Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще доведе ли фамилията "Starship" нова ера в космонавтиката?!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
    Не е разумно някой да прави технологии преди целта им.
    Да да, не било разумно! Половината свят това прави. Съвсем навреме пишеш за това.
    Последно редактирано от Stbd; 12-11-20, 11:11.

    Коментар


    • #17
      51 години нищо интересно не се случи в космоса. Сега тамън взе да става интересно и вие носите от девет дерета вода да докажете , че е па нема такова нещо. Ама има , и Мъск го виждам като човека на този век

      Коментар


      • Веско
        Веско коментира
        Редактиране на коментар
        Вярно, на който му е скучна темата, да си пусне концерт на Веско Маринов например ;-)

    • #18
      Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
      Чарли, Мъск кацане с екипаж на марс може и да направи, и да ги върне обратно. Но колония с 1 млн. е маааалко лекинко така отвъд възможностите му. И не само за инфраструктурата.
      Пътуването до там трае около 3 месеца. Обратно още толкова. От това произлизат редица проблеми. Затова наблегнах на това, че са нужни двигатели на друг принцип, с които да може да се стига до марс и обратно за седмица-две да речем, или три максимум. Така би могло да се създаде колония там ( не до 1млн.) и да се поддържа някак си...
      Освен това дори и комуникациите до Марс и обратно пак няма да са по мед и масло, и ще има забаване на сигнала от разстоянието и тн. и това не е всичко...
      Навремето Колумб е стигнал до Америка с обикновен ветроход след месеци плаване.
      Ама сигурно е трябвало да почака да направят поне параходи ...
      Новите технологии за придвижване ще се появят когато им дойде времето и няма да ги открием като стоим на Земята вторачили поглед в пъпа си.
      Трябва да излезем в космоса с това с което разполагаме за да открием това което ще ни даде възможност да се придвижим напред, все още знаем малко дори за слънчевата система.
      Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

      Коментар


      • icerunner
        icerunner коментира
        Редактиране на коментар
        Направи ми впечатление нечии коментар по-напред - може и да стигне Марс, но колония няма как... защото пътуването трае 3 месеца и има време докато стане възможно връшането... Интересно, колко е продължавало и как е изглеждало от брега пътуването от страта до новата англия навремето... Без да си виждал снимки от космоса или дори глобус с добре нарисувани континенти. И колко възможности за връщане са били реалистични?

      • KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Ениюзер, той Мъск нека си прави експерименти, и тестови полети. Не съм против това. Това движи науката и прогреса. За трупане на опит.
        Това че приказва надути приказки, за да не му бягат инвеститорите, и да не му падат акциите е друга бира. Никак не ми се вижда реалистично до 2050 да речем, той да успее да закара до Марс 1млн. души, и колония за тях, и материали и организация и тн.

    • #19
      Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
      "А по същество..." - ето за това се отнася половината предно мнение .
      А по несъщество? Дали пък повечето мецедес не е произведен по технологията на космича? Нелепо е да се отрича това.

      Със сигурност новото кацащо в океана изделие използва технологии и от москвич (автомобил). Интересно ще е да се назоват новите технологии, използвани в построятването на нещото по иначе добре познатите стари начини, а не да се лепва етикет "това е ново" безогледно на останалата част от историята. Която може и никак да не е за пренебрегване - справка мнението на Стефан, ако не греша, по-горе.
      Мнението на Стефан спокойно може да не го четеш. И съвсем нямам предвид категории като правилно, неправилно и подобни по отношение на него - не, то е ясно. Предварително и по всички въпроси - когато нещо руско се поприближи до това, което наблюдаваме в момента, то ще стане съществено и изобщо заслужаващо внимание, когато го постигнат, то вече ще е върховръх, и най, и принципно, и епохално, и смислено, и т. н. - ново.
      Засега сополанковци си играят в пясъчник...
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • Kirilpm
        Kirilpm коментира
        Редактиране на коментар
        Тоест ако завъртим мнението на Стефан на 180 градуса спокойно можем да пропуснем и твоите словоизлияния?
        Те също са предварително известни, просто копаш в другата (правилната) посока.

      • davc
        davc коментира
        Редактиране на коментар
        Не.

        символисимволисимволи

    • #20
      Да, мнението на давц може и да изтриеш, като измислено. Понеже в неговата трудова книжка няма страници от ИКИ, а в мойта не щеш ли има. Та, неговото мнение за космическите полети, е по-невярно даже от моето за реденето на гипсокартон и фаянсови плочки.
      Виж, като почне да си подпира масата да не се клати, с парчета от спътници като мене, или си държи резервните части за УАЗа в сандъците от космически прибори, които съм мъкнал на космодрума ...И като изпие сам знае къде и с кого повече спирт отколкото аз съм изпил там с хората от стартовите разчети ...

      Това, което прави Мъск, е първите крачки по пътя по един от вариантите за кацане на планета с атмосфера. Тегловно най-калпавият от всички възможни, но засега единствения донякъде възможен, при вече съществуващите СТАРИ технологии. РЕАЛНА заслуга, и едва ли негова е, че събуди от летаргията руснаците, и явно ще бутне нанякъде китайците. А кога нещо ще започне да се връща обратно наистина, и следващия му полет няма да струва повече от производството на нова еднократна ракета - дявол знае.

      Коментар


      • #21
        Разбрах. Мъст не става. Не пие спирт с разчетите, вероятно не си подпира масата с парчета от спътници, няма уаз в сандъци и най важното няма трудова книжка от ИКИ.
        ​​
        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

        Коментар


        • #22
          А-абе-е - и масите, и сандъците, и сичкото е колкото...
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

          Коментар


          • Kirilpm
            Kirilpm коментира
            Редактиране на коментар
            Когато прилично почерпен зидаро-мазач започне да се изказва на тема космонавтика, тогава ще покорим червената планета!

        • #23
          Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          РЕАЛНА заслуга, и едва ли негова е, че събуди от летаргията руснаците, .
          Миии, абсолютно не са се събудили. Ама ич! Нищо ново няма там освен песните на Рогозин.
          יעבור
          «И това ще мине»

          Коментар


          • Skorpion_BG
            Skorpion_BG коментира
            Редактиране на коментар
            Е да де, толкова си могат. Нещо ново от руската космонавтика в последните 30 години? То ест, след СССР? Май няма? Та как да се събуди нещо което даже не спи?

          • sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Какво могат или немогат ? За колко време стигат руските кораби до МКС и за колко американския ? Руснаците 3 часа и няма 5 минути американците 27 часа . В случай на по сериозна авария на МКС само руснаците има готовност оперативно да изпратят натам ракета която все пак да пристигне в някакво нормално време .
            Последно редактирано от sek.1; 18-11-20, 06:20.

          • Веско
            Веско коментира
            Редактиране на коментар
            Стигането до станцията е сравнително прост процес. Руснаците имат малко повече опит - десетки години с изкачването от орбита на орбита. Драгън има една - две години. Ама е модерна система, и с големия екип професионалисти, само след година ще си настроят системата бързо да се изкачва. Е, по-честото включване/изключване на двигателите крие някои рискове, затова ще трябва и хардуера малко да се тунингова. Ще поработят и ще стане.

        • #24
          Ако продължим с мача Левски - Цесека, не само ще трябва да трием...
          Show must go on!
          LZ1VES

          Коментар


          • #25
            Няма лошо и да триеш, особено словоблудията. Иначе тоя форум ще изчезне, като много други, затрити от подкрепяни от модераторите тролове.

            Коментар


            • #26
              Първоначално публикуван от KingofROAD Преглед на мнение
              Ениюзер, той Мъск нека си прави експерименти, и тестови полети. Не съм против това. Това движи науката и прогреса. За трупане на опит.
              Това че приказва надути приказки, за да не му бягат инвеститорите, и да не му падат акциите е друга бира. Никак не ми се вижда реалистично до 2050 да речем, той да успее да закара до Марс 1млн. души, и колония за тях, и материали и организация и тн.
              Не знам, аз не бих се изказвал толкова категорично какво може и какво не може, за човек създал от 0 първата успешна частна космическа компания (и най-голяма в момента), и налагащ електромобилите като основно персонално средство за придвижване, контролирайки най-скъпата (в момента) автомобилна компания създадена от 0 ... Трети (за сега) по лично богатство в САЩ пак отръгнал от 0 (макар и малко условно - според цените на акциите). Няма смисъл да му изреждам постиженията - дори утре да го затрие COVID-a името му ще остане в историята.
              Но с добра организация идеи и малко късмет може да се постигне много - обърнете внимание по видеата от полетите какъв екип е събрал за SPACE X и как се радват на успехите си.

              30 години не са чак толкова малко, а 1 млн. хора не са чак толкова много. Space X е създадена преди колко години ?
              Разработката от 0 на Dragon струваше май към 3 млр.$, а той в момента разполага с около 100 млр.$ (лични) и напредъкът му в космоса се движи на границата на възможното, като скорост.
              Почакай само да полети BFR, после нещата ще заприличат на снежна топка по баира надолу.
              Иначе на мнения как нямало да успее с това или пък друго се начетох на доста мнения ... много от нещата той обаче ги постигна/направи ... и за това съм оптимист че ще успее.

              Разбира се, това си е мое лично мнение. Всеки може да си вярва на каквото иска.
              Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

              Коментар


              • KingofROAD
                KingofROAD коментира
                Редактиране на коментар
                За космоса има доста несбъднати прогнози, поне от 50-60-те г. насам. Та засега може да се гледа на колонизацията на Марс с 1 млн. души по-скоро като на прогноза.
                Иначе да, Мъск има постижения и резултати. Не отричам това, но засега подсказват само неголям напредък да речем. Всяка ТеслА, която направи катастрофа, и акциите му падат. Спейс Х и там Драгон и тн. всеки неуспешен опит го разклаща сериозно...

              • sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Електромобилите не са по екологични дори и от моя стар дизел . Това че не виждаш от контакта комина на ТЕЦа не значи че за производството на един киловат енергия във въздуха са отишли по малко вредни газове.

              • NovemberCharlie
                NovemberCharlie коментира
                Редактиране на коментар
                Кога за последно си гледал акциите на Тесла?

            • #27
              Първоначално публикуван от Anyuser Преглед на мнение
              Иначе на мнения как нямало да успее с това или пък друго се начетох на доста мнения ... много от нещата той обаче ги постигна/направи ... и за това съм оптимист че ще успее.

              Разбира се, това си е мое лично мнение. Всеки може да си вярва на каквото иска.
              https://meduza.io/short/2020/05/30/t...koreniyu-marsa
              Не мога да постна тук картинката.

              יעבור
              «И това ще мине»

              Коментар


              • #28
                Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                Кога за последно си гледал акциите на Тесла?
                Тесла
                NASDAQ: TSLA

                441,61 USD +33,52 (8,21%)
                Затворено: 18.11, 07:32 Гринуич-5 · Отказ от отговорност
                Преди отварянето на борсата 451,07 +9,46 (2,14%)
                Отваряне 460,17
                Макс. 462,00
                Мин. 433,01
                Пазар. кап. 418,60 млрд.
                Съотн. P/E 874,96
                Tesla ще влиза в S&P 500 от 21 декември.

                За сравнение :
                Общата пазарна капитализация на Дженерал моторс, Форд и Крайслер е около 125млр. евро.

                Но пък и Тесла не е изцяло еднолична собственост на Мъск.

                ПП: Хвърлям им по едно око от време на време без да имам специален интерес.
                Интересно ми е ако пуснат Space X на борсата какви ще са цените.
                Последно редактирано от Anyuser; 18-11-20, 13:57.
                Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

                Коментар


                • NovemberCharlie
                  NovemberCharlie коментира
                  Редактиране на коментар
                  Моят коментар беше към KindofROAD, който написа: "Всяка ТеслА, която направи катастрофа, и акциите му падат.". Иначе благодаря, че го сподели. Аз точно това имах предвид.

              • #29
                Каквито искат тия, които надуват балона Мъск.
                Тесла не може да има смислено обяснение за цената си, по-висока от петте най-големи световни производителя на автомобили, взети заедно. Които също произвеждат електрокари, и май с по-малко кусури от доправяните с пила ТеслИ.

                Мъск няма нови технологии за космоса. Каквото работи, му е дадено наготово от НАСА и Пентагона. Двигателите са от американската лунна програма, хубави двигатели. 60-те години. Управлението и прицелването на спасяемата първа степен са от КАБ (Коректируемите АвиоБомби), на въоръжение от 70-те. Правенето на малко по-друго камионче от картинката на кутията, но от същите части на същия комплект Лего, не е нова технология.
                Мъск няма и собствена космическа програма, нито може да я има. Историята със спътниците за интернет, е отделна грандиозна беля. И също няма как да е негова работа.

                А който смята, че полетът от космодрума до станцията е лесна навигационна, или полетна задача - просто няма представа как става това. Там е ужасяваща не само математиката, а и часовниците и датчиците даже. Точността на двигателите е отделна брутална история.

                Категоричните мнения на хора, които не знаят нищо по въпроса, и сами знаят че не знаят, е обикновенно тролене.

                Коментар


                • Веско
                  Веско коментира
                  Редактиране на коментар
                  Стефане, по-кротко, моля! На света има и други хора, които са ходили на училище...

              • #30
                ОК. Със съветска радиочка няма да споря.
                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                Коментар


                • sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Дали е по евтино е трудно да се каже за сега . С колко НАСА е финансирала и продължава да финансира проекта е доста неясно . Доста читави памперси трябва да имат американците .

                • NovemberCharlie
                  NovemberCharlie коментира
                  Редактиране на коментар
                  Какво имат не знам. Но резултатите са очеизвадни, за хората, които искат да ги видя. За останалите - страданието си е за тях.

                • sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Има ограничения на човешката физиология които важат както за мен и теб така и за космонафтите .

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X