Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зануляване, заземяване и защити в домашна ел. инсталация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Зануляване, заземяване и защити в домашна ел. инсталация

Значи всичко от KVM - към един разклонител.

Коментар

В момента е така. Явно не е достатъчно условие...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        В момента е така. Явно не е достатъчно условие...
        Или не е това причината, или не са в ред заземителните клеми на разклонителя. Иначе просто не е обяснение.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Или не е това причината, или не са в ред заземителните клеми на разклонителя. Иначе просто не е обяснение.
          Как ми се иска да беше прав...
          Всичко е мерено по няколко пъти и е наред. Не е разклонител, а "твърда инсталация" - няколко контакта един до друг. Опроводено е с 2.5 квадрата. Няма включени консуматори над 300W на контакт, а общата мощност е под киловат, пиково. По трасето има и дефектнотокова защита, която не е сработвала. И аз не съм 100% сигурен, че проблемът е в зануляването, но не остава кое да е, и почвам да елиминирам едно по едно.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Как ми се иска да беше прав...
            Всичко е мерено по няколко пъти и е наред. Не е разклонител, а "твърда инсталация" - няколко контакта един до друг.
            Като казах разклонител, имах предвид РАЗКЛОНИТЕЛ, а не няколко контакта, опроводени така или другояче. Идеята на това нещо е, съпротивлението между масите на контактите да е много по-малко отколкото от масата до силовата нула, което с контактите не можеш лесно да го постигнеш.

Коментар

Сега видях, че съм забравил да уточня, че контактите са четворни, та все едно са разклонител.

И коментаторите...

Коментар

да де, ама не е един контакт, а примерно два, нали?

Контактите имат трагедията на едножилните проводници - това никога не го знаеш какво точно контактно съпротивление има.

Коментар

колегата дето викаше че има брум, помага и ниския импеданс на входа

Коментар

Здравейте всички,
                    Понеже съм нов във форума сега попаднах на темата.
                    1. Дефектно токова защита може да се монтира и при двупроводна инсталация, но само до нейния вход. След нея задължително е трипроводна /за монофазно захранване/ - фаза, нула/работна N/ и предпазен проводник /PE/. Като фазата и нулата преминават през защитата и се прекъсват когато тя изключи. а предпазният проводник НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКЪСВА!!! Казах, че до входа може да е двупроводна инсталацията защото предпазният проводник може да се разклони от нулата на входа /PEN проводник- в двупроводната система нулата играе ролята и на предпазен проводник/. но тази връзка трябва да е изключително надеждна.
                    2 При трипроводна инсталация имаме фаза, нула и защитен проводник , а не нула. В ГРТ-то се обединяват входната нула и локалното земно с цел потенцялът на нулевият проводник да е минимален/ в идеалния случай нула/. Тоест в него нулевият и предпазният проводник са едно.
                    3. Тезата за опасността от заземяването е меко казано странна! Напомням че ел оборудването в промишлени предприятия задължително се заземява, а и занулява /пример е всеки ел двигател, зануляването се прави към корпус в клемната кутия, а заземяването е директно към корпуса и е видимо/. Това важи в пълна сила и за помещения с повишена електроопасност .

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      (темата започна от дискусията за запояването в съседния раздел)

Двупроводната инсталация е поне толкова добра, колкото и трипроводната. Освен ако искаш диференциални защити. Въпросът е коя куха лейка е оставила незаземен/незанулен контакт. Всичко е по-добро от плаващ извод.

Бих искл да попитам каква би моглда да бъде причината за постоянното изклиючване на автоматичният ми предпазител в апартамента маркиран с "N"?
                      Ако някой може да даде съвет ще бъда благодарен.

Коментар

Темата е малко стара, но да я изтупам от прахта.
                        В нас сме с трифазен ток. На скоро говорих с елтехник, който ми казва че заземяване и зануляване не трябвало да се прави общо. В нас е направено от таблото нулата и заземяването да са да тръгват от обща точка и нататъка си върви трипроводна инсталация. Трябва ли да пускам допълнителна шина и от нея да си вържа заземяването? До колкото ми е известно в трафопоста нулата е свързана със земята, отделно на таблото с електромера също има заземяване и предполагам също е свързано с нулата. Иначе машините с които работя са свързани на корпус с нула и имам една шуна с която за ми свързани също машините, но това е в гаража, където ползвам трифазния ток.

Коментар

Ако машините ти са стандартни - струг, фреза, бормашина... те си имат специално обозначена клема за заземяването. До там трябва да върви стандартна шина, а отделно по 4-проводен кабел ти идва захранването до всяка. Така ако стане нещо с кабела например, машината си остава защитена.

Коментар

В работата през няколко години идват от една лаборатория и мерят заземленията на таблата и машините .
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

В работата през няколко години идват от една лаборатория и мерят заземленията на таблата и машините .
                              Трябва всяка година да минават.

Коментар

Аз на струга съм свързал нулата и заземяващата ми шина в една обща точка и където ми е необходимо си вземам нула от корпуса, това е само за лампата, която е на 220В. Бормашината е занулена в самото табло фабрично, а шината ми е свързана към масата, на която е поставена. Бормашината ми е стегната стабилно с болтове за масата. Имам Струна трифазна 250А. В задния край има един болт за заземяване, но при нужда от работа на друго място го откачам.
                                Предполагам че заземяването в гараза ми е добро. Имам предвид таблото с бушоните на къщата ми дали е добре. Имам два големи бушона за първия и втория етаж. Нулата е обща за двата етажа и от нулата ми излиза третия проводник за заземяване. На всеки етаж си имам малки табла с предпазители за всеки кръг, лампи, контакти и бойлер.
                                Да набия ли в земята една шина и да си отделя заземяващия кабел към тази шина, или мога и така да си остане инсталацията ми? До сега е работила така над 20 години без никакви проблеми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X