Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво може да се изцеди от "Кракра" ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво може да се изцеди от "Кракра" ?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Че без водно не става няма две мнения по въпроса. За алуминий трябват други ролки, друг водач, и друга дюза. Стянагето на ролките няма да ти реши проблема с набирането на телта като спече дюзата. Ролките не се стягат максимално, защото започват да сплескват допълнително тела, от което той допълнително започва да върви по-трудно в дюзата. Точно обратното - стягат се докато тела започне да върви уверено при нормално заваряване (когато няма проблеми). Това ти осигурява буксуване ако има затягане по "трасето". Няма ли го буксуването, ще набере телта.

А защо прегрява - прегрява защото се работи с чист аргон, чиято топлопроводност е лоша. С неръждавейка пак ще прегрее. С черно и коргон 80/20 - ще грее с една идея по-малко. Другата причина е по-добрата топлопроводност на алуминия.

И не на последно място - голямата машина не съм коментирал. Коментирах малката, която вероятно няма ни пулс, ни дявол. (ако дадеш модела може да се провери).

Ролките - зацепването не е специално заради алуминия. Просто при алуминия върши най-съществена работа - по-сигурно водене без прекален натиск. 4 ролков механизъм с водещи и 4-те ролки (зацепени една в друга по двойки) не е някаква екзотика - имат го много машини.
    Изброил си всичко което ползвам ,не знам да ли си го чел някъде или си се сблъсквал с него ,използвам Старгон ,който е 80/20 ,няма разлика от коргона ,разликата на двете е че едното го пълнят в Линде а другото в Сеат бг .А с натягането на ролките исках да кажа че ги натягам максимално толкова колкото да не мачка тела ,но като си пишем а не говорим директно се получават такива мисли .А другата машина няма пулс но е малко стара 12г и не мога да я намеря в нета ,може би не се предлага вече тя 220 амперова пак трифазна но нея я ползваме само за черно .Едно ми прави впечатление че старата не подбира много дали е чисто и ли малко ръжда ,докато другата е с доста претенции (това за черно , стомана) А скоро ни купиха и една играчка преносима кемпи ,при нея изменяш не само ампераж ами и волтаж ,като вдигнеш волтажа не подбира много ръждивите елементи но пък пръска много ,а като го намалиш на ръждив материал даже и не зацепва ,но пък запали ли няма пращене .
    Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

Коментар

Първоначално публикуван от jimito Преглед на мнение
      Изброил си всичко което ползвам ,не знам да ли си го чел някъде или си се сблъсквал с него ,използвам Старгон ,който е 80/20 ,няма разлика от коргона ,разликата на двете е че едното го пълнят в Линде а другото в Сеат бг .А с натягането на ролките исках да кажа че ги натягам максимално толкова колкото да не мачка тела ,но като си пишем а не говорим директно се получават такива мисли .А другата машина няма пулс но е малко стара 12г и не мога да я намеря в нета ,може би не се предлага вече тя 220 амперова пак трифазна но нея я ползваме само за черно .Едно ми прави впечатление че старата не подбира много дали е чисто и ли малко ръжда ,докато другата е с доста претенции (това за черно , стомана) А скоро ни купиха и една играчка преносима кемпи ,при нея изменяш не само ампераж ами и волтаж ,като вдигнеш волтажа не подбира много ръждивите елементи но пък пръска много ,а като го намалиш на ръждив материал даже и не зацепва ,но пък запали ли няма пращене .
      Да се разберем - аз заварчик не съм. Плякам там нещо с телоподаващото, и толкоз. Това на DEL обаче си заварява тънък алуминий перфектно. Дебел с един шев не може, но с наслояване - да. Образци са пускани и на анализ и няма проблем. Ако някога имаш път насам, звънни им един телефон и иди да пробваш - не са сухари и ще ти покажат всичко, което те интересува. Спрямо цената си машинката няма аналог. А е 200А с 60% ПВ. Шланга ще се стопи преди да изключи. Но е предимно хоби и гаражна машинка. Не че не става и за друго, ама за сериозно ползване си е редно да разполагаш с трифазна машина поне 300А. Хем по-малко и влиае мрежата и кофти инсталацията, хем като ти дотрябва за дебели железа (а то все някога се случва) - хващаш и вършиш работа.

Лично съм пробвал 200А монофазен и 250А трифазен инвертор, сложени един до друг. Еми във високите режими си има разлика в полза на трифазния. На монофазната започват да и идват в повече пулсациите в мрежата, които при 200А и не до там адекватна инсталация, не са никак малки.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

По въпроса със "затягането" на тела:
        1. Дюзата която се ползва трябва да е с индекс "А" след надписа за дебелината на тела. Общо взето фабричните дюзи с индекс А са с 3-4 десети по-голям отвор (не съм го мерил, но като гледам дюзата за единица 1,0А изглежда като почти 1,4 за черно)

2. Канала на ролките трябва да бъде U, а не V.

3. Натягането на тела трябва да бъде минимално (максимално разхлабено)

4. Водещата тръбичка след ролките - към шланга - трябва да бъде максимално близко (колкото позволява) към колелата

5. Шланга трябва да бъде с тефлонов водач, не по-дълъг от 3 метра и когато работиш - максимално изправен (доколкото позволяват условията).

6. А СЕГА НАЙ-СЛАДКОТО ЗА НАЙ-ОТЗАД. След много похабен тел и вълшебни думички, разбрахме защо ЕСАБ-ските тефлонови брони завършват с една педя месингова спирала. Тъй като алуминия е много топлопроводим почти веднага се разширява и топлопредава назад към тефлона. Особено след като си спрял да заваряваш. При това леко го затопява и лекичко залепва, но това е достатъчно да ти направи мизерия. Металната спирала в края на тефлона предпазва именно от това. Още нещо също толкова важно: осигурява се по-голяма дължина на токопренасяне (защото правилно подрязаната броня опира добре в контактната дюза). Ако се загледате в тела, когато ви задържи и неиска да тръгне (подръпнете крайчето и изкарате малко тел) ще видите, че там където се пада края на дюзата тела е преискрял и залепнал към дюзата. Данчо предложи и го направихме: слагаме по около 40-50 мм стоманена броня (отпадък при подмяна на броня за черно) точно толкова колкото да стигне до около 15-20 мм преди завоя на човката (гледано от към дюзата). Завоя е с тефлоновата броня. Това ни спестява много главоболия (а пък и на който иска да слуша също). Алтернативен вариант е ако се намери подходяща тънкостенна тръбичка и се направи втулка между тефлона и стоманената броня. Тогава бронята може и да е по-дълга. Не сме търсили тръбичка, но и това което постигнахме е добро.

7. Когато се запалва дъгата за да не ти "бутне" и направи "копче", ръкохватката трябва да се държи под по-голям наклон за да може тела да се плъзне по детайла и да запали стабилна дъга. След което изправяш ръкохватката. Прекрасно е и ако всеки път си подрязваш топчето на върха на тела. Алуминиевия окис е лош проводник.

8. Подгряване! Това ви гарантира начало и край на шева с еднакво качество.
        Последно редактирано от aig; 16-10-12, 00:44.
        АИГ-Заваряване ООД
        Заваръчни апарати "DEL"
        http://www.aigwelding.com
        0889 522 036

Коментар

Разликата между монофазна и трифазна машина се корени в захранващия ток. При монофазната тока и напрежението 50 пъти минават през нула, докато при трифазната се застъпват и трите фази една след друга и никога не стига до нула.
          Вече имаме и 250 амперова трифазна машина Self Control. Скоро ще има и 400А.
          АИГ-Заваряване ООД
          Заваръчни апарати "DEL"
          0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от jimito Преглед на мнение
            Ела ми на гости и ще ти дам и двете да си ги настроиш и да видим ти какво ще,, изпръцкаш" ,а тази за под 2000 я дай аз да почна да заварям буре на брашновоз(алуминий) и да видим къв ще е ефекта и колко ще устиска .Един въпрос : Защо след работа с алуминий на апарат без водно охлаждане тела стяга ?
            Защо тела "стяга" съм го обяснил малко по-нагоре.
            А тази машинка ще завари целия брашновоз без да изключи и без да направиш всичко в пръски. Ела, пробвай, виж убеди се, защото "ОКО ДА ВИДИ - РЪКА ДА ПИПНЕ". С ткава характеристика досега не си работил.
            АИГ-Заваряване ООД
            Заваръчни апарати "DEL"
            0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
              Защо тела "стяга" съм го обяснил малко по-нагоре.
              А тази машинка ще завари целия брашновоз без да изключи и без да направиш всичко в пръски. Ела, пробвай, виж убеди се, защото "ОКО ДА ВИДИ - РЪКА ДА ПИПНЕ". С ткава характеристика досега не си работил.
              И аз това казвам . Когато взех моята машина няколко дни се разправяхме с един колега (учил в СССР) и преподавал заваряване че такова животно МИГ - МАГ заваряващо качествено алуминий няма . Обясняваше ми на теория как това не може да стане . Като направих първите проби очите му бяха по големи от гумите на камаза ряза ; пили заварките и накрая кандиса че нещата са се развили далеч напред от това което е учил някъде през 1970 и някоя си година .
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                И аз това казвам . Когато взех моята машина няколко дни се разправяхме с един колега (учил в СССР) и преподавал заваряване че такова животно МИГ - МАГ заваряващо качествено алуминий няма . Обясняваше ми на теория как това не може да стане . Като направих първите проби очите му бяха по големи от гумите на камаза ряза ; пили заварките и накрая кандиса че нещата са се развили далеч напред от това което е учил някъде през 1970 и някоя си година .
                Ами човека е наполовина прав
                Аз също твърдя , че МАГ заваряващо качествено алуминий няма . А няма и да има .
                Съвсем друга е работата с МИГ заваряващо обаче

Иначе ти пък намери с кой да дадеш пример . Те товаришчите много - много не ги интересува развитието на граждАнската техника по света . За съжаление . И при все че имат най-силното разузнаване . Затова в заваряването си останаха на ниво "Москвич" 403 .

Сори за спама
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                  Аз затова не ги обичам тия СО-та –хиляди проблеми с тях -то дюзи ,то ролки ,водачи ,газове и т.н.Понякога се въртиш около тях цял ден пък и вълшебната думичка „МАМКА ТИ „ не помага !

Затуй заварявайте си алуминия и наръждавейката с аргона (ВИГ) за да имате по малко дертове !
                  +1!От заваръчни апарати
                  ,СО и за мене е накрая на класацията!Аргона си е друга работа,а пък Оксижена ми е стара слабост,гледам ,че доста параджии тръбари си бачкат с него!
                  Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение

Василе,колко пари си заделил за телоподаващо,или колко смяташ да заделиш за диоди,дросел.....
                    Гледай аз какво бих направил,кракрата е към 27 кила,поне моята 180А(имам кракра щото съм професионалист ),смятам че 200 лв. за матрял ще се вземат,4 диода по 30 лв. ,дросел 50 лв. и сметката става 200+120+50=370 лв.добавяш още 50-100 лв и си готов с един инвертор около 140-160А,ако надскочиш още малко и добавиш още 400 лв. и си уреден с цо2
                    Аз Кракрата не си я давам.
                    Намерих си диоди по 10лв./бр. , Медна шина имам , Трябва ми подходяща сърцевина от силициева ламарина радиатори за диодите и ако ги намеря , през зимата ще ги сглобя.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      Момчето обаче твърди , че е заварявал с новата машина алпака . Бас държа , че не е . А също , че няма и понятие що е то "алпака".
                      А
                      Благодаря за критиката - прочетох що е Алпака.

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

...да не говорим за израза "Надеждност на технологията(трансформатор и инвертор)". То така ще излезе , че има и безнадеждни технологии ! ( тук вече се разсмях )
                      Да не твърдиш, че инверторната технология е по-издръжлива от трансформатора при едни и същи експлоатационни условия?

Коментар

Първоначално публикуван от vasil1977 Преглед на мнение
                        Да не твърдиш, че инверторната технология е по-издръжлива от трансформатора при едни и същи експлоатационни условия?
                        Дефинирай "по-издържлива". Щото например ако с инвертор заваряваш 2 часа нон стоп, много вероятно е ако комшията прави същото трансформатора му да прегрее 1-2 пъти през това време, ако не е индустриално изпълнение и не тежи поне едни 70-80 кила.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от vasil1977 Преглед на мнение
                          ....

Да не твърдиш, че инверторната технология е по-издръжлива от трансформатора при едни и същи експлоатационни условия?....
                          Юнак , няма издържлива и неиздържлива технология !

Има издържливи и неиздържливи заваръчни шевове . А те са резултат от правилно или неправилно съставена технология за конкретно изделие.

В този ред на мисли : едно изделие може да се завари качествено по няколко метода .

Всъщност , изборът на метод за заваряване е само част от технологията . И както неведнъж е ставало въпрос : метод пацея няма ! Всеки метод има предимства и недостатъци . Заваръчните машини по определен метод - също.
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Здравейте и от мен аз също имам кракра и си перкам със норд без проблеми без да съм я тунинговал ТРЪГНЕЛИ НЕМА СПИРАНЕ

Коментар

Първоначално публикуван от bojidar xristov Преглед на мнение
                              ТРЪГНЕЛИ НЕМА СПИРАНЕ
                              Стига някой да има гърбина да я мъкне.

Посредствен инвертор я слага в джоба си по всички показатели, без изключение. Че и контактите продължават да приличат на контактни, а не на полустопени пластмасови субекти с неизвестно предназначение.

Коментар

Старите Кракри, които са били в читави ръце, са изгорили тонове електроди. Много зависи как лежи върху земята. А един правен с вентилатор и много по-лек, никога не бих сменил за инверторна реплика.
                                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                                Даника
                                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X