Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зануляване, заземяване и защити в домашна ел. инсталация

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Зануляване, заземяване и защити в домашна ел. инсталация

На един приятел му подпалиха кола за заземление, заради лош провод на енергото!
    Ако ползваш нещо мощно на една или две фази, може да се получи "ИЗКРИВЯВАНЕ НА НУЛАТА". Имам в предвид че нулата ще има някакъв потенциал (напрежение) спрямо земя.

Ама все пак си мисля, че е добре да откачиш нулата от земята (АКО Е ВЪЗМОЖНО И НЯМА ДА ГЛЪТНЕ МНОГО ПАРИ). Идеята е да си сложиш и дефектно токова защита.
    Иначе щом 20 години работи - сигурно и в следващите няма да имаш проблеми.
    АИГ-Заваряване ООД
    Заваръчни апарати "DEL"
    http://www.aigwelding.com
    0889 522 036

Коментар

Благодаря за мнението. Не ползвам нищо толкова мощно само на една от фазите. Всичко по-мощно ми е трифазен ток и натоварването е равномерно. Ще помисля за пускане на една шина. След като нулата има някакъв потенциал спрямо земята, след като съм си заземил машините в гаража и дефакто нула и земя са общо вързани на корпуса на всичките му машини, не се ли премахва този потенциал? Така и на къщата нулата ми е заземена през шината в гаража. За гаража вземам ток от къщата и е след главните бушони на трифазния ток.

Коментар

Потенциалът на нулата се премахва в посока към най-доброто заземяване. Твоето, предполагам, не е по-добро от това в трафопоста, от който си захранен. А ако е, може да видиш интересни гледки.

Коментар

Електроинсталацията в апартаментите не се заземява, а се занулява. Заземяването става в главното елтабло на блока. Отделно заземяване не е нужно и даже е опасно както спомена колегата по-горе.

Коментар

Да прочетем темата отначало ли?

Коментар

Няма нищо по-хубаво диференциална защита и добро заземяване.
              emil_kirilov, а какво става, когато имаш зануляване в твоя случай, и решиш да се къпеш, пък бойлера ти занулен?
              Между другото диференциалната защита вкъщи досега успя да изключи в реален тест при една авария под мивката - излязла тръба за изходящата вода, и намокрила контакта. Нямаше никакви поражения по нищо...
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от maxsound Преглед на мнение
                колегата дето викаше че има брум, помага и ниския импеданс на входа
                Помага и диференциален усилвател преди входа на истинския такъв. Помагат и изцяло балансирани линии от източника до усилвателя, че и изцяло диференциален усилвател, ама това е рядък случай. Това ако брума влиза по сигналния проводник де. Ако не, чесането е по-дълго.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да побутна с един въпрос по темата.

Обектът е тип "метални термопанелени фургони" и поради чести проблеми с енергото ще трябва да се захранва от време на време и на ръчен агрегат (2-3 kW). Поради това инсталацията е трипроводна с локално забито земно и диференциална защита.

1. Малките еднофазни агрегати нямат понятия фаза/нула, а диференциалната защита уж трябва да се включи с отчитане къде е нулата. Дали това ще е някакъв проблем?

2. Търсих някакъв достъпен тестер за проверка на окабеляването на контактите и защитата, но не намирам нищо в нормален ценови диапзон. Ето това (https://vikiwat.com/-AR825-DIGITAL-SOUND.html) показва нещо, но пък няма проверка на защитата. Та някакви предложения за нещо до 40-50 лв?

3. За да е "по-професионално" и лесно, как да се заземят металните конструкции на фургоните (разстоянията са 5-6м)
                  - заварени шини до земното;
                  - заварен болт и после отделен дебел кабел;
                  - резба във винкела и болт с кабел?
                  Последно редактирано от stav; 18-10-15, 12:49.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X