Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Айдее, и аз със струг - Ц5МБ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Айдее, и аз със струг - Ц5МБ

В момента в който маслото нагнетено от помпата влезе в лагера този луфт от 2-3 стотни изчезва в следствие на масления филм който се образува , проблема е по скоро в недобър захват в универсала в следствие на износване на челюстите и комплексно от луфтове в надлъжно и напречно подаване на шейната и кръстатия супорт , това в комбинация с неправилно избран режим на рязане.
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
      В момента в който маслото нагнетено от помпата влезе в лагера този луфт от 2-3 стотни изчезва в следствие на масления филм който се образува , проблема е по скоро в недобър захват в универсала в следствие на износване на челюстите и комплексно от луфтове в надлъжно и напречно подаване на шейната и кръстатия супорт , това в комбинация с неправилно избран режим на рязане.
      И аз така мисля. За сега няма да го пипам. Харесва ми как работи.
      По-прпблемно ми е установяването на правилния ред на наредждане на зъбните колела на лирата.

Поздрави

Коментар

Продължава работата по стругчето. Но малко съм натоварен с други неща и по-бавно върви.
        Липсват ми 3 зъбни колела от лирата - 100,80 и 40 зъба. Ако някой има да дава оферта.
        Пресмасленките са набити, работят перфектно. Нови кечета на чистачите на паралелите.
        Вратичките са на място. Допълнителният болт за лирата и той е на 90% готов. Оказа се че тези стругове с високи центри като моя са с 2 паразитни оси на лирата.
        В общи линий до тук.

Ето малко матриАл.

Коментар

Опитвал ли си да стържеш нещо по-дълго и масивно за проверка на отклонението и износването на парелелите? На последните снимки ясно личи "вкопаването" на водещия паралел при моста. Ако гониш стотни на лагерни легла с дължина над 4-5см. може да излезне бая конус.
          Ако и с тоя дебел фланец ти "дръдра" при по-дебела стружка или рязане и си обрал луфта до 2-3 стотни е възможно да се "разхожда" аксиално вретеното. Малко малоумно е измислено окачването му. При нас така беше и на c5 и c6. Не помня точно какво правихме, но нещо около задния упорен ролково конусен лагер си играхме, понеже заводски неможеха да "блокират" прецизно аксиалното натоварване и май-преработихме и присадихме два лагера, които хващат вретеното аксиално и се обират един спрямо друг! Не си спомням вече, но само това тогава помогна да се махне това дръдране при обран луфт на предния лагер! Така c5 i c6 заработиха като стругове и изкараха бая годинки, сега единия пак вибрира при рязане и по-голямо челосване и ще иска да се отвори за пренатягане. Заводски е недомислено и е възможно, и на тебе да ти прави цигания там, ако всичко друго е наред с луфтовете, заточванията на ножовете и захвата на челюстите на универсала.

Коментар

Първоначално публикуван от brad4edat Преглед на мнение
            Опитвал ли си да стържеш нещо по-дълго и масивно за проверка на отклонението и износването на парелелите? На последните снимки ясно личи "вкопаването" на водещия паралел при моста. Ако гониш стотни на лагерни легла с дължина над 4-5см. може да излезне бая конус.
            Ако и с тоя дебел фланец ти "дръдра" при по-дебела стружка или рязане и си обрал луфта до 2-3 стотни е възможно да се "разхожда" аксиално вретеното. Малко малоумно е измислено окачването му. При нас така беше и на c5 и c6. Не помня точно какво правихме, но нещо около задния упорен ролково конусен лагер си играхме, понеже заводски неможеха да "блокират" прецизно аксиалното натоварване и май-преработихме и присадихме два лагера, които хващат вретеното аксиално и се обират един спрямо друг! Не си спомням вече, но само това тогава помогна да се махне това дръдране при обран луфт на предния лагер! Така c5 i c6 заработиха като стругове и изкараха бая годинки, сега единия пак вибрира при рязане и по-голямо челосване и ще иска да се отвори за пренатягане. Заводски е недомислено и е възможно, и на тебе да ти прави цигания там, ако всичко друго е наред с луфтовете, заточванията на ножовете и захвата на челюстите на универсала.
            Отклонение на 150мм е 7 стотни от край в край това при тази износената част с ръба. По цялата дължина и работен ход на супорта имам около 5 десети разлика, разбира се това е на 1100мм. Държа да каже и че НЕ е нивелиран още. За мойте нужди и цели е идеално. Важното те, че износването е равномерно по дължината и няма неравномерни пропадания. Като го нивелирам, ще сложа дълга заготовка ф80 и ще го престържа. Ако запази гореописаните разлики, ще регулирам малко задното седло докато докарам нещата в норими. Но така или иначе, пак казвам, че за моите нужди и цели е идеална машината.
            Дъдренето е именно от конструкцията на лагерните тела на шпиндела. Какво ще го правя все още незнам. Ще мисля решение, но какво. Ако си спомниш добре какво сте модифицирали ще е много добре.

Нямаш ли случайно излишно едно зъбно колело със 100 зъба

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20181210_144130.jpg
Прегледи:1
Размер:1.92 МБ
ID:5804598

Качеството на снимката е кофти, но мисля че това ми е останало от С5.
              В миналото ще остане, каквито сме били...

Коментар

Първоначално публикуван от Emilppp Преглед на мнение
                [ATTACH=CONFIG]976266[/ATTACH]

Качеството на снимката е кофти, но мисля че това ми е останало от С5.
                Давай цена и телефон?

Коментар

Следя темата с интерес и завиждам (благородно де!) на мерака, с който правиш всичко! Всичко от снимката е коледен подарък, но ти ще си ги измиеш, че аз едва ли ще успея толкова добре! Телефон на ЛС.
                  В миналото ще остане, каквито сме били...

Коментар

Първоначално публикуван от Emilppp Преглед на мнение
                    Следя темата с интерес и завиждам (благородно де!) на мерака, с който правиш всичко! Всичко от снимката е коледен подарък, но ти ще си ги измиеш, че аз едва ли ще успея толкова добре! [emoji14] Телефон на ЛС.
                    Изключително БЛАГОДАРЯ, както за пратката така и за комплиментите

Коментар

• От: Айдее, и аз със струг - Ц5МБ

Идея си нямам в момента с какви колела сме наредили лирата, понеже никога не сме ги пренареждали повторно. Има някакви още други, които не сме ги слагали въобще, ако се сетя ще погледна утре, какво е заредено и какво има.

Ако не успееш да обереш дръдрането с луфтовете по разните му паралели и др. и си убеден, че фланеца държи добре и си изправил челюстите, да знаеш, че е от задния лагер на шпиндела. Наистина не си спомням, какво точно правихме. Просто когато оправяхме машините преди години се видяхме в чудо с това дръдране, отворихме капаците, натягай предния лагер уж да няма луфт, чак почва да тегари да върти и пак тресеше... После след по-подробен оглед и размисъл се оказа, че вретеното никой не го държи стабилно да не се разхожда осово. Става дума за стотни, не десети или милиметри! Нещо беше недомислено заводско, ако отвориш капака и вътре е същата конструкция, като на нашите и се почешаш зад ушото по-сериозно вероятно ще откриеш проблема с захвата на шпиндела отзад. Все си мисля, че присадихме допълнителен ролково конусен лагер отзад или аксиален. Ще се опитам утре да огледам да видя, какво сме правили и да пиша. Стига да не забравя...

Коментар

Така. Отзад фабрично е аксиален лагер, който в общи линии не върши никаква работа поради недомисления начин на натягане.
                        Махнали сме го и там сме присадили два ролково конусни лагери един срещо друг. Тия лагери се блокират по вретеното и като им убереш луфта един срещ друг се получава доста по здраво и прецизно захващане спрямо фабричното. Съжалявам, че нямам, как да го снимам, понеже трябва да разглобявам машините... Ако се видиш в чудо, разглобявай и тогава, като огледаш вниматено ще се присетиш за какво говоря, че сме преправили. То пак зависи отпред с бронзовата втулка-лагер ли си или е от по новите с лагер си. Но и в двата случая отзад е фабрично с аксиален и... Пак си иска преработка.

Коментар

Благодаря за информацията все пак, ще го мисля за напред.
                          Междувременно малко ъпдейт, мисля че г/д доби стойка като за 50 годишен дядка...

За днес толкоз!

Коментар

Възхищавам се на ентусиазма и труда ти. Евала!

Коментар

Аааа почваш да ме дразниш .Да вземеш и моя струг да го боядисаш по Коледа!!! Па аз ще почерпя
                              "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                              Ат.Буров.

Коментар

Завист! Общо взето това мога да кажа.
                                Но все пак Благородна завист, пу пу Пу да не го урочасъм. Много добре става, евала.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X