Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Първоначално публикуван от DBRS
    ... Значи знаеш за хранилищата които не са били българска територия, е има и руско потвърждение че ядрени глави е имало там
    Знам за хранилищата, сравнявал съм ги с подобни обекти в др. страни от ВД, знам за охраняващите ги руски военнослужещи в български униформи, но не знам през какви периоди в тях наистина е имало боеприпаси. В разсекретения документ на ЦРУ също така нямаше сигурни данни доколко във всички складове е имало ЯО. Напълно е било възможно някои обекти да са били просто построени и поддържани в готовност за да може, в случай на изостряне на обстановката, в тях да се разположат такива боеприпаси.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Знам за хранилищата, сравнявал съм ги с подобни обекти в др. страни от ВД, знам за охраняващите ги руски военнослужещи в български униформи, но не знам през какви периоди в тях наистина е имало боеприпаси. В разсекретения документ на ЦРУ също така нямаше сигурни данни доколко във всички складове е имало ЯО. Напълно е било възможно някои обекти да са били просто построени и поддържани в готовност за да може, в случай на изостряне на обстановката, в тях да се разположат такива боеприпаси.
      И за кво спориш тогава, за колко процента е вероятността да е имало нещо ли? Дали е 100 или 98?
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
        И за кво спориш тогава, за колко процента е вероятността да е имало нещо ли? Дали е 100 или 98?
        Споря за това, че наличие на празен склад за нещо и наличие на склад с нещото вътре са две различни неща. Ама това явно се явява много сложно за схващане ...
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Правилно, ако потърсиш малко повече ще намериш и руско потвърждение че е имало, и ще си спомним кога беше пуча срещу Горбачов
          Естествено, колко и кога е имало, точно няма как да знаем (българите са нямали пряко това инфо) а и доста от знаещите са на другия свят.
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Споря за това, че наличие на празен склад за нещо и наличие на склад с нещото вътре са две различни неща. Ама това явно се явява много сложно за схващане ...
            Различни са. Но по ред причини (които мога и да ти ги изредя, но ще се сетиш и сам вярвам) нито ЦРУ нито ГРУ ще дадат пълни данни по въпроса. Т.е. това, че са разсекретили нещо нищо не значи.
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar
              Точно Сибирски беше човека, който упорито отричаше и не вярваше, че тука е имало такива шокаритети....

Първоначално публикуван от Sibirski
              Точно така!...
              Сибирски, и моята информация бе същата, но имаше информация за възможност за НЕЗАБАВНО и оперативно снабдяване през близко летище. И затова и плановете при нас бяха за удар с ЯО.
              Какво мислиш по въпроса?
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Какво да си мисля, факт е ЯО на ПОСТОЯНА основа в НРБ нямало е.

Коментар

В контекста на времето Т. Живков и Л. Брежнев бяха в много близки отношения и в общи линии получавахме почти всичко което искаме от големия брат . В тази връзка не изключвам възможността в един момент под някаква форма на наша територия да е имало ЯО естествено под съветски контрол . Колкото и близки да бяхме едва ли са ни имали чак толкова голямо доверие че да ни дадат самостоятелно да оперираме с ЯО дори и на тактическо ниво .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от BadAngel
                    . с оглед на лисичата натура на бай Тошо, няма да се очудя, ако наистина е успял да изкрънка от руснаците нещо такова; другото което не би ме очудило е просто ние много да сме се напъвали да изглеждаме като държава с достъп до ЯО и да е направено всичко възможно това да изглежда реално
                    Не той е изпросил, ами военните стратези в СССР така са решили. За второто - има голяма вероятност наистина да е имало по върховете ни стратези, които да са желаели да изглеждаме страшни.
                    Това, което се прокрадва в разговорите ми с разни дядо-полковници е, че по-скоро не сме разполагали с подобни боезапаси, със сигурност не и през 80-те години. Ако сме разполагали със някакви татктически заряди (за самолети и ракети), то то е било през 70-те години.
                    Всеки трети е шести

Коментар

И тогава не сте ги имали.

Коментар

Първоначално публикуван от BadAngel
                        ...труда да тръгне по следите на ЯО в България...
                        Е тука едни какъв труд са ФърлилЕ и какво разсУедване са спреналЕ: https://www.youtube.com/watch?v=6OQXwkAuRq4
                        Даже ка каРеГотични относно ядреното оръжие: http://viaranews.com/2014/02/21/%D1%...5%D0%BD%D0%BD/
                        Последно редактирано от Bogoljub Gagic; 19-08-14, 13:09.
                        В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

И да се върнем на темата.
                          Заставам зад мнението на Сибирски, не защото имам информация, а поради следните умозрителни съображения:

Не виждам стратегически смисъл да сме въоръжени с ЯО, защото всички цели от стратегически характер са били лесно достъпни от наличните ресурси, алокирани в Русия. Т.е. не виждам стратегическо предимство, а по-скоро стратегически рискове - оръжието все пак не е под твой контрол.

Не виждам и тактически смисъл. Защо - срамота е за всяко разузнаване, респ. за всяка армия да не може да определи началото на широкомащабни бойни действия поне 24-48 часа преди началото им.
                          При това не визирам агентурни сведения, а наблюдения върху дислокацията на противниковите войски, активността на комуникациите им и още фактори. За пример давам внезапното начало на бойните действия от войната Йом Кипур. Израелското командване е убедено, че война ще има ок. 24 часа преди началото й, като в дълга нощна среща Голда Мейр настоява да не се нанася превантивен удар, за да понесат агресорите цялата вина за нападението.

В този ред на мисли, може да се планира безпроблемен като време за изпълнение сценарий за трансфер и зареждане на носителите при съответната степен на бойна готовност.

По отношение на комуникацията, по-скоро винаги сме твърдяли, че нямаме ЯО. Т.е. не виждам и тук идея.

Коментар

Самите слухове, че имаме ядрено оръжие са доста възпиращ фактор.

Коментар

Тактически и стратегически си има смисъл. Особено ако гледаме на нещата не като България vs ..., а като Варшавски договор vs НАТО.
                              При една война - ние ще сме фронтовата линия. Граничим с две държави на противниковия блок НАТО.
                              При конвенционална война можем да задържаме противника и да чакаме подкрепления, но при ядререн конфликт който се развива за часове ?
                              Само с конвенционални заряди - малко може да се постигне. Все пак Турция има втората по-големина армия в НАТО. А и Гърция им е съюзник.С ракетите с малък и среден обсег можем да контролираме Босфора, Дадранелите, Егейско море - я си представете две точни попадения с по 200кТ там какво ще направят ?! На 6-ти Ам. флот ще им трябват колелета за да влязат в Черно море, а на аскера в Азия да плува до европейската част. Основната част на Турция все пак е в Азия.

Достижими са целите и от руска територия, ама има три фактора - единият е време, от България ще стигнат по-бързо, ще има много по-малко време за засичане и прихващане. Вторият е точност - от по-близко разстояние тоността е по-голяма. Третият е изненадата - мантрата " в България няма ядрено оръжие ..." и хоп няколко ракети от България, от които израстват атомни гъби. Особено ако всички очакват ракетите да дойдат от Русия (и те ще дойдат ... след това). После, след войната я камилата (ако не мутира) я камиларя (ако е жив) - победителите не ги съдят, за победените е все едно.

Според мен вероятността да е имало склад/складове за ЯО в България е голяма. А като знам манията за секретност не бих се учудил и никой в България да не е знаел, а даже и в Русия посветените да са били "малко" и "много верни" на КГБ. Подобно нещо е предимство докато никой не знае за него, иначе става скандал.

Ако е имало такива складове - то те са били на не по-вече от 20-30км. от ракетните бази. Прикрити като ... да речем станция за връзка/подслушване/наблюдение в които има разположена толкова специална и секретна руска апаратура, че се обслужва само от руски персонал. Риск е било само транспортирането до там и после връщането в Русия. Ама надали е било в сандъци на които с еднометрови контрастни букви да пише "Ядрена Бойна Глава", маркирани с черепи и знаци за радиация.
                              Имали сме обучени екипи от ракетни войски и пилоти, технически екипи които да могат да боравят с ЯО, това едва ли е било случайно. Необходими са били само ЯБГ, легендата че ще се доставят ( със самолет? ) за 2 часа от Русия е хубаво прикритие. Но помислете сериозно, в началото на война, когато всички самолети, ракети и космически спътници са в боен режим и следят всичко, което мърда по земята и лети във въздуха - какви са шансовете за доставка (особено когато и противника знае за нея ), а и дали ще има смисъл - може войната да приключи за това време. Спомням си че 1997г. ? ли беше, идваха руснаци и демонтираха модулите които позволяваха на нашите ракети да се монтират ЯБГ. Ние пък след това нарязахме и самите ракети.

Това са само разсъжедения, надали някога ще узнаем със сигурност как е било. Хората умират (от старост) а документите се унищожават. Подобна информация вече е без значение в съвременната ситуация.
                              Все пак бих заложил, че е имало ЯО складирано в България, поне за известно време, може би през 70-80-те години.

Да не забравяме, че за СССР ние сме били колония с марионетно правителство контролирано от Москва (това за дружбата и братството си е за пред народните маси, помним как беше КПСС-БКП), не са били длъжни нито да ни уведомяват, нито да ни искат разрешение за складиране на ЯО. След ВСВ ние сме на страната на победените с всички последствия от това.
                              Сега след студената война пак сме на страната на победените - с всички последствия. Но това са други теми.
                              Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Коментар

• „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Да анализираме.
                                Първо, ползите:
                                1. Време за достигане. Безспорен факт, че от България ракетите ще спечелят 1-2 минути. Не вярвам, обаче, промяната в процента вероятност ракетата да бъде успешно прихваната умножен по ефекта от нейното използване да е толкова голям, че да оправдае цялата галимация по съраняването им тук. Малко повече - надолу.
                                2. Точност - нямаме данни за разликата в точността при различни разстояния, но с оглед на подбора ти на цели (градове, проливи) се съмнявам нарастване на CEP с няколко десетки метра да е от каквото и да е значение.
                                3. Изненада - при положение, че България е имала оръжия, способни да носят ЯО, е извън всякакво съмнение, че тя е била включена в сценарии за отразяване на подобен удар от нейна територия.

"Ядрен конфликт, развиващ се за часове" - моля за повече детайли. Как започва? Кой го започва? Какви са стратегическите и тактическите цели на агресора?

Подсказки - за мен, при конвенционална война изобщо не е ясно колко можем да задържим противника. Подкрепленията я дойдат, я не - може да са заети на друг фронтови участък, а и защо да блокираш цяла армия в защита на южния си фланг, като можеш да нанесеш по напредващите войски тактически удари, които да ги забавят с дни.
                                Въпрос - защо непрестанно се твърди, че целите на родните ракети са Истанбул, Босфора, Дарданелите? Какви стратегически цели би преследвал удар срещу тези цивилни обекти? Вкарване на големите сили в all-in термоядрен конфликт? Какви биха били намеренията на 6-ти флот в Черно море, че толкова да се притесняваме от тях? Колко време би ми отнело да стигне там, при най-добър за него сценарии - да кажем, че е почти на входа?

Складове със сигурност е имало. При достигане на съответната степен на бойна готовност - и ЯО е щяло да се появи в тях. Войните не избухват внезапно. Освен ако някой (кой и с каква цел) не нанесе ядрен удар. Не мога даже да се представя защо и по какви цели някой ще нанася изпреварващ удар е България. Нямаме силози на стратегически ракети, нямаме стратегическа авиация или подводници, армията е добре разсредоточена, съмнително е дали ще засегна достатъчно командни елементи, за да направя достатъчно небоеспособна армията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X