Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На колко градуса под нулата се желира нафтата? Размисли, експерименти.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: На колко градуса под нулата се желира нафтата? Размисли, експерименти.

Колеги, нека всеки да записва държавата, града, името на бензиностанцията и името и телефона си за връзка. И ползвате чисти и сухи шишета, нали?
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от dyak Преглед на мнение
      Колега а керосина(самолетното гориво ) къде е в тая дестилация нали е нефтопродукт .
      Питам защото аз преди карах с керосин в дизела 10% и нямах никакви ядове а тук не съм видял някой да спомене за него ,не съм чел и цялата тема де много голяма станала.
      Имам една книжка за дизела как да пали по лесно през зимата и там четох че най добрия вариант е с керосин само от него не губи мощност, а от бензина и газьола пада мощността и вдига разхода .Така пише в книгата. Лично аз съм пробвал само с керосин и незнам разликата с другите добавки .
      Керосина е най-леката фракция - керосин->бензин->газьол->мазут ->смола->пек По принцип, от един тон нефт се получават около 600 кила керосин и бензин, 350 кила различни газьоли, останалото е мазут, масла и други гадости.

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
        Керосина е най-леката фракция - керосин->бензин->газьол->мазут ->смола->пек По принцип, от един тон нефт се получават около 600 кила керосин и бензин, 350 кила различни газьоли, останалото е мазут, масла и други гадости.
        Не, керосинът е между бензините и дизела.
        Ако не беше така, авиацията щеше да е много по-опасно начинание...

Коментар

колеги преди две години тук в Севлиево си направихме експеримент с проби от всички БГ бензинопродавници и една преоба зимна нафта от австрия само на Лукоил-а горе-долу беше в течно състояние при -40С а австрииската нафта си изглеждаше както и при 0С просто в БГ не се продава зимна нафта. Много се радвам на инициативата и съм готов и аз да съдействам с проби или с каквото трябва от регион Севлиево
          [SIGPIC][/SIGPIC]Нека да не бъркаме "хубавите" пътища в България със самолетни писти. Колеги карайте бавно нека се виждаме по-често.:cool::D

Коментар

Не мога да Ви обещая със 100% сигурност, но ще пробам тия дни да събера малко проби от европата. От Англия та до България, през Румъния - стискайте палци шофьорите да си носят толкова малки съдове! Ще отнеме време - 1 -2 седмици Но мисля си струва. За сравнение.

Коментар

Поради едно нощно претапициране малко съм изоставил експеримента в OFFRoad лабораторията.

След като толкова колеги се отзоваха с готовност да вземат проби,
              ще изчакам да получа поне повечето и тогава ще заредя пак фризера.
              Благодаря на всички, за което.
              Особено за чуждоземските нафти.

Молбата ми е пробите да са в лесно достъпното шише от минерална вода 0,5л. + инфото, което Злати по-нагоре писа.

Колкото за ползата и адекватността на експеримента, мисля че някъде по-назад в темата го коментирахме.

Не можем да се сравняваме с която и да е лаборатория, но чисто емпирично доказваме, че нафтата продавана в България не струва.
              Ако пробите донесени от чужбина са по-издръжливи на студ,
              вече можем да зададем въпроса "Защо плащаме както австриеца, а получаваме талибанска нафта?"
              И като имаме еврокомисар по тези въпроси какви са му функциите?

За всякакви въпроси: ЛС или телефона от профила ми.

Коментар

От съвсем скоро карам дизел, но от приятели и познати знам, че заредена с нафта от вън, колата върви по съвсем различен начин.
                Познат авто търговец сподели, че зареждал по десетина кила нафта на колите, които продава, защото инак му излизало солено да ги води на реглажи и ремонти.
                Питането ми е, има ли във форума химици, които имат възможност да направят анализ на продаваната у нас нафта и да я сравнят с дизел внос?Ако е прекалено сложно и скъпо, не бихме ли могли да изпратим такива проби в чужда лаборатория?Пари се видя, че можем да съберем, желание имаме, а и доказахме, че сме сила с която трябва да се съобразяват.
                Поздрави!
                Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Първоначално публикуван от Ковача Преглед на мнение
                  От съвсем скоро карам дизел, но от приятели и познати знам, че заредена с нафта от вън, колата върви по съвсем различен начин.
                  Познат авто търговец сподели, че зареждал по десетина кила нафта на колите, които продава, защото инак му излизало солено да ги води на реглажи и ремонти.
                  Питането ми е, има ли във форума химици, които имат възможност да направят анализ на продаваната у нас нафта и да я сравнят с дизел внос?Ако е прекалено сложно и скъпо, не бихме ли могли да изпратим такива проби в чужда лаборатория?Пари се видя, че можем да съберем, желание имаме, а и доказахме, че сме сила с която трябва да се съобразяват.
                  Поздрави!
                  Ето, аз съм химик, макар и покаял се. Мога да кажа, че извън лаборатория, специализирана за горива, общо взето, каквото може, е направено по-горе в темата. Пък и, основните неща, които интересуват автомобилиста, и специализираните лаборатории трудно ги измъкват. Можем, обаче, да направим друго:

Да поставим един дизелов двигател на диностенд (намират се и едното, и другото наоколо) и да го нахраним с няколко различни нафти, докато му сваляме външната характеристика. На ауспуха пък може да закачим обикновен автосервизен газоанализатор (също се намират) и да погадаем по показанията му.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Ето, аз съм химик, макар и покаял се. Мога да кажа, че извън лаборатория, специализирана за горива, общо взето, каквото може, е направено по-горе в темата. Пък и, основните неща, които интересуват автомобилиста, и специализираните лаборатории трудно ги измъкват. Можем, обаче, да направим друго:

Да поставим един дизелов двигател на диностенд (намират се и едното, и другото наоколо) и да го нахраним с няколко различни нафти, докато му сваляме външната характеристика. На ауспуха пък може да закачим обикновен автосервизен газоанализатор (също се намират) и да погадаем по показанията му.
                    Много добра идея
                    Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Аз ще се опитам да донеса няколко проби от Австрия, Словения, Хърватска! От Австрия в алпийския район!
                      Но това ще стане след празниците - към 4-5 януари ще съм тук!
                      יעבור
                      «И това ще мине»

Коментар

"Телеграф" правиха анализ на антифризите и течностите за пръскалки. Но беше ангажиран главният им редактор, който има мозък, а журналиста в случая е бил някой си. Даже не е питал началника си за правилното ми име)
                        Загубиха интерес към темата от смайване - няма скандал. Оказа се че всичко е наред и съответства. Оказа се даже че няма метанол, което смая и мене. Химиците бяха казали, че просто технологията е станала такава, че се страхуват от метанола като от огън - съсипва машинарията и се чисти бавно и скъпо. Не че всички са станали честни, ами ментето е станало неизгодно.

Коментар

Веднага мога да набавя течност за чистачки с метилов алкохол вътре. Както и с изопропилов.

Нямам идея дали е законно.

Аз си правя зимната с етилов алкохол. За горене - има и етилов, но рядко. В практикер например е етилов.

Та, литър етилов спирт за горене, литър вода, + летен концентрат - има с каквито искате аромати. Сипват се 1-2 капачки.

Смърди по-малко, и не толкова гадно на спирт, а другия аромат е по моя си вкус. Излиза по-евтино от CarFil-а по големите бензиностанции. Миналата зима не съм имал проблем и при големите, но кратки студове.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от dyak Преглед на мнение
                            Аз мисля че разликата беше в това че метиловия е отровен при попадане в кръвта а другия може да се пие освен да се слага в нафтата .
                            На сиропите за кашлица пише че съдържат етилов алкохол така че би трябвало да е това разликата

Метиловия спирт е изключително отровен-и попаднал в кръвта,и при поглъщане!!!От стотина грама може да се ослепее,а в по-големи количества води до смърт!Има гадното свойство да гори без видим пламък!Доста по-избухлив е от етиловия спирт(етанол)и се използва за повишаване на мощността на бензиновите двигатели.
                            И етанола и метанола са хигроскопични,но лично аз в нафтата няма да сипя от тях.
                            много автомати-слаби резултати!

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi
                              Опитах се да пусна цялата наредба, ама таблиците се замазаха. Няма нужда да купувате стандарта, това е документа по който се проверяват горивата в България:

НАРЕДБА за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол
                              Приета с ПМС № 156 от 15.07.2003 г., обн., ДВ, бр. 66 от 25.07.2003 г., в сила от 1.10.2003 г., изм. и доп., бр. 69 от 23.08.2005 г., в сила от 23.08.2005 г., изм., бр. 78 от 30.09.2005 г., в сила от 1.10.2005 г., бр. 40 от 16.05.2006 г., в сила от 5.05.2006 г., изм. и доп., бр. 76 от 21.09.2007 г., в сила от 21.09.2007 г.
                              Библиотека закони - АПИС, т. 5, р. 4, № 710а
                              прикачвам я на файл наредбата
                              Прикачени файлове

Коментар

Метанола е отровен и при дишане. Механиците на изтребителите от оная война масово са ослепявали без всякакво пиене, само от това че са го сипвали.
                                Изопропил не може да няма. Както и етиленгликол и всякакви други тежки спиртове. И те са отровни разбира се, но несравнимо по-малко. То, и бензина е отровен, и водата. Но са допустимо опасни.
                                Кажи откъде взимаш ментето с метанола, това ще е от някое мазе. За прокуратурата е.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X