Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Рецепта за миниум?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Рецепта за миниум?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Не е нужно да съм бил и не искам да съм. Опитвано върху шасито на собственото ми возило в продължение на години. И до метал съм чистил, и какви ли не "модерности", понякога на неоправдана цена съм прилагал. Само тънкия грунд с тънката боя отгоре си стои.
    Значи не си пробвал Боди 930.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
      Значи не си пробвал Боди 930.
      Няма и да пробвам. Точно тая фирма ми е на съвсем последното място в списъка.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ето тема за размисъл - http://classiccar-bg.com/index.php?topic=1091.0
        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
          Под "Антикор" имам предвид класическата му версия от време оно. А именно - асвалт + бензин (или нафтЪ)+малко отработено масло да не се напуква. Като сместа трябва да е достатъчно гъста за да се маже с дебела четка. С бензин съхне малко по-бързо, не трябва да се прекалява много и с маслото. Това + миниум под него, там където е намазано не мърда.
          А в още по-оно време добавяхме и гумени стърготини!!
          Аватара изкара някъде към 30 години от датата на производство, хем при мен дойде 15 годишен със понапреднала ръжда.

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
            Ето тема за размисъл - http://classiccar-bg.com/index.php?topic=1091.0
            Шаси в тая тема се споменава в 5 поста на кръст, с нищо ново в тях. То и в темата като цяло няма нищо повече от бояджийската тема в нашия форум.

Говорим за детайл, който не може да се подготви идеално. Иначе - да, почистено до метал и подготвено с например епоксиден грунд, след което пръснато с "гумен" антикор и отгоре евентуално боя, работи - болшинството коли така излизат от завода, или поне VW частта от тях. За шаси просто не става, за съжаление.

И впрочем, за вюртовия ръждопреобразувател, понеже и там никой не знае как действа - на базата на танинова киселина е, или простичко казано танин. Като във виното. Останалото е някакъв тънък лак на водна основа, предполагам акрилатен или нещо подобно.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
              А в още по-оно време добавяхме и гумени стърготини!!
              Добавяше се, защото в магазина нямаше нищо. Все пак хубавото на това нещо е че може да се маже върху алкидни истории (в зависимост от това как си си го приготвил), за разлика от сегашните антикори. Върху алкиден грунд стават на юфка.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                ... сегашните антикори. Върху алкиден грунд стават на юфка.
                ТЕ правят алкидния грунд на юфка. А Боди 930 беше фабрично произведен бъркоч почти по горната рецепта, та и той ставаше за върху миниум и алкиден грунд.
                Из "Златния телец"

Коментар

Еми опитвано е върху подкалниците на някогашната ми самара - червения обикновен грунд остана, бодито си замина. Не знам какво боди е било - то тогава голямо разнообразия нямаше.

Body 930 е асфалт+толуол+ацетон. При това положение съвместимостта със алкидни истории като основа ми е малко съмнителна.

Коментар

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
                    Чшшш няма се карате!
                    Относно дебелините на слоевете - и моя опит е такъв - тънкия слой винаги е по-устойчив от дебелия. Изключая малки участаци подложени на някакъв вид триене.

Та в крайна сметка :

1. Почиствам от ронеща се ръжда с телена четка.
                    2. Обезмаслявам.
                    3. Ленен безир с миниум на минимално тънък слой ПО ЦЯЛОТО ШАСИ И МОСТОВЕТЕ!

4. След изсъхване седмица си взимам алкидна (блажна) Българска и на тънко с пистолета боядисвам.

5. Отварям каса бира

(6.) Ак концепцията сработи, същото и на тераното.

Правилно ли съм рАзбрАл
                    Ъъъ така ли да направя

Коментар

За обработка на метална броня и шаси, след бластиране до гол метал или механично почистване комбинацията първа ръка:
                      NOVOL COBRA Truck Bedliner + миниум в отношение 1:0.8
                      и втора ръка само кобрата (резултат външен черен цвят) би била успешна в гората и града?

Вероятно ще се наложи да се намали втвърдителя на първата ръка за да изсъхне по-бавно и да има време миниума да подейства. Втората (евентуално трета) ръка с малко повечко втвърдител.

Коментар

Аз не бих смесвал миниум с двукомпонентен лак - ей така на усет. Ама не пречи да се пробва.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Аз не бих смесвал миниум с двукомпонентен лак - ей така на усет. Ама не пречи да се пробва.
                          Имаш съмнения, че вместо защитен слой може да се получи нежелана и опасна химическа реакция?

Коментар

Чак опасна едва ли. Но миниумът е относително активен окислител. Възможно е да предизвика преждевременно втвърдяване.

Коментар

Първоначално публикуван от LZ2BVB Преглед на мнение
                              Имаш съмнения, че вместо защитен слой може да се получи нежелана и опасна химическа реакция?
                              Изобщо миниума не е от епохата на тия материали.

На чист метал епоксид после бедлайнера. И без друго последния не е от най-евтините, че да се рискува какво ще стане със старата химия. Ако има ръжда, реактивен грунд, акрилен грунд и после бедлайнер. За подово покритие имат прилични шагрета (трябва да погледна кое беше добро) или СТП флекс, за последното пистолета е малко дебел като пари
                              После смерти плохие десептиконы попадают в Автоваз

Коментар

На голо свалено и почистено шаси едно нещо със сигурност работи най-добре от всичко - горещо поцинковане. Има достатъчно успешни опити вече. Реално голямата разправия със свалянето и почистването е свършена, а цинка е дори по-лесен от боядисване.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X