От: Някои разсъждения по съвременни двигатели с вътрешно горене
Има компютърни модели разни, дето то някъде се справят, къде що годе прилично, къде - зле.. Обикновено искат и мощни компютри за тая цел. Ама в крайна сметка хората строят въздушни тунели за милиони пари и експериментират в реални условия. По принцип моделирането на реални физични процеси си е куца работа, поне в частта, която аз съм учил. Винаги се работи с приближения, никога няма достатъчно входни данни, а и да имаше, те ще са в огромен обем. И в крайна сметка, поне в геофизиката (което аз съм учил), винаги се стига до човешкия фактор, тоест нарочни интерпретатори с "шесто чувство" за тия неща. Виж например и метеорологичните прогнози - харчат куп пари, ползват мощни изчислителни машини, а току някой ги напсува че са го излъгали, демек - същата история. Има си цяла дисциплина "решаване на некоректно поставени задачи в геофизиката", дето съм я кълвал един семестър, ама нищо съществено и тя не казва, а просто показва евентуално правилните подходи към все пак решаването на поставените задачи, с максимално възможното приближение от това, което имаме като данни. А са "поставени некоректно", понеже входните данни все не стигат за пълното и и сигурно решаване, което пък си е невъзможно по дефиниция.
Първоначално публикуван от Жоро Нешев
Преглед на мнение
Коментар