Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вместимост на АГУ бутилки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Вместимост на АГУ бутилки

Абе, абсолютно безопасни хидравличните проби не са. Затова е клетката и предпазните средства. Да, водата събира малко енергия при 200 атм, само че не се знае какво е разпределението и - може да отлитне едно малко парче, със всичката.

Коментар

Всички се оплакват, само аз не съм. Айде и аз като жабата да вдигна копито
      Бутилката ми е ф300, а сондата за ф315. Поплавъка постоянно трака из дупките и завоите. Ама не ми се дават пари за друга сонда. Трябва да я извадя и да я измайсторя някак си.
      Оплаках се

Коментар

Абе какви са тези 200 атмосфери . При зареждане помпата нагнетяваща газта работи при 10 атмосфери. 10 минути, след зареждане налягането в бутилката пада до 5-6 атмосфери ( това е лятото, а зимата е значително по малко околу 2-3 ) Налягането след зареждане зависи от качеството на газта и топлината на която е изложена бутилката.
        Наклона на сондата намираща се в бутилката трябва да е 45 градуса. На по старите газови бутилки има надпис под манометъра на сондата ОГНЕОПАСНО който трябва да е разположен хоризонтално.
        П.П. Налягането при метановите инсталации, е 350 атмосфери. За това дебелината на бутилката е околу 1 см.

Коментар

Колеги , темата взе нещо да се разводнява , та нека да поизбистрим нещата.
          1. На колегата Горчев въпроса от първия пост мисля , че стана ясен :По някакъв стандарт е прието пълненето на пропан-бутановите бутилки да е максимум 80% от обема им. Ако човек си купува бутилка от магазин , а не от морга в паспорта на бутилката е означен ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ъгъла на ориентация на сондата , така че поплавъка да работи нормално и клапана да изключва на въпросните 80 % вместимост. Завода си пресмята и дължината на сондата за съответния диаметър на бутилката. Ако става въпрос за разни присадки , вече въпроса е друг. Това дали пълни абсолютно точно 80% вече зависи от "монтажника" . Обикновено ъгъла се определя на око , но границите са близки и е въпрос на нагаждане - както спомена Ясен - връткаш я леко нагоре или надолу и с 2-3 зареждания се коригира.
          2. Понеже темата се разду в посока "безопасност". Тук настъпихме в една по-обширна тема - за изпитване на металите и в частност на съдове , работещи под налягане. Което според мен не е спам и не е маловажно , когато караш "бомба" в багажника. Макар че вече е дискутирано обширно във форума : Пропан-бутана теоретично създава максимум 16 атм. налягане в бутилката . Всеки уважаващ себе си производител ги оразмерява поне 3 пъти.Сметките по оразмеряване съм сигурен че могат да ги направят и доста колеги тук с познания по съпромат. Така че и пълна на 100% , бутилката не би създала проблем . Ако е ИЗПРАВНА обаче.
          Затова периодично се препоръчват изпитвания . Те са основно два вида :
          а/ ХИДРАВЛИЧНА ПРОБА - следи се дали има течове както по заварките , така и по основния метал . Това се отнася до "реално време" , т.е. дали бутилката вече е "сдала багажа"
          б/ РЕНТГЕНОВА или ГАМА ДЕФЕКТОСКОПИЯ - обикновено се прави за заваръчните шевове.Тук се следи за пукнатини или пори , които евентуално са развити вследствие от многократната промяна в налягането , т.е. динамичното натоварване , което в бъдеще може да доведе до разрушаване на шевовете.
          Що се отнася до газовия анализатор - той е задължителен при всеки преглед и контролира изтичане на газ по арматурата : тръби , резбови съединения и т.н.
          А това дали ще му пръска на изпитващия вода в очите или няма да се пази от рентгеновите лъчи ... ако има мераклии за дефектоскописти , ще го обсъдим отделно
          Като обобщение : Който му е мил живота , би трябвало да прави всички горни прегледи. Иначе всеки сам решава за себе си
          Аз например на джипката съм с 25 литрова бутилка , заради късата база и липса на място. И я пълня на 23.8 литра . И не ме е страх , но риска си е мой
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първо искам да поясня, че сондите които се продават са едентични и стандартни за 60 литрови бутилки. При монтаж на сонда в по малка бутилка с по малък диаметър сондата се реже от монтажиста. Това обяснява защо манометрите на бутилки с форма на резервната гума непоказват изобщо. Моята бутилка е 35 литра и я пълня 35,5 литра. Не от друго, ами защото газколонките са програмирани навсякъде да лъжат в полза на собственика им. Опасно е , когато бутилката се напълни и без да се изразходва от количеството и , бъде изложена на слънце и температури над 30 градуса. Тогава има опасност да избие от съединение, а след това да гръмне. От 97 година съм в сферата с газ и горе долу съм на ясно с написаното по горе.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

а/ ХИДРАВЛИЧНА ПРОБА - следи се дали има течове както по заварките , така и по основния метал . Това се отнася до "реално време" , т.е. дали бутилката вече е "сдала багажа"
              б/ РЕНТГЕНОВА или ГАМА ДЕФЕКТОСКОПИЯ - обикновено се прави за заваръчните шевове.Тук се следи за пукнатини или пори , които евентуално са развити вследствие от многократната промяна в налягането , т.е. динамичното натоварване , което в бъдеще може да доведе до разрушаване на шевовете.
              Ще си позволя да те поправя малко.Хидравличната проба не е дали има течове,а дали ще се получат такива.
              Пропусна дебелометрията
              П.П.Всъщност имам пред вид съдове под налягане.С газови бутилки нямам опит.Няма ли обособени термини за пропан-бутан и метан?
              Последно редактирано от Krelion; 22-04-09, 21:43.
              Дизелов Jeep, не е Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                ... Така че и пълна на 100% , бутилката не би създала проблем . Ако е ИЗПРАВНА обаче.
                То, че досега си нямал проблеми, хубаво. Но изобщо не се заблуждавай с тези 100%. Течността, останала без газ над себе си, развива при разширяване съвсем други налягания. Във всеки случай 50 или 100 бара в течност са напълно нормални. Единственото хубаво нещо е, че първо се процежда през огънатия фланец, вместо да се пукне бутилката. Но там наистина вече зависи от бутилката.

Коментар

В момента колата ми е на кърпеж на тенекиите, но като я взема ще снимам шевовете на бутилката, и ще ги пусна тук да видите за каква грозотия става въпрос. Работя като заварчик, и съм в час със заваръчните шевове. И съм изумен, че такъв шев държи
                  Почти съм сигурен, че тази бутилка не е минала през хидравлична проба, в заводите обикновено не правят, въпреки, че са задължени. В масовия случай се прави една проба на определен брой изделия-10;20;50 както е измислил "технолога". И се смята, че всички бутилки са с еднакви качества между двете проби. В повечето случаи е така, но има и изключения, и тогава се надявайте вашата бутилка да не е "изключението".
                  бутилката е 40 литрова, на 30-32 поплавъка затваря, но газстанцията на която зареждам е с налягане на помпата 15 атм. и с мааалко магия от оператора успява да се напълни до "тавана" Но това си го позволявам само ако тръгвам на път, и съм сигурен, че в близките 20-30 минути ще изразходвам достатъчно газ за да спадне нивото(а и налягането) до нормалното.

Накрая да кажа, че налягането при което се изпитва даден съд под налягане е два пъти по-голямо от това при което е сметнат да работи. И ако се прави както е по закон процедурата е сложна. Правят се няколко проби при различни налягания, като всяко налягане се задържа за определено време. Но досега не съм виждал някъде да се прави, за съжаление.
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Krelion Преглед на мнение
                    Ще си позволя да те поправя малко.Хидравличната проба не е дали има течове,а дали ще се получат такива.
                    Пропусна дебелометрията
                    П.П.Всъщност имам пред вид съдове под налягане.С газови бутилки нямам опит.Няма ли обособени термини за пропан-бутан и метан?
                    При хидравличната проба резултата не е прогнозен , а констативен - т.е. бутилката ( или съответния съд ) се надува и ако има дефект - протича. А ако не тече обаче няма звездоброец , който да се наеме да каже примерно : "В сряда ше протече" . Затова се използва рентгеновата дефектоскопия - да се видят скритите дефекти и ако има такива , да се направи прогноза дали с тях съда ще има проблем.
                    А за дебелометрията си прав , но умишлено не искам да разширявам нещата , щото съществуват различни методи за безразрушителен контрол освен споменатите : ултразвук , магнитно- прахови , вихрово-токови , цветна дефектоскопия и т.н. Между другото , аз съм в този бизнес от далечната `85-та .
                    И още нещо за пълната на 100% пропанова бутилка : Вярно че на открито слънце налягането се повишава , но аз до сега за почти 30 години съм видял една единствена бутилка , монтирана на покрива на кабината на една Газка . Обикновено бутилката е на сянка в багажника . Та както Кольо спомена като се напълни и тръгнеш на път , проблем не виждам.
                    Последно редактирано от Vlado_Ts; 23-04-09, 00:21.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      ... Работя като заварчик, и съм в час със заваръчните шевове. И съм изумен, че такъв шев държи
                      ....
                      Приятелю , бедна ти е фантазията на какви шевове сме попадали през годините ! Нагледал съм се на боклуци.Как ти звучи например 100% непровар по цялата дължина и на двете дъна ? Или пукнатини в мястото на кръстосване на правия шев с тези на дъната ? Аз пък съм се изумявал , че нито една такава бутилка не съм чул да е гръмнала . Ама е факт .

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                        бутилката е 40 литрова, на 30-32 поплавъка затваря, но газстанцията на която зареждам е с налягане на помпата 15 атм. и с мааалко магия от оператора успява да се напълни до "тавана" Но това си го позволявам само ако тръгвам на път, и съм сигурен, че в близките 20-30 минути ще изразходвам достатъчно газ за да спадне нивото(а и налягането) до нормалното.
                        Да става въпрос за метан - разбирам, но пропан-бутан има на всеки 20 км, за какво ти е да правиш такива магии?

Коментар

А эащо моята бутилка 35литрова,сабира около 25 литра праэна,но от време на време сабира 31-32.На едно и също ОМВ

Коментар

Първоначално публикуван от lud ribar Преглед на мнение
                            А эащо моята бутилка 35литрова,сабира около 25 литра праэна,но от време на време сабира 31-32.На едно и също ОМВ
                            При достигане на зададения от поплавъка % от обема, пълненето обикновено не спира съвсем. Просто силно се забавя - примерно 10 или 20 пъти. Ако се чака достатъчно, бутилката все пак ще се напълни.

Това, че колонките трябва да изключват сами в правилния момент, е една друга тема.

Коментар

И във двата случая траква сачмата и колонката спира ,и не пуска повече гаэ.

Коментар

Яска, бутилки за мястото на резервната гума има и 72 литрови...
                                ПроС гАзар... 0883 353 299 Ивайло

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X