До: За качеството на М16Д
Естерните базови масла използвани за прозводство на моторни масла са около 6 пъти по скъпи от минералните(абсолюлютно сигурно), но те се използват основно за производство на масла за състезателни автомобили при ,които маслото обикновено се сменя след всякосъстезание.Осигуряват по малко триене и изгарят без да дават нагар.За съжаление обаче са нестабилни при попадане на влага,а такава винаги попада в маслото на един нормално експлоатиран автомобил(конденз при изстиването на двигателя или при проникване на димни газове в картера при по износените двигатели.
Естерните базови масла използвани за прозводство на моторни масла са около 6 пъти по скъпи от минералните(абсолюлютно сигурно), но те се използват основно за производство на масла за състезателни автомобили при ,които маслото обикновено се сменя след всякосъстезание.Осигуряват по малко триене и изгарят без да дават нагар.За съжаление обаче са нестабилни при попадане на влага,а такава винаги попада в маслото на един нормално експлоатиран автомобил(конденз при изстиването на двигателя или при проникване на димни газове в картера при по износените двигатели.

серията масла, да пиша.На 412-ката бе наливано М10Д (дядото на собственика бе Тракторист) и маслото е било без пари.Заварих го на 3 000км.И като лаик,мислех че ще трябва да го сменя на 10 000 км като стане (което е логично).След 2 000 км в ръцете ми обаче,мотора стана шумен,имаше около 1 атм. загрят на празен ход.Смених маслото пак с М10Д.На 5 000 км мотора стана още по шумен и си направих една сметка-аз дадох 18 лв маслао (412-5,5л. картер) + 3 лв за филтър(който преживее ли зимата го свалям смазан и затлачен)=21 лв. за 1/2 пробег за смяна на масло,и определено не добре отарзяващо се на двигателя (бил той и на Москвич).След това налях 15W50 Шел(42лв. + 3 лв филтър=45лв) червена туба(който вече не мога да намеря,колкото и да искам).Резултата-на 10 000 км мотора имаше 2 атм. на х.х. на работна температура,мотора не чукаше.При наляти 5 литра източих 4,700 л.И това на ,,кола'' с двигател от 60-тте(1968г. е първия 412).Сменял съм масло на един друг авер с 412 (на 13 000 км М16 Д
)-беше ме гнус да пипам,вискозитета беше тип асфалт...гной...след следващото М16Д на същия М-Ч,на един от цилндрите(4-ти,каква изненада) се загубиха около 3 атм. от компресията,предполагасе строшен компр.сегмент.М10 и М16Д стават за панти,НО ако не ги вали , иначе започват да скърцат пак.Може би при 16 л . картер както на ЮМЗ-то ,М16 е маслото.Но за агрегат,който искам да може да достигне 6 000 об/мин,бил и москвичов,няма да налея никога повече М серия масла.Дори бих си налял горено западно масло от друга кола(не се обиждайте),не ми се отваря мотор заради повлекли лагери.М маслото не е това , което е било преди години.Извинявам се ако съм обидил някой...
Вече се писа за това , а и на какви чудесии съм се нагледал ... не е за вярване !
Коментар