL без справочник. Великият Истинският Програмист обаче може да открие грешка, погребана в шест мегабайтов дъмп без шестнайсетичен калкулатор, а при лИстинският Програмистса на хартия — дори и на екран.

    Истинският Програмист си подбира текстов редактор, който подхожда най-добре на душевната му нагласа я на вратовръзката подарена от тъщата. Истинският Програмист не харесва концепцията „Каквото виждате това получавате”. Той иска редактор от тИстинският Програмиста „Искаш-получаваш", а какво наистина получавате друга тема. Редакторът трябва да е сложен, тайнствен, мощен, безмилостен и опасен. със странно чувство за хумор. Редакторът трябва да може с една грешка да унищожава цялата програма или поне най-важните сегменти. Друга престижна грешка «да запълва с двоични нули масивите, защитени от изтриване и неправомерен достъп, които съдържат данните от измерванията и изчисленията на група от четиринайсет висококвалифицирани и нервни специалисти (двама от които бивши боксьори). Хубаво би било редакторът от време на време да вмъква самичък по някоя тънка и загадъчна грешка в подпрограма, която сработва само веднъж.

    Къде работи Истинският Програмист? Какви програми привличат вниманието му?
    Можете да бъдете сигурни, че никой Истинският Програмист не пише статистически програми на Паскал, не сортира адреси с Lotus и не прави табулограми за медицински прегледи. Истинският Програмист търси задачи с разтърсваща света сложност. Някои от Най-страшните Истинският Програмист работят в НАСА. До голяма степен на тях се дължи отиването на хора на Луната. Компютрите на космическата совалка са програмирани от Истинският Програмист. Мнозина от тях знаят наизуст целите операционни системи на Pioneer и Voyager и при нужда оправят нещата от Земята по радиото, без да погледнат изходните текстове. С комбинация от дълги програми на Фортран на Земята и къси на асемблер в Космоса те вършат невероятни неща — например след шестгодишен полет улучват - десет-километровия процеп в пръстените на Сатурн или сменят някой, кондензатор 83 секунди преди да се е повредил. Казват, че един Истинският Програмист успял да натика програма за разпознаване на образи в останалите неколкостотин байта от паметта на Voyager. Впоследствие именно те откриха новия спътник на Юпитер.

    Понякога Истинският Програмист отстъпват и изпълняват по-тривиални задачи при условие, че те са прилично платени. Някои Истинският Програмист например правят видеоигри, но не обичат да ги играят. Истинският Програмист знае как да бие всеки път компютъра или поне да се впише в началото на класирането, затова не вижда никакво предизвикателство в играта.

    Истинският Програмист работят и за киното — би било глупаво да не се приберат парите на 50-те милиона почитатели на “Междузвездни войни” например. Малко по малко Истинският Програмист започват да се занимават и с машинна графика; главно защото никой още не й е намерил разумно приложение и тя засега е нещо като хоби.
    Как живее Истинският Програмист?

    Изобщо както работи, така се забавлява — с компютри. Той тайно се учудва (естествено наум) защо му плащат за работа, която би вършил и само за удоволствие. Истинският Програмистичният Истинският Програмист живее пред терминала, заобиколен от листингите на всички програми, които някога е написал. Те са натрупани в строго хронологичен ред, представляващ сам по себе си изключително интересен проблем от областта на случайните събития. Наоколо ще видите чаши с кафе на дъното. Понякога в тях плуват кибритени клечки, угарки и други потребни или непотребни неща, например бледа течност с цвят на чай и дъх на много ром и малко лимонов сок. Не са наблюдавани случаи на недоизпита бира. На пода се въргалят опаковки от бисквити, празни кутии от цигари и билети за Онзи Концерт, На Който Трябвало Да Отиде С Жена Си. Някъде задължително има и неупотребяван шаблон за блоксхеми. От време на време Истинският Програмист напуска леговището си за няколко глътки въздух и/или бира.

    Когато няма'друг изход, Истинският Програмист работи по петдесет часа без прекъсване. Тайната е, че той предпочита този стил. Дългото време за отговор на системата не му пречи, той подремва между две компилации. Ако не го държат изкъсо, първите десет седмици Истинският Програмист чопли някоя малка, но изключително интересна част от проблема. През последната седмица щурмува с два-три петдесетчасови маратона. Това не само прави впечатление на ръководството, но и дава удобно извинение да не се пише документация.

    Ето и някои характерни черти на Истинският Програмист:
    * Истинският Програмист по принцИстинският Програмист не носи вратовръзка.
    * Истинският Програмист отива на работа по обяд. Ако дойде по-рано, значи е объркал нещо.
    * Истинският Програмист може да не помни рождената дата на съпругата си, но знае наизуст а ски таблицата.
    * Истинският Програмист не знае да готви. Когато му се наложи, поради Истинският Програмистса на алгоритъм прилага метода на пробите и грешките. Понякога успява.
    * Истинският Програмист използва водата за миене. От течностите предпочита кафе или бира.
    * На забава Истинският Програмист стои в ъгъла н говори за защити на операционните системи и начини за преодоляването им.

    * На футболен мач Истинският Програмист сравнява играта със своя листинг.
    * На плажа Истинският Програмист чертае блоксхеми по пясъка.
    * Истинският Програмист ходи на дискотека, за да открие системата в работата ка светлините.
    * На погребение Истинският Програмист казва:
    „Бедният Джордж ! Програмата му почти тръгна преди инфаркта",

    Колкото и да е чудно, бъдещето пред Истинският Програмист никак не е мрачно. Докато има мъгляви задания, изтънчени грешки. нереални цели и павилиони за бира, Истинският Програмист ще продължи да съществува. Ще има кой да се втурне в проблема, оставяйки документацията за после.

    Долу Паскал, да живее Фортран!
    Последно редактирано от Tisho; 24-05-11, 00:23. Причина: Грешки

    Коментар


    • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

      Ей, благодаря братле! Припомни ми младините Ако щеш вярвай, ей заради тая статия, не си мръднах пръста да науча Паскал чак до университета
      Не, че ми е дотрябвал, оправям се някак и без него

      П.П. Като пускаш replace в подобни случаи, давай му whole word и match case, че става мазало.
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

      Коментар


      • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

        Абе .... тоя истински програмист, май има проблеми с а-ски таблицата, или адресирането?
        Много бъгове в изходния код!
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

        Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

        Коментар


        • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

          Здравейте, аз също се обръщам с въпрос към вас - при опит да компилирам програма на фортран ми дава грешка "Could not create a child process". Дали може да се дължи на това, че операционната система е windows7 (64 bit)? Предната версия, която бях качил директно изписваше, че не е съвместима с 64 битова операционна система. Интересното е, че в Сряда програмата работеше както трябва, а днес без да съм променял каквото и да е в нея, не може да "тръгне". Предварително благодаря!

          Коментар


          • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

            Вероятно е от това. Опитай на 32 битово XP, например. Опитай и да я пуснеш в XP съвместим режим под Win 7. Ако пак не стане, значи компилатора е твърде архаичен и ще трябва да търсиш и архаичен компютър с win98, на който да тръгне, евентуално.
            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

            Коментар


            • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

              Първо благодаря за бързия отговор, нямам на разположение друга машина освен моята (а тя е с windows7). Когато инсталирах n-тата версия на фортран, тоест преди два дни програмата "тръгна" и на моята машина, преди я пробвахме на машина с XP (32 bit) и нямаше проблем. И днес изведнъж, изписва това съобщение "Could not create a child process". Остава пак да я погледна ред по ред, дали не съм направил някоя магария, че в момента се опитвам да "проговоря" на фортран...

              Коментар


              • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                Пробвай с дуг компилатор, правилно..
                Като начало опитай да си копираш/инсталираш компилатора наново на машината... Ако пак забози - търсиш друг...
                Публикувайте отговор

                Коментар


                • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                  Търся, обаче не съм в България и тегленето на файлове е доста интересно тук (във Франция). Аз продължавам да не мога да разбера, как един ден работи, а следващия не иска, дори и с изходни данни. Както и да е, ясно е, че цял уикенд ще се боря с програмата, че тепърва започва и химията, която трябва да вкарам някак в нея, като тръгне разбира се. Благодаря на колегите, които се отзоваха бързо!

                  Коментар


                  • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                    Това много прилича да е свършила паметта. Пробвай да спреш нещо или предварително да пуснеш друга 32-битова програма, каквато и да е.

                    И какво му е интересното на тегленето на файлове във Франция? Кой компилатор ползваш?

                    Коментар


                    • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                      Връзката е бавна, отделно са ме наплашили с теглене на нелицензирани програми- забранено е, а пък те следяли стриктно за това... За коя памет казвате, че е свършила? RAM имам 8 гигабайта, все трябва да стигнат да направят сметката. Компилатора, който ползвам е Absoft Pro Fortran 8.0. Когато стартирам editor-a и копирам алгоритъма, избирам език- fortran 77, след това line numbers, натискам "complie" и излиза съобщението "could not create child process".
                      Освен да бъркам нещо много генерално, за да ми се повтаря всеки път тази грешка?
                      Ще продължавам с главоблъсканицата
                      Благодаря, за отговорите и че още не сте сме скъсали от бъзик

                      Коментар


                      • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                        Както разказваш, текстовият редактор не може да пусне компилатора (това са отделни програми). Или му го няма в пътя за търсене, или му липсва някой DLL, или нещо такова. Пробвай да пуснеш компилатора от командния ред - тогава сигурно ще ти каже какво точно го сърби.

                        Коментар


                        • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                          Ааа... що ми се върти из главата, че на 7цата спокойно може да си пуснеш виртуална машина, ако ти е кеф и с 98? Или с ДОС.
                          не съм пробвал да пускам Досовски магарии на 7ца, не знам как се оправя с разни древни неща като HIMEM и подобни? предполагам, че Ясен това имаше предвид за РАМа.
                          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

                          Коментар


                          • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                            Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            Ааа... що ми се върти из главата, че на 7цата спокойно може да си пуснеш виртуална машина, ако ти е кеф и с 98? Или с ДОС.
                            не съм пробвал да пускам Досовски магарии на 7ца, не знам как се оправя с разни древни неща като HIMEM и подобни? предполагам, че Ясен това имаше предвид за РАМа.
                            Ъхъ, питай ме как подкарвам дърти програми, неподдържащи Windows 7 или 64bit. Windows Virtual PC, в моя случай - Windows XP Mode. До сега не се е случило нещо да не тръгне.

                            Принципно е никакъв проблема да се емулира напълно да речем дърта 286-ца, 386-ца, 486-ца и прочие. Това със все HIMEM ЕММ386 и прочие "благинки". Даже съм чувал че може да се емулира дори скоростта на ония машини. То как човек иначе да си подкара например архаичния Wing Commander, дето на съвременна машина върви толкова бързо, че не можеш да видиш нищо.

                            ПП: Малии, колко съм одъртял, не е истина!
                            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                            Коментар


                            • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                              Здравейте отново, това с виртуалната машина и аз съм си го мислех и ми е краен вариант, защото досега не съм правил такова нещо и ще трябва доста четене, ама ако трябва... Инсталирах друг фортран "Simply Fortran" и при него пак има проблем с компилирането, поне напредъка е че стартира компилатора, отваря един прозорец (DOS, или поне на мен на такъв ми прилича?!) в, който изписва, че файла с разширение .exe
                              Занианията продължават, само че в друга насока- скоростна константа и как да я изчисля и чак после как да я вмъкна в програмата, та поради тази причина фортрана остава на заден план, поне до късния следобяд.
                              Благодаря на всички колеги писали, по моя проблем и че още не сте ме разпилели от бъзик де

                              Коментар


                              • От: Нуждая се от голяма помощ за задача на Pascal

                                http://gcc.gnu.org/wiki/GFortranBinaries това във сигурност ще върви при тебе. Сега, доколко програмата ти е съвместима с него - то ще се чуе.

                                А на какво точно смяташ скоростна константа толкова упорито?

                                Разпиляването от бъзик в твоя случай не е уместно - ти си стигнал донякъде и си се сблъскал с конкретен проблем, колкото и дребен да е той в нашите очи.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X