Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Закупуване на ЗиЛ 131, къде са подводните камъни?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Закупуване на ЗиЛ 131, къде са подводните камъни?

Не разбирам, лицензите са за превоз на пътници и товари реално. Ако ще си возиш личните вещи и само за себе си, защо ти е лиценз за превоз на товари?

Обществен превоз на пътници и товари се извършва от превозвач, който притежава лиценз за извършване на превоз на пътници или товари на територията на Република България, лиценз за извършване на международен превоз на пътници или товари - лиценз на Общността, или удостоверение за регистрация - за извършване на таксиметрови превози на пътници, и документи, които се изискват от този закон.
    Не намирам много конкретен текст, койтода пасва за ЗиЛ 131, но ако е натоварен с 5тонаи дърпа още 6, ще стане над 12 тона, а именно:

Превоз на товари за собствена сметка между два пункта на територията на Република България не може да се извършва с моторни превозни средства или състав от пътни превозни средства с допустима максимална маса над 12 тона, освен ако лицето, за чиято сметка се извършва превозът, притежава лиценз за извършване на обществен превоз на товари.
    От, което може би следва, че пълен ЗиЛ без да дърпа нищо ще е под 12 тона и вероятно извършването на превоз на товари за собственасметка /без лиценз предполагам ще рече това/ ще е възможно. Но намирамтекстове за това относно до 3.5 тона с максимално общо тегло 6 тона, което пък е малко и на 1/2 от 12 тона . Засукано е, но ако не извършвам търговска дейност, защо ми трябва лиценз /за превозвач/?

Коментар

Колега, виждам че въобще и не знаеш за тези неща...
      Ето тук примерно http://www.offroad-bulgaria.com/show...F6%E5%ED%E7%E8 има доста изписано, може да добиеш представа.
      Ето, аз имам камион, ама не мога да го карам, защото това с лиценза вече ми идва много отгоре и дори да мога да си го позволя, се чувствам прецакан; нещо като рекет идва. След: техн. преглед на 6 месеца, застраховка, данък, винетка, тахограф (закупуване, монтиране, презаверка, всичко е с пари, последното през 2 год), скоростоограничител (закупуване, монтиране, презаверка, всичко е с пари, последното през 2 год). Та, след всичко това, лепнаха и лиценз за всички, та да влизат пари в държавата, щото същата е обрана.
      ЗИЛ-а ако е с общо тегло [(собствената маса на камиона + полезния товар), пише го в големия талон] до 12 тона, няма да ти се налага скоростоограничител. Другото е, ако конструктивно не може да развие скорост по-голяма от 80км/ч също отпада скоростоограничителя, ако ще и 100 тона да е.

Досега (до Великден `2011) беше така, както казваш - не ти трябва лиценз, като си возиш твои неща за твоя сметка. Затова се туряха по стъклата едни транспаранти "ПРЕВОЗ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА". Само че, ако аз ти возя на теб, пък казвам, че си возя за мен, съм бил прецаквал големите лицензирани превозвачи и съм бил подбивал цени и не съм плащал достатъчно, та затова измислиха лицензите да са за всички. Та и да си правил преди такива нерегламентирани "услуги", и да не си, сега си "изгорял". Няма логика да не изискват лиценз и за камион регистриран на физическо лице. Ако не изискват, аз ще съм първия, който ще си продаде камиона от фирмата на себе си, ще ида в първия склад за метали, ще си напазарувам каквото ми трябва, ще взема касова бележка и фактура на името на фирмата. Фактурата във вътрешния джоб, касовата бележка за пред органите, и, готово. Да, ама не. Измислили са го те, не може по такъв елементарен начин да се избегне лиценза. Според мен важи със същата сила и за физически и за юридически лица.
      Последно редактирано от The Bear; 26-11-11, 16:28.
      Без блокажи си за никъде. :D
      Без лебедка, хептен...

0887 731062 - Цецо

Коментар

Пробвай това със личните цели пред първия ДАИджия. Ще бъдеш много учуден. Нещата не се уреждат толкова със закона, а с милионите допълнителни наредбички....
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

И като стана дума за разни даяджии и наредбички ,защо тогава изобщо се разрешава регистрацията на камион на физическо лице ,когато няма да можеш да пренесеш с него собствените си тухли до собствената си вила ? И аз самия ,като притежавам лек автомобил Фиат Дукато 8 + 1 /зчи бус общо тегло 2800кг./значи ли че немога да кача собствената си изолация и нямам право да я превозя до собственото си жилище ? Аз също съм физическо лице. И къде има закон който казва ,че Българските граждани нямат право да превозват личната си собственост с личните си превозни средства ? Нещо много малоумна ситуация се получава. На мен това по ми прилича на поредния недодялан опит на това недоразумение финансовия министър да напълни държавната хазна ,като някой пишман рекетьор. Както е тръгнало някой ден ще осъмнем с финансови котрольори пред супер маркета ,които ще проверяват дали не си пренасяме покупките с личните си автомобили.Още малко и за торба пъна с хляб салам и кашкавал да трабва да ползваме услугите на лицензирана транспортна фирма . Абе ние да не би да живеем в някакъв виц без още да сме го разбрали ? Просто неможе да бъде истина !!!
          НИСАН ПАТРОЛ GR Y60 2.8TD 92г. - вече с интерколер ,малко пипнат двигател ,гуми 33" и окачване ДОБИНСЪН - 4". За парите които даваш ,достатъчно много получаваш - това просто е ПАТРОЛ.

Коментар

Aко е с генератор примерно, защо ми е лиценз за транспорт на стоки и хора, когато е ясно, че транспортирам генератор постоянно, като изкарвам парите от генератора, а не с транспорт?

Коментар

След всички ново въведения може камиона да си го караш като лека кола, ако и го караш като такава. Примерно кефи те да ходиш за риба на трудно досъпни места или на разходка пак по такива места, без да превозваш товар, никои не може нищо да ти каже.
              Проблема идва когато си с товара. Там даяджиите ще те гепят за всички тези изисквания.

Коментар

ето за километража на зила.
                Прикачени файлове

Коментар

Фсички превозни средства над 3,5 т трябва да са оборудвани с тахографи.Не се опитвайте да надхитрите дявола,няма смисъл.

Коментар

Aз не виждам проблем да имам тахограф, дори лиценз /ако ми дадът /, а и в гората няма ДАИ. Само не мога да разбера следното, ако си превозя с колата партакешите и направя 100 курса, няма проблем и никой не ме закача. Ако си купя камьон да си возя нещата /с част от които работя/, не може и ми трябва лиценз за превозвач. Това не е ли леко абсурдно, все пак има разлика дали се занимаваш с транспортни услуги или не. Пак питам, ако имам генератор монтиран и е очевидно, че само него возя, що ми е лиценз да мога да транспортирам чужди вещи?

Коментар

Онези от ДАИ само теб с генератора чакат, "охооо, какво имаме тука, не само правиш транспорт, ами специализиран превоз,...я дай сега лиценза за транспорт, професионалната компетентност, тахошайбите от последните двадесет дни, курса за пожаробезопасност за агрегати, кръщелното на тъщата и.....
                      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Тънкостта ,доколкото ми обясни един адвокат преди 6 години е ,че никъде в закона за автомобилните превози и наредбите на дай не се персонифицира физическо лице-собственик на ТА .Всичко е писано за търговец,превозвач и т.н.
                        Най малкият проблем е това да се провери при адвокат.

Коментар

тия даи са наи долните неземни боклуци които можеш да намериш на пьтя.истината е да не им попадаш,караш десно или лево и бегане му е маиката.иначе лошо.адвокат може и да оправи нещата но по-добре да не се стига до това.почва едно ходене помьките и даване на пари.само бягането е чиста работа.има вариант да не им спираш.те без полицаи нямат право да спират/така сьм чул/.много колеги са ми разказвали как се правят на ударени и не им спират/може и да е кьсмет/ незнам но да не те среща мечката....

Коментар

Тъкмо поразгледах мобилето и в момента има 2 обяви за почти нови (така се твърди) ЗИЛ 131, като има и фургон Нещо твърде рядко срещано. И цените са много добри.
                            Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Някъде в Пловдив гледах един двор пълен с видимо запазени ЗиЛ131, Татра148 и други военни камиони- не знам откъде са, но изглеждаха доста свежи.
                              На сърбела майката му е чесането.
                              Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Някой може ли да ми каже нещо повече за този размер гуми, 12 20 или каквото е, 20 джанта широка 12 инча? Може ли ако някой знае или може да премери, да ми каже, колко реално е широка и висока гумата и размера на джантата, че нещо не мога да се ориентирам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X