Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Първоначално публикуван от nitro Преглед на мнение
    Тъц.
    Никакъв фолклор няма. Стартоваците всяка седмица имаха тренировка за смяната на конвенционална с макет на ядрена бойна глава. Освен гигантското разчистено пространство за спешното стоварване на главите - да кажа сто декара ориентировъчно.
    Освен това аз като фазан и командир на отделна, технологична единица в полка, присъствах на всички офицерски мероприятия - тъй че информацията за превенция е повече от милион процент за мен, за четящите - по желание .

За руснаците е много по-важно, турският, гръцкият и най-вече американският флот да не влезе в задният им двор - Черно Море, от колкото избиването на няколко милиона цивилни турци в Истамбул. Нито пък ги интересуват жертвите пред стратегическите планове. Но тук на 100% няма хора, наясно с плановете на ГЩ на СССР и знаещи какво и защо се е мислило.
    То пък, защото на противниците на СССР някога им е пукало за цивилните жертви-примери искаш ли? Отделно преди Карибската криза в Турция имаше американски ракети-после май ги махнаха, не знам сега как е, така че е нормално да бъдат атакувани. Най-важният въпрос е кой би започнал пръв-т.е. би атакувал, а кой би отговорил от зор, така че поста ти ми звучи( и далеч не само този) прекалено тролски!
    Но тук на 100% няма хора, наясно с плановете на ГЩ на НАТО в онези, или в сегашните времена, та да разберем дали са били по-милозливи към цивилните жертви, че да ни стане ясно кой е бил "по-добър"?
    Последно редактирано от mbenz; 11-08-14, 16:51. Причина: допълнение
    много автомати-слаби резултати!

Коментар

... За руснаците е много по-важно, турският, гръцкият и най-вече американският флот да не влезе в задният им двор - Черно Море, от колкото избиването на няколко милиона цивилни турци в Истамбул. Нито пък ги интересуват жертвите пред стратегическите планове. ...
      В същност, ставаше въпрос не за това, дали руснаците биха се притеснили от броя на цивилните жертви, а за друго. Ядрен удар по град с милионно население не може да мине по параграфа "тактически ядрен удар", много вдига мизата и по системата "за око - две, за зъб - чене" това автоматично би означавало реципрочни ответни удари по населени места, в т.ч. и на територията на Съюза. Поради което много дълбоко се съмнявам, че някой би планирал такъв удар на ранен етап, освен ако по начало не става въпрос за пълномащабен ядрен конфликт, което също е малко вероятен сценарий, имайки предвид възможностите за ответни действия на отсрещната страна.

... Но тук на 100% няма хора, наясно с плановете на ГЩ на СССР и знаещи какво и защо се е мислило.
      С това съм абсолютно съгласен. А, имайки предвид достигащият до маниакалност стремеж към секретност в братския СССР, силно се съмнявам, че някой би споделил плановете за използване на ядрено оръжие с киртаците и фазаните в кое да е поделение на БНА.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

То ясно, че никой не е споделял, ама нали се мъчим да сглобим някаква частица истина от парченцата опит и интернет. Ако само чакаме мемоарите на някой руски маршал или американски генерал... ще пукнем от скука.

Първоначално публикуван от mbenz Преглед на мнение
        То пък, защото на противниците на СССР някога им е пукало за цивилните жертви-примери искаш ли? Отделно преди Карибската криза в Турция имаше американски ракети-после май ги махнаха, не знам сега как е, така че е нормално да бъдат атакувани. Най-важният въпрос е кой би започнал пръв-т.е. би атакувал, а кой би отговорил от зор, така че поста ти ми звучи( и далеч не само този) прекалено тролски!
        Но тук на 100% няма хора, наясно с плановете на ГЩ на НАТО в онези, или в сегашните времена, та да разберем дали са били по-милозливи към цивилните жертви, че да ни стане ясно кой е бил "по-добър"?
        Тя вярата в доброто начало на големият (бивш) славянски брат е като броня у някой хора - всичко отскача, без шанс да се промъкне някакво расъждение

Иначе в Инджирлик, турците имат май около стотина ядрени боеприпаса. Естественно са американски, с американски персонал по обслужването, но имат опция да ги използват, ако някой ги нагъне.

Коментар

Винаги ми е било чудно(в контекста на това , че БНА е имала опция за използване на ядрено оръжие) колко тактически ядрени бойни глави са необходими за да нанесат сериозни щети на град с размерите на Истанбул(само като го гледам на Гугъл ърт и ми се струва колкото 1/10 от България)?За такъв тип цели не са ли предвидени стратегическите(тия които се мерят в мегатонове , а не в килотонове)?И в тоя ред на мисли дали осн.цел не е била Одрин?Все пак от историята знаем , че който държи Одрин той държи Истанбул.
          Последно редактирано от ЕМО; 12-08-14, 00:25.
          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
          Джон Кенеди

Коментар

Хайде от всичко написано някой да пусне вицове за това, че смехът да е по_голям.
            TOYOTA LJ70 3D Common Rail
            TOYOTA BJ40 3.5D
            Венци 0887551059

Коментар

Първоначално публикуван от venci67 Преглед на мнение
              Хайде от всичко написано някой да пусне вицове за това, че смехът да е по_голям.
              Ще се радвам да прочета информация от първа ръка.
              Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
              Джон Кенеди

Коментар

Тъц.
                Никакъв фолклор няма. Стартоваците всяка седмица имаха тренировка за смяната на конвенционална с макет на ядрена бойна глава. Освен гигантското разчистено пространство за спешното стоварване на главите - да кажа сто декара ориентировъчно.
                Информацията в статията, от която тръгна цялата тази дискусия описва мерките за сигурност при работа с ядреното оръжие. Допускам, че макетите с които сте работили и разказите как с тях ще ударим Истанбул/Одрин/Солун са били средство за повдигане морала пред явно многократно превъзхождащия ни "враг".

С погнуса си припомням разказите на офицер от запаса, който споделяше какво радостно откровение е било за него и наборите му да им открият във Висшето военно училище за плановете за разрушаване на язовирни стени на НАША територия с цел спиране на армиите на съседите ни.

Ако не друо, това показва, че ГЩ е имал трезва преценка на съотношението на силите и пълна безпомощност да измисли стратегия различна от терор над цивилното население под формата на масови наводнения и (предполагаемо) посочване на граждански обекти като цели за ядрено оръжие.

Коментар

То хубаво ама я си представете следната ситуация . Напада ни една съседна нам държава . Армията ни на предварително изградени отбранителни позиции удържа настъплението 48 часа в очакване на братската помощ която по незнайни причини не идва . Какво ни остава ? Имаш възможност да нанесеш няколко десетки тактически ядрени удари по територията на противника с което ще си спечелиш време да си организираш мобилизацията и други отбранителни мероприятия . Ядреното оръжие по концепция не е нападателно а средство за възпиране .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
                    ..... Допускам, че макетите с които сте работили и разказите как с тях ще ударим Истанбул/Одрин/Солун са били средство за повдигане морала пред явно многократно превъзхождащия ни "враг".....
                    За някои може да е било разкази, а за други - конкретни планове, по които се е работило в щабове...
                    И имахме средствата и възможностите да се осъществи.
                    Не мислиш ли, че тези средства и възможности също могат да окажат възпиращ и деморализиращ ефект срещу врага?
                    Най-малкото да им минава мисъл през главата 'тея са толкова луди, че като нищо може да го направят'...
                    Освен това врага не бе толкова 'многократно превъзхождащ ни'....
                    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                      48 часа в очакване на братската помощ която по незнайни причини не идва . Какво ни остава ? Имаш възможност да нанесеш няколко десетки тактически ядрени удари
                      Едното изключва другото. "Братската" помощ, ако се стигне до там да докарва ядрени бойни глави, ще трябва отдавна да е вече тук.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Едното изключва другото. "Братската" помощ, ако се стигне до там да докарва ядрени бойни глави, ще трябва отдавна да е вече тук.
                        Ами 'братята' си бяха тук със своите структури, и с обучени от тях хора в нашите структури...
                        А срока за 'доставка' бе под 2 часа (в това не съм 100% сигурен, но информацията бе от хора, на които може да се има доверие, и то споделена след доста време), и то при условие, че времето за подготовка на поделението бе 12 часа..
                        Та нещата бяха настроени. Просто някои хора, които не са живяли в 'онова' време им е трудно да разберат особеностите на тогавашната организация ...
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                          ... А срока за 'доставка' бе под 2 часа (в това не съм 100% сигурен, но информацията бе от хора, на които може да се има доверие, и то споделена след доста време), и то при условие, че времето за подготовка на поделението бе 12 часа.. ...
                          Я вземи па посмятай малко! Под 2 часа може да е бил срокът за доставка само и единствено в случай, че ядрените боеприпаси са били вече на територията на България и то в близост до поделенията, за които са били предназначени. Ако е трябвало да се докарат от Одеския военен окръг това може да стане за под 2 часа ама друг път.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Хора, поляци и мисля че и чехи, вече са расекретили бая някога строго секретни документите за Варшавския Пакт. Търсете там отговори по тези въпроси. От себе си мога да предложа статия на списание Независимото Войно Обозрение

Коментар

В темата ясно прозира не познаване на мащаба и вида на възможния и очакван конфликт тогава. Като се започне от видовете на самите тактически ядрени боеприпаси за авиацията ни, използването им на наша територия,и се мине през взривяването на прословутите язовирни стени, противокорабните ракети по Босфора и използването на тактическите ракети за обстрел на Истанбул... По принцип е нормално - повечето сме били малки по онези времена.Но да си дадем сметка, че призрака на ВСВ е бил съвсем жив и спомените пресни.
                              Всеки трети е шести

Коментар

То ясно, че никой не е споделял, ама нали се мъчим да сглобим някаква частица истина от парченцата опит и интернет. Ако само чакаме мемоарите на някой руски маршал или американски генерал... ще пукнем от скука.

Тя вярата в доброто начало на големият (бивш) славянски брат е като броня у някой хора - всичко отскача, без шанс да се промъкне някакво расъждение

Иначе в Инджирлик, турците имат май около стотина ядрени боеприпаса. Естественно са американски, с американски персонал по обслужването, но имат опция да ги използват, ако някой ги нагъне.
                                Дотук в темата да съм защитавал големия славянски брат и доброто начало?
                                От теб обаче явно отскачат разни неща във всичките ти постове!
                                много автомати-слаби резултати!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X