Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дискусии и критика на снимки (на деня)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Дискусии и критика на снимки (на деня)

Нямам фотографски амбиции.
    Нямам скъп апарат.
    Четейки критиките започнах да откривам кусури във всичките си снимки.
    Ще ми бъде интересно вашето мнение за тези снимки, правени наскоро. Аз самият забелязах доста недостатъци, но бих искал да чуя външно мнение за плюсовете и минусите им.
    Снимките не са обработвани никак.

Пътем през Родопите -

Швейцаро-мангалска, до язовир Кърджали -

Горичка на Тасос -

Пак там -

Пак там -

Чао, Тасос -

Пролет в Лещен -

Пак там някъде -

Коментар

Отново да си кажа - не ме възприемайте за някакъв голям критик и специалист. Аз съм си любител, и просто казвам какво мисля. В никакъв случай мнението ми за една снимка не е единствено и окончателно, нито пък напълно вярно. Затова е хубаво да се включват и повече хора.

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
      Нямам скъп апарат.
      Не ти и трябва скъп апарат. Последното нещо, което е необходимо - е скъпия апарат. Разбира се ние не вярваме и минаваме през една купчина техника за да разберем, че не ни е нужна всичката.

Четейки критиките започнах да откривам кусури във всичките си снимки.
      И аз постоянно си откривам в моите. Представяш ли си какво ми е на мене.

Снимките не са обработвани никак.
      Обработката е важно нещо, но мисля, че няма обработка, която да направи от един лош кадър - хубав.

Пътем през Родопите -
      В тоя вид не е лоша снимка за илюстрация към пътепис. Момента изглежда интересен и аз бих го направил по друг начин. Между другото това "бих го направил" е много важно. Всъщност при пътуванията повечето снимки са тия които "бихме направили", но си остават само в главата ни - виждаме нещо, дори си представяме как ще го снимаме, но накрая не се случва. Дали времето ще ни притисне, или ще се притесним от хора, или нещо друго - често снимката си остана ненаправена. Аз имам много такива. И си мисля, важно е винаги да си даваме сметка за снимките които си представяме как точно ще станат, но не ги правим. За да може следващия път да "се пребориш" за снимката - да пречупиш притеснението си, да закъснееш, да се изпапаш, измориш ... Аз имам интерес в снимане на хора в контекста на някаква история... И най-големия проблем, освен притеснението е как да направиш една реалистична снимка, без да "прегориш" ситуацията. Да снимаш без да питаш или да питаш, да нагласиш човека, или не? Сложничко е и всеки път зависи от ситуацията. Та често пътувайки ми изникват хиляди идеи и фантазии и те си остават само в главата ми. Разбира се това размишляване ми помага - следващия път в подобна ситуация долу горе да знам какво да правя.

Та по снимката. Има няколко интересни неща - църквата, пътя, хората, нивите, поляните, пасящото животно и баирите отсреща. Използвал си много широк обектив и всички е много малко - поляните на предния план заемат много място, а небето, което не е особено интересно заема половината кадър. Има стотици начини по които да стане по-добра и интересна снимка. Примерно ако си на същото място - да използваш зуум обектив, да приближиш, и църквата да ти отиде в горния ляв ъгъл, а хората в долния. Или пък да се приближиш към хората зад тях и да снимаш пътя напред, а църквата да остане отпред и вдясно с всичко да е на фокус. Да събереш интересна композиция. Или пък да се заиграеш с хората и полето. Има стотици варианти, наистина. Фотографът винаги манипулира реалността с това, което слага и маха от кадъра. И всяка една ситуация предлага хиляди варианти в зависимост от идеята.

Швейцаро-мангалска, до язовир Кърджали -
      Тук важат горните коментари.

Горичка на Тасос -
      Искал си нещо да покажеш - може би интересните дървета. Така, обаче, си ги "изсипал" в кадъра и няма нищо интересно за окото. Няма нито композиция, нито някакви открояващи се обекти. Отделно и небето ти е "изгоряло", може би щото апаратът е мерил експозицията по сенките. И все пак, дори и тежки постобработки от raw, hdr, разни локални контрасти, които да откроят детайлите - пак тая снимка няма да става. Трябвало е например да се доближиш близо до онова дърво в ляво - то да ти заеме предния ляв ъгъл, да стане главен обект, и после да помислиш за задния фон и композицията там, и дали ще "мажеш" (ако имаш такъв обектив) или ще запазиш всичко на фокус.

Пак там -
      Тази е интересна, щото си запълнил кадъра с дърветата и храстите, но пък е ясно, че главното е сградата. Този метод със запълването на кадъра с дървета, цветя и прочее е доста използван при снимане със широки обективи и не е лош като идея. Ако беше снимал в по-подходящо време - изгрев, залез и ако беше помислил за композицията по такъв начин, че дърветата и храстите да не "превъзхождат" главния ти обект - щеше да е по-добре.

Пак там -
      Тия снимки с цветчета, дефокус и т.н. не ги разбирам много. Всъщност разбирам ги ако има някаква идея или се търси чистата красота. Трябва композицията да се помисли по-добре, тук също часовете на снимане не са подходящи - много е "светнато".

Чао, Тасос -
      "Чао, Тасос" Хубаво име - с името снимката става интересна. или в разказ ако я включиш също би била ценна. Композиционно - бих смъкнал камерата надолу, щото небето е в повечко, и щях да помисля за по-интересно позициониране на следата от ферибота - да върви настрани на кадъра например. Хоризонтът ти е леко крив и това трябва винаги да се оправя при такива снимки, щото много дразни окото. Разбира се хоризонта може да е завъртян при някои снимки, но винаги трябва да има някаква идея защо е направено, и да не дразни. Ето една моя снимка със завъртян хоризонт нарочно, още при снимането.

Пролет в Лещен -
      И на горните снимки си личи, че все искаш да снимаш широко и да хванеш колкото се може повече неща. Не че е лошо, но тук има няколко проблема - композиционно не ми харесва - трябвало е да снимаш по-ниско, и да хванеш повече от стълбите, като изместиш къщата по-наляво. Щеше да стане по-добре си мисля. Горе вдясно те е светнало слънцето или яркото небе. Тук е можело да снимаш и долу съвсем близо до разрушената къща - щеше също да е интересно.

Пак там някъде -
      Тази сякаш ми се струва най-добрата ти снимка от серията. Някаква старост има в нея. Просто е трябвало да мръднеш малко надясно и надолу камерата - камбанарията да не е опряна така в ръба на кадъра, а да има малко място вдясно от нея. Също небето да не продължава толкова много нагоре от нея, понеже взема надмощие над другите неща. Трябва и малко обработка - да светнеш сенките, и може би да си поиграеш с небето.
      LZ2NKM

Коментар

На мен ми се струва, че не е снимано с чак толкова широк обектив, но това е по-скоро като техническа подробност. С доста от казаното от Демон съм съгласен.
        В една снимка трябва да има "главен герой". Нещо, около което е концентрирана снимката. Това е разбира се, когато искаме не само ние да си я гледаме, а да я показваме и на други хора. Когато снимаме нещо то със сигурност е, защото изпитваме някаква емоция. Но няма как да се сърдим на хората, които гледат после снимката, когато за тях това е просто... снимка. Ако ние не вкараме нашата си имоция в кадъра зрителите после за нищо на светя няма да почувстват и милионна част от това, което ни е накарало да натиснем спусъка в точно онзи момент.
        И основното нещо, което помага за това е композицията. Това е много важно. Композицията може да направи от един впечатляващ пейзаж проста снимка.
        Интелекта често може да остане скрит. Но глупостта - никога!

Коментар

Подкрепям идеята в "Снимка на деня" да има само стойностни снимки и за това пускам една снимка за обсъждане. Как смятате, става ли или да си остане само в тази тема?

Параклис
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07564.jpg
Прегледи:1
Размер:216.1 КБ
ID:5484492

Поздрави!
          Последно редактирано от Виктор (V69); 21-05-13, 10:27. Причина: Име на снимката
          Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

Коментар

Първоначално публикуван от Виктор (V69) Преглед на мнение
            Параклис
            ще ти кажа защо на мен не ми харесва за снимка на деня, като приемеш че съм абсолютен лаик и ми е трудно да обясня защо една снимка ми харесва или защо не ми. От пръв поглед не ме "грабва", погледа ми се хлъзга по нея, а ако се загледам, ме дразни че самия параклис ми стои нефокусиран а и си отрязал хубавото дърво отляво

Коментар

Само мога да поздравя и благодаря на колегата @damon!!! Отдавна чаках такава тема.
              Поздравления за насоките, отделеното време и критиката.
              Доста често кропвам мойте снимки, защото с китака /18-55/ не успявам да се "добера" до същественото.
              Понякога се стараем да заснемем ВСИЧКО в това което виждаме, а на практика показва, че ако заснемем подходящият детайл, можем да пресъздадем много по-силно видяното.

Поздрави и аз ще се включа скоро с няколко снимки.

Коментар

Подкрепям идеята в "Снимка на деня" да има само стойностни снимки и за това пускам една снимка за обсъждане. Как смятате, става ли или да си остане само в тази тема?

Параклис

Поздрави!
                Викторе, съгласен съм, че снимката изглежда недовършена с това наполовина отрязано дърво. Аз бих направил кадъра вертилакен. Така дървото (цялото дърво) би било едновременно и контрапункт и допълващ параклиса елемент. Също така в случая бих поотворил блендата малко, за да отделя предния план (параклиса и дървото) от това зад тях. И без това са прекалено близо до твоята гледна точка, за да се опитваш да ги вкараш в пейзажа. Пък така става още по-очевидно, че те са центъра на снимката. Освен това бих компенсирал един или два стопа надолу, защото има прегорели участъци. Предверието и вратата, разбира се щяха да останат повече в сянката, но това може и да е художествен ефект, вместо дефект. Пък и после можеше да ги "светнеш" мъничко, ако решиш, че те дразни много и пречи на снимката.

Коментар

Първоначално публикуван от Chertoianov Преглед на мнение
                  Викторе, съгласен съм, че снимката изглежда недовършена с това наполовина отрязано дърво. Аз бих направил кадъра вертилакен. Така дървото (цялото дърво) би било едновременно и контрапункт и допълващ параклиса елемент. Също така в случая бих поотворил блендата малко, за да отделя предния план (параклиса и дървото) от това зад тях. И без това са прекалено близо до твоята гледна точка, за да се опитваш да ги вкараш в пейзажа. Пък така става още по-очевидно, че те са центъра на снимката. Освен това бих компенсирал един или два стопа надолу, защото има прегорели участъци. Предверието и вратата, разбира се щяха да останат повече в сянката, но това може и да е художествен ефект, вместо дефект. Пък и после можеше да ги "светнеш" мъничко, ако решиш, че те дразни много и пречи на снимката.
                  Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                  ще ти кажа защо на мен не ми харесва за снимка на деня, като приемеш че съм абсолютен лаик и ми е трудно да обясня защо една снимка ми харесва или защо не ми. От пръв поглед не ме "грабва", погледа ми се хлъзга по нея, а ако се загледам, ме дразни че самия параклис ми стои нефокусиран а и си отрязал хубавото дърво отляво
                  Първо да ви благодаря за конструктивните критики! Снимката е направена с апарата на жена ми който бе закупен единствено и само заради цветът му -розов е, а вие си представете колко е апарат това и колко стопа има и колко му се отваря блендата ръчно. До тук съм с оправданията,усещам че в тоя параклис има хляб и за това смятам да направя една поправителна сесия. Имам техника с която мога да контролирам нещата които Чертоянов каза, а и дано този път да обърна внимание на дървото. Има много красота около мене и за това ще се виждаме пак в тази тема. Надявам се и тогава да има коментари с помощта на които да направя снимките си по качествени.

Поздрави!
                  Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

Коментар

Параклис
                    Колегите право са казали горе. Според мен трябва да пробваш с малко по-широк обектив, и ако снимаш по същото време да компенсираш експозицията надолу, защото има доста "светнато". Определено си мисля, че снимането през деня е добре да се прави с малко недоекспониране (-0.3 или -0.7, макар че това зависи от апарата), защото ти предпазва детайлите. Ако "изгори" няма спасение. Мисли и за предния и задния план - примерно пътя отпред не ми харесва много. Бих застанал отстрани за да ми стане пътя някаква линия. Също бих снимал тая снимка на залез или изгрев.

Първоначално публикуван от Вико Преглед на мнение
                    Доста често кропвам мойте снимки, защото с китака /18-55/ не успявам да се "добера" до същественото.
                    Понякога се стараем да заснемем ВСИЧКО в това което виждаме, а на практика показва, че ако заснемем подходящият детайл, можем да пресъздадем много по-силно видяното.

Поздрави и аз ще се включа скоро с няколко снимки.
                    Да кропваме или да не кропваме? Аз също доста кропвам понеже ползвам твърди обективи - и се налага. Но хубавата снимка е тая която се композира правилно цялата още по време на снимането. Ще спомена пак любимия Бресон, но той никога не е кропвал снимки (поне най-известните му), и казва, че снимката винаги трябва да се композира при снимането. Кропа почти никога не може да спаси един лош кадър, макар че изкушението е голямо. И оттук си мисля за твърди или зуум обективи. Аз съм привърженик на твърдите, макар че не са универсални. Работата е там, че твърдия обектив кара фотографа да не е мързелив - да обикаля, да се мести и да мисли много. Отделно ако снимаш основно с един обектив, очите композират лесно, и снимката я виждаш преди да си я направил. Зуум обективите те правят мързелив и в повечето случаи не влияят добре на креативността, заради огромния избор от композиции само от завъртането на "зуума". Разбира се има много видове фотография, които се правят по-лесно с варио.
                    LZ2NKM

Коментар

Ето и една моя скорошна снимка... Лично мен има нещо в нея, което ме притеснява, но ми убягва точно какво. По-скоро усещане, че нещо не е както трябва. С кропа се опитах да изкажа идеята на снимката, но пак нещо ми куца. Ще се радвам, ако някой с по-безпристрастно око от моето погледне и ме изкритикува.

Коментар

Eто едни от любимите ми снимки. Моля за коментар, защото много ми се иска да се науча да правя хубави снимки. Мечтата ми е да си купя професионален фотоапарат.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00059.jpg
Размер:173.3 КБ
ID:5484771Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Dscn0278.jpg
Размер:304.5 КБ
ID:5484772Натиснете снимката за да я уголемите

Име:07052010692.jpg
Прегледи:2
Размер:211.4 КБ
ID:5484773Натиснете снимката за да я уголемите

Име:230920111321.jpg
Прегледи:2
Размер:241.8 КБ
ID:5484774
                        Разликата между това, което си и това, което искаш да бъдеш, е това , какво ще направиш!

Коментар

Ето и една моя скорошна снимка... Лично мен има нещо в нея, което ме притеснява, но ми убягва точно какво. По-скоро усещане, че нещо не е както трябва. С кропа се опитах да изкажа идеята на снимката, но пак нещо ми куца. Ще се радвам, ако някой с по-безпристрастно око от моето погледне и ме изкритикува.
                          Има нещо интересно в тая снимка с цветовете. Кропнал си я на квадрат, а това е малко странно съотношение в момента. Очите ни не са свикнали да гледат такива снимки. Не съм съвсем запознат с композицията при квадратни кадри, аз съм рязал досега точно 2 пъти в съотношение 1:1, и според мен трябва да се търси някаква симетрия при такова отношение. Също дървото трябва да ти е точно на центъра. Гледайки снимките на Виван Майер, снимани със средноформатен Ролайфлекс, виждам, че в повечето случаи главния обект е в средата. Според мен за тази снимка ще е добре дървото да е точно в средата и да нямаш този баир вляво т.е. да е равно. Или пък баира да не свършва при дървото, а да продължава надолу и да "разсича" кадъра. Иначе с тия червените цветя и отенъка на червеното в дървото, и открояващото се червенеещо дърво на фона на сивото небе - това е хубаво. Все пак би било интересно да се види цялата снимка, а не само кропа.
                          LZ2NKM

Коментар

И аз мисля, че дървото не е на правилното място.Но по-скоро не в средата, а в дясната третина, според "златното сечение".Ако теглиш един мислен диагонал горе ляво-долу вдясно,в горният триъгълник няма почти нищо.Т.е. само небе,което в случая не е атрактивно.Отделно , на дървото му липсва примерно зеленина, осветеност ,рязкост.Не ми стои добре като визуален център.Не съм сигурен и фокуса къде е точно,ясно е ,че не е на предният план.Действително,с пълен размер, по добре може да се прецени.
                            Поздрави!

Коментар

Ами опита ми беше да пресъздам абсолютно пълният контраст между цялата зеленина и разцъфналост наоколо и голото дърво. Като сянка на зимата беше... Ще сложа и пълния размер, разбира се. Със сигурност исках да отделя дървото от предния план, т.е. дефокуса отпред е търсен.

Коментар

Ами опита ми беше да пресъздам абсолютно пълният контраст между цялата зеленина и разцъфналост наоколо и голото дърво. Като сянка на зимата беше... Ще сложа и пълния размер, разбира се. Със сигурност исках да отделя дървото от предния план, т.е. дефокуса отпред е търсен.
                                Намерих нещо за 1:1 формата. Това е доста просто, но показва основното. При квадратна композиция окото се движи в кръг и затова по-често основния обект се поставя централно. Композирането е малко различно от 3:2 и 4:3. Определено ми стана интересно и ще прочета повече... Затова и ти казах, че дървото щеше да стои по-добре централно. Квадратната композиция определено е ценна за някои снимки, но мисля че е добре още на място да се превключи в 1:1 и live view, за да се композира по-добре. Кропването по-късно при всички положения е по-лошо - дали щото ще го мислиш кадъра и ще те разсейва, дали щото си снимал в широк формат и после случайно си видял, че по-добре да я кропваш.

Иначе това с дефокуса отпред е хубаво - усеща се пространственост и дълбочина, понеже има преден план. Дори аз бих ги дефокусирал още повече като снимам по-напред до цветята.Ако пуснеш цялата снимка може да си поиграя и аз, макар че няма да е следващите дни - няма да съм на компютъра - "тъмна стая"
                                LZ2NKM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X