Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Защо 2009 ние останахме на студено след, като Газпром спря доставките на Украйна?

    Коментар


    • Естония и Финландия са приключили Balticconnector https://en.wikipedia.org/wiki/Balticconnector



      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
      Суперспам - спама на суперите

      Коментар


      • Браво им!Я сега направете нещо (по ги разбирате нещата и се погрижете за нас обикновените избиратело-потребители)газопровода да мине и през нашия град (от демократичният с евтината договорена цена), че ми писна (утре пак съм за пелети) Моля! Обещавам да си мълча и да си плащам сметките до стотинка и в срок!

        Коментар


        • Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
          Защо 2009 ние останахме на студено след, като Газпром спря доставките на Украйна?
          Зщото руснаците намалиха подаването на газ за всички. Показен урок "Вижте какво ще стане ако не ни разрешите "Южен поток" и "Северен поток". Те твърдят, че са спрели подаването на газ само за Украйна а за Европа подават нормално. Но тя къде ще крие този газ ако наистина се подава нормално? Хранилищата са заредени още през лятото, собствената и консумация е далеч под европейската. Така че руснаците по стар навик отново лъгаха, не им е за първи път.

          https://www.dnevnik.bg/biznes/2009/0...puti_tranzita/
          Според "Нафтогаз", "Газпром" намалил четири пъти транзита към Европа
          "Днес в 11 ч. московско време на руско-украинската граница са доставени 73,8 млн. куб. м. в денонощие спрямо 314,6 млн. куб. м. в денонощие, доставени в 11 ч. вчера", съобщава компанията.
          Освен това от Украйна за Европа са транспортирани 82,1 млн. куб. м. в денонощие. "По този начин Украйна за собствена сметка и от собствените си запаси доставя руски газ за Европа", подчертава компанията. Всички претенции за намалените доставки на природен газ трябва да бъдат насочвани към "Газпром", отбеляза "Нафтогаз".]

          Коментар


          • ak101
            ak101 коментира
            Редактиране на коментар
            Meжду намалиха и спряха има разлика. Тогава газ в България не влизаше.

        • Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
          Тоест Путин ни прави услуга и без да иска играе за нас.
          Забравил си знака за "усмивка". Щеше наистина да е полезен ако не се опитваше да си запази монопола и се конкурираше по цени с транзита през Украйна. Всеки сам да си избира откъде му е изгодно. Само че не го прави, мисли се за много хитър че може да диктува условията. Най-глупавото нещо на този свят е да се караш с потребителите си. Особено ако нямаш силата да ги поставиш на колене.

          Така че варианта "транзит през Украйна има" а за "Северен поток" каквото остане, т.е. на загуба е доста вероятен. Особено като се има предвид настъплението на втечненият газ. Например благодарение на него Турция е свила потреблението на руски газ до степен да и стига капацитета на "Син поток", т.е. "Турски поток" става излишен. Но тук вече сме го писали, че тези газопроводи са предимно за да се краде или геополитика, не че са икономически ефективни.

          Коментар


          • https://www.svoboda.org/a/30258213.html
            Дорогой дешевый газ. Последствия газовой войны России и Украины

            Още за транзита през Украйна. Включително за тарифите за транзита които с много по-ниски от европейските. Напимер Украйна получава от Русия $2 за 1000 куб.м.на 100км докато за другите страни таксите са от порядъка на $4-8. Това е причината за иск в съда в Стокхолм за $12 млрд.

            Коментар


            • А па наш Боко как извил ръцете на Путин, как рамо до рамо с евроГейските партньори е на път да спечели газовата война с Русия... Э-э-э-э-эххх... Гей-гоп!
              Болгарский премьер достаточно невозмутимо сообщил, что работы ведутся максимально быстрыми темпами, но чудес не бывает. «Надеюсь, что к концу будущего года газопровод заработает», - сказал премьер Борисов. Конец будущего года - это новый срок, который озвучен болгарами. Ранее они полагали, что их труба будет построена к середине 20 года. Судя по всему, южный маршрут будет готов к эксплуатации в 21 году, а на проектную мощность выйдет и того позже - возможно, к 22 году. Эти сроки несколько отличаются от заявлений российских официальных лиц про запуск проекта в строго говоренный срок - с 1 января 20 года. Европейцы абсолютно классически протянули время теми или иными отговорками и довели дело до вынужденного согласия Кремля на украинский транзит. Теперь его будут дожимать на предмет юридически обязывающих договоренностей по объемам.
              ...
              Газовая война за европейский рынок закончится, как и любая другая - созданием новой системы балансов, которые будут опираться на два значимых фактора - избыток предложения газа и новую систему ценообразования. Европа, как победитель в этой войне (а она могла и проиграть, если бы, к примеру, Газпром смог бы навязать свои условия - закрытие транзита через Украину и замену его на два обходных маршрута. Для Европы это бы означало потерю резервных мощностей и очевидную победу Кремля. Поэтому Европа столь ожесточенно бьется за украинский маршрут - интересы Украины для нее на последнем месте, а вот свои - очень даже на первом), в общем, Европа, победив в войне, зафиксирует результат документом. Это будет, по всей видимости, какой-нибудь Четвертый энергопакет, где и будут изложены все новые принципы, на которых придется вести дела с Европой всем продавцам газа.

              Все, как всегда - Вторая мировая война закончилась созданием Ялтинской-Потсдамской системы, которая дополнила Венскую и Вестфальскую системы и стала основой для мирового порядка на полвека. Европейская газовая война выглядит менее катастрофично (хотя страны Арабской весны или жители востока Украины вряд ли согласятся с этим), но закончится она так же - новой системой отношений и балансов.
              И един по-така realpolitik a la Bulgare коментар отдолу:
              Может, руководство Болгарии хочет денег? Тогда и строительство газовой трубы быстрее пойдет.
              Со странами-транзитерами всегда проблемы, поэтому нефтегазопроводы всегда убыточны.
              "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

              Коментар


              • Пресилен ми изглежда този коментар, и като същност и като срокове. ББ е последният който може да извива ръцете на Путин, нито има силата нито... ташаците. Върти се като ветропоказател и се опитва да угоди на всички, да седи не на два ами поне на 4 стола едновременно. Е, знаем какво става тогава.

                Конкретно за Путин, той му взе страха 2013г, показа му ясно каква мощ може да мобилизира срещу него. Затова и Баце прави сега този "Борисов поток", който реално не е нужен на България а единствено на Русия. Същото и за газовият хъб който не му спря устата да го рекламира, и двата проекта са с крайно съмнителна икономическа ефективност и обслужват само и единствено руските интереси.

                Нашата консумация е мизерна, само 3 млрд куб.м. Нататак по трасето /Сърбия, Унгария/ същото. Единствено може да го оправдае транзит към Италия но тя се е ориентирала към ТАНАП. Нито достатъчен обем газ, нито сключени дългосрочни договори. Отгоре на това и руснаците ни извиха ръцете с транзитните такси и тихомълком принудиха да се откажем от поне $500лн компенсации за спрян транзит към Турция. На загуба сме от всякъде, Този "Балкански поток" Баце го прави само и единствено за да се подмаже на Путин и закрепи поне още 1-2 години да довърши мандата.

                Така че тези героични журналистически твърдения как ББ поставя на колене Путин просто не са верни. Според мен потока ще си влезе в действие до края на 2020г, част от него и по-рано. Но въпросът е след това. Защото се очертава транзита през Украйна макар и в понамален обем да си остане поне още 6-8г. Срок достатъчне втечненият газ и новите източници близо до нас /Кипър, Израел, Египет/ да преобърнат пазара.

                PS Руснаците просто си търсят оправдание за това че ще клекнат и продължат транзита през Украйна. Това се знаеше отдавна и тук многократно съм го обяснявал защо. Заплахите им да спрат са само пропаганда, надуване на мускули пред наивният руски електорат.

                Няма как да го спрат защото има договори с потребителите до 2030г в които са описани входните точки а те са вързани към транзита през Украйна. Промяна на входната точка означава и строеж на нови газопроводи които не могат да бъдат наложени силово. По-точно могат да бъдат наложени на дребосъци като нас и Сърбия със силна руска пета колона. Но Запада /а там са едрите потребители/ няма как да принудят.

                Второто е, че транзита през Украйна е твърде голям /150 млрд кубика/ и не може да бъде поет изцяло от "Северен поток -1 и 2" и "Турски поток" с продълженията му. Които отгоре на това няма да са напълно готови за 1 янеари 2020г когато свършва договора за транзит с Украйна. Има и много сериозни геополитически причини.

                Така че сега Путин просто си търси оправдание, че гръмките закани как ще отреже транзита през Украйна просто се оказаха балон. И ние като малки и безпомощни му се явяваме удобен "козел упущения". Независимо че през нас ще минава една доста мизерна част от този транзит.
                Последно редактирано от Фред; 12-12-19, 20:11.

                Коментар


                • Само че "гъзовия хъб" го благослови големия бял брат. Тоест той ще се стреми да инсталира и поддържа у нас "свои" хора и така държи още една контра срещу Путин. А боко и от там ще продължи да получава подкрепа, както и до сега, но вероятно повече. Просто някои дребни нюанси. Та печалбата за нас от транзита... й е@и майката, ако изплати самата тръба ще е ОК. Някои очакват след изборите за голям бял брат да има сериозна криза, та на Тръмп (а вероятно ще спечели) ще му трябват разни такива козове, като бонус с тях ще може да цака допълнително и ЕС, не само Путин.
                  Всеки трети е шести

                  Коментар


                  • Трябва да се разпознават стандартните дипломатически усмивки от реалността. Какво означава "благослови", ше инвестират? Просто Баце му е представил рекламен проспект /той навсякъде го мъкне/, нали е гостенин и купи самолетите усмихнали са се учтиво. И понеже нашият хич не разбира от намеци ами с рогата напред са вмъкнали и това в прес релиза, да има с какво да се хвали. РЕАЛНИ действия като пари и т.н. няма. То и не може да има, какъв е интереса на американците в този хъб?

                    За сметка на това американците много силно натискат за газовият терминал в Александропулос. Защото през него ще купуваме втечнен газ, включително техен. Двойна причина, купуваме им стоката им и блокиране на руският газ. ЕС пък натискат за т.н. "Южен коридор" и "вертикални коридори" от него. Т.е. газ от Азърбайджан където има западни компании и вертикални отклонения към отделните страни.

                    "Хъбчето" на Баце въобще не се вписва в тези стратегии. Реално то е входна точка на "Южен поток" на наша територия и е ориентиран към транзит на руски газ каквото и ще да лъже ББ. Само че Путин категорично аяви, че тръба към него няма да пусне без гаранции от ЕС. А това фактически очнамава дългосрочни договори със страните потребители, главно Италия. И тихомълком ЕС да одобри стратегията му за заобикаляне на Украйна.

                    Е, газ няма, договори няма, как да стане този хъб? Но нали Баце е съюзник и понеже не спира да натиска казват по някоя любезна дума. Като на досадник на който все пак трябва нещо да отговориш.

                    Коментар


                    • Какво, Тръпм да ти даде пари, като има кой да плати масрафа? Тцъ, достстъчно е да каже ОК, подкрепяме, и....после да има възможността да се възползва от още един инструмент. Друг поглед, не строго конкретно по ползите и загубите. Хубаво е твой противник да натиска да се изработи инструмент, с който после да можеш да го еб@в@ш самия него.
                      Всеки трети е шести

                      Коментар


                      • То ако е за "свои хора" Путин има много по-големи шансове да го направи. 2013г ясно го показа с какви ресурси разполага тук. Пък и Тръмп има съвсем други виждания, той повече е изолационист, казал е на останалият свят "Оправяйте се сами".

                        Как газов хъб който е ориентиран към руски газ ще бъде обърнат против Русия ми е трудно да си го прадставя. Ще плашим Русия, че ще им "врътнем кранчето"? Мислене от отминали времена, номера с кранчето вече не минава, достатъчно алтернативи има. Пък и ще последват такива глоби, че свят ще ни се завие. Транзита е с дългосрочни договори и милиарди глоби го чакат този който не ги изпълнява, вече има примери.

                        Просто Тръмп се е отървал от нахалният ББ който му е досаждал с това "хъбче", сложили са няколко думи прекрасно знаейки, че от това нищо не следва.

                        Коментар


                        • Очаквано, и транзит ще има и глобите ще платят. Както много пъти сме го писали тук.

                          https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/12...nos_na_gaz_do/
                          Русия и Украйна се договориха за пренос на газ до 2025 г.

                          А натиска продължава. Май че не Русия ще затваря кранчето а затягат нейното

                          https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/12...to_na_severen/
                          Със санкции САЩ блокираха довършването на "Северен поток 2" и "Турски поток"

                          Швейцарско-холандската компаня Allseas съобщи, че прекратява довършителните работи на големия газопровод "Северен поток 2", за да не попадне под санкциите на САЩ, които президентът Доналд Тръмп подписа в петък. Мярката засяга и изпълнителите на "Турски поток" и е част от документите, съпровождащи закона разходите за отбрана на САЩ през новата фискална година.

                          Санкциите, които влизат в сила незабавно, са под формата на пълно блокиране на всички активи в САЩ на съответната компания, забрана да се прави бизнес с нея и затваряне на граниите на страната за нейни представители.

                          Коментар


                          • Skorpion_BG
                            Skorpion_BG коментира
                            Редактиране на коментар
                            Мдаа, руснаците днес заявиха, че "Северен поток 2" се отлага до края на 2020. А и днес платиха близа 3 милиарда долара на Украйна по решението на арбитражния съд.

                        • https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/1..._ot_cenata_na/
                          От 1 януари 2020 година се променя входната точка за доставка на природен газ за България. "Булгаргаз" ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка "Странджа". Досега входната точка за страната бе Негру Вода. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, в който участваха и изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД Жаклен Коен, на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.
                          Очаквано нашите свалиха гащите. Или по-точно кюлотите, "гащи" звучи твърде мъжествено за позата им пред Путин. За незапознатите, досега входната точка беше Негру Вода. Което означава, че транзита на Газпром към Турция минава през нас и съответно ни дължат транзитни такси. Които според клаузата Take or Pay в договора ни дължат до 2030г независимо дали има или няма транзит. Според информации това бяха $80-100млн годишно, в статията е споменато 140млн лв годишно. При доброволно споразумение за промяна на входната точка ще получаваме същият газ през Турция, естествено тези такси отпадат. За това че ставаме заложник на доста дивият Ердоган да не споменавам.

                          И така, с фанфари енергийният министър /зад който доста явно наднича ББ/ ни съобщава за икономия от 76 млн лева годишно спестени транзитни такси през Украйна и Румъния. И съвсем скромно си замълчават за загубени такси от 140 млн лева годишно които няма да получим от Take or Pay поради спреният транзит към Турция. И доста други разходи и пропуснати ползи.

                          Това на фона на това, че Газпром само преди дни подписа споразумение за продължаване транзита през Украйна, т.е. съвсем не сме залашени от "врътване на кранчето". Къде САМИ се поставихме на политическата карта на Европа съдете сами. А аз просто ще цитирам коментара на Илиян Василев в същата тази статия:

                          Това което не ви казват е какво губим и какво печелим, но не с този сватбарски амломб, а реално или честно.

                          Губим от отказа на Газпром от транзитни такси, за което дължи неустойки от близо да 2 милиарда лева. Инвестираме на свой риск близо 3 милиарда ей така. До тук 5 милиарда лева на "ура" от Борисов. Ама нали от другата страна на уравнението са Пеевски и Доган, как да мъцне. Пък и нему не са чужди човешките грехове.

                          Уж щели сме да спестим десетки милиони лева, но не казват че плащаме стотици милиони по-скъп газ. на годишна база са близо 300 милиона долара. за десет години $3 милиарда, още 4 милиарда лева. Е как да забогатеем, като богатството ни изтича, като вода през пернишка водопроводна система.

                          Коментар


                          • Уйче я ся си прочети цитата.
                            в него пише газа за България а после разправяш за транзит. Нерде Ямбол нерде Стамбул.
                            Това са две различни тръби.
                            Икономията идва от това че до сега плащахме на Украйна и Румъния такси за пренос сега само на Турция. И това е за наща си консумация.
                            Прави разлика межди собствената консумация /една тръба/ и транзита /по друга тръба/.
                            Ако можеш да помогнеш на един човек , направи го и веднага го хвърли в морето.
                            freelander 1,8 2001g.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X