Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Митове от социализма

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Митове от социализма

Не, "демокрацията" не разсипа селското ни стопанство -разсипа го именно това социалистическо четирибуквие 40 години преди нея! Ако не беше дошло то,сега щяхме да сме първи в Европа в този бранш.Отделно,че се крепеше единствено на безплатния робски труд на войниците и бригадите от ученици и студенти!
    Пък за резултатите,които са постигани върху хартията не споря-там може и да сме били първи,ама в стопанските дворове картинката сякаш е доста по-различна (дори аз съм виждал безхаберието с очите си).Филма "Кит" е показателен файлетон,само дето май показва в голяма степен реалността от онова време.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
      ...Явно си нямате представа от нещата от макро-гледна точка. .... Понеже не се сещате, но цялата хранително-вкусова промишленост беше в Министерството на земеделието. Ами само едно предприятие "Океански риболов" внасяше над 100 млн. долара годишно (колегите от Бургас може би по-подробно от мен ще се изкажат). И всичко това както и много други неща бяха в Министерството на земеделието и формираха 65-67% от БВП. ......
      Ами явно си нямаме представа. Но пък явно от дървена философия разбираме всички .
      Тук говорим за простички неща . В случая : конкретно за това което излизаше като реализация от дворовете на ТКЗСТ-та . Нито говорим за министерства , нито за Океански риболов. Това коя дейност се е водила на отчет в земеделското министерство е друга тема . То по тозаи логика приходите може да са и по-големи от соцстатистиките , защото се сещам , че имахме и оръжеен износ , ама никъде по официални документи не се споменаваше . Обикновено минохвъргачките бяха "картофи" , картечниците - "праз лук" , а снарядите - "домати" .
      Така че ако в някой отчет на пореден конгрес на БКП са отбелязали поредeн връх в развитието на селското ни стопанство , включвайки и тези "зеленчуци" към бюджета на земеделското министерство , то това хич не би ме учудило . Би учудило единствено чичо от ТКЗС "Червено знаме" , който научава от статистиката , че живота му е станал по-добър с 50% през тази петилетка , в сравнение с миналата . И вече му се събират 300 % по-светъл живот в сравнение с времето преди да му конфискуват "частните" крави и овце за учредяване на същото ТКЗС.

. ... и малко по- "макро" , щото горните милиарди пак ми се мрежат пред очите :
      1. Бюджета на НРБ в онези години беше таен . Друг е въпроса , че не се обсъждаше ни в Нар. събрани , ни в Мин. съвет , а в кулоарите на БКП , с представители на ДС. Никъде няма официална информация , която да дава отговор на следното : Реално за една единица приход от селскостопански продукт колко са вложените разходи ? Ако това го имаше , веднага щеше да им лъсне голия задник . И от интензивно селското стопанство щеше да се окаже , че си екстензивно.
      2. Всеизвестно е че износа в онези години се делеше на износ по ПЪРВО и износ по ВТОРО направление . Този по първо беше за страните - членки на СИВ ( главно за СССР) и се осъществяваше в ПРЕВОДНИ РУБЛИ . Износа по второ направление ( за презрения капитализъм) се осъществяваше по курс на долара 93(!) стотинки !
      Сега ми е странно тези 16 милиарда долара приход от Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост - от къде са формирани ? От износ към Капиталистическия свят ?! Тогава дай данни и за прихода в рубли ! И тогава ше вземем да сметнем колко Българии би трябвало да произведат подобно количество продукция !

ПС. Иначе , аз цените на кило чушки , зеле и круши от онези години ги помня още . Помня и на каква цена се товареха на шлеповете домати за СССР.
      Помня и какви разходи РЕАЛНО се получаваха от 7-8 вида обработки на декар , докато се ожъне житото . ... помня и за едни десетина милиарда долара заеми , които натрупахме за 5-6 години , за да не фалира държавата ...
      Последно редактирано от Goblin; 14-11-10, 16:37.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

И що се връзвате на некви милиарди! Нали темата е за митове?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          И що се връзвате на некви милиарди! Нали темата е за митове?
          Нема вече !

то и без друго от тия милиарди тогава нищо не видехме ... освен ей това от аватара ти .
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Преди 50 години комунистическа България фалира за първи път
            http://boristodorov56.blog.bg/politi...yrvi-py.641820

Коментар

Тва за фалирането не е много сигурно:
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...17#post1353717
              П.П. Не съм комунист.
              Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
              -----------------------------------------------
              Питието определя съзнанието....
              -----------------------------------------------
              0887770735

Коментар

"Тайните фалити на комунизма" - Христо Христов

http://www.epochtimes-bg.com/2007-02/2007-12-21_12.html

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2007/...BB%D0%B8%D1%82

Aз гледам да не изразявам мнение, просто показвам линкове
                п.п. И аз не съм комунист, как беше... "всички комунисти под земята" - култов надпис :Р

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X