Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Намерих си упътване кое за какво е.
    http://stanki-katalog.ru/sprav_kuson3.htm
    Понеделник - вторник ще продължа с изучаването. Всичко толкова е клеясало че си е голяма мъка.Преди месец смазвах патронника, вчера едвам едвам го развих. Като му задам по-голям ход преди да зацепи чука нещо много стабилно на желеЕзо.

Коментар

• Вчера отнесох малко армагани От палмовото масло мога да заделя за колегите . То и струга взе че ми окъся Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20210206_180954_437.jpg
Прегледи:518
Размер:679.5 КБ
ID:6705433Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20210206_175454_351.jpg Прегледи:0 Размер:425.7 КБ ID:6705431Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20210206_175509_839.jpg Прегледи:0 Размер:379.2 КБ ID:6705432
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• И...какво ти е мнението за палмовото, върши ли работа?
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

• Още не съм го пробвал но със сигурност поне не смърди като улеините от друг произход . Според колегата който ми го даде е много добро за пробиване на отвори и нарязване на резби .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Здравейте! Вероятно не му е тук мястото, но все пак искам да попитам нещо. Захванах се с ремонт на скоростната кутия на Ц 11 мб. Причината - счупен и пукнат зъб на двойката 27:54 за първи и втори диапазон (голямото с 54 зъба е в предния край на шпиндела). Намерих колела от друга машина , но малкото с 27 зъба се оказа с по-голям базов диаметър на шлиците (колелото се движи с вилка по вал и е базирано по малкия диаметър на шлица на вала !). При старото базовия диаметър е 41мм, при новото 42 мм. Та питанките - търся въпросното зъбно колело с 27 зъба и базов диаметър 41мм? Масло МХ-Л 32 подходящо ли е за смазване на кутията? Искам да сменя и нивомерните "очи", гледам предлагат някакви в интернет, но дали за читави? Ако някой има наблюдения ще се радвам да сподели!

Коментар

• пробвай тук
              https://mudar-m.com/%D0%BA%D0%BE%D0%...A%D1%82%D0%B8/
              https://bazar.bg/ads/user/1289479
              или почваш да четеш обяви в базар.бг

Коментар

• Първоначално публикуван от nnemalp Преглед на мнение
                Здравейте! Вероятно не му е тук мястото, но все пак искам да попитам нещо. Захванах се с ремонт на скоростната кутия на Ц 11 мб. Причината - счупен и пукнат зъб на двойката 27:54 за първи и втори диапазон (голямото с 54 зъба е в предния край на шпиндела). Намерих колела от друга машина , но малкото с 27 зъба се оказа с по-голям базов диаметър на шлиците (колелото се движи с вилка по вал и е базирано по малкия диаметър на шлица на вала !). При старото базовия диаметър е 41мм, при новото 42 мм. Та питанките - търся въпросното зъбно колело с 27 зъба и базов диаметър 41мм? Масло МХ-Л 32 подходящо ли е за смазване на кутията? Искам да сменя и нивомерните "очи", гледам предлагат някакви в интернет, но дали за читави? Ако някой има наблюдения ще се радвам да сподели!
                Що не им звънеш профилактично ?--- http://www.zmmnz.com/
                Може пък да изскочи нещо
                има ли вариант да престържеш старото зъбно колело външно и да ползваш неговите шлици. Съответно новото да премахнеш шлиците и да го насадиш на старото.

Коментар

• i208
                  i208 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Забравих, този шлицевият вал е добре да го провериш дали не е усукан. Ако е така трябва да мислиш направо за нов вал.

• Маслото е хидравлично и не става а очи ще ти подаря, дай адрес.

Коментар

• МХЛ е за хидравлично задвижвани неща, ако имаш такива по струга.
                  Примерно задно седло-има и хидравлично, и пневматично. Но такива едва ли имаш по струга. Това са екстри за стругове, на които се работят големи серии детайли.
                  Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

• Имам някакви спомени че при метрична вътрешна резба размера на отвора освен по таблица можеше и да се смята с някакъв коефициент.
                    Примерно за М16 16х0,85 и дава точния размер. Има ли такова нещо или съм в заблуда ?

Коментар

• Първоначално публикуван от vandu Преглед на мнение
                      Имам някакви спомени че при метрична вътрешна резба размера на отвора освен по таблица можеше и да се смята с някакъв коефициент.
                      Примерно за М16 16х0,85 и дава точния размер. Има ли такова нещо или съм в заблуда ?
                      Не си в заблуда. Мен ми се върти 0,8, но мина доста време и съм забравил.
                      Ford Maverick II 2.3 XLT
                      Ford Mondeo MK5

Коментар

• Окомерния коефициент е * 0.8. По-добре е да се използват таблици, че има разлики между тая сметка и таблицата.
                        Например за М12 диаметъра на отвора по таблица е 10.2, а по "сметката" е 9.6.
                        И после се чуди народа защо върви тегаво резбата или метчикът се е строшил.
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Не са ти пълни спомените, защото в сметката влиза и стъпката, а не прост коефициент. Например на M16x2 и M16x1 вътрешния диаметър е различен.

Моето приближение е - вътрешния е равен на номиналния - 1.5 по стъпката. Тоест за M16x2 вътрешния ще е 16-(2*1.5) = 13мм, а за М16x1 ще е 16-(1*1.5) = 14.5мм.

Външния, ако ще режа с плашка, го правя на номинал, иначе номинал - 0.2 по стъпката, или за М16*2 външния би бил 16-(0.2 * 2) = 15.6мм, а за M16x1 би бил 15.8мм. И това се брои по-скоро стегнато.
                          Последно редактирано от sparkybg; 21-04-21, 12:25.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Много метчици ще натрошите с тези сметки.Елементарно е,вади се стъпката на резбата от диаметъра на болта.Примерно 20х2,5 отвора трябва да е 17,5мм,за 20х1,5 е 18,5,за 20х1 е 19мм.Няма кофа с цимент,допускът се прави на болта в минус,като за примера се вади стъпката и за 20х2,5 диаметъра трябва да е 19,75,за 20х1,5 ще е 19,85 а за 20х1 е 19,9мм,просто е.Вземете един болт с гайка и измерете,за да се убедите.
                            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

• Понякога стават хлабави така, особено в някои "по-интересни" материали, които не раздуват. Като сложиш и факта че когато се пробива със свредло, често диаметъра е с 1-2 десети по-голям от номинала за свредлото, ако и материала не раздува става съвсем хлабаво.

Профила на резбата е равностранен триъгълник. Височината на тоя триъгълник е 0.87 * стъпката, или диеметъра номинално е 1.73 * стъпката по-малък. Това при нулеви толеранси и строго "остра" 60 градусова резба. Оставяш за връхчетата допълнителен "минус" и ето ти 1.5 по стъпката.

Това при неръждавейка например, не работи. Защото раздува и повърхностно се закалява. При такива материали отивам на 1.2 или дори на твойта сметка 1.0. Обаче ако ти трябва резба в чугун например, с 1.0 става хлабаво.

Затова в хубавите таблици има примери с няколко материала, например алуминий, стомана и чугун. Някъде из работилницата имах една такава, сваляна от интернет, ама отдавна не съм я ползвал.

С чупенето на метчици съм си решил проблема генерално с глава с регулируемо усилие и много отдавна нямам нито един счупен.
                              Последно редактирано от sparkybg; 22-04-21, 11:50.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X