Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде е коренът на злото ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Къде е коренът на злото ?

Първоначално публикуван от rova Преглед на мнение
    Вече не си спомням, но в края на филма " Влака беглец " има една мисъл от един умен човек, за жестокостта, ако някой я изрови много е точна, като отговор на въпроса ти.
    "Във всеки звяр се крие капка милост, във мен я нямя. Значи звяр не съм." Ричард нам си кой си, цитиран от Уилям Шекспир...

Бездушието, за което говориш не е зло - просто е липса на характер. При нас масово липсва и това не нищо ново, нито пък е чак толкова лошо... Лошото е, че липсват водачи - т.е. няма ги единиците... Което също не е ново - още Левски го е осъзнал...

На 42 е време да спреш да се блъскаш в стената - има и обиколни пътища, има и стълби... И истинския характер се познава по това, че помагаш в описаните от теб ситуации безкористно, за да спасиш собственото си достойнство и човечност, без да обвиняваш добитъка наоколо, че е добитък... Той просто е добитък - става за ядене, стригане и доене...

Коментар

"Дано"..Стара популярна песен изпълнена от Богдана Карадочева.Малко от текста,който всеки знае:"Ако до всяко добро същество,застане поне още едно,ех ,ще настане такъв живот,че само си викам ДАНО"..."Ако до тези три същества,застанат поне още две?!Ти,знаеш ли колко прави това?Най-малко хиляда и две".....Много ми допада и наистина ще настане такъв живот......Злото....или се раждаме добри или се раждаме зли,това е моята теория.Доброто не се придобива,то е за силните духом хора.Озлобяват се обърканите души...Всеки знае себе сиАз предлагам да има повече усмивки и слънца
      Последно редактирано от Янита; 26-10-10, 15:38.
      Не казвай "Хоп" преди да си скочил

Коментар

Възхищавам ти се на оптимизма. Или аз съм станал циник. Може след 30-50 години, дано има от нас живи и здрави да го видят. Дано не съм прав.
        Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
        "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
        "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
          Все ми повтарят да не се ядосвам, да гледам философски на живота...
          ...

Защо сме толкова лоши? Защо сме бездушни, жестоки...безмилостни? Защо мразим? Защо човешкия живот не струва нищо? Живота ли ни направи лоши, или обратното...живота ни е скапан, защото сме лоши? Защо оскотяваме като нация?

Къде се корени злото ???
          Глад мори добитъка.
          [COLOR=red]ГАААЗ до тенекията![/COLOR]
          [COLOR=palegreen]Спирачките са за страхливите.[/COLOR]

Коментар

Мисля,че не е никак трудноизпълнимо и непосилно за всеки,просто да бъде внимателен с околните.Как може в чужбина бързо да се ориентираме и на усмивката на непознат да отвърнем със същото,а тук да не се случи?Както писах по-горе:кофти манталитет,който трябва и е наложително да се изкорениПоздрави
            Не казвай "Хоп" преди да си скочил

Коментар

Дано... но в последно време народа се е овълчил много, и нищо чудно в момент когато протягаш ръка за помощ да получиш ритник, че да потънеш по бързо...
              А за това сме си виновни самите ние, отношението на човек към човек и страха от хората...
              Както се казва "Няма ненаказано добро" и май точно от това се страхуват хората и за това не правят добрини, друга подобна приказка, която все по- често се доказва е, че "безплатен обяд няма", малко са тези които помагат без предварително да са попитали "а аз какво ще получа в замяна"
              Хваща ме страх, като се замисля, в какъв свят ще живеят някой ден децата ни....
              I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                "Във всеки звяр се крие капка милост, във мен я нямя. Значи звяр не съм." Ричард нам си кой си, цитиран от Уилям Шекспир...
                Само за "протокола", цитата е от "Хенри IV" на У.Шекспир, и Ричард не е цитиран, а създаден от автора.
                Аз бих потърсил "корена на злото" в народопсихологията, формирана през последните 6 века, чрез т. нар. турско/и нечие друго/ присъствие!
                "Make love, not war!"

Коментар

тва с присъствието е тъпо, справки в което искаш родопско село.

мегаполис е злото + недоимък + измамници и от там недоверие,безсилие и от безсилието - злоба и т.н.
                  байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                  Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                  Суперспам - спама на суперите

Коментар

Много интересна тема. Според мен по нашите краища има излъчване, радиация някаква и ние сме мутанти, не сме виновни. Жертви сме на нещо. Защото злото е страдание за този, който го носи и по-малко за околните нему.

Два цитата на място от Дийн Кунц, познавач на злото; с него си изкарва хляба:

"Ето едно от най-големите страдания в човешкото съществувание — някои
                    хора не се радват просто на това, че живеят, а намират щастието си само в
                    неволята на другите."

и

"Лудостта не е зло, но всяко зло е лудост. Вълците не убиват вълци. Пепелянките не атакуват пепелянки.
                    Единствено в разнообразните общества от човешки създания трябва да се
                    пазиш от брат си."

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                      тва с присъствието е тъпо, справки в което искаш родопско село.

мегаполис е злото + недоимък + измамници и от там недоверие,безсилие и от безсилието - злоба и т.н.
                      Тук има много истина, където и да било в Родопите ако почукаш на някоя врата - първо ще те поканят да влезеш, ще те нахранят и напоят и чак след това ще те попитат какво е станало и с какво да помогнат. Възхищавам се на хората там и на добротата им... Дори не мога да намеря достатъчно силни думи за да опиша възхищението си
                      Нека помечтаем някой ден родопчани да "заразят" и останала част от България с добротата си.
                      I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Злото няма корен. То даденост и заложба в света и в нас самите, вероятно заради нуждата от баланса на "черното и бялото". Повсеместно и всеобхватно е така, както и доброто. Така, че колкото и да разискваме, едва ли ще намерим истината в частност за нас, хората. Провокациите да бъдем лоши са много и постоянно присъсващи в живота ни, но важното е да съумеем да изградим една проста мъдрост в себе си, която да ни дава сила винаги, когато искаме да сме лоши - да се досетим, че може и да сме добри. Независимо от гадостите...така, или иначе няма да ги оправим, ако не помъдреем общонационално, всенародно и световно...което е невъзможно, когато една трета от хората просто са прости духовно. Лично мнение.

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                          Злото няма корен. ...
                          Ами би било хубаво, но животното Човек има други свойства.
                          Корена е изучен много добре и описан от психология на диверсията например по време на война. Един факт : група хора останали в изолация без храна, в 90% от описаните случаи стигат до канибализъм!
                          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Канибализма в екстремни условия не е зло, а начин за оцеляване. И понеже примера е за война, с недоимък и страдание, си мисля за обсадата на Ленинград, там влияе и фактора време, и не се сещам за никакво зло, произлязло от там!
                            "Make love, not war!"

Коментар

Темата отиде встрани...
                              Първоначалният замисъл доколкото схванах е, че сме станали токова себични и егоисти, че гледаме само собственото си добруване, и не ни пука за нещастието на другите. Това мисля е вследствие на стремежа ни (или ламтежа) за повече пари, коли, къщи и каквото друго се сетите. Борейки се с околните ние ги възприемаме като конкуренти с които трябва да се борим. И малко по малко започваме да гледаме на всички около нас по този начин.
                              Цитираните хора в Родопските села си живеят по съвсем друг начин, не се борят с хората, а с природата. Там ако не си помагат един другиму са загубени, не е като в града. Тук сме вълци, а при вълците са хора.
                              И това ще отмине...
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Човек за човека е вълк... Демокрация.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X