Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Акумулатори - разновидности и технология

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от LJ73

слагаш по една ключ маса на всеки - като го "сдухаш" изключваш го и включваш втория...

Ако това беше "правилния" отговор, никой нямаше да ползва палене с кабели от друга кола /нали са в паралел и тока ще отиде в сдухания акумулатор, не в стартера??? /
    Аз говоря за аварийно захранване - напълно автономно и винаги осигурено, а не за подсилване на електрическия капацитет на автомобила като цяло...

Когато подаваш ток с кабели, точно това става, затова ако кабелите са ти от Илиенци ти се запалват в ръката..

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
      Когато подаваш ток с кабели, точно това става, затова ако кабелите са ти от Илиенци ти се запалват в ръката..
      искаш ли да направиме един експеримент с 2 акумулатора? аз имам зареден, ти донеси един изтощен... Ще ги вържеме с най-обикновена жица, да видиме дали ще се стопи...
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Ще загубиш....

Коментар

Не, проблема с кабелите от Илиянци е друг. Те са просто некви тънки изгъзици, и доколкото специфичното съпротивление силно зависи от сечението, то и общото им съпротивление е голямо, пада върху тях е голям, и ни палиш ни имаш кабели.
          Решението е просто - кабели по 35 квадрата, клещи за маса на електражен и готово. Верно излиза повече от 50 кинта, ама ти е мирна главата.
          Да, кабелите не бива да са по-дълги от 3 метра всеки.

Коментар

Мръсното на китайците е, че номерата им са непредсказуеми!
            Миналата зима докато питах човека какви са тия измислени кабели ми замириса на пърлено и след малко тичаше като бит китаец да си завира ръцете в снега..

Коментар

[quote="VPetrov"]
              Когато става дума за реална ситуация при която източника на ток е акумулатор и външния товар има по-малко съпротивление отколкото това на акумулатора, тока във веригата се определя от възможностите на акумулатора. Тогава се проявяват предимствата на "геловия" акумулатор, който има по-малко вътрешно съпротивление поради факта, че плочите му са разположени много по близо, отколкото на стандартния акумулатор. Естествено в такава ситуация "геловия" акумулатор ще позволи много по-голям ток (обикновено до два пъти) отколкото стандартния.
              Руския физик в сайта на Стефан коментира два еднотипни оловни акумулатора...
              Да приемем, че основния акумулатор е гелов, а резевния стандартен оловен.
              Според мен когато основния гелов се изтощи тотално, ако се включи паралелно с резевния стандартен, ще му смукне тока за нула време...даже и инсталацията ще подгрее ако наистина има свойството да се зарежда бързо..

Освен това при различни вътрешни съпротивления ще стане постоянен затворен кръг през този който е с по-малко и ще изтощи другия...

Коментар

Значи, нищо не знам за геловите акумулатори, но съществено предполагам че зарядния им режим е различен от течните.

Коментар

в карйна сметка мога ли да си монтирам лебедка с един гел-акумулатор? препоръчайте ми някакви читави ,,гелчета'' ?Дайте моля някакви координати за закупуване и цени !
                  PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                  КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                  0899187766

Коментар

Първоначално публикуван от churov
                    в карйна сметка мога ли да си монтирам лебедка с един гел-акумулатор? препоръчайте ми някакви читави ,,гелчета'' ?Дайте моля някакви координати за закупуване и цени !
                    Колко Ah акумулатор ти трябва?
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
                      Мръсното на китайците е, че номерата им са непредсказуеми!
                      Миналата зима докато питах човека какви са тия измислени кабели ми замириса на пърлено и след малко тичаше като бит китаец да си завира ръцете в снега..
                      имам "китайски" кабели от Метро /13лв май бяха/ подавал съм ток и са ми давали поне десет пъти... никакъв проблем!
                      Не са ви виновни китайците, гледайте какво купувате... ако кабелите са много меки, значи са тънки и не стават! Освен това преди да завърти стартера е хубаво да изчакаш една-две минути да се "възбуди" скапания акумулатор...

Относно ползването на 2 акумулатора: КОЙ Е КАЗАЛ ДА ВЗИМАШ ЕДИН ГЕЛОВ И ЕДИН ОБИКНОВЕН??? ИЛИ 2 ГЕЛОВИ ИЛИ 2 ОБИКНОВЕНИ!!!
                      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Абе ... Май трябва да се почете ... Ама най-вероятно е именно така, не се сещам причина да не е ... Електрохимията - и тя не прощава, а в случая няма начин да не е различна.
                        А, да палиш кола с мъртъв акумулатор веднага е загуба на време ... Аз винаги чакам амперметъра да миряса поне малко, там 10 ампера да тръгнат, а не 50 или 30, и тогава вече може.

Коментар

Прав си Стефане, че трябва да се чете. Понякога мислим с пръстите на клавиатурата и става една...

Ячейка АКБ образуется несколькими парами (или несколькими десятками пар) пластин, срединными параллельно для повышения эффективной поверхности элемента. Так что параллелизм заложен в основе технологии аккумулятора.

Тоя братушка е виждал акумулатор само на снимка и то на четири водки! Няма(подчертавам за да не викам) паралелно вързани плочи в акумулатора! Отварял съм, рязал съм, заварявал съм с графит мъртви клетки, но не съм виждал това, за което той твърди!
                          За втората му легенда мога да покажа схема, но май няма смисъл!

Volk, на прав път си!

Коментар

Първоначално публикуван от LJ73
                            КОЙ Е КАЗАЛ ДА ВЗИМАШ ЕДИН ГЕЛОВ И ЕДИН ОБИКНОВЕН??? ИЛИ 2 ГЕЛОВИ ИЛИ 2 ОБИКНОВЕНИ!!!
                            Логиката ми е следната:
                            След като геловия акумулатор отдава два пъти повече ток, грубо казано два пъти по-бързо се изчерпва, т.е. тези примерно 65 А не ги отдава за час, а по-бързо..
                            Това означава, че не е в състояние след известен престой да възстанови чрез бавна електролиза частично ресурса си, което е характерно за обикновения - изчерпва се, но след половин час може още малко да живне..

Реших да направя следното:
                            Ще поставя ръчен шалтер четириполюсен и ще превклювам енергийната система на джипа от едния изцяло - на резервния когато се наложи, и от време на време за раздвижване на резевния..
                            Просто и надежно..
                            А ако получа и цена за мониторчето ще си го поставя при резервния да имам визуална информация.
                            А от резервния - кабели за подхранване на външен източник - лампи, телевизори, инвертор за 220 Волта и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод

Тоя братушка е виждал акумулатор само на снимка и то на четири водки! Няма(подчертавам за да не викам) паралелно вързани плочи в акумулатора! Отварял съм, рязал съм, заварявал съм с графит мъртви клетки, но не съм виждал това, за което той твърди!
                              За втората му легенда мога да покажа схема, но май няма смисъл!
                              Да бе, къде има паралелна връзка в акумулатора?

Сепараторите разделят едно срещу друго перата, които са съединени в обща група но това не е класическо паралелно свързване според мен, защото те не са отделни галванични клетки със собствен потенциал..

Коментар

Реших да направя следното:
                                Ще поставя ръчен шалтер четириполюсен и ще превклювам енергийната система на джипа от едния изцяло - на резервния когато се наложи, и от време на време за раздвижване на резевния..
                                Просто и надежно..
                                Просто и надеждно на пръв поглед. Трябва постоянно да ти е в акъла на кой акумулатор си, щото ако забравиш дълго за единия не е добре.
                                Потърси такъв шалтер и ще видиш че не е лесно -а ако го намериш няма да ти хареса, защото ще е голям. Зер над 500А ще комутира!
                                С 4 яки диода става автоматиката ама ми е трудно рисуването...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X