Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Беседа за проблемите и трудностите при заваряване.

Тцъ, не съм съгласен.... Що тогава контакторите за Х000 ампери не ги правят с по 100 пластини, ми само с по 1?
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
      Тцъ, не съм съгласен.... Що тогава контакторите за Х000 ампери не ги правят с по 100 пластини, ми само с по 1?
      1. Щото е по-евтино
      2. Най-вече защото могат да докарат натиска колкото им трябва. Въпрос на пружини.
      3. Контактната площ е такава, че е възможно да се направият самопочистващи се контакти. Дори съвсем мялко приплъзване е достатъчно. Контактната площ е една и съща и съответно е нужно много малко, за да се самопочиства. Телта при телоподаващото идва все нова-и нова, носейки със себе си и окисите и другата гняс.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За по-евтиното може би си прав въпреки, че като материал - едва ли. А и 100 контактора, теоретично можещи в паралел да заместят 1 такъв са в пъти по евтини, но там излизат други проблеми. При многото контактни повърхности започваш прекалено да разчиташ на случайността. Окисите ако влияят на кръглия отвор х3, на триъгълния ще влияят х6 .... Там разни преходни процеси ми се въртят из главата ....
        "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
        Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
          Окисите ако влияят на кръглия отвор х3, на триъгълния ще влияят х6
          В триъгълния натиска върху единица площ е по-голям, и евентуално чисти окисите по-добре.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            В триъгълния натиска върху единица площ е по-голям, и евентуално чисти окисите по-добре.
            Топло , топло ....
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

.... а сега правилния отговор : ( или поне замисъла на триъгълното сечение )
              Значи дюзите са на Binzel ( макар че може и други фирми да са правили такива). Смисъла , е че в процеса на работа на дюзата , поради механичното триене в контактната площ от повърхностния слой на тела и в по-малка степен от дюзата се отделят частици или както някои хора му казват гняс ) , които с течение на времето "заплескват" ( на жаргон ) дюзата , което хем води до износване , хем вероятността да "залепи" тела за дюзата се повишава . При триъгълното сечение се предполага , че тези отлагания отиват в ъглите му , така че горния вреден процес се отлага във времето .
              Консултирах се днес за това с хората , които са ползвали такива .
              Какво обаче показва практиката ? Говорим за професионално заваряване : Обикновена дюза топи около 20 кг. тел . Триъгълната ...
              около 20 кг.
              ... с други думи оказва се че това си е чиста гъзарийка.По-скоро става въпрос за търговско "морковче". Което пък потвърди първоначалното ми предположение , че май файда от "триъгълника" няма
              Впрочем , за цената въобще и не попитах ....
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Аз днес заръчах на снабдителя ни да ми купи няколко такива дюзи. Ако намери тук, де. За моя сметка, че иначе е много сложно... Заради "...ръка да пипне". На мен силно ми се струва, че е само търговски трик.
                А пробвали ли сте да работите с тел 0.8 с дюза 1.2? Аз съм, и няма разлика във дъгата и ваната. За износването не знам, беше за кратко.

И два въпроса:
                Кое е по-добро-спрей против пръски, или паста? аз си мисля, че е пастата, но така и не мога да убедя началкиците да ми вземат такава. Щото в другото подразделение на фирмата работят със спрей, а ние сме в изграждане, и ползваме каквото има налично.

И вторият въпрос-Може ли някой да даде линк, или да каже кой е нормативният акт регламентиращ работното време на заварчиците? Чувал съм, че е 7 часа, но може и да е стара информация, искам да съм точен в спора. Че един се прави на мъж За извънредният труд знам-чл. 43 от КТ казва, че извънредният труд е забранен! Остава да го оборя и с продължителността на работното време.
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Според мене пастата е и по добра и много по икономична от спрея от около година ползвам пастата на Харко и още не съм изхарчил 1/3 от кутията обикновенно за това време изпръсквах поне два три спрея. Аз поцедирам така преди да почна да заварявам почиствам идеално с парче скочбрайт дифузьора контактната и газовата дюза намазвам тънко с паста и започвам работа след това чистене и мазане според необходимоста . Аз и на малкия шланг работя с 200 амперови контактни дюзи определено издържат много повече от малките явно по трудно загряват и по лесно се охлаждат а разликата в цената им е някъде около пет стотинки . Когато имам работа на амперажи над 180-200 направо слагам голямия шланг.
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Бе и аз така си знам, ама не мога да убедя шефовете да вземат паста. А съм чувал, че и с обикновена грес става. Но не съм пробвал.
                    Някой да знаеа нещо за работното време?

Коментар

Ето с какво работя

И продукцията постигната с машините:

Работя основно с Харко-то, с тел 1мм. Що зор беше да ги накарам да купят такава тел. Иначе избора беше между 0.8 и 1.2. Който е мислил технологията нищо не е разбирал от заваряване. За сведение-работим с ламарина 2-4мм. И идеалната тел за тези дебелини е 1 мм.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                        .....

Работя основно с Харко-то, с тел 1мм. Що зор беше да ги накарам да купят такава тел. Иначе избора беше между 0.8 и 1.2. Който е мислил технологията нищо не е разбирал от заваряване. За сведение-работим с ламарина 2-4мм. И идеалната тел за тези дебелини е 1 мм.
                        .....за ъглови шевове , какъвто е и твоя случай . Ако заваряваш 2 мм. дебелина с челен шев , определено ще е по-добре с 0.8 .
                        Иначе 1.2 и аз избягвам при положение че може и с 1.0 . Особено при многослойно заваряване - по простата причина че хем машините не се товарят толкова, хем формирането на заваръчната вана е по-лесно .

Коментар

А

Кое е по-добро-спрей против пръски, или паста? аз си мисля, че е пастата, но така и не мога да убедя началкиците да ми вземат такава. Щото в другото подразделение на фирмата работят със спрей, а ние сме в изграждане, и ползваме каквото има налично.
                          Паста е наистина по икономична но спрея има други предимства аз съм го ползвал за пръскане на места където не трябва да попадат пръски от заварката !
                          А
                          И вторият въпрос-Може ли някой да даде линк, или да каже кой е нормативният акт регламентиращ работното време на заварчиците? Чувал съм, че е 7 часа, но може и да е стара информация, искам да съм точен в спора. Че един се прави на мъж За извънредният труд знам-чл. 43 от КТ казва, че извънредният труд е забранен! Остава да го оборя и с продължителността на работното време.
                          Стара ти е информацията !По добре не дей да спориш ...че спора да не стане в твоя вреда !Добре е че не те карат да работиш извънредно ....
                          В кодекса на труда има точка за намалено работно време но.... професията на заварчика отдавна вече не е работа при специфични условия и рисковете за живота!!
                          - от 1992 премахнаха 7 часовия работен ден за заварчиците ....
                          от тогава до сега няма фирма в която да съм работил с намалено работно време
                          За Вредните или други специфични условия на труд по принцип се извършват измервания от специализирани лаборатрии, упълномощени от Министерството на здравеопазването. Измерванията имат давност не по-го ляма от 3 години..
                          Така че във вашата фирма трябва да мине такова лабораторно измерване и да установи равнището на вредните елементи и от там да се определи и ползването безплатна предпазна храна, противоотрови и други средства, които неутрализират вредното въздействие на работната среда .. но при измерването може да се установи че условията на труд не са чак толкова лоши ... всичко зависи от... €
                          В нашата объркана държава не можеш да разчиташ на нищо дори и на писаните правила ..
                          Последно редактирано от welderargon; 24-06-09, 09:38.
                          https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                          https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Бе и аз така си знам, ама не мога да убедя шефовете да вземат паста. А съм чувал, че и с обикновена грес става. Но не съм пробвал.

Някой да знаеа нещо за работното време?
                            Колега,малко по-надолу има тема МЕТОД И УСТРОЙСТВО ЗА РЕДУЦИРАНЕ НА ПРЪСКИ ,със сигурност ще Ви бъде интересна.Още повече,че въпросните устройства работят и във вашия град.

Коментар

Доказателството че професионалиста върши чудеса с всякаква техника. Аз такъв шев и с инвертор не мога да направя.

Коментар

Чак със всякаква или с каква да е техника не може да станат чудеса ... това като го гледам е шев от автоматизираната установка с машините на Кемпи .... на ръка трудно ще се постигне такъв шев пък дори и с техника като Кемпи ....но и за автоматизирана заварка пак си трябва майсторлък настройки на машината и т.н
                                https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                                https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X