Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За качеството на М16Д

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За качеството на М16Д

Малки извън темата.
    За тракторите.

Земята която аз обработвам варира от 400 до 500 дка. Като започвах беше по-малко разбира се, и най-голямата механизация с която разполагах беше една мотофреза-4 к.с.

Малко по малко успях да купя въпросното ЮМЗ сглобявано почти от вторични суровини. После плуг, после култиватор, и т.н. И този трактор е едничката ми алтернатива. Не, че не искам нещо по-съвременно, но цените започват от 20 000 лева нагоре за трактор от рода на 100 к.с. И ЮМЗ-то засега ме спасява. Вярно има ремонти по него, но ако си мислите, че прехвалените марки трактори не се чупят... Но докато комплект ризи и бутала за ЮМЗ/МТЗ струват 130-150 лв, за някой Джон Диър ще са най-малкото 5, да не говорим, че е по-вероятно 10 пъти по-скъп. Отделно изизскването да работи с "точно това" масло, което пък е по 60 лв литъра... Ще сменям динамото на трактора. Ново в магазина е 150 лв с вграден регулатор. Ако някой знае цената на генератор за Фендт да я каже. А как ви се струва цена от 1150 лв за подкачваща горивна помпа за Клаас лексион? Цената е на "Фермер 2000". Купиха някаква за камион-240 лева и спасиха положението.
    И така нататък, и така нататък.
    Да не зачеквам темата за производителността. Макса сравнява сливи с круши.

Просто работим с каквото имаме възможност. Най-вероятно съм калпав или наивен, че не можах да се вредя и аз за модерна техника, но поне съвестта ми е чиста.

А маслото-аз ще си карам ЮМЗ-то с масло по 3,80 и трактора ще си работи.
    Който има възможност да кара скъпи трактори и да ги обслужва както трябва-моля.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Така и си се появил: Кажи, все пак, на какви часове се сменя това масло!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
        Малки извън темата.
        За тракторите.

Земята която аз обработвам варира от 400 до 500 дка. Като започвах беше по-малко разбира се, и най-голямата механизация с която разполагах беше една мотофреза-4 к.с.

Малко по малко успях да купя въпросното ЮМЗ сглобявано почти от вторични суровини. После плуг, после култиватор, и т.н. И този трактор е едничката ми алтернатива. Не, че не искам нещо по-съвременно, но цените започват от 20 000 лева нагоре за трактор от рода на 100 к.с. И ЮМЗ-то засега ме спасява. Вярно има ремонти по него, но ако си мислите, че прехвалените марки трактори не се чупят... Но докато комплект ризи и бутала за ЮМЗ/МТЗ струват 130-150 лв, за някой Джон Диър ще са най-малкото 5, да не говорим, че е по-вероятно 10 пъти по-скъп. Отделно изизскването да работи с "точно това" масло, което пък е по 60 лв литъра... Ще сменям динамото на трактора. Ново в магазина е 150 лв с вграден регулатор. Ако някой знае цената на генератор за Фендт да я каже. А как ви се струва цена от 1150 лв за подкачваща горивна помпа за Клаас лексион? Цената е на "Фермер 2000". Купиха някаква за камион-240 лева и спасиха положението.
        И така нататък, и така нататък.
        Да не зачеквам темата за производителността. Макса сравнява сливи с круши.

Просто работим с каквото имаме възможност. Най-вероятно съм калпав или наивен, че не можах да се вредя и аз за модерна техника, но поне съвестта ми е чиста.

А маслото-аз ще си карам ЮМЗ-то с масло по 3,80 и трактора ще си работи.
        Който има възможност да кара скъпи трактори и да ги обслужва както трябва-моля.
        Макса гледа добив и след раждаемостта, колко и какво се прибира от нивата, с каква себестойност и съответно печалба.
        Неща, които няма как да са ти чужди, не ореш заради спорта.
        За трактори, комбайни и т.н. - никой дори с далавери и субсидии не ще да си вземе Нива,Дон и подобни, що се хвърлят глъмарите на тия лошите марки със скъпите части?
        Ще ти отговоря на въпроса си с въпрос - защо правиш пак Витарата, а не взе една Нива?Разлика в пари почти няма да има, като не броим труда/то него ние никога не го броим, де/.
        Колко масло събира един западняк, колко едно ЮМЗ, колко горят/масло и нафта/, колко плискат в нивата/и кой от тях/, споменатата помпа от теб след колко работа е дала фира/и всички машини правят така или инцидента за теб е аргумент за скъпа поддръжка, понеже при руските няма инциденти, резона е да са постоянно счупени и нещо да се човърка по тях/.
        Сливи и круши, прав си определено, обаче няма нужда да се плюе хубавото, оправдавайки моментна житейска ситуация.
        Като нямам лев да си взема последната Тойота, да й тегля сиктира, щото е със скъпа подръжка и не става?
        Последно редактирано от maxxx; 23-02-11, 22:44.

Коментар

Еее, аз не съм оплюл западната техника. Читава си е и още как. Но при цена от 30 000-40 000 лева за стар западен трактор и 3800 за старо ЮМЗ(за толкова купих моето) какво ще избереш? При положение, че едвам си събрал и за руското?

Относно сравненията-защо сравняваш с Дон или Нива?
          Стравни ги с Акрос и Вектор. А сигурно има и други съвременни руски комбайни.
          А с нивата сравнявай някой Кейс от 70 година. Че даже и по-стар. Всичко с времето си. Нивата е била страхотна машина когато е измествала прикачните комбайни. Каквито има и до днес в моделната палитра на западните производители впрочем...

ТАзи помпа я споменах заради примера който дава за лакомията на търговците. Най-обикновена турбинна помпа с електромоторче на 12 волта. Може да се сглоби в кръжок по трудово. Ама нали е за Клаас-не може да струва 13,60...

А витарата сглобявам наново поради все същата позната картинка-пари нема! Простата сметка показва, че е по-добре да възстановя стара техника и тя да ми върши работа, отколкото да търся други пари за нова(за мен). Иначе как се точех на рокито на Сабин...

Разхода на нафта не е драстично различен. Трактори от един и същ клас да имат разлика не повече от 15-20%. Което не е съществено. Не,ч е не хубаво да изореш с 20% по-евтино, но като тежест в крайната себестойност не е нищо особено. Повече значение имат цените на тор и семена. И пестицидите.

Коментар

Темата уйде у ряката, ама то с М16Д друго не върви, та долу горе сме в нея.
            Ми и Акрос и Вектор не се харчат твърде у нас, Диър също е под мито, както и руските-Диъри виждам доста често, от другите, не.Може и да има някоя бройка.
            А за Нива комбайн, това е върха на простотията, измислена след Христа.Да накичиш 4 ремъка по 2,5/3 метра обиколка на ремъчни шайби един пръст една от друга и с по един обтегач на ремък в радиуса/една страна/, нали знаеш какво става?
            Единият да извибрира и помита и останалите, хубаво е да си поне на 10 метра в този момент от лявата страна на чудото.
            А един ремък с този размер е над 50лв, а ги хвърлят ако не ги гледаш и натягаш ежедневно, почти ежедневно.
            На тая стагнация и умрялото ни селско стопанство, 20% са много, друг е въпроса, че се пренебрегват по разбираеми причини.
            На тоя принцип и обеззаразяването на зърното с някой аналог, с пестицидите/карбамидите пак така.
            Разбираемо е за тук, добивите също.
            Не го приемай лично, говорим си, не става въпрос за някакви упреци спрямо теб.

Коментар

Естествено,ч е не се засягам, знам, че е разговор с оттенъци на кавга

Майтап, мен не може лесно да ме ядосат.

Не съм напълно съгласен с това за ремъците, но съвсем ще отидем у ряката ако започнем и за ремъци да говорим.
              А нивата както казах е от една друга епоха. И тогава си е била нещо съвсем нормално. Сега ни е смешно, но през 50-60 години на 20 век си е било благодат в ТКЗС-то да имаш самоходен комбайн. А начина на задвижване-просто така го е измислил някой западен конструктор, и руснаците са го копирали. Не си спомням по лиценз на коя фирма е Нивата, но не е руска конструкция. Правена е авторска доработка... Както на всичката им невоенна техника впрочем.
              Последно редактирано от Кольо; 24-02-11, 00:24.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X