Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде е коренът на злото ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Къде е коренът на злото ?

Все ми повтарят да не се ядосвам, да гледам философски на живота...
    Е, хубаво де, но как да стане?!?

В трамвая: Мъж псува и бие жена си.Трамвая е пълен. Никой дори не се обръща да погледне...сякаш нищо не се случва. Сякаш всички са глухи...Повтарям си съветите, които чувам всеки ден/ГЛЕДАЙ ФИЛОСОФСКИ НА ЖИВОТА, НЕ СЕ ЯДОСВАЙ /. Гледам...обаче побеснявам и скачам. И изведнъж пътниците в трамвая се събуждат, обръщат се и ме гледат...с поигравка и съжаление. Никой не се намесва, никой не реагира. Гледат...сеир....

На трамвайната спирка пред Строителния техникум: Делник,часът е около 14.30. На тротоара по корем лежи млад мъж. Добре облечен, но раздърпан. По дрехите петна от кръв и улична прах. Не помръдва. На главата рана и засъхнала кръв. На спирката поне 10 души. Поглеждат крадешком и обръщат глава. Очевидно гледат философски и не се ядосват... Любопитството обаче надделява. Приближава се една много стилна около 50-годишна "дама", протяга краченце и побутва лежащия със скъпарската си обувчица...чува се глухо изхриптяване. "Пфу, пиян"-с отвращение процежда през зъби "дамата" и отдалечава чевръсто марковите си парцалки. В това време идва трамвая и възмутените се спасяват с облекчение...Забравих, че трябваше да гледам философски...звъннах на 112. Линейката дойде след 7 минути. Загубих общо 15 минути от "безценния" си живот...не бил пиян, бил зверски пребит...

С подобни ситуации всеки се е сблъсквал.

На 42 все още не мога да разбера хорското бездушие. Сигурно съм глупава...Задавам тъпи въпроси и най-тъпото е, че очаквам някой да ми даде смислени отговори...

Защо сме толкова лоши? Защо сме бездушни, жестоки...безмилостни? Защо мразим? Защо човешкия живот не струва нищо? Живота ли ни направи лоши, или обратното...живота ни е скапан, защото сме лоши? Защо оскотяваме като нация?

Къде се корени злото ???

От: Къде е коренът на злото ?

Единствено и само в нас. Вече не си спомням, но в края на филма " Влака беглец " има една мисъл от един умен човек, за жестокостта, ако някой я изрови много е точна, като отговор на въпроса ти.
    ПОЗДРАВИ.
    Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
    "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
    "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Ако направиш справка с историята ще видиш, че едно време не сме били такива. Просто "онези" времена са доооооста далеч, а след тях дойде едно друго време, едни други хора взеха властта и почнаха да правят каквото им говори големия брат, което ни натресе всичко това, от което сме негов продукт ние.

Отделно последно време като ли, че през повечето време важи оная поговорка; "Не е важно да съм добре, важно е Вуте да е зле.".

Коментар

Карма..........
        животът е магия !
        X5 3.0d

Коментар

Е де, също миналата седмица, пак там на моста преди спирката на трамвая пред строителния, си разглеждам книгите и си блея. По едно време чух тропот зад мене и след две минути двама младежи довлякоха един наркоман и го сервираха лично на полицая в будката. Беше откраднал чантата на майка с дете, та поне тя си я получи на момента. Сложиха му сейкото и го отведоха, за после не знам.. та има всякакви хора.
          Мисля, тия по-младите не са умствено обременени от никакви доктрини..В Англия от векове се раждат такива свободни хора и превзеха света. Трябва време и не бива експерименти повече..

Коментар

"Битието определя съзнанието"
            Всички дружно освиркаха едно изказване на Б.Б. за "материала". Е, да, ама поне за това беше прав.
            Най-характерната ни черта - егоизъм.
            Най-силното ни "чувство" - завист.
            Най-любимото ни занимание - клюки и "плюене". (Ето - дори и аз сега това правя!)
            Всички сме параноици, повече или по-малко.
            Знаем, макар и на подсъзнателно ниво, че ако утре закъсаме, едва ли някой ще ни подаде ръка - понеже и ние няма да го направим за друг.

Когато такъв човек е сам сред несебеподобни, той обикновено преуспява, макар и да остава маргинализиран.
            Когато 90% от населението е такова - всичко отива по дяволите.
            Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Q: Къде е коренът на злото?
              A: Проверете по стъблото му!

Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Или иначе казано - диаграма на Ишикава.
                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                  "Битието определя съзнанието"
                  Всички дружно освиркаха едно изказване на Б.Б. за "материала". Е, да, ама поне за това беше прав.
                  Най-характерната ни черта - егоизъм.
                  Най-силното ни "чувство" - завист.
                  Най-любимото ни занимание - клюки и "плюене". (Ето - дори и аз сега това правя!)
                  Всички сме параноици, повече или по-малко.
                  Знаем, макар и на подсъзнателно ниво, че ако утре закъсаме, едва ли някой ще ни подаде ръка - понеже и ние няма да го направим за друг.

Когато такъв човек е сам сред несебеподобни, той обикновено преуспява, макар и да остава маргинализиран.
                  Когато 90% от населението е такова - всичко отива по дяволите.
                  Напълно подкрепям. Всеки вече по презумция е настроен, че всички около него му мислят лошо, че ще го изпързалят, излъжат и .т.н. А и при все, че наистина е пълно с измамници, като почнеш от разни такива дето събират дарения за някой по автобуси влакове, разни закъсали на пътя и ти дават злато уж, трети нарочно осакатяват децата си , че да просят и и ..... С какво сито да пресяваш такъв "мат'рял".
                  И вината си е в нас.
                  Като студент един колега разправяше как на улицата паднал възрастен мъж, съответно извикал линейка, когато дошли поискали 50лв, че да го качат , та той извадил и им дал.
                  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Хм, коренът е в това Аз, Ние, пък те - лошите! Отдавна вече не гледам и нечакам някой друг да помогне. Ако някой има нужда, спирам течението на живота си и правя каквото мога без да се интересувам от това, другите дали ще спрат да помагат. Да си кажа честно, почти винаги има още някой, който се притича - било то при катастрофа, било при спречкване или все тая. Въпросът е, че стадото не тръгва на никаде без някой да го поведе, а поведе ли го някой, винаги се намират последователи. Та въпросът не е в "лошината" на хората, а в липсата на инициативност, което си е стандартен проблем за вида ни като цяло. И относно това "едно време не бяхме такива, а сега ...." е, нЕма такава тъпня. И едно време и сега и после, рицарите са десетки, злодеите са стотици, овцете са милярди. Те, това са корените на злото - корените на самото ни съществуване ..
                    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                    0888 315 794
                    LZ1UPI
                    A1 (Rh+)

Коментар

Ставали сме неволни свидетели на какви ли не случки.Безхаберното и нехайно отношение на всички присъстващи,лично мен ме кара всеки път да се потрисам и възмущавам.И това не е злоба,нито лошотия.Това е по-лошо:СТРАХ,БЕЗДУШИЕ....Никой не си задава елементарния въпрос:"Ами ако на мястото на потърпевшия съм аз или мой близък човек?"Ето това е страшното.Злобата и омразата са друго нещо.Бездушието е много по-страшно.За съжаление живеем в държава с много странен и кофти манталитет.Всеки се свива и си казва:"Мен не ме интересува,не се случва с мен",а така не бива.Аз пък бях свидетел на следната случка.Автобус,час-пик,зима,навън е тъмно.Минават за проверка на билетчета и карти.Едно малко момченце,ученик,тежка раница,объркано дете.Не можа да си намери билетчето.Като се запъна онова ми ти женище и като викна на шофьора да спира,за да свали детето....и като се заоглеждах...побеснях.Всички пътници гледаха сеир.Всеки отместил глава и поглед ,осъжда невръстния "нередовен"пътник.Их,че като я "зачесах"аз....Попитах детето къде е неговата спирка,оказа се,че е след още 3.Нежно му казах да стои до мен и само попитах г-жа Кондукторката:-Ти какъв човек си,бе?....Точно това я попитах.И наистина направих голям панаир,много ме хвана яд.Извадих пари,платих билета на детето и и казах да се задави с тях.Бях крайна,но и много възмутена.Беше готова да свали детето в тъмното,в студът...самичко и никой не взе отношение.Та нали майка му го чака и всички ще се притеснят?! За това е думата:някакъв необясним страх и бездушие го тресе милия ни сънародник.Жалка картинка безподобна.
                      Не казвай "Хоп" преди да си скочил

Коментар

Първоначално публикуван от manQK78 Преглед на мнение
                        Карма..........
                        Я, колко било просто! И лесно!
                        Удобна формула за опровдание и освобождаване от всякаква лична отговорност за действията.
                        Ура, ние сме невинни!

Коментар

Кармата е друга "материя" и е за друга тема

Коментар

Преди време возейки се в рейса видях как на съседната врата на едно мимиче и отскубнаха гсм-а от врата. Мангала се предвижи безпрепядствено до вратата и зачака да се отвори ,а никой около него нищо не прави , а моми4ето пищи... От адреналина и в бързината бутнах някакъв мъж на средна възраст, но успях да слезнах от моита врата и да стигна до него. Върнах гсм-а на моми4ето, а мангала го наритах така, че поне 1 седмица да неможе да краде (викането на полиция съм се убедил, че няма смисъл). През това време рейса седи, всички цъкат с език,а бутнатия мъж ми крещи да съм бил внимавал и как щял да ми върже два шамара...
                            Замълчах си и си продължих пеша.

Коментар

Първоначално публикуван от ANARCHY Преглед на мнение
                              Преди време возейки се в рейса видях как на съседната врата на едно мимиче и отскубнаха гсм-а от врата. Мангала се предвижи безпрепядствено до вратата и зачака да се отвори ,а никой около него нищо не прави , а моми4ето пищи... От адреналина и в бързината бутнах някакъв мъж на средна възраст, но успях да слезнах от моита врата и да стигна до него. Върнах гсм-а на моми4ето, а мангала го наритах така, че поне 1 седмица да неможе да краде (викането на полиция съм се убедил, че няма смисъл). През това време рейса седи, всички цъкат с език,а бутнатия мъж ми крещи да съм бил внимавал и как щял да ми върже два шамара...
                              Замълчах си и си продължих пеша.
                              Ето за това става дума.Пълно безхаберие.Аз също не мога да стоя безучастна ,сърце не ми дава и напира...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X