Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Всичкото това е валидно за високоточните ракети от началото на 80-те и стратегически ядрен удар.

Идеята е била, точно при конвенционална война да удържим многократно превъзхождащата ни армия.

Коментар

Напълно съгласен, но тогава можем да заложим на липсата на изненада. Началото на конвенционалната война ще е известно поне 24 часа по-рано, при което ще влязат в употреба складовете и по план ще започне развръщането на ЯО

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
        ....
        Въпрос - защо непрестанно се твърди, че целите на родните ракети са Истанбул.....
        Защото съм го виждал с очите си...
        А относно 'внезапното' възникване на войните - доста често нещата са били на кантар и на минути от разрастване към по-мащабен включително ядрен конфликт...
        Поне така бе нагласата на времето...
        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Напълно съгласен, но тогава можем да заложим на липсата на изненада. Началото на конвенционалната война ще е известно поне 24 часа по-рано, при което ще влязат в употреба складовете и по план ще започне развръщането на ЯО
          Най-голямата сила на ядрените оръжия е страха у противника.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
            Защото съм го виждал с очите си...
            А относно 'внезапното' възникване на войните - доста често нещата са били на кантар и на минути от разрастване към по-мащабен включително ядрен конфликт...
            Поне така бе нагласата на времето...
            Може ли повече детайли - къде си го виждал с очите си? Като част от план, текст, карта, контролен център на съответните носители?

Признавам си, скептичен съм, поради което смятам, че по-скоро неправилно интерпретираш нещо видяно, но нека го анализираме, след като (ако) го споделиш.

Не мисля, че някога сме били толкова близо до тотален ядрен конфликт. Най-сериозният риск според мен винаги е бил грешка на някоя стратегическа единица, след което следва ескалация под формата на домино ефект.

Убеден съм обаче, че механизмите за контрол на използването на ЯО и избягване на този ефект са били достатъчно добри и непрекъснато усъвършенствани във времето.
            С интерес бих разгледал и друга теза, стига да е подкрепена с факти и доказателства.

Коментар

Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
              Не разбирам идеята в контекста на разговора.

Ако ще плашим някого, то по-скоро ще оставяме информацията да изтича полека. Освен това, България е била способна да достави ЯО до целите му, независимо дали веднага или след денонощие.

Дискусията е имало ли е или е нямало у нас ЯО. За наличието на носители няма спор.

Коментар

...къде си го виждал с очите си? Като част от план, текст, карта, контролен център на съответните носители?....
                Носителя - изделие Р-17......
                Конкретни разчети с план (който се променяше) - бройки ЯБГ за първия пуск с координати, времена за достигане на цел и т.н. .
                Разчетите се правеха на 'военен' (в допълнителен метален корпус) осембитов Правец ... Достатъчно ли е като информация?
                Но и при нас се твърдеше, че няма на наша територия ЯБГ, въпреки, че имало възможност за много бърза доставка...
                А за бързата доставка - то по принцип на поделението му трябваше поне половин денонощие за да може да събере личния състав и да изпълни каквато и да е бойна задача... Т.е. не бе много бързо...
                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
                  Твърде е обобщено. При тактическите не се залага на възпиращия фактор, ако и да е съвсем реално използването им като нападателни. Също така южният ни противник би имал разчет на способностите ни за доставяне и зоните в които е възможно това(тук се придържам към заглавието на темата плътно, ракетите ги оставям малко на заден план) и за възможните и допустими свои загуби в жива сила и техника. Тук голямото неизвестно е количеството на нашите ядрени боеприпаси за авиацията.
                  Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                    Носителя - изделие Р-17......
                    Конкретни разчети с план (който се променяше) - бройки ЯБГ за първия пуск с координати, времена за достигане на цел и т.н. .
                    Разчетите се правеха на 'военен' (в допълнителен метален корпус) осембитов Правец ... Достатъчно ли е като информация?
                    Освен за Истанбул, правени ли са
                    разчети за други потенциални цели?
                    Как точно сте използвали Правец-ът - не мисля, че е част от стандартната окомплектовка на комплекса.

Коментар

Правецът не бе за оперативна работа нито част от комплекс за изстрелване (повече - щабна машина)... И се ползваше предимно като база за предварителни изчисления и генериране на предварителни параметри.
                      Самото изделие се настройва по различен начин (забравил съм вече детайли, но ако не се лъжа - настройката на целта бе по електромеханичен начин)..
                      При нас по наше време целта бе Истанбул - други не съм виждал...

Коментар

Не разбирам идеята в контекста на разговора.

Ако ще плашим някого, то по-скоро ще оставяме информацията да изтича полека. Освен това, България е била способна да достави ЯО до целите му, независимо дали веднага или след денонощие.

Дискусията е имало ли е или е нямало у нас ЯО. За наличието на носители няма спор.
                        Oтговор на
                        но тогава можем да заложим на липсата на изненада.
                        Ядреното оръжие е ефективно когато се знае за него.

Коментар

Из статия за "нарязаните ракети" Р-400 Ока-

СССР скрива тези ракети в България малко преди да подпише споразумение за съкращаване на ракетите със среден обсег със САЩ. ЦРУ действително не знае за ракетите (за разлика от ракетите в Ямбол, Самоков и Карлово). Словакия и България запазват ракетите най-дълго и до влизането на България в НАТО те са в известен смисъл гаранция за сигурността на България.

Интересно е какво става с ядрените глави. За другите 3 поделения има публикувани информации от ЦРУ, че съветски части ги пазят в България. Това е необходимо от гледна точка на паритета с НАТО, защото САЩ предоставят на съюзниците си ядрени оръжия с двойни ключове, които при война те могат заедно да активират. Параноичният СССР никога не дава такъв контрол на страните от Варшавският договор. Със сигурност има няколко души и в България които знаят нещо за ядрените боеприпаси, но все още мълчат.
                          Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                            ... защото САЩ предоставят на съюзниците си ядрени оръжия с двойни ключове, които при война те могат заедно да активират. ...
                            Дрън дрън! Складовете с ядрени боеприпаси в Турция и Гърция си се пазеха от американци.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Моето лично мнение е, че това не е могло да се случи.
                              Първо няма логика да "криеш" ракети в друга държава, когато имаш територия, поделения и секретност в излишък на твоя територия. Ако беше изобщо възможно, първо щяха да успеят в Куба.
                              Второ, ако беше вярно, международният скандал за тази измама, който щеше да е станал след влизането на България в НАТО щеше да е грандиозен и известен.
                              Тези писания ми приличат на спомените на онзи танкист, дето стрелял по три снаряда и нам колко патрона всеки ден от две годишната си служба - пусках го в танковите теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                                Дрън дрън! Складовете с ядрени боеприпаси в Турция и Гърция си се пазеха от американци.
                                На мен това ми е интересно - За другите 3 поделения има публикувани информации от ЦРУ, че съветски части ги пазят в България. - някой дали е срещал разсекретени доклади на ЦРУ по тези въпроси.
                                Всеки трети е шести

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X