Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Макро-лещи - питане

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Макро-лещи - питане

Днес си навестих земните пчели, въоръжен с вашите съвети, за които пак благодаря. Още има да се потрудя, но все пак - отчасти и донякъде -стана нещо (честно казано, с доста проби и грешки).

Поздрави!
    Прикачени файлове
    Искам България чиста!

Коментар

още един глас за обърнат обектив.....

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
        Още има да се потрудя, но все пак - отчасти и донякъде -стана нещо (честно казано, с доста проби и грешки).
        Е ти кво искаш - всяко щракане - шедьовър
        Аз си умирам от щастие, ако изкарам от 10 кадъра един читав...ама нали количествените натрупвания водели до качествени изменения
        А пчелата никак не е зле.

Коментар

Здравейте колеги моля за помощ- търся гривна за обръщане на 58мм върху 67 че държането на обърнатия на ръка не си е работа макар и да се получава желания обект-говоря за обръщане на 17мм върху 200мм. готов съм да се обърна и към стругар
          Грижа към другия, лична отговорост, свобода; 0886 534013 elffists.deviantart.com

Коментар

Първоначално публикуван от denislav Преглед на мнение
            Малиииййй, притесни ме
            Благодаря.

Някое от тези

трябва да стане за твоя апарат, който гледам, има възможност за монтаж на такъв адаптор,

към който с малко ТНТМ ще можеш да закрепиш обърнат обектив

(резбовите за "Зенит", "Практика" и т.н. вече се намират за по 30-50 лв.) и ще си в играта.

Аз лично предпочитам обърнат обектив вместо макролещи.

Ето по този начин Денислав ми пусна муха в главата. А моята глава е така устроена, че като влезе муха, ще бръмчи там или завинаги, или за дълго.

Избрах втория вариант - сиреч "Дай, да направим нещо с обърнатия обектив".

Засечка се получи с ТНТМ-то. Но вчера я почти реших в смисъл "Човекът каза - Ще видим...". Поръчах едно нещо; ще дойде след 2-3 седмици, увери ме човекът.

А днес се втурнах да си купя обърнат обектив (те, хората, си го продават за прав) в магазина, препоръчан също от Денислав. Не се беше свършил и си направих този подарък (на първата снимка, 60 лв., защото така и не се научих да се пазаря), още повече, че на прага ми чака някакъв мой празник. Е, да ми е честито!

Оттук нататък става дума за пробите - те са без ТНТМ и са рожба единствено на голямо нетърпение. Нека не ви дразни качеството на снимките - поради три причини:

1. Правени са при слабо осветление и набързо скроено приспособление, което да отразява каквото излезе от светкавицата.

2. Обърнатия обектив го придържах към правия с ръка, т.е. лишен от възможност да си играя с трите възможности за дофокусиране.

3. Всичкото това - с очила, за които през лятото един колега неволно ме подсети, че е време да ги сменя. Ама, ей-на, подарих си обектив, не очила.

От експерименталните снимки, първите две са без допълнителни приспособления. Третата, която е отчайващо некадърна, оставих нарочно - да илюстрирам пътя си към истината. Другите са с помощта на автоподаръка.

Май вече съм фен на обърнатия обектив.

Поздрави! И благодарности за съветите, коментарите и за пускането на муха в главата!
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от cveti; 11-12-08, 20:37.
            Искам България чиста!

Коментар

... Освен това с макролещите експериментирах с фъстъци, а с ръчно придържания обърнат обектив експериментирам с чер пипер.

За качество не говорим, ама въобще... Все пак електрическа светлина (100 вата), без светкавица + нетърпение.

Вижте обаче на какво прилича черният пипер, особено като се дразни, че го снимат некъдърно.

Поздрави!
              Прикачени файлове
              Искам България чиста!

Коментар

За чак толкова макро без статив няма да минеш
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                  Е

Засечка се получи с ТНТМ-то. Но вчера я почти реших в смисъл "Човекът каза - Ще видим...". Поръчах едно нещо; ще дойде след 2-3 седмици, увери ме човекът.
                  Що ТНТМ бре? В Павилиона нямат ли обръщачка с нужните размери??

Коментар

На това резбата му не е ли М58?
                    А обектива вероятно е М49, М52 или М55.
                    Тука би трябвало ба намериш нужната комбинация http://www.photopavilion.com/?page=c...e=1&catalog=24

П.П.
                    Хихихи, не само се хързулна по плоскостта, ами гледам и скорост набираш
                    Сега трябват стативче (както казва Тодор), може би една допълнителна светкавичка с фотосинхронизаторченце....
                    Последно редактирано от cveti; 11-12-08, 20:35.

Коментар

Първоначално публикуван от denislav Преглед на мнение
                      Що ТНТМ бре? В Павилиона нямат ли обръщачка с нужните размери??
                      Точно там съм поръчал. Трябва ми нещо с външна резба и от двете страни (съответно 58 и 55). Но такива нямаше и обещаха да намерят и да ми се обадят.

Поздрави!
                      Искам България чиста!

Коментар

Стискам палци!

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                          За чак толкова макро без статив няма да минеш
                          Наистина. Включен е във финансово-организационния план. Сега поради неговата липса следващите картини не се казват "Захар", както си е редно, а се казват "Ръцете на застаряващия човек".

(Щото експериментите продължават. Сега със светкавица и с по-ниско ISO. Първата снимка е без допълнителни приспособления, другите - с ръчния обърнат обектив.)

Последната илюстрация е за една от съществените причини за "Ръцете на застаряващия...". Грозна е, защото красивата й част се е шмугнала в моите бронхи и алвеоли...

Не отлагайте спирането на цигарите, защото от един момент нататък спиране няма.

Поздрави!
                          Прикачени файлове
                          Искам България чиста!

Коментар

Още един трик за подобряване на стабилноста. И с и без статив. Ползвай самоснимачката. Нагласяш я на две секунди. Подпираш се стабилно. Задържаш дъх, щракаш копчето и гледаш да не мърдаш. Иначе при такова увеличение, дори само трепването от натискането на копчето е достатъчно да размаже снимката.
                            Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 19-01-09, 10:59.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Здравейте!

Ето че се сдобих с необходимите неща и криво-ляво сглобих системата (на трите снимки с телефон).

Първо се запретнах да експериментирам с любимия ми чер пипер. Има го на три снимки - това е важно, тъй като ако човек се смали като мравка и се натъкне в тъмното на такава подправка, може да си изкара акъла.

Другите растителни мотиви са също подръчни - трошички тютюн от цигара и иглички от елха.

За мое разочарование системата се оказа твърде късогледа. Очаквах нещо подобно, но не до такава степен. Сега, за да получа наистина голямо увеличение, трябва обектът да е на 5-10-15 см от обектива.

По този начин, ако ще снимам насекоми, трябва да ги издирвам особено мързеливи (като игуаните, например), както и безстрашни. А повечето насекоми са плашливи и склонни да бягат и отлитат, защото тъпите им главички не разбират, че просто искаш да ги изобразиш и запечаташ за вечността.

(За капак дълбочината на резкостта е нищожна. )

Накратко казано, конструкцията е с доста ограничено приложение. Все пак се получава това-онова и ви каня на изложбата "Домашни кристали", която ще кача малко по-късно - вече в раздел "Макрофотография".

Още веднъж много ви благодаря за съветите, забележките и препоръките!

Поздрави!
                              Прикачени файлове
                              Искам България чиста!

Коментар

Потърси си нещо подобно

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X