Преди около месец се позачетох из уикипедиа относно ксенон системите. Статията беше много положителна и реших да си купя биксенони от Ибей. Спрях се на едни китайски с мисълта, че така или иначе всичко днешни дни се прави там. Платих 100$, китчето пристигна за няма и 5 дни, инсталирах го на Хондата и запалих гумите да видя как е. Установих, че свети несравнимо по-силно на къси. НО, като застанах пред колата на 30 метра в тъмното и се уплаших. Оказа се, че свети малко по-ярко от ядрен взрив.
Намалих ъгъла драстично и хората спряха да ми присвяткат. Приятел ми каза, че неоригиналните ксенони монтирани на рефлекторни фарове ги наричали китайски електрожени.
Та се поразрових из нета и открих някои притеснителни факти относно тези така наречени електрожени:
1. Ако си сложиш такива в Хонг Конг, те чака до 10000 евро глоба или до 6 месеца затвор.
2. Фаровете, които са пригодени за халогенни крушки, не са пригодни за ксенони.
3. Ксеноните изискват да са в прожектори с лещи, иначе разпръскват светлина навсякъде адски неприятно.
4. Единственият вариант на стара кола да се сложат ксенони, е да се смени целия фар, чрез ретрофит или с фар, който се предлага за модела в по-високото ниво на оборудване.
След всички тези факти реших да разкарам китчето от колата и да върна халогените, тъй като ми е гузно да пържа околните. Какво мислите вие по въпроса? Дали наистина са толкова опасни колкото си мисля или са като газовите - гърми ама рядко.

1. Ако си сложиш такива в Хонг Конг, те чака до 10000 евро глоба или до 6 месеца затвор.
2. Фаровете, които са пригодени за халогенни крушки, не са пригодни за ксенони.
3. Ксеноните изискват да са в прожектори с лещи, иначе разпръскват светлина навсякъде адски неприятно.
4. Единственият вариант на стара кола да се сложат ксенони, е да се смени целия фар, чрез ретрофит или с фар, който се предлага за модела в по-високото ниво на оборудване.
След всички тези факти реших да разкарам китчето от колата и да върна халогените, тъй като ми е гузно да пържа околните. Какво мислите вие по въпроса? Дали наистина са толкова опасни колкото си мисля или са като газовите - гърми ама рядко.
Коментар