Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помпане на гуми с азот?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Помпане на гуми с азот?

Мисля че печелят единствено гумаджийниците където пълнят с азот.
    Който си кара автомобила няма да спечели толкова че да си заслужава упражнението.
    Това налягане което го е пресметнал Спарки на мен лично ми се е случвало. Тръгвам с налягане 2.2 и след 100 км - налягането вече е 2.5.
    От тогава не вярвам на уреда на бензиностанцията. Нося си манометър в колата който е сравняван много пъти с други манометри и му вярвам.

Освен че постоянно си гледам налягането ами и си го правя според това къде ще карам.
    Ако е дълъг път - по-високо налягане. Намалява разхода. Ама е опасно ако попаднеш на мокър асфалт. Или на разсипан пясък например. Имам си едно наум.
    Като карам повече градско - намалявам налягането. Така се запазва ходовата част от неравностите по пътя.
    Зимата при сняг - също с по-ниско налягане.
    На всичко отгоре твърдостта на гумата зависи и от атмосферното налягане, донякъде.

Ами така - ако постоянно си регулирам налягането не си заслужава да се занимавам със азот.
    Освен това при всяка проверка на налягането от гумата излиза въздух. Няма как налягането след 2 години да е както в началото.

Коментар

Честито за придобивката. Не знам как ще направиш разликата. Поставянето на равни други условия с промяна на само една компонента не е лесна работа.
      Това беше към Спарки.
      Слави888, ако ще си помпиш/спадаш гумите според предвидения маршрут, по- добре си пълни гумите с хелий.
      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
        Честито за придобивката. Не знам как ще направиш разликата. Поставянето на равни други условия с промяна на само една компонента не е лесна работа.
        Просто разликата при един и същ маршрут, при едно конкретно критично налягане, което при мен е около 2 бара, дава осезаема разлика в комфорта и поведението. До толкова че при минаване по хлад и в жега все едно караш друг автомобил. Проверено много пъти, че даже и с 5 различни вида амортисьори, последните с настройка на твърдост. Просто ще проверя как се държи по тоя маршрут с едно и също налягане азот и въздух, ей-така за келешлък.

И да, факт е че на много места използват азот. Ама твърдението на повечето е че "азота е по-предсказуем", и нищо повече.

Често си помпам гумите с компресорче. Там влагоотделител няма. Хибавото е и че масло няма - и малкото компресорче, и големия, са сухи, та ако вкарвам нещо в гумите, то е влага - влагоотделител на големия също нямам.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

При амортисьорите теорията влиза с пълна сила в действие. Макар понякога и по- бавно, но винаги се усеща, най-вече от джоба (от жоба също).
          А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Мога да ви разкажа няколко важни разлики между въздуха и азота за гумите:

1. Кислородът (20% от въздуха) минава през гумата едни 10 пъти по-бързо от азота. Просто е по-разтворим в материала. Това е от значение за спадането на налягането с времето.
            2. Кислородът (20% от въздуха ама сгъстен тройно в гумата, т.е. играе го като почти чист кислород) е решаващ фактор за стареенето на тая гума. Главно на слоя който осигурява плътност ама по ред причини - и на останалите. Грубо казано материалът на гумата е "напоен" с това с което е напомпана.
            3. Водните пАри - в зависимост от условията може да стигнат 20% от обема. Там вече става яко:
            - Водата е триатомна и по-лека - със своя си принос в адиабатния коефициент и в скоростта на звука и свиваемостта. Ако си мислите че скоростта на звука в гумата няма голямо значение, не карайте бързо. Има - главно за реакцията на гумата на неравности и на непрекъснатата промяна на формата при търкаляне. Ако можехме щяхме да напълним гумите именно с хелий (едноатомен и много лек) ама пущинята едно че е скъп и друго че изфирясва през гумата за ден-два.
            - Водата кондензира и замръзва. Така може да промени налягането с едни добри 50% върху ония сметки на Спарки горе. Тя като кондензира просто не участва в това налягане. Отделно че кондензираната и замръзнала вода могат да променят осезаемо баланса на гумата.
            Вярно, с водата е възможна борба на етап компресор. Ама кой го прави?

Азотът по физикохимични характеристики е най-добрият газ за надуване на гуми и е почти без пари.

Сега познайте кога ще си надуя гумите на Ужаската с азот. А на не-състезателна лека кола всичките горни неща са почти на границата на смисъла. По важност за пътното поведение са след профила на гумата примерно. Аз у нас упорито отказвам да се движа с колела които приличат на изразходвана ролка изолирбанд защото и джантите, и гумите струват пари, а дупките по пътя са безценни.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Мога да ви разкажа няколко важни разлики между въздуха и азота за гумите:
              Тоя Ясен...... е отново пределно ясен.
              И пак затри хубавата тема!
              Предлагам, да го лишим от достъп до всички детски площадки!
              БАН!БАН!БАН!
              GPS системи https://www.easytracking.bg/
              Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

А се смеехте за 'смяната на зимния въздух с летен' - летния съдържа много повече влага... Аз затова си сменям въздуха зимата, че да е по-сух (е, не съвсем на сериозно де)
                Иначе целта на азота е ясна - не заради самия азот, а заради изместване на 'замърсителите' - кислород и влага, и за намаляване на тяхното процентно съдържание......
                Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

От: Re: Помпане на гуми с азот?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Да подпрем тъз древна тема.

За налягането/топлинното разширание - според това, което помня смътно и намирам из нета, P1V1/T1=P2V2/T2, и понеже V1 и V2 (обемите) са равни, то с какъвто и газ да пълним гумата, повишаването на налягането при загрята гума ще е все едно, защото зависи само от отношението на абсолютните темпетатури Т1 и Т2. Или казано накратко, ако загреем една гума от 0 градуса до 100 градуса, налягането вътре ще се промени с горе-долу 373/273=1.366 пъти. Тоест гума с начално налягане 2 бара (3 бара абсолютно налягане), ще се промени на 3.1 бара (4.1 бара абсолютно). Или при по-реални температури - ако тръгнем за морето сутринта при 25(273+25 келвини) градуса, с гуми на 2 бара (3 бара абсолютно), и заради жегите гумите стигнат температура 60 градуса (273+60 келвина), то налягането ще е 2.35 бара.

Бъркам ли нещо?

Толопроводност и тегло са достатъчно близки (константите ги има в нета), тъй че тия също не минават.

Единствената хипотеза, за допълнително повишение при помпани с въздух гуми е водата, съдържаща се във въздуха, при по-ниска температура да се втечнява а при по-висока да се изпарява, ма ми се чини твърде миниатюрна разлика.

Бъркам ли?
                  Колега, това за което пишеш е закона на Клапейрон, който гласи

Р.V= R.T; където

Р- налягането на газа
                  V - обемът му
                  R - газова константа(коефицент, които зависи от видът на газа)
                  Т - температурата

или просто писано

при увеличаване на обема или налягането два пъти се увеличава температурата два пъти.

Друг е въпросът, ако температурата е 0 градуса по Целзий и ти увеличиш налягането в гумата два/три пъти, колко ще стане температурата.

Коментар

Ясен- друг път. Пак реши да ни пробва акъла. И на него му е ясно, че качествените разлики са ясни, а тук говорим за количествени показатели и ефекта от тях. Говорим за РАЗЛИКИ. Колко по- бързо ще остарее гумата отвътре ако я пълним с въздух, а не с азот? ОТВЪТРЕ! Засега, стареенето отвън го оставяме, защото не можем да си търкаляме гумите в инертна среда. Колко се променя звуковата проводимост с 2-3 % влага в сместа? Повечето гумаджийници ги докарват тия 2-3%. Изобщо, ако говорим за F1, където нещата са изстискани докрай, по принцип, има някакъв смисъл. Там могат да си помпят гумите и с ксенон, понеже всеки промил разлика струва хиляди долари. Никой не може да ме убеди, че като туря зелените капачки, гумата ще стане по- добра. Колко по- бързо ще спадне гумата? Моите карат от смяна до смяна (около 6 месеца). Тия, дето карат по две-три години с едни и същи гуми, имат други проблеми, азотът им е най- малкия. Говорим за масовия случай.

Коментар

От: Re: Помпане на гуми с азот?

Първоначално публикуван от velinsl Преглед на мнение
                      Колега, това за което пишеш е закона на Клапейрон, който гласи

Р.V= R.T; където

Р- налягането на газа
                      V - обемът му
                      R - газова константа(коефицент, които зависи от видът на газа)
                      Т - температурата

или просто писано

при увеличаване на обема или налягането два пъти се увеличава температурата два пъти.

Друг е въпросът, ако температурата е 0 градуса по Целзий и ти увеличиш налягането в гумата два/три пъти, колко ще стане температурата.
                      Температурата в тая формула е в келвини, и малко ще се поозориш да я смъкнеш съвсем до нула. Ама не е и нужно - важното е заедно с налягането да са достатъчно далеч от критичните за втечняване на въпросния газ, какъвто е случая с азота, кислорода и CO2_то в гумата.

Само водата лично на мен ми е неясна, но Ясен я поизясни. Е, не виждам как при нормално помпане ще дойде до 20% от обема, ама не държа да съм прав в разсъжденията си. От компресор с бутилка пък съвсем не виждам - пълним гумата с 2 бара, в бутилката на компресора е на 6-10, там е кондензирала доволно количество от влагата, хич и да няма външен влагоотделител. Виж с портативно компресорче си вкарваш всичко от атмосферата в гумата като стой та гледай. Нещо повече - вкарваш го нагрято, а в гумата изстива, тоест шанса за конденз при "подходящи" атмосферни условия е доволно голям.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                        При амортисьорите теорията влиза с пълна сила в действие. Макар понякога и по- бавно, но винаги се усеща, най-вече от джоба (от жоба също).
                        Нямам никакво намерение да си помпам амортисьорите с друго освен азот. Там водата освен по друг начин, действа и корозионно, кислорода също.

Поразчовърках темата до толкова, доколкото ми беше любопитно дали пълненето с азот би намалило промяната в налягането спрямо температурата. Явно не би. Но пък като ще имам бутилка с азот, що да не пробвам?

Зелени капачки за гумите ли трябва да търся след това?

Коментар

P.V=R.T... по спомени, имаше тук някъде и едно "n". Пак по спомен, универсалната газова константа беше нещо от рода 8,314х0000,1. Формулката важи за идеални газове, каквито няма, но с малки доработки върши работа и за реални газове.
                          Конденз по гумата? Ужас! При дъжд, веднага прибирайте колите в гаража. Освен това, ако кондензът се скупчи на едно място, ще разбалансира колелото... абе страшно става.

Коментар

На предишната ми Вектра, бях купувал чисто нови летни гуми, тогава бях решил да ми ги напомпят с азот всичките гуми на 2.2 атмосфери, след цяла година каране, лято, зима и чак до другата пролет, измерих налягането на гумите, и всичките ми показваха между 1.9 и 2 атмосфери, според вас добре ли е било като резултат от една година с жеги и студове? На джипката естествено, няма смисъл от азот, по простата причина че често се налага да ги спускам и помпам с компресерчето в зависимост дали карам на сняг, по пясък, черно и по асфалта.

Коментар

P.V=R.T... по спомени, имаше тук някъде и едно "n". Пак по спомен, универсалната газова константа беше нещо от рода 8,314х0000,1. Формулката важи за идеални газове, каквито няма, но с малки доработки върши работа и за реални газове.
                              Конденз по гумата? Ужас! При дъжд, веднага прибирайте колите в гаража. Освен това, ако кондензът се скупчи на едно място, ще разбалансира колелото... абе страшно става.
                              Има и n, има и m, има и Z.

В нашия случай за всичко освен водата с отклонения малки части от процента важи p V = m R T
                              налягането в kg/m2, обема в кубични метри, масата в килограми, температурата в келвини.

Ама понеже лично мен ме интересуваше относителната промяната на налягането от температурата, която и формула да се ползва, резултата все е един и същ - P1/P2=T1/T2 при константни останалите неща.

Коментар

.....Конденз по гумата? Ужас! При дъжд, веднага прибирайте колите в гаража. Освен това, ако кондензът се скупчи на едно място, ще разбалансира колелото... абе страшно става.
                                Ами явно е ужас, щом се пазят в самолетите и от конденз в гумите... Вярно на нашите МПС-та няма такава опасност (освен ако си помпал гумите в наистина влажна топла атмосфера)...
                                Но съм ял хурката със стоманени джанти и залепнало парче лед по тях - 500км карах с 60км/ч, защото над тази скорост вибрациите бяха убийствени, а нямаше как да се махне парчето без да се строши нещо...
                                А какво би било ако това парче е по периферията на гумата - не ми се мисли...
                                Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X