Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Кладенци и сондажи
Свий
X
-
От: До: Кладенци и сондажи
За всички последно питащи предлагам първо да си направят труда да прочетат
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=11685
и това
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=11685
И ако имат някакви НОВИ въпроси да заповядат!
п.п. Вижте и датата на първата публикация. В смисъл че тогава питам а сега се опитвам да бъда максимално полезен като съм споделил почти всичко което знам по темата в различни мнения, както и доста от колегите. Знам че ви е адски по-лесно всичко да е написано като в "книга" обаче си иска и малко ровене088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Изчел съм целия форум от....до! Преди десетина дни зададох един въпрос относно взривяването.
Обаче до този момент-никс! Тук има хора разбиращи от сондиране, има разбиращи от търсене на вода,
има и такива, които са се сблъсквали с различни проблеми в тази област. Никой ли не е виждал,
чувал или чел нещо по този въпрос? Върти ми се в главата един термин "торпедиране на сондаж".
Това говори ли ви нещо? Не е ли някакъв метод за активиране на сондажи - споделете , ако знаете.
Е, ако ви е интересно де!
Коментар
-
Здравейте колеги,
Имам следния проблем,дано някой да може да ми помогне.
Преди няколко седмици наех едни момчета да ми направят сондаж. Проблема е , че стигнаха до втора вода, сложиха чакъл,но обсадната тръба се спука и се засипа, освен това нещо се срути и връзка м/у първата и втората вода няма.
Ниакой знае ликак са извадя чакъла от тръбата и трябва ли да има връзка м/у първата и втората вода и колкочакъл се сипва, защото тези момчета та и аз нищо не разбираме
Коментар
-
От: Кладенци и сондажи
Ще се спука , като е от ПВЦ . Икономията е майка на... Аз за кондуктор или обсадна колона от ПВЦ не съм чувал . Да ме поправят колегите ако греша .
Тези който знаят как да оправят сондажа са сондьорите ,които са сондирали .
Това дето се е срутило ще е връзката (няма да е имане) . И на мене така с нета няма няма и падне .освен това нещо се срути и връзка м/у първата и втората вода няма
Щегата на страна тези които са наясно са сондьорите . Така че те са хората .
Коментар
-
Не ти се отговаря защото такова нещо няма. Не торпедиране но перфориране и то не на сондажа ами на обсадните тръби има в нефтеното сондиране но това е друга музика. Ако те интересува повишаването на продуктивността на хидрогеоложки сондажи или другояче казано възбуждане на сондажа, ремонт и т.н. има такива описани в литературата но не съм чувал да се прилага при нас. На времето агитирах един хидрогеолог да работим в тази област но така си остана. Един от многобройните методи е именно импулсно въздействие с взрив. По-скоро екзотика отколкото да има реален ефект. То ако така лесно ставаха нещата при подземните атомни взривове щеше да блика вода за язовири. Ако искаш бутни малко тротил в сондажа и гърми, нищо особено освен да срутиш сондажа няма да стане.Първоначално публикуван от lgm Преглед на мнениеИзчел съм целия форум от....до! Преди десетина дни зададох един въпрос относно взривяването.
Обаче до този момент-никс! Тук има хора разбиращи от сондиране, има разбиращи от търсене на вода,
има и такива, които са се сблъсквали с различни проблеми в тази област. Никой ли не е виждал,
чувал или чел нещо по този въпрос? Върти ми се в главата един термин "торпедиране на сондаж".
Това говори ли ви нещо? Не е ли някакъв метод за активиране на сондажи - споделете , ако знаете.
Е, ако ви е интересно де!
Има описани доста методи и най-общо казано същността им е периодично създаване на локална депресия /намаляване на налягането и след това възстановяването му/ във вододайната зона. Целта е да се поразмърдат потоците и те да си проправят път. За целта зоната се изолира с пакери и след това с най-различни методи периодично се създава тази депресия може и повишаване и след това намаляване на налягането. Ключовата дума тук е периодично, т.е всичко това продължава доста време за да могат потоците да си проправят път. С еднократна промяна нищо няма да стане така че взрив е слабо ефективно. Освен това ако няма пакери само ще клатиш водата в сондажа а на пласта нищо няма да му има.
На времето дадох на цял курс да проучи тези различни методи в курсовите си проекти и да разработи съответните съоръжения, някъде към 20-25 различни курсови проекта и нито един не се дублираше. Най-смешното е, че от целият курс нито един не успя да намери книгата откъдето им давах темите
а пък задължителен елемент от курсовият проект при мен е литературният обзор. И не ме питай за заглавието на книгата, потънала е сред стотиците други из кашоните
Последно редактирано от Фред; 08-05-12, 22:44.
Коментар
-
http://www.youtube.com/watch?v=O0kmskvJFt0Първоначално публикуван от lgm Преглед на мнениеИзчел съм целия форум от....до! Преди десетина дни зададох един въпрос относно взривяването.
Е, ако ви е интересно де!878161634
Коментар
-
Благодарности за отговорите!
Явно при домашни условия съотношението м/у полза и поразия от взривяването е такова,
че по-добре да не се прави. Изглеждаше доста примамливо с няколко взрива да се реши
въпроса със слабия дебит. Но по-добре слаб дебит отколкото унищожен сондаж!
Както се казва "колкото-толкова".
Коментар
-
Това на клипа от НИКТДРИЛЛИНГ си е вече поомръзналото перфориране.
За взривяване в сондаж - чувал съм да се ползва взривен шнур за срязване на обсадни тръби при разтръбяване на сондажи (торпедиране му казват, между другото). Навремето в раздела "новости" в института се упоменаваше за взривно сондиране, където взривни капсули, транспортирани от промивната течност, гърмят в кумулативно оформена глава и разрушават материала на забоя. Както и за плазменото сондиране, нямам информация за практическо прилагане.
А иначе взривяване на сондажи доста се коментира във връзка с геотермалните електроцентрали, които изглеждат перспективни напоследък. Ама то при тия цени на нефтопродуктите дори метана от кравите е перспективно гориво.
За случката при ПЛАСТОКОСТ:
Каквото и да ти говорят за номерирани води, специални връзки помежду им и т.н., истината е една - счупи ли се експлоатационната колона на сондажа, няма сондаж.
И да извадиш изсипания в сондажа чакъл (мисия невъзможна), тръбата си остава счупена и ще пропуска чакъл, пясък и т.н. Трябва си нов сондаж.
Количеството чакъл трябва да е ДОСТАТЪЧНО, приблизително може да се пресметне необходимия обем, но винаги има разлики. Трябва добре да запълни пространството междо обсадната тръба и стената на сондажа.
За връзките между водите: по принцип плитките подземни води (грунтови, мръсни и т.н.) трябва да се изолират, защото замърсяват другите вододайни пластове. Това става чрез циментиране на стоманена обсадна колона с по-голям диаметър. Скъпо е и не се прави. А трябва, както ще разберем след някоя и друга година.Последно редактирано от st.darakchiev; 09-05-12, 14:20.
Коментар
-
Има, има - ама е синя.Първоначално публикуван от монио Преглед на мнениеАз за кондуктор или обсадна колона от ПВЦ не съм чувал . Да ме поправят колегите ако греша .
...не е нито оранжева, нито сива...
Има и една зелена - от полипропилен - ма тя е новост...
Ей ся ойдехме пак у фракинга...Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнениеАко те интересува повишаването на продуктивността на хидрогеоложки сондажи или другояче казано възбуждане на сондажа, ремонт и т.н. има такива описани в литературата но не съм чувал да се прилага при нас.
Стимулиране на водни сондажи с хидроразрив редовно се прави в САЩ и Австралия. В Европа се прави само в Швеция май...
Имам некои съмнения, че :Първоначално публикуван от st.darakchiev Преглед на мнениеЗа връзките между водите: по принцип плитките подземни води (грунтови, мръсни и т.н.) трябва да се изолират, защото замърсяват другите вододайни пластове. Това става чрез циментиране на стоманена обсадна колона с по-голям диаметър. Скъпо е и не се прави. А трябва, както ще разберем след някоя и друга година.
1) ще е след некоя друга година, и после че
2) ще го разберем
Украинците са си таковали таковата на подземните води в Крим и Донбас преди десетилетия и още не са разбрали, че трябва да ги пазят ... пък уж нация буровейна ...Последно редактирано от vlageo; 19-05-12, 22:53.
Коментар
-
Синя ама друг път .Има, има - ама е синя.
...не е нито оранжева, нито сива...
Има и една зелена - от полипропилен - ма тя е новост...
Ти говориш за експлоатационната колона или филтърната . А аз за обсадната и кондуктор -различни са .
Коментар
-
Много точно описание на ситуацията. Куцо и сакато се пише разбиращи от сондиране, дори фирми откриват и при най-малкият проблем бягат с подвита опашка. Така че съвет - казвайте във форумът от кой край сте и ние ви казваме кои фирми работят там, доколко може да им се вярва. Мисля че имаше и предложение да се открие такава тема. Освен това нека всички пострадали да казват и името на фирмата която ги е "оправила". За тях пък ще открием една тема "Черен списък". Нека там да обясняват какво, как и защо е станало. Аварии стават всякакви, и най-добрият майстор не е застрахован. Но е лесно да се разграничат професионалистите от аджамиите които наводниха пазара. На времето е имало т.н. задруга на майсторите която строго е следяла за качеството на работата. Нещо подобно ще се появи и тук.Първоначално публикуван от plastokost Преглед на мнениеЗдравейте колеги,
Имам следния проблем,дано някой да може да ми помогне.
Преди няколко седмици наех едни момчета да ми направят сондаж. Проблема е , че стигнаха до втора вода, сложиха чакъл,но обсадната тръба се спука и се засипа, освен това нещо се срути и връзка м/у първата и втората вода няма.
Ниакой знае ликак са извадя чакъла от тръбата и трябва ли да има връзка м/у първата и втората вода и колкочакъл се сипва, защото тези момчета та и аз нищо не разбираме
Коментар
-
Ще стане и то по-бързо отколкото се очакваше. Причината за това е тъкмо този фракинг който поразмърда духовете около водата на Добруджа. От фракинга щетата е мноого съмнителна разгледахме го това. Но за в бъдеще всички нефтени/газови сондажи ще бъдат внимателно наблюдавани защото те минават през водоносният пласт т.е. Валанжа. Второ, ще се обърне по-сериозно внимание откъде идва това замърсяване и бързо ще стане ясно, че то е повърхностно. Евентуално малко от некачествени сондажи но много повече от градовете които нямат пречиствателни станции и спокойно си изхвърлят фекалните води в реките. Така че когато това стане ясно изискванията ще се затегнат. Първо за по-дълбоките сондажи но скоро и за многобройните малки частни сондажи. Всички които разбират от сондиране да се готвят още отсега, останалите ще бъдат издухани от пазара и от съответната екополиция. Знам от колеги, че вече се подготвят държавни изисквания за сондирането, покрай еко-борците влязохме в окото на бурята.Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнениеИмам некои съмнения, че :
1) ще е след некоя друга година, и после че
2) ще го разберем
Украинците са си таковали таковата на подземните води в Крим и Донбас преди десетилетия и още не са разбрали, че трябва да ги пазят ... пък уж нация буровейна ...Последно редактирано от Фред; 20-05-12, 21:35.
Коментар
-
На дълбочината на която можеш да поставиш синтетична обсадна колона - обикновено обсадната и експлотационната колона са едно и също нещо. т.е. нещо като 100-120 м сух сондаж за PVC PN16 (смачкващо налягане 16 бара).Първоначално публикуван от монио Преглед на мнениеСиня ама друг път .
Ти говориш за експлоатационната колона или филтърната . А аз за обсадната и кондуктор -различни са .
Казвам сух - защото е важен диференциала на налягането - т.е. ако в обсадната колона има вода - нейното налягане компенсира пластовото и сметките се променят. Определящ тогава става спада на налягане през филтърната част и налягането, което помпата създава при работа.
За кондуктора - да - обикновено е стоманен...
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар