Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мистерия с горивото

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мистерия с горивото

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Компютърът на колата (и по-точно начина, по който той измерва наличното и изразходваното гориво) не позволява такава точност.
    А дали въобще компютъра на колата измерва разходваното гориво и ако да, то по кой точно начин става това?
    Аз доколкото знам, няма такива стандартни коли дето измерват разхода на гориво!
    Ма може и да съм пропуснал нещо!

П.П. Нито компютъра ти е точен нито бензиностанцийките. Ама толкова чак не могат да те излъжат. Компа лъже повече.
    Спри да му вярваш и не си вкарвай излишни притеснения. Просто си го изгорил.
    GPS системи https://www.easytracking.bg/
    Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      ...а пък тонът всъщност не е тон ами са 1000 литра приведени към 15 градуса по целзий.
      Много "интересно" мнение изразяваш!
      - Bogoljub добре го е казъл и е вярна тази далавера от миналото. По спомен горивата "излизаха" от НефтоХима на 15-17 градуса и до планка. При транспорта и температурните разширения се заформя "бонуса" над планката.
      -А тона си е тон-колко литра е, е друг въпрос(относително тегло и температура).

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
        Много "интересно" мнение изразяваш!
        - Bogoljub добре го е казъл и е вярна тази далавера от миналото. По спомен горивата "излизаха" от НефтоХима на 15-17 градуса и до планка. При транспорта и температурните разширения се заформя "бонуса" над планката.
        -А тона си е тон-колко литра е, е друг въпрос(относително тегло и температура).
        Ето нещо старо от форума:

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        Много се впечатлих преди години, като научих, че шофьорите на цистерни с гориво ги спирали на отбивки , за да се напекат на слънце и после "дърпат" горивото над "планката" /това е измерителя на течност в цистерната..
        А аз тука писах, ама ме оплюха, изтриха ми половината мнения и ми сложиха жълт картон накрая. Не било вярно, не се подгрявали горивата в бензиностанциите (а преди време "Шел" официално обясниха защо имат отопление на цистерните) и т.н. :

Мнение на pepihm Нито една цифра нямаш вярна,нещо са ти слаби спомените,даже май направо ти липсват,по фактологията не уцели,почти нищо????Явно по това време или си живял в чужбина,или .......!Мисля че черпиш инфо от грешни хора!Тия работи ги разправяй на тия където са на по 20 год.,те може и дати вярват,ама ние сме на доста повече,и помним как бяха нещата,нещо което на теб май ти убягва, нищо лично,но обичаме фактите да са точни.Поздрави!!!!

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic
        Каква цифра нямам вярна ? За цените по любимото ти Тошово време или за температурните коефициенти на разширяване на бензина
        Прочее за нагряването на бензина, всеки, който наивно си мисли, че не се прави - преди да си смени дилъра, да вземе да се ограмоти малко:
        1. За коефициента на разширение: http://helpw.ru/rashirveshestv.php
        http://www.alhimik.ru/sprav/tab18.htm
        Не е 0,00085, а 0,00125 и се разширява повече от етиловия спирт, затова не правят бензинови термометри
        2. За нагряването в бензиностанциите:
        http://www.snopes.com/inboxer/household/gastips.asp
        http://today.msnbc.msn.com/id/470713.../#.UF4meY1gIrU
        Та даже и по нашите авто-форуми:
        http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=32732
        http://www.subaruclubbg.com/forum/vi...php?f=1&t=7551
        http://www.fiat-bg.com/forum/viewtop...19319&start=30
        В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          А аз тука писах, ама ме оплюха, изтриха ми половината мнения и ми сложиха жълт картон накрая. :
          Първо и аз се "дразнех",но после реших ,че е "нормално" и даже Го прехвърлям в другия......

-Мен друго ме изненада в темата на колегата за разхода-за първи път чувам някой да води толкова продължителна статистика .
          -Когато "засичам" пълня до "горе" и след това на същата бензиностанция пак до "горе".
          ( През "социализма",майка пишеше на тетрадки всичко което е пазарувала-стока,количество,цена а ние с бащата се шегувахме на "счетоводителя".)

Коментар

Доста полезно за колегата тръгна темата.

Коментар

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
              Доста полезно за колегата тръгна темата.
              Ми вместо да му внушавате как му е прецакан компютърът на колата, нека да си представи как отчетеното на колонката в резервоара му се превръща в нещо малко по-различно като количество.

Коментар

Гагич, айде спри се, щото иначе тия от Рено не могат да ти платят рекламното време. Не защитавам веригите с бензиностанции, но една година има 52 седмици. Това значи, че колегата трябва да е лъган с по 2-3 литра два пъти седмично, за да излезе "сметката". Пък аз все си мисля, че това даже и с подгряване нЕма как да стане.

П.П. А това е от твойте линкове:

Коефициента на температурно разширение на течностите е сравнително еднакъв и ето какво показват сметките:

При повишаване на температурата на бензина с 20 градуса, обемът се увеличава с около 2%. Или казано по друг начин ако една бензиностанция има резервоар от 100 м3 и го продава за 2-3 дни, калкулацията показва далавера от 4000 лв. Съответно загряването да струва 200 лв. Но дори 1000 лв. да е чистата далавера не е по малко от 3000 лв.

Ще земе да излезе, че дяволът не е толкова черен. А това пък е друг цитат :

колегата ти ваобще не се е обаркалтова за което ти говориш е за цена на едро от лукоил или кадето и да е другадеаз ти говоря за дистрибуторската мрежа,нали се сещаш 4е си има някви стандарти все паккакто има допустимо отклонение на измервателните уреди,разходомери и т.н. а тя е +/- 0.05%например shell имат подгреватели на резервоарите

Последно редактирано от коко келеша; 03-08-14, 15:19.
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                  Гагич, айде спри се, щото иначе тия от Рено не могат да ти платят рекламното време. Не защитавам веригите с бензиностанции, но една година има 52 седмици. Това значи, че колегата трябва да е лъган с по 2-3 литра два пъти седмично, за да излезе "сметката". Пък аз все си мисля, че това даже и с подгряване нЕма как да стане.

П.П. А това е от твойте линкове:

Добре, значи тотална щета - за нов компютър е човекът, по-добре направо за нова кола
                  Да беше си направил труда да отвориш файла и да видиш, че е зареждал три пъти в месеца ? С по 200 мл ако го удрят на зареждане и отделно нафтата е топла и се свива в резервоара, както и някакъв допуск при мерене от компютъра на колата, няма ли да излезне сметката ?
                  А линковете от някакви дрифтаджийски форуми съм ги дал за пример, че това нещо с разширението е коментирано у нас в България. Изобщо не са меродавни твърденията, които си цитирал. Виж руските линкове (щото знам, че на тези от щатския Конгрес нЕма да повЕрваш).

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                    Е, те там е ключа от бараката - компютъра практически винаги показва по-малък разход! Е, можем и шашмите на бензиджийте да включим, ама те не са такъв процент. Т.е. причината сигурно е комплексна!
                    Mисля, че това е най-близо до съществуващата ситуация. Повтарям, че не защитавам никого, но и не съм привърженик на теориите за световна конспирация за щяло и нещяло. Направи си труда да погледнеш нещо за проверките по бензиностанциите. При големите вериги е имало отклонение от 0.122литра при заредени 20.
                    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                    Из "Златния телец"

Коментар

Моля, да не бъда приеман на сериозно!
                      Признавам, информацията с която разполагам е от лични наблюдения а аз съвсем не съм мерило за знания и образование.
                      Та, за температурките и дизела което знам е:
                      Предаването и приемането на светли горива от превозно средство/автоцистерна/ към обект за продажба на дребно става с разходомери, търговски тип с типово метрологично одобрение. Целта им е, независимо от температурата на горивото то литрите да бъдат приравнени към 15 градуса Целзий. Прието е, че това в общия случай отговаря на средногодишната температура на вкопаните резервоари. Поради това, колонките за зареждане не са оборудвани със системи приравняващи към тази температура. Нека не забравяме, че в случая имаме предаване и приемане, което често пъти си е търговска сделка и още от тук всяка от страните си брани интереса. Предполагаме, че горивото е влязло доста горещо от цистерната в подземния резервоар, не е имало друго студеничко гориво, не е имало време да се темперира и нашият колега баш тогава се е натресъл и заредил 23.56 литра топличка нафта. Ами простите сметки показват, че натрисането му е вероятно по-малко отколкото допустимата неточност на колонката/+- 0.5%/. Статистически май дори и този сценарий да е бил постоянно възможен пак не може да се получи такава разлика.
                      За компютрите: Нека отново напомня, на колегата доверяващ им се, че аз все още не съм срещнал такъв дето мери!
                      Вярно, че Рено са световен лидер в производството на разни често подвижни неща, ма чак пък толкова! Па дори и да мереше, то тогава предполагам, че грешката особено лятно време би била невъобразимо по-голяма от възможната при загряване на подземен резервоар.
                      Еййййй, ми като дойде зимата? То тогава кво ще стане?
                      Абе, я пак поразмислете какво толкова ви казват компютрите, откъде и как го разбират. Па и на каква "достоверна" информация се базират/километраж/ та да направят клиентоугодната сметка за "икономичния" автомобил.

П.П. Някъде вече бях споменал, че служебно измервам разход на гориво на няколко хиляди автомобила и машини. Постоянно получавам данни за реален и "компютърен" разход и съм се нагледал на "икономии". Колкото по-детайлно запознаеш някой с малките "несъответствия" в любимото му возило толкова е по-голям шанса да го лишиш от радостта от шофирането.
                      Затова си позволих да приканя колегата да си кара колицата и да не влиза в чак такива детайли. По-добре, да се опита да сравни разхода си с някой откровен колега със същото автомобилче и при драстична разлика да се обърне към знаещите, а не към такива като мен форумни писачи коментиращи за щяло и нещяло.

Коментар

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
                        ...... По-добре, да се опита да сравни разхода си с някой откровен колега със същото автомобилче ......
                        То това е добре , но стига да намери откровен колега .... щото като стане въпрос за разход (или бегачка или проходимост)......все едно става въпрос за уловена риба .

Затова още по-добре е ако направи така :

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                        .....
                        -Когато "засичам" пълня до "горе" и след това на същата бензиностанция пак до "горе".
                        .....

Дори да не е на същата (щото не всякога е възможно) , грешката ще е незначителна .
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Bravo Преглед на мнение
                          За купени 1350 литра гориво, колата ми е изхарчила 1150. Около 150 се губят.
                          По елементарната логика, тая кола е изхарчила всичкото закупено и гориво, а именно 1350 литра.

Това, че колата ти твърди, че е изхарчила по-малко - ми питай я нея - де е разликата?

Ти на портфейла ли си вярваш, или на това, дето ти разправя колата?
                          Мани, че е и французойка..... не и вярвай, казано просто.

Я и кажи, че на следващата градушка ще я паркираш в София на жълтите павета за три часа, да видиш, как ще си признае всичко.... пустата французойка..

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                            Дори да не е на същата (щото не всякога е възможно) , грешката ще е незначителна .
                            Така е ,но "избягвам" различния наклон на "площадките".
                            Като гледам колко нещо изписахме като мнения,а не му предложихме "педантично" да си замери няколко пъти разхода и ще знае ИСТИНАТА.....

Коментар

По 50 мл. на литър ни удрят "големите" вериги бензиностанции. И аз карам френска кола и компа й показва и изразходено гориво, не само разхода, показва и средната скорост, и си показва вярно.

0,05% от 1л са 50мл
                              Mitsubishi Delica 4x4 / Renault Clio III

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор Тодоров (Тошко) Преглед на мнение
                                По 50 мл. на литър ни удрят "големите" вериги бензиностанции. И аз карам френска кола и компа й показва и изразходено гориво, не само разхода, показва и средната скорост, и си показва вярно.

0,05% от 1л са 50мл
                                Не ти е вярна сметката. Пет процента на литър са 50 мл., а 0.05% са половин милилитър.
                                Не знам с каква температура от бензиновоза сипват в цистерната на бензиностанцията, но знам, че като заредих онзи ден бензин на мотоциклета и си допрях коленете до резервоара, той беше като студена бира.
                                сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                                dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X