Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Казус с климатик?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    Интересно ми е защо липсваше фреона като ми продадоха машината.
    Чувал съм, че го източвали, защото е скъп и го продават. Предимно за Италия това.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
      Чувал съм, че го източвали, защото е скъп и го продават. Предимно за Италия това.
      Значи тия са по-големи мангали и от нас.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Като се замисля, повечето от колите нов внос от Италия които съм гледал са били без грам фреон. Та дали са италиянците или нашите джамбази, вероятно го точат.
        Който търси , намира !
        Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
          Като си купих кемпера системата нямаше изобщо газ. Заредиха ми я по спецификация и работеше до първите горещини. Но в града при темп навън над 34С изключва за около 20-30 сек и пак включва. Отидох при същия майстор за рекламация. Източи системата, и отново я зареди. Гледа и в някакви други таблици по модела дали е заредил правилното количество. Кемпера като се движи с над 40 км.ч. не изключва. При по-малка скорост пак си изключва. След много мислене източи 70 грама и при темп 35 С вече не изключва. Но охлажда малко по-бавно и не товари толкова двигателя. Това беше юли 2017 г. И до сега си работи по същия начин.

П.П. Очаквах, че системата изпуска от някъде и ще трябва всяка пролет да дозареждам. Но и до сега работи по същия начин.
          Интересно ми е защо липсваше фреона като ми продадоха машината.
          Ако са сменяли някой радиатор и са разкачали връзките.

Коментар

Точно италианските джамбази го точели, по-мангали от нашите. Иначе не всички са така, Паджерото ми имаше фреон, но беше прецакан съединителя на компресора.
            Ford Maverick II 2.3 XLT
            Ford Mondeo MK5

Коментар

• s_s1
              s_s1 коментира
              Редактиране на коментар
              грешка

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
            На МПС, което собственик дядо на 60 и много години продава за 45 000 ойро и ще го закара да му точат фреона, че да изкара лев...

Първоначално публикуван от u_bo Преглед на мнение

Ако са сменяли някой радиатор и са разкачали връзките.
            Автомобила беше на 40 и няколко хиляди км. без следи от каквито и да са удари и интервенции.

А Евридейката ми дойде от търг от първи собственик в Италия с изправен климатик и само 1 път сменяно масло докато е била в гаранция.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

• s_s1
              s_s1 коментира
              Редактиране на коментар
              Към Асен: И аз си мислех, че ще дозареждам и всяка пролет като ми дотрябва охлаждане си мисля, че няма да духне студено, но си работи.

• Asen Kushlev
              Asen Kushlev коментира
              Редактиране на коментар
              Ако не си го взел директно от дедото, може и някой да е изкарал лев. Шофьорите по автовозите прибират и те каквото докопат - CD-та, крикове, резервни гуми...И аз не вярвах, че джамбазин ще свали съединител заради лагер и ще върне стария феродов и притискателен, но го видях с очите си.

• s_s1
              s_s1 коментира
              Редактиране на коментар
              Да, от дядото, но пратих човек работещ на близо да погледне кемпера и да му даде 300 ойро капаро.

В тази връзка се чудя, дали да не направя някаква профилактична смяна на фреона на Мерцедес 1996г. Откакто е кола не е пипано нищо по климатика и той си работи добре.
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

• kameno karp
              kameno karp коментира
              Редактиране на коментар
              Според много писАния в интернет и почти всички специалисти, фреона се губел през маркучите на климатика и си трябвало редовно дозареждане. ZX-а ми, дето е набор 93 има климатик като фризер, и никога по него нищо не е пипано. Та докато работи, не бих позволил да се пипа каквото и да е по тоя климатик.

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Когато се губи, фреон се губи най-вече през компресора, ако всичко по системата е наред. И то най-вече през осовото му уплътнение. А за това няма значение толкова коя година е, а колко е ползван и при какви условия.

А как знаеш че по ZX-а ти нищо не е пипано? Купил си го нов от магазина ли?

• kameno karp
              kameno karp коментира
              Редактиране на коментар
              От както е при мен де. Имам го от 18 - 19 години.

Здравейте,

Използвам темата да получа съвети, относно проблем с климатика на Nissan Terrano 2, 2.7TDI, 2000г.

Това което забелязвам е, че компресора се включва, тръбите и радиатора се нагряват, но температурата в купето е едва доловимо по-ниска от околната.
            Това което ме притеснява е, че със стартиране на климатика, вентилатора му не стартира и не се върти изобщо. Пробвах го с ръчно подаване на 12V, тогава сработва и е ок, но при пуснат климатик го няма.

Въпросът ми преди да посетя сервиз за пълнене, да ме насочите как да теставам вентилатора и най-вече кой и от къде командва неговата работа.

Помагайте и за сервиз за авто климатици за Варна, записах час за сервиза в Каменар, но ме предупредиха, че за толкова стар автомобил няма да се занимават по системата, само пълнене и кой от къде е.

Поздрави
            Toyota RAV4 III 2.2 D-4D 136 Hp
            Nissan Terrano II R20 2.7 TDi 125 Hp

Коментар

Вентилаторът се включва чак когато вдигне достатъчно налягане. Първо го напълни и после мисли друго.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• ge2e
                ge2e коментира
                Редактиране на коментар
                Мерси!
                Ще го напълня и ще пиша за резултата. Видях в твой пост 750гр. фреон и 50гр. масло за този ДВГ, нали?

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Имаш синя лепенка някъде, или на капака, или на друго видно място. На нея си пише.

• Ако смяташ че проблема се дължи на липса на обдухване,докато работи климатика,поливай кондензатора (радиатора отпред) с маркуч вода и виж променя ли се температурата с набит термометър на средните духалки и вентилатор на средна степен.
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

• ge2e
                ge2e коментира
                Редактиране на коментар
                Ща напълня и ще тествам! Ще пробвам и метода с маркуча за разлики в показанията на термометъра, мерси!

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Част от теранотата след 2000г са без вентилатор заводски. И климатикът си работи. При същите (конкретно 3 литровия мотор и повечето бензинки май) при поставяне на вентилатор, той работи постоянно и тръгва веднага след пукане на климатика. Спира само когатоп караш с над определена скорост, защото от над 60-ина километра в час от вентилатора няма сми. Вече и датчикът за налягане на филтър-дехидратора е само с 2 жици, вместо с три. Тозио конкретно датчик ти пъска вентилатора. Не помня дали гледаше налягане или температура - май по-скоро температура. И вентилатора тръгваше едва след като има смисъл от него - в общия случай при сегашните температури няколко (малко, 1-2) минути след пускане.

На въпросните заводски без вентилатор, конкретно трилитровия дизел (за да говоря от личен опит), пък излизат с вентилатор ако са автоматици или за определени региони, например Израел.

Или накратко, дори вентилатора изобщо да не включва, вътре трябва да духа доволно студено. Да, с вентилатор духа по-студено, но при липсата му положението далеч не е "едва едва". Покрай радиаторите винаги има естествен поток от конвекция и поне малък поток от перката на мотора, доколкото виското винаги я върти поне леко.

• ge2e
                ge2e коментира
                Редактиране на коментар
                Привет,
                Имам заводски вентилатор за климатика (прилагам снимки). И да, при мен филтър-дехидратора е само с 2 жици. Не знам как командва вентилатора, но към момента не го стартира след включване му.
                Последно редактирано от ge2e; 15-08-24, 23:18.

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3734.jpeg
Прегледи:249
Размер:432.2 КБ
ID:6971300 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3742.jpeg
Прегледи:247
Размер:467.2 КБ
ID:6971301 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3740.jpeg
Прегледи:240
Размер:418.1 КБ
ID:6971302 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3736.jpeg
Прегледи:245
Размер:544.7 КБ
ID:6971303 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3739.jpeg
Прегледи:253
Размер:478.6 КБ
ID:6971304

Коментар

• Иди го напълни. Ако пак не включва, или жици, или бушон, или реле, или вентилатор. Тръгваш с мерене от буксата на вентиолатора и стигаш до... кутиятя с релетата/бушоните. На капака и пише кое реле е за климатика и понеже са няколко еднакви, може да се разменят. За бушона смятам няма нужда да споменавам. Не помня само дали е отделен за вентилатора, или е един за целия климатик.

Коментар

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Дори да е съвсем без никакъв, пак няма да думне компресор. В краен случай ще изключи по налягане и толкоз. В още по-краен или ще започне да връща, или ще избие защитния клапан.

Те тия климатици не ги проектират съвсем кръгли тъпаци.

• Двигателист
                  Двигателист коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не става въпрос, че ще му стане нещо на компресора, а че има активно охлаждане от основния вентилатор, който хич не е за подценяване.

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Коментарите ми бяха по повод опасенията че без вентилатор можел да гръмне компресора, което просто не е вярно. Компресор гърми от запушвания след него и преди датчикът за налягане, който в случая е на филтър-дехидратора, и то при положение че и датчикът за налягане не го изключи, вътрешния байпас (ако има такъв) не сработи и аварийния клапан на самия компресор не изхвърли фреона заради свръхналягане. Прав си и за виското - винаги има някакъв поток, а дори се случва и климатикът да задейства виското.

Особеното при това возило с тази комплектация (2.7TDI, с 4-те фара) е че при всяко по-рязко натискане на газта (например като тръгваш на светофар) изключва компресора за няколко секунди и човек може да се заблуди че нещо не е в ред, а то си е съвсем нормално и нарочно.

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3751.jpeg
Прегледи:133
Размер:302.8 КБ
ID:6971536

Коментар

• ge2e
                  ge2e коментира
                  Редактиране на коментар
                  Смених и двете релета с нови оригинални на Нисан, подобрили са ги и вече завършват на 981, цена 45лв на брой. Проблема е решен, вентилатора на климатика стартира веднага след натискане на бутона, няма греене на релетата, в купето духа хладно 🤪🙃🏖️
                  Благодаря на всички за коментарите. Поздрави 🙌🍻

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X