Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Харчат ли допълнително гориво фаровете и колко?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Харчат ли допълнително гориво фаровете и колко?

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
    Добре де! Ще го кажа по друг начин
    Ако на един двигател му подаваш константно количество гориво, този двигател се върти с различна скорост в зависимост от товара. Така се стига до следната зависимост:
    Ако сложиш допълнителен товар на двигателя, ще изминеш по-кратко разстояние с едно и също гориво.
    Тук си прав (с някои уговорки). Просто горната ти сметка не е коректна.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      ПП Не става въпрос за скорост даже - просто двгто има достатъчен запас от мощност и климата не го бърка.
      Нали си наясно, че това няма никакво отношение към темата за разлики в разхода при различен товар? Всеки двигател има запас от мощност, и тази мощност може да дойде като се изгори повече гориво. А като работи двигателя мощността му е равна на тази на изхода му с разлика точно нула. Ти май там търсиш "запас", а то няма.

Може да се смята, че фаровете харчат 50 - 100 мл/час гориво повече. Изключенията са 5 - 10 и някои са с повече разход, други с по-малък. Най-съществените са светодиодни икономични дневни светлини (-), проблеми с електрониката (+), управляем генератор и градско каране (-), градско - селско каране (+ -).

Коментар

1. Диодните светлини проблеми с електрониката нямат
        2. Абсолютно всички алтернатори са управляеми. Така се осъществява регулацията на напрежението.
        3. Това за "градското и селското каране" не го разбрах.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Развален телефона става пак.
          Диодните светлини харчат по-малко
          Проблеми с електрониката (системата за управление на двигателя) имат по-старичките коли, силно разпространени из Бг. Като се натовари с фарове из града, и започва да греши за някои работи и да не впръсква, запалва или измерва точно разни неща в двигателя.
          Управляемите генератори зареждат по възможност при принудителен празен ход на двигателя - спиране на скорост и може би и други моменти и в тези моменти имат причиняват нулев разход на гориво
          При градско каране има повече работа на празен ход и двигателите с проблеми в електрическото си управление си вдигат рязко разхода. Селското - извън града - е разбираемо по-друго. Разликите между двете се комбинират по различен начин с темата тук. Умните генератори са ефективни в градско, ако спираш на скорост, но не и по магистрала на равно място.
          Мисля, че всеки може да разбере дали фаровете повишават разхода като прегледа темата. даже пише с колко, макар и доста условно.

Коментар

Седмицата премина общо взето.
            Аз в петък не мога.
            Остава утре.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Запаса от мощност не значи че климатика няма да дърпа от резервоара това, дето му се полага.

На модерен автомобил хем климатика е малко по-ефективен, хем купето е малко по-добре изолирано. Ако и му пуснеш вътрешна циркулация, след като веднъж изстуди, може и да харчи колкото фаровете.

Колега имa те това:
              http://www.mazda.bg/showroom/?t=mazdaCX7
              И си има и разлика в харча, и във вървенето като всяка друга кола, въпреки конските сили и въртящия момент.
              Еми явно няма да си купя мазда. Или моторетката е с кофти разпределена крива на въртящия момент, или е слаба за купето.
              Или не са се научили да управляват дизела читаво, или климатика им е от преди 10 години.
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                Цецо, говориш много празни приказки, а което е смислено се затрупва от тях. Поразясни малко. Трактори предполагам не си смятал никога, познах ли?
                Дай, кажи колко е разходът на час и разликата как променя сметката. Можеш ли? Като минеш 40 км за два часа, повечето работа ти е на място.
                Няколко пъти съм уточнил, че сметките са повърхностни за да намерим от какъв порядък (виж какво означава порядък в уикипедия) са разходите. КПД не се променя в пъти, и няма нужда да анализираме и графиките на натоварване на всяко болтче на двигателя за да сметнем нещо просто. За някои не е просто, но затова са разясненията - за да могат да разберат повече хора.
                Няколкото крушки по няколко вата всъщност не са по няколко вата, а с един - два порядъка повече (трудно, а?) и въпросът не принципен, а реален. Защо - вече писах.
                Принципно не обичам да говоря празни приказки. И хора, които са изпитвали поне няколко двигателя на стенд биха ги разбрали. Наистина не съм смятал трактори. Смятал съм автомобили, защото това е и по-трудно. Но не е лесно да се обяснят нещата на широка публика, без една определена основа знания.
                Ще търся в уикито, що е то порядък и има ли почва...., а Вие потърсете информация за характеристиките за които аз споменах. Тогава ще разберете, че специфичен разход 350g/kWh може да се получи при сравнително малко режими. Режими, които целенасочено се използват при работата на трактор, но които не се ползват толкова често при задвижване на автомобил в реални пътни условия.
                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Еми явно няма да си купя мазда. Или моторетката е с кофти разпределена крива на въртящия момент, или е слаба за купето.
                  Или не са се научили да управляват дизела читаво, или климатика им е от преди 10 години.
                  Цъ. Нито едно от всичките. Колето си върви много добре даже. Лично съм пробвал.

Коментар

Цъ. Нито едно от всичките. Колето си върви много добре даже. Лично съм пробвал.
                    Абе 101% има нещо недомислено, за да дава такава разлика в разхода, а и във вървежа. Без да съм я карал не мога да се изказвам какво е точно

Коментар

Не съм казал че има велика разлика, а само че има такава. Разликата във вървежа се усеща в ниските режими при крадско каране. От там нагоре - трудно. То и на дъртото терано така - влезе ли си в оборотите, където надува турбото и вдига въртящия момент, разлика практически няма. Ама докато стигне до там разликата е чувствителна.

Коментар

Еми да ама модерния дизел има пълен надув на 1100-1200 а ти под тия обороти дори в града не го караш.

Коментар

Еми да ама модерния дизел има пълен надув на 1100-1200 а ти под тия обороти дори в града не го караш.
                          Че аз тераното редовно го карам в тия обороти, та какво остава за маздата. Разликата е в преходните режими при тия ниски обороти. Без климатик "тръгва" по един начин, а със - по друг. Разликата не е съществена, но си я има като на всеки друг автомобил, стар или нов.

Коментар

Разликата не е съществена, но си я има като на всеки друг автомобил, стар или нов.
                            Е тва се опитвам да обясня, че тая разлика при модерните я няма (е ся трябва да е над едни коне иначе на 1.0 например квото и да правиш не става).
                            Дори само заради по-кадърното управление на компресора.

Коментар

Ами на модерните а и не толкова модерни, като асра от 96г при ускорение климатика автоматично се изключва.

Коментар

По-горе с колегата Цецо обсъждахме кое е съществено при сметките и самите сметки за преразхода и той не одобри моите методи на преценка на нещата и точността. Чакаме по-точна сметка. Също каза една приказка, че часовият разход на ПХ ма бензинова кола не е 2 л/ч както аз казах без претенции за точност, и е добре въпросната да се запълни със съдържание от рода на верните данни. Въпреки, че моите са си верни при определените от мен условия.
                                Дали може да се уточни и колко е специфичният разход, че пак има вакуумни трърдения, което имах предвид под празни приказки? Какъв ще е при колата от примера ми, и как ще промени сметката?
                                За да спестя четене на други, напомням, че сметнах 50 - 100 мл/ч разход на за фарове, конкретно 80.
                                При много двигатели специфичният разход е под 350 г.ч/кВт във всички изпозвани режими, държа да го кажа за прецизност на разговора. По-горе казах, че смятам с много приближения, затова не давам точни данни.
                                Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                                Принципно не обичам да говоря празни приказки. И хора, които са изпитвали поне няколко двигателя ...а Вие потърсете информация за характеристиките за които аз споменах. Тогава ще разберете, че специфичен разход 350g/kWh може да се получи при сравнително малко режими
                                Последно редактирано от lodkar; 12-07-12, 14:01.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X