Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Можем ли да използваме акумулатори за електрожен?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Можем ли да използваме акумулатори за електрожен?

Ами някой електроди работят на права /- на електрода/, други на обратна полярност /+на електрода/. При заваръчната дъга най-просто има 3 температури- тая на върха на електода, тая дето е детайла който заваряваме и температурата в самата дъга. В зависимост къде е + са, там температурата е по-висока. Така например при ВИГ - е винаги на ръкохватката, защото температурата е по-ниска и електрода /волфрамовия/ не се топи, като го сложиш на + са и се затъпява за отрицателно време.

На кратко защото някой електроди са направени за права, други за обратна полярност.

Коментар

Явно си задавам въпроса грешно, та за това ще пробвам за последно използвайки отговора по-горе. Защо температурата е по-висока където е плюса. Как теоретично се обяснява това явление. "Има два електрода, щото така са направени" е следствие, а не теоретична основа на факта.
      И така, токът си върви от ляво на дясно. Срещат електроните дупка и се решават да я прескочат. Засилват се яко, първо щото теа отзад ги напъват и второ, щото ако не се забързат, няма как де направят скокчето. Така забързани и пресирани, вдигат температурата. Тръгват да "прескачат" празното и си заформя дъга. До тук е може би евентуално ясно (а може би не). Поради оти обаче аджеба да'ге, на тая дъга в двата края температурата ще да и е различна. К'во я бърка заварката, от кой от двата края ще започне да се топи първо, при положение, че така или инак трябва да се разтопи желЕзото и от двата края на тая заварка?
      Подвъпрос 1 - Ако вЕрно е така, то къде и как мога да разбера с какви електроди (плюсов или минусов) се е сдобило малкото ми предприятие от един (демек аз) за да знам кой точно край да вържа за електрода.
      Подвъпрос 2 - пробвал ли е някой тук да направи заварка в двете посоки (с вързани за детайла + и после -) и наистина ли оказва такова влияние в практиката или това е поредното нещо дето "така се прави щото така са ми казвали"?
      Последно редактирано от upi; 31-07-13, 10:04.
      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

Коментар

Да пробвал е и понякога без да иска , с рутилови малко повече пръска, но ако по някаква причина работиш с по-голям ток разлика може и да не направиш . Електродите с обратна полярност много трудно се палят и обикновено са маркирани с някакъв цвят имам базични с черно, но незнам кой цвят за какво е .
        Това с по-високата температура може да има нещо общо и с принципа на пелтието .
        0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Без да гледаме другото - в едната полярност повечето жега отива в детайла, а в другата - повечето отива в електрода.

А електродите се слагат според това, дето пише на кутията им. Не защото "накой така ни е казал". Има такива, дето работят и в двете полярности, а има и такива, които като ги вържеш наопаки спрямо това, за което са направени, работят зле - лепнат, пръскат, вкарват шлака където не трябва (макар че това последното е повече от заварчика ).

Та, ще разбереш с какви електроди се е сдобило малкото ти предприятие като погледнеш какво им пише на кутията. Понякога и самите електроди са надписани. Отделно цветната маркировка, но кой цват какво значи ще трябва да ти каже друг.

Температурата в двата края няма нищо общо с Пелтие. Електроните се движат от минуса към плюса. Детайла, който е откъм плюсовия край се загрява повече - електроните му спукват канчето от кютек. Детайла, който е откъм минуса се загрява по-малко - електроните бягайки от него правят "течение" и го охлаждат.
          Последно редактирано от sparkybg; 31-07-13, 10:31.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

При йонизацията се "избива" един електрон от атома, и се получават един свободен електрон(с много малка маса), и един положителен йон. Който е мноого по-тежък.
            И на двете неща им влияе еднакво електромагнитно поле, и под негово въздействие те поучават някакво ускорение. Поради много по-ниската си маса електрона се ускорява до много по-голяма скорост от йона. Стигайки до полюсите, тези "болиди" отдават получената енергия. По формулата Е=МС2 следва, че електроните които имат много по-голяма скорост ще отдадат и по-голяма енергия достигайки своя полюс. Който за тях естествено е плюса.

Това съм го чувал от моя учител по теория на заваряването. Не държа да е непременно вярно, а ако е грешно-знаещите ще кажат.
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

За целите на изясняване на по-голямото загряване на анода (плюсовия електрод), пиши дъгата само електрони. При металите нямаш избиване на електрони. Те са "шернати" между атомите и се движат почти свободно. За да изкочат от метала трябва да ги загрееш че да им припари. А ако им приложиш и електрическо напрежение то ги дърпа от катода към анода, и ако е достатъчно голямо започват да прескачат между електродите. Забележи - до тук йонизация няма - има само поток електрони от катода към анода.

Когато между двата електрода не е вакуум, ами има разни атоми (аргон, въздух, пари от обмазката, разтопени капчици метал), там стават и разни други неща, но това са подробнсти - анода се загрява повече от катода дори и във вакуум.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Владо, не се хили, ами кажи как е според твоята наука

Коментар

Аз мога да разкажа според моята

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      Владо, не се хили, ами кажи как е според твоята наука
                      А , то е така , както обяснихте . Е , поне - крайния резултат . Интересна ми е научно-популярната методика на поднасяне на информацията
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Толкова си можем
                        Поне аз де...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Аз мога да разкажа според моята
                          Давай де.

Коментар

От: До: Можем ли да използваме акумулатори за електрожен?

трябва да е от кантал
                            не арматурно желязо

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Самодельный сварочный аппарат из аккумуляторов.jpg
Прегледи:1
Размер:89.5 КБ
ID:5506997

Според руснака работи. Ама какъв е смисъла.
                              Виждал съм един електрожен самоделка, направен от 3 или 4 (не помня точно) алтернатора. Задвижваха го с едно ел. двигателче и си заваряваше доволно. Щяха да го приспособяват към автомобил за заваряване където няма електричество, ама до къде стигнаха незнам. На мен ми се стори много добра идеята, поради трифазното елекгричество създаващо се от алтернатора...

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
                                поради трифазното елекгричество създаващо се от алтернатора...
                                Това в ерата на инверторите звучи нелепо. Какъв е смисъла да въртиш един куп железа само заради трифазния им ток?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X