Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газопроводи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Транзита през Украйна е доста актуална тема защото договора между Русия и Украйна изтича на 31 декември тази година. Русия заплашва да спре доставките от 1 януари. Но това не е толкова лесно, эащото тогава ще дължи ОГРОМНИ неустойки за недоставен газ понеже договорите с клиентите са до 2030г. А заобикаляшите газопроводи ще позакъснеят, най-оптимистичните срокове са средата на 2020г. Но дотогава? Затова Путин е бесен и си го изкара на нас.

    Много интересна статия с историята на този проблем и много факти. Особено интересни са взаимните искове за неустойки, засега Украйна е на печалба $4 милиарда. И веднага е подала иск за още $12 милиарда И ние имаме да вземаме парици ама нашите нещо стеснителни се пишат.

    https://lenta.ru/articles/2019/12/10/finish_badly/
    Газовый тупик
    Украина загнала «Газпром» в угол. Россия рискует лишиться миллиардов

    Коментар


    • Един Господ знае какви им са клаузите в договорите. Факт е САЩ търсят начин да финансират отрочето си за сметка на Русия. Украйна е пиявица ! Както каза Жириновки:в едно интервю; "Вие не сте държава вие сте храниник! Преди майдана плачехте Русия дай пари сега Брюксел дай пари!" Тези ако влязат в ЕС ще ни таковат майката на селското стопанство. Факт , че от край време крадяха газ произвеждаха евтини минерални торове (а от там и евтина селскостопанска продукция) съсипаха нашите химически заводи (Враца) , а земеделците едва оцеляваха. С две думи изкуствено създадена дъжава като АнтиРусия, ама се оказа като бумеранк за Европа и щатите( последните проблеми на Тръмп). Да пази Господ да са ни съюзници и приятели . Между другото , който се е занимавал със селскопанска техника знае по фалшиви и по некачествени резевни части произведени в Украйна няма.

      Коментар


      • В един пост си написал повече за себе си, отколкото за Украйна, Русия или САЩ.

        Простено ти е, но не си оправдан...

        Коментар


        • disko04
          disko04 коментира
          Редактиране на коментар
          Не знам какво е писал, но се е много разпенявил, товаришча.

      • „Съскам
        Плюнки пръскам
        На Владимир Владимирович
        С кеф го лъскам..”

        (из Ода на „кремълофилЯ” /в България русофили аз не съм видял досега/)

        Коментар


        • Омрата ви пречи на обективната преценка! Щом една Германия прави всичко възможно да довърши Северен поток 2 , това означава , че икономическото сътруднечество с Русия е целесъобразно. Факт! Украйна е с нрав на "влашки циганин" седи на тръбата изнудва и на изток и на запад! Недай се Боже да я приемат в ЕС ще опоска фондовете с тичпично руски номера (те украйнците са руски макета и ще е сериозен опонет на България в области като земеделие и лека промишленост! Факт! Реално "Боли ме фара за Русия и САЩ!" те си играя голямата игра и си сътрудничат тихомълком Европа е натакованата страна , а Украйна Украйна е троянския кон и на САЩ и на Русия срещу Европа. Заслепени от умраза господа не виждате къде се крие разковничето! С две думи: "Америка(не Европа) с нами!" и не на украйнски на руски скандираха любимците ви .

          Коментар


          • Първоначално публикуван от Mais Преглед на мнение
            Един Господ знае какви им са клаузите в договорите.
            Затова хората са измислили съдилищата. Във всеки договор е записано и кой съд ще решава при спорове. След като Русия е подписала този договор значи се е съгласила и с решенията на този съд. А те са засега вече присъдени +$2.5 млрд за Украйна и искове за още $22млрд. И впрочем ако откажат изпълнението на тези решения също има санкции, например запор на имуществото. Което и Украйна прави. И най ги боли руснаците, блокиране на заемите. Защото всичките тези газопроводи с кредити се правят. Няма кредити, няма газопроводи, олигарсите няма какво да крадат, тъжно. Наистина интересна статия.

            И впрочем нашите "умници" са записали в договора ни за транзита с Русия, че споровете ще се решават в Руската търговско-промишлена палата. Ясно е какво ще отсъдят руснаците за самите себе си. Те затова и нашите тихомълком си признават, че няма да търсят компенсация за спреният транзит поради "Турски поток". Макар че договора за транзит е до 2030г и според клаузата Take or Pay руснаците трябва да ни плащат независимо че са спрели транзита. Но като знем, че договора е подписан от Руменият Овчар нищо учудващо няма. Впрочем преподписване силово наложен ни от руснаците, по едно време договора на Бакърджиев поради променените цени на нефта беше станал силно изгоден за нас. Но още Бисмарк е казал, че договорите с руснаците не струват дори хартията на която са написани.

            Така че зареждайте пуканките, 1 януари наближава

            Коментар


            • Първоначално публикуван от Mais Преглед на мнение
              Щом една Германия прави всичко възможно да довърши Северен поток 2 , това означава , че икономическото сътруднечество с Русия е целесъобразно.
              Германия просто си гледа интереса. Проблемът е, че нейният интерес е против общите интереси и против здравият смисъл. А това се нарича егоизъм и няма начин да е рационално и ефективно като пример за подражание.

              Меркел иска да направи Германия газов хъб. Т.е. газа отива до тях по "Северен поток" и се разпределя по останалите страни в Европа. Но достатъчно е да се погледне картата, за да се види, че това е нерационално и дори направо глупаво. Защото така за да попадне в Южна Европа газът прави почти пълен кръг вместо да мине през най-краткият път през Украйна. Оскъпява се и то значително. Губят и страните между Германия и Украйна, т.е. на практика целият ЕС. За да печели Германия, а това създава напрежение. Което е и целта на Путин.

              За да прокара своите геополитически идеи Путин дава специални цени на Германия и така всява разкол в ЕС. Ако се тръгне по този път всяка страна ще започне да се подлага на Путин за да получи някаква преференция и като цяло всички ще загубят блъскайки се с лакти за да получат благоволението на Путин. "Разделяй и владей" е отдавна известен трик.

              Правилната политика на ЕС е друга, единни цени за всички. Преговори между ЕС и Руия, не всяка страна за себе си защото тогава малките и слабите губят. Т.е. ние. Така ЕС ще се явят най-крупният потребител и ще могат да наложат своите условия. А транспорта се решава лесно, газа се закупува на руската граница. Едва ли Украйна ще си позволи да краде газ който вече е европеъски защото е тотално зависима от ЕС.

              И въобще тези печалби от транзит са силно преувеличени, по спомени ца Украйна са $500млн годишно което е едно нищо за страна като нея. Тези газопроводи не са толкова печеливши колкото се мисли поради истерията около тях, срок за откупуване 30 и повече години, а някои и на загуба. При тях повече става дума за политика, за притискане и извиване на ръцете с заплахата за "спиране на кранчето". Но и това се решава с диверсификацията, на доставчици и маршрути. Само Русия още не го е разбрала и се опитва да остане монополист.

              Коментар


              • cecoa1
                cecoa1 коментира
                Редактиране на коментар
                Силните държави в Европа само си говорят, че искат всички да живеят еднакво добре в ЕС. Те имат преки ползи от "Европа на различни скорости", независимо, че твърдят обратното.

            • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
              ... Само Русия още не го е разбрала и се опитва да остане монополист.
              Сещаш ли се за някой, който си дундурка конкуренцията, за да НЕ остане монополист? Всеки си гледа неговия интерес. "... first" ...

              Ние не сме неутрални!

              Коментар


              • Всеки играл Монополи, знае кога свършва играта За всяка икономика/империя/фирма, монопола води до застой.
                Та да, сещам се - разминаването идва в това, кой колко е късоглед и какво разбира под интерес.
                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                Суперспам - спама на суперите

                Коментар


                • Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

                  Сещаш ли се за някой, който си дундурка конкуренцията, за да НЕ остане монополист? Всеки си гледа неговия интерес. "... first" ...
                  DBRS е отговорил. Все пак и няколко думи от мен.

                  Естествено е, че всеки има собствени интереси и гледа първо тях. Глупавият /особено ако е силен т.е. монопол/ ще притиска и ограбва безогледно останалите гледайки единствено и само собственият интерес и безогледно мачкайки интереса на останалите. Като резултат ще ги обедини срещу себе си и те непременно ще намерят начин да се измъкнат от този монопол. И да си го върнат тъпкано. Още повече, че монопола основан единствено на сила е икономически неконкурентно способен, т.е. прави изгодно търсенето на алтернативи.

                  Умните гледат да впрегнат чуждият интерес да работи за собственият. Например чрез кооперацията и съвместното производство. Така отново са начело но капе нещо и за останалите, не са им врагове и съперници. С един удар две печалби дори три: другите работят за тях и то с ентусиазъм, нямат врагове, не си създават конкуренти.

                  Конкретен пример например шистовият добив. Преди години се смяташе за абсурдно да се добива нефт и газ от шисти, поради ниската проницаемост на скалите /глинести/ се добива трудно, с малък добив и от ограничен радиус около сондажа. Т.е. налага се да се прокарват сондажи нагъсто а те са основният разход за разработване на месторождението. Отгоре на това класическите месторождения бяха съсредоточени главно в арабите.

                  Идеални условия за монопол: лесно за добив, глупави и лакоми собственици не виждащи по-далеч от носа. Арабите направиха ОПЕК, вдигнаха цените от $10-15 до $200, помислиха си че са хванали Господ за шлифера и това е завинаги /природен монопол/, станаха толкова нагли, че почнаха да се репчат на много по-силни от тях страни заплашвайки с ембарго.

                  И им намериха цаката, първо военно а след това и разработвайки технологията за шистовият добив. При нормални цени тя нямаше никога да бъде разработена, ефективна беше за цени на нефта над $100. Следователно при цена $80 и за арабите добри печалби и никой нямаше да си мръдне пръста да разаботва предварително губеща технология. С монополните свръх високи цени арабите направиха печеливш шистовият добив, направена беше първата най-трудната крачка когато много инвестираш. След това развитието му вече се финансираше от печалбите. Дай на капиталиста печалба и гледай сеир, ще премести планини докато се огледаш.

                  Арабите се усетиха но късно, опитаха се да убият шистовият добив чрез дъмпинг на цените, защото той беше на печалба при цени примерно $60-65. Само че те вече си бяха отгледели съперника и проспали момента когато е още малък и слаб. Постигнаха само рационализиране на разходите и нови технологии, така че шистовият добив стана изгоден при $40-45, а някъде дори при $25, т.е. цени съпоставими с класическият добив.

                  Аналогичен пример с втечненият таз. Мислеха си, че с газоопроводите могат да държат всички за гушата, диктувайки цени и политики. Отново монополни свръхпечалби които направиха печелившо разработването на алтернативните технологии за транспорт на втечнен газ, цените му вече дори по-ниски от газопроводите. Защото се намеси конкуренцията а тя е велик регулатор.

                  Умният който иска да е богат и винаги начело използва стратегията First Take All. Типичен пример е микроелекторониката, хвърлят се милиарди за разработване на нови технологии и съответните интегрални схеми, обират печалбата за 1-2 години чрез луксозният сектор и веднага снижават цените до една минимална печалба. Така стоката става масова и се печели от серията, Но конкурента вече и да хвърли същите милиарди за разработки няма да си върне парите, затова и не го прави. Монопол но основан на това че си най-добрият.

                  Само че там важи и правилото на "Алиса в страната на чудесата". Която запитала защо там всички тичат с всичка сила. Отговорът бил "Тук за да отанеш на едно място трябва да тичаш с всичка сила. А за да стигнеш до някъде трябва да тичаш двойно по-бързо". Условие недостижимо за глупави и мързеливи разчитащи на монопола, т.е. на стоенето на място.
                  Последно редактирано от Фред; 11-12-19, 10:30.

                  Коментар


                  • Това за монопола важи с пълна сила и за Украйна, и сега ги заобикалят с газопроводи плюс доставки на втечнен газ.

                    Коментар


                    • Така е, но Украйна искала ли е цени над немските?(както Газпром поиска 450usd/1000м3)
                      Злоупотребата с монопол е стратегическа глупост във всяка една сфера на човешката дейност. Краткосрочни печалби срещу загуба въобще на пазар.
                      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                      Суперспам - спама на суперите

                      Коментар


                      • s_s1
                        s_s1 коментира
                        Редактиране на коментар
                        А колко струма 1 м3 доставен до краен потребител - домакинство в БГ?

                      • disko04
                        disko04 коментира
                        Редактиране на коментар
                        Варира при всеки доставчик. При мен в момента 80ст.

                    • Първоначално публикуван от draco Преглед на мнение
                      Това за монопола важи с пълна сила и за Украйна, и сега ги заобикалят с газопроводи плюс доставки на втечнен газ.
                      Как точно Украйна е злоупотребявала с монопола си, конкретно за западните държави? Говори се за някакви кражби на газ, доста съмнителни но дори руснаци пишат по Интернет, че става дума за 1-2 млрд кубика което е нищо на фона на 120 млрд кубика транзит, в рамките на грешката на уредите. Ако Украйна не си плаща газа на Русия това са отношения между купувач и продавач, не с транзита. Русия да поиска арбитраж, докаже щети и ще ги скъсат от глоби.

                      Важният въпрос е, злоупогребява ли Украйна с ТРАНЗИТА, заплашва ли да спре нечий достъп до закупеният от него газ, има ли такива прецеденти? Аз не знам за такива. Решението го казахме, закупуване на газ на руската граница, договор на отделните потребители /по-добре рамков договор на ЕС/ с Украйна за транзит, разходомер на входа и изхода на Украйна и всичко става кристално ясно. Защо Газпром не го предложи и настоява за изпълнение? Това е и политиката на ЕС, разделяне на продавача на газ и на газопровода. Тогава собствениците на газопроводи имат интерес да си изълняват съвестно задълженията, печелят от транспорта не от монополните цени на газа. Разделение срещу което Газпром ритаха с всичка сила /ясно защо/ и им беше наложено силово.

                      Иначе аз не съм срещу диверсификацията, нека има различни газопроводи /включитено покрай Украйна/ и нека те да се конкурират помежду си. С икономически средства, не като бухалка за налагане на политически диктат. Купува се газа на руската граница и купувача сам решава откъде да мине транзита, не Путин или Украйна да му извиват ръцете. Макар че за Украйна не съм чул досега за такъв шантаж.

                      Коментар


                      • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение

                        Естествено е, че всеки има собствени интереси и гледа първо тях. Глупавият /особено ако е силен т.е. монопол/ ще притиска и ограбва безогледно останалите гледайки единствено и само собственият интерес и безогледно мачкайки интереса на останалите. Като резултат ще ги обедини срещу себе си и те непременно ще намерят начин да се измъкнат от този монопол. И да си го върнат тъпкано
                        Тоест Путин ни прави услуга и без да иска играе за нас. И накрая кво ще излезе - Путин, обединител на Европа. И самоунищожител на себе си. Явно ДБРС е недалновиден или си го плюе за спорта?

                        Всеки трети е шести

                        Коментар


                        • Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение

                          Как точно Украйна е злоупотребявала с монопола си, конкретно за западните държави? Говори се за някакви кражби на газ, доста съмнителни но дори руснаци пишат по Интернет, че става дума за 1-2 млрд кубика което е нищо .... Макар че за Украйна не съм чул досега за такъв шантаж.
                          Ъъъ, кои точно бяха Украйна /извън съветския съюз/ че да извиват ръце, чрез монопола си? Какъв шантаж за какво. Там дали имат изобщо идея за какво точно да шантажират. А не, много са мили и добрички. Та освен дребни кражби друго няма какво да сторят с газопроводите, с този унаследен от съюза монопол.

                          Всеки трети е шести

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X