Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Що е то акумулатор и с какво се яде?

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Оная благина за 230 ампера е напълно достатъчна за всякакви джиперски цели. 1000 ампера drukman не знам какво ще ги прави, но преди всичко няма откъде да ги вземе. И щом е $20, черпите NIKSD всички по едно малко, аз мислех, че ще са повечко пари.

За да се предотврати всякакъв вариант за изпукване на алтернатора, се купува мощен ценеров диод (16-18 волта, 40А) (5лв?) и му се включва в паралел, да не хвърга яки волтове на подскоци като му се откачи акумулатора. Така всякакви блейки могат да го ползват.

Изолаторът са диоди на Шотки и падът през тях е има-няма 0.3-0.5 волта (ако са хубави). Сигурно има и MOSFET вариант с още по-малък пад, но той сигурно има и цена.

Забравих да кажа:
    истинското, правилното решение е да има втори алтернатор. И преди да е довтасал Стефан да ме ругае - вторият алтернатор върви с втора конзола и втори ремък.

Коментар

• До: Що е то акумулатор и с какво се яде?

За да се предотврати всякакъв вариант за изпукване на алтернатора, се купува мощен ценеров диод (16-18 волта, 40А) (5лв?) и му се включва в паралел, да не хвърга яки волтове на подскоци като му се откачи акумулатора. Така всякакви блейки могат да го ползват.

Transient Spike Protector can limit the ability of stray voltage to damage diodes and other system components by sacrificing itself.
      • Attach between positive output and ground terminals to protect diodes
      • Dual output alternators require TSP on each positive terminal
      • 12V or 24V

Тука за 5 лева не мога да го намеря. Има го за по $20. Ясно е, че не струва толкова кабелчето ама сме на кой как се пр..бе.
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Този освен това не е 40 ампера, а само 4 - за хубави алтернатори и заради "sacrificing itself". Но и $20 не са разорение. 5лв ги казах малко напосоки - може да е 3, може 10. Отдавна не ми е трябвал.

Коментар

Мене ме кафи това

Само цена не видях и пътни ама...

Ясене, аз имам и лебедка...китайска. Може да не тегли 13000 либри но тегли 500А като нищо, та искам аз да казвам от къде да тегли.

Тоя ИЗОЛАТОР е интересен, мислил съм го. Ако не беше пада, същата работа става и с два диода...ама не. 1.5волта са много.

ПП Три 140 А Шотки с радиатор за 40$???????????
          Последно редактирано от drukman; 19-01-10, 00:16.
          Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
          Съединител - долен, ляв педал.
          Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

оф, добре де, за тебе модел 500/700А. При какви условия тая лебедка дърпа 500? С какви жици и ги закарваш? А, и от какъв акумулатор ги вземаш?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              оф, добре де, за тебе модел 500/700А. При какви условия тая лебедка дърпа 500? С какви жици и ги закарваш? А, и от какъв акумулатор ги вземаш?
              Кога дърпам Дечо Нисана, който се е закопал до вратите и съм вързан отзад за дърво едвам превърта моторчето. 75мм2 от 90Ач Бощ Силвер. Ама не знам колко ще изкара.

Коментар

Drukman, заповядай! Не е за $20 ама нали искаш повечко ампери. Праща човека в цял свят. Ebay и пишеш Blue Sea Switch и винаги има.

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                  ... 90Ач Бощ Силвер. Ама не знам колко ще изкара.
                  Акумулаторът - не много. И моторчетата, и акумулаторите, мразят този режим. За тебе полиспасти няма ли?

п.с. и какъв е тоя мижав акумулатор - моята лека кола има по-голям

Коментар

Тоя ИЗОЛАТОР е интересен, мислил съм го. Ако не беше пада, същата работа става и с два диода...ама не. 1.5волта са много.
                    Може ли да ми обясните на мене неукия за какъв пад става дума и какво ви притеснява в изолатора? Ползваме най обикновенни алтернатори вързани през изолатори към тягови акумулатори. Не виждам какво е по различното при нас от при вас. Само дето при нас всичко това вижда повече зор. И пак работи с години.

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                      Drukman, заповядай! ....
                      Мерси. Утре си оправям Пейпал-а и си поръчвам едно. 100$ хич не е скъпо.

Коментар

Може ли да ми обясните на мене неукия за какъв пад става дума и какво ви притеснява в изолатора? Ползваме най обикновенни алтернатори вързани през изолатори към тягови акумулатори. Не виждам какво е по различното при нас от при вас. Само дето при нас всичко това вижда повече зор. И пак работи с години.
                        Алтернаторът прави 14.2 примерно (за дадена температура). Батерията очаква вероятно точно толкова. А като прекараш тока през диод, в диода остават 0.3-1.5 волта. Е, ако до батерията вместо 14.2 стигнат 13, вЕрвай ми, няма да се зареди. Ако диода е хубав, ще стигнат повече, но пак е мъка.

При вас все едно контролните проводници стигат до батерията и те все едно ще вдигнат напрежението на алтернатора така, че да е вярно на батерията, а диодът да прави каквото ще. В колата, ако тръгнеш да правиш такова, просто ще прекалиш с жиците.

Или, другояче казано - при вас всичко е по-натоварено и са взети мерки за това. В кола ако вземаме същите мерки ще стигнем и до същите цени и сложност. А не щем.

Коментар

Що бе, кое му е кофтито. Назначаваш един на 3адната седалка да дъвче молива и да следи за зареждане на 17те акумулатора. Хахах, лесно ви е на вас.

По спецификации на тия им дават пад от 0.7V до 0.9V в зависимост от товара. Явно си трябва ключ като на Валио /бъдещия де/ и кабелче /да си ... терминологията/ против "блейки".

Voltage drop: 0.7V @ 50% load, 0.9V @ full load
                          Чакай малко, това горното като го чета излиза, че колкото е по голям товара- толкова е по голям пада. Е добре, като свърши разходката и се пробираш по магистралата и акумулатора се позареди и товара намалее, ще те бърка ли пад 0.3В например? Защото тоя пад е само когато е зор доколкото аз разбирам.
                          Последно редактирано от NIKSD; 19-01-10, 01:00.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Алтернаторът прави 14.2 примерно (за дадена температура). Батерията очаква вероятно точно толкова. А като прекараш тока през диод, в диода остават 0.3-1.5 волта. Е, ако до батерията вместо 14.2 стигнат 13, вЕрвай ми, няма да се зареди. Ако диода е хубав, ще стигнат повече, но пак е мъка...
                            Мод на алтернатора с втора "диодна плочка" би трябвало да реши проблемът с падовете на напрежение и разделянето на акумулаторите. Трябва да се помисли как ще се охлажда. Би трябвало и само с 3 диода пак да стане.
                            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Външен регулатор на напрежението.

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                                Мод на алтернатора с втора "диодна плочка" би трябвало да реши проблемът с падовете на напрежение и разделянето на акумулаторите. Трябва да се помисли как ще се охлажда. Би трябвало и само с 3 диода пак да стане.
                                Става и само с три, мислил съм го. А контролното напрежение вземаме откъде?

За да няма този въпрос труден отговор, "горните" диоди от изправителя стават Шотки и всичко се кротва.

Външен регулатор на напрежението.
                                Тоже вариант (казал другарят Сталин..)

Въпросното устройство се предлага тука за 20-ина лв под кодовото название "прехвърлящ кабел за гнездата на запалките".

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 6 потребители онлайн. 0 потребители и 6 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X