Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Ако всичко, което ти изброих му е в ред - взимай. C11 е добра машина.

Ръждите се чистят само със "шкуркова гъбичка", да не тръгнеш да ги жулиш по друг начин. Поне тия по работните части - паралели, фланеца на шпиндела - конуса в средата му се почиства МНОГО внимателно и без прекалянване, работните повърхности на супорта, задното седло.

Ако не е възможно да се пусне на място и да му провериш всичко, цената трябва да е доста ниска - кажи-речи като за скрап. Защото ако има нещо сериозно за оправяне филма е голям - един съединител е от 600 кинта нагоре например. Като гледам му няма врътката за ръчно надлъжно подаване. Не е драма - явно често се чупят. И моята е заварявана.

Гледай паралелите също много внимателно. Трябва да са гладки. Ако имат много и дълбоки надлъжни дерюги по тях, в общия случай значи че са износени, а ако са износени, цената за оправяне е такава, че практически не си струва, а освен друго значи и че със струга е работено доста, вероятно и абдалски. Поне от снимките не прилича на изтормозена машина, но това от видимото от снимките. Как е наистина, точно от тия снимки няма как да се разбере. Седял е без да се работи на него поне 4-5 години, а вероятно и повече.

Ще ти трябва универсал - китайски около 300 кинта или чешки около 600-800, освен ако не ти изпадне нещо на късмет от накъде. После и други неща и т.н. Общо взето универсал, център, патронник, няколко хубави ножки за това-онова, и лесно се стига до хилядарка, за да имаш базов инструмент за повечето неща. Първоначалната профилактика и привеждане в работен вид е ужасно досадно нещо, но го свърши докрай преди да започнеш да работиш на него. Иначе все ще отлагаш и все ще има нещо, дето те тормози, за което все не намираш време да го оправиш.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ето какво ми отговори продавача. Има универсал по написаното, но дали е чешки или руски никаква идея не е сниман никъде. Замислям се да отида до Свищов да го погледна не че съм спец, но ще добия представа.
      Здравейте,
      струга е придобит заедно със закупуването на завода. Работи. Има универсал с фланец. Дължина на паралели: 1600 мм.
      Двигатели: 2 бр.
      Охлаждане: 2 бр.
      Височина между центъра и паралелите: 240 мм

П.С- А каква е разликата м/у новия и стария модел на Ц11?
      Аааа и цената която искат е 1800лв. Най-вероятно ще падне на 1700 без много уговорки .

Коментар

Парите не са му много на струга, но транспорта ще ти стъпи доста. Аз сега намерих еднин щрайхмус български за 300лв. Така на око тежи около 7-800кг. Поставен е на палет и направо съм готов да го взема, ама проблема е че най-близкия мотокарист иска 40лв за едно повдигане, а е на 200м. Намерих в радиус на 2-3км казаха че около 20лв, но не им се занимава, щото за да дойдат е около час пътя. Отделно че ще трябва да мисля как да го разтоварвам в нас. Имам камионче, но е високо 1м. Утре ще преправям едно ремаркенце за мотоблока за да го натоваря на него, че е високо 30см и може да успея да го сваля задницата до земята. Карал съм по тон баластра с него. Транспорта ми е 5км общо, но като гледам ще излезе почети колкото машината.
        Така че ако можеш да отчупиш поне 200-300лв за транспорт.

Коментар

Първоначално публикуван от scandalo Преглед на мнение
          Ето какво ми отговори продавача. Има универсал по написаното, но дали е чешки или руски никаква идея не е сниман никъде. Замислям се да отида до Свищов да го погледна не че съм спец, но ще добия представа.
          Здравейте,
          струга е придобит заедно със закупуването на завода. Работи. Има универсал с фланец. Дължина на паралели: 1600 мм.
          Двигатели: 2 бр.
          Охлаждане: 2 бр.
          Височина между центъра и паралелите: 240 мм

П.С- А каква е разликата м/у новия и стария модел на Ц11?
          Аааа и цената която искат е 1800лв. Най-вероятно ще падне на 1700 без много уговорки .
          София Свищов са под 250 километра по спомени . Палите една кола с някой който разбира и за три часа спокойно каране сте там .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Проблема е : че хората които "познавам" разбиращи от тези машини са в този форум. Нямам близък занимаващ се с стругове и металорежещи машини. Гледам до моето село в град Кнежа се продава струг Ц5 на цена 1300лв и ми е на 15 км от мястото където ще стои струга, но е Ц5 по-добър е от моя стария 100% и е по-добър до колкото съм разбрал от вас от Ц8, но не е по-добър от Ц11. Искам да си взема струг и да не взимам повече, че хамалогията по транспорта е страшна ............! Не знам защо съм се влюбил Ц11 и все към такъв струг ме влече, но ще бъде каквото дойде. Ако някой все пак му се прави екскурзия до Свищов може да отидем да го погледнем тоя струг.

Коментар

C13 е по-добър от C11. Ама там и хамалогията и цената ще са доста нагоре. Пък и вече като че ли идва твърде едър за "домашно" ползване.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                C13 е по-добър от C11. Ама там и хамалогията и цената ще са доста нагоре. Пък и вече като че ли идва твърде едър за "домашно" ползване.
                За С-13 ще му трябва стълбичка!
                Разгледай,разтърси се,не всичко е с-11,виж софийската серия СУ,по-прецизни са от С-тките.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                  виж софийската серия СУ,по-прецизни са от С-тките.
                  Според някои хора, работили в производството, на които имам доверие, може да се поспори по въпроса.

Коментар

Спарки работил съм и работя на всички български стругове и като оператор и като поддръжка . Горе при мене има по няколко бройки от всичките . За мене лично разлика в класа на точност който дават машините няма . При серията СУ на ЗММ Сливен и София е избегната детската болест на С 11 с рейките на супортната кутия . То и при С 11 не можем да говорим за дефект на машината този проблем при тях се появява при системно забиване на супорта в законтреното задно седло и то доста пъти трябва да го направиш . С 11 го предпочитат защото управлението на супортната кутия е много по леко от на серията СУ което не е фатално но е от значение когато по цял ден работиш на машината . Особено първите серии на СУ са с доста тежък лост . С 13 имахме в стария завод на 6 метра междуцентрово разстояние на него работехме 4 тона детайл. Сега струга е в завода на един приятел в Ресен търновско можех и аз да го взема на времето ама нямам къде да го сложа . Старите стругари се бъзикаха че само докато го обиколиш два пъти и дошло време за обедна почивка Аз лично логично обяснение защо се произвеждаха толкова различни машини от един клас нямам . Всичко се проектираше и конструираше в института в София и от там се разпращаше по заводите в страната но тогава други хора взимаха решенията .

Коментар

Според някои хора, работили в производството, на които имам доверие, може да се поспори по въпроса.
                      Чак спор,нямам намерение да заформям,така виждам нещата от моята си камбанария.Работил съм и с двата типа машини и ако трябва да избирам,ще взема 5-та серия СУ(502-582).Има си дребни гъдели които ти улесняват живота и е по-масивен от С-тките(С-10-С-11),с което се избягват неприятните вибрации при по-едри детайли,особенно ако се работят чугунени отливки с ф-над 200мм.
                      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

...
                        Спарки, дай някакъв мейл да ти пратя снимките на планшайбата.

Коментар

Да ви попитам.
                          Може ли струг Ц11 с 2000 паралели, което е тежко 2450кг да се натовари в бус??? И дайте идея как да стане това? А и после трябва да го разтоваря без мотокар мислех, че да намеря струг е най-големия проблем, но май транспорта е бая голям проблем също.

Коментар

Ако буса може да носи толкова и ако струга чисто геометрично може да се побере в него, не виждам причина да не може. Сега, как точно ще го натовариш и разтовариш си е въпрос на еквилибристики с наличните на място средства. С доста играчка и мислене, може да се натовари и с 2 маслени крика, стига да има кой да те чака половин ден.

Коментар

Не си прави експерименти,дай някой лев за мотокар,ще си спестиш много главоболия и евентуални сакатлъци.

Коментар

Струговете са с много кофти център на тежестта . За части от секундата можеш да го захлупиш . Потърси мотокар или най добре камион с кран .

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X