Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
    Разбрах те , понеже реактора си е работел , е имало верижна реакция , контролирана до степен да няма ядрен взрив. А би ли могъл да се получи ядрен взрив преди да гръмне "котела"?
    Всъщност, точно ядрен взрив е имало в Чернобил (втората, по-силната експлозия), която изхвърля графитните модератори.

Коментар

Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
      В реактор не. Трябва да протекът достатъчно цикли на верижната реакция, а самите реактори са конструирани да не се случи такова нещо.
      Конструкцията на РБМК явно е позволила подобно нещо, макар със сериозно участие на операторите и със стечение на обстоятелствата.

Коментар

Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
        Неотработеното ядрено гориво е сравнително безопасно, може да се пипа с голи ръце. При верижните реакции се получават радиоактивни изотопи, които са голямата гадост.
        Сравнително безопасно за пипане е и плутониевото ядро, което присъства в почти всички ядрени и термоядрени заряди. Добре е да си с ръкавици и толкова.

Коментар

• „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
          Хора,разрушителния ефект е малкото дяволче.1 мегатон(като се имат предвид въздушните течения) гръмнат над Монтана(Михайловград) е в състояние да направи от България пустиня.Да,разрушен ще бъде само града(и евентуално околните села),но допълнителните "екстри" ще видят сметката на 80% от населението на Родината в рамките на 10-20год.(лъчева болест,ракови болести,стерилност при хората,заразяване на въздуха,водата и почвата,натрупване на изотопи в растенията и животните в т.ч. и тия които ги ядем и т.н и т.н.).Наистина в Чернобилската зона на пръв поглед всичко изглежда ОК , но колко човека имат смелостта да се заселят там и какво се случва с тях през годините?

ПП."Чисти" бомби няма,а колкото и да е добра предварителната подготовка на населението , то(населението) не може да живее няколко хил. години в бункери.
          Нищо подобно няма да се случи с България при описания от теб сценарий. Не знам дали за Монтана ще е достатъчна...

Чернобилската катастрофа се свързва с под 100 директни жертви и с няколко хиляди в резултат на дълговременнте радиационни ефекти.
          Като количеството отделена радиация е много, много по-голямо от всякаква бомба.

Дори обвивката на бомбата да е кобалтова, пак не мисля, че ще е толкова страшно. Може да се посмята, но не мисля, че ще се приближим и далечно до Чернобил (или Фукушима).

Апропо, тези неща си имат точни стойности и се мерят доста добре.

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
            Всъщност, точно ядрен взрив е имало в Чернобил (втората, по-силната експлозия), която изхвърля графитните модератори.
            С цялото ми незнание - горното ми се вижда меко казано невярно/неточно. Освен ако "ядрен взрив" не означава "взрив при който се разхвърлят радиоактивни материали" а по спомени май означаваше друго.

Графитните джаджи не ги ли разхвърлиха парни/химически екплозии ?
            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              С цялото ми незнание - горното ми се вижда меко казано невярно/неточно. Освен ако "ядрена експлозия" не означава "експлозия при която се разхвърлят радиоактивни материали".
              Не е нужна вяра.
              Wikipedia, ако е нужно ще дам още източници. Според мен, това е била чиста ядрена експлозия, в резултат от supercriticality excursion, както е описано в цитата.

A second, more powerful explosion occurred about two or three seconds after the first; this explosion dispersed the damaged core and effectively terminated the nuclear chain reaction. However, this explosion also compromised more of the reactor containment vessel and ejected superheated lumps of graphite moderator.

owever, the sheer force of the second explosion, and the ratio of xenon radioisotopes released during the event, indicate that the second explosion could have been a nuclear power transient; the result of the melting core material, in the absence of its cladding, water coolant and moderator, undergoing runaway prompt criticality similar to the explosion of a fizzled nuclear weapon.[45] This nuclear excursion released 40 billion joules of energy, the equivalen

Коментар

Когато не знам не споря. Не знаех че fizzled пак се води ядрен взрив.
                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Това е нещо ново за мен.Поне до сега всички които описваха експлозията я описваха като експлозия тип бойлер ,които пръска изотопи в атмосферата.

Коментар

Първата експлозия е била точно това, при което изчезва цялата вода. Но, ядрото не е било достъчно разрушно и реакцията е продължила, което довежда до втори взрив, технически - пълнокръвен ядрен.
                    Ако нещо се обърка в атомна бомба, ще се получи грубо подобно нещо.

За изотопите, графитеният пожар (горели са прътите, няколко дни) е "помогнал"
                    доста.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                      Когато не знам не споря. Не знаех че fizzled пак се води ядрен взрив.
                      Виж Северно Корейците
                      2 от 3 направо си изсъскаха ама са си ядрени.

Интересно е, че има и инциденти, довели до ядрени взривове, в много по-малки мащаби действително.

А, Фукушима беше някъде на границата. Ядрото поне на единия се разтопи, май минаха само с водороден (на водород,
                      не fusion bomb ) взрив обаче.

Коментар

Ако имаме сериозен ядрен конфликт - нещата ще са много груби, най-вероятно до почти пълно изчезване на човешката раса.
                        Русия имаше едни 100 мегатонни бухалки, които не знам дали още ги имат, те са си сериозно нещо в планетарен мащаб. Пък и май при взривове с такава мощност се получаваше и някакво увличане на околните елементи та взрива ставаше още по-мощен и май се поуплашиха след като гръмнаха един 40 мегатонен заряд -"Цар бомба".

Ядрената зима е само част от очакваните последствия (поради изхвърленият прах), най-вероятно баланса на земната атмосфера ще бъде силно нарушен и то за дълги години, докато се намери нова равновесна точка. Какви точно ще са последствията от това е трудно да се предвиди - може и нов ледников период да настъпи ( съчетано със ядрената зима).
                        Толкова много взривове може да доведат и до сътресения и размествания на земната кора (кумулативни ефекти от ударните вълни - нещо като система ГРАД със ядрени заряди от един мегатон) - като резултат земетресения и вулкани. Как ще го преживеят това живите организми не се знае. Но средата ще стане и силно мутагенна от многото радиоактивни изотопи в атмосферата, еле пък ако се ударят и няколко от старите ядрени централи където се съхраняват хиляди тонове отработено и радиоактивно гориво, Чернобил ще е нищо. Не е страшно дето ще мутират висшите организми, страшното е какво ще стане с вирусите и бактериите. Възможно е поради силно промената среда за живеене да изгинат всички висши организми.

Ако има конфликт между Русия и САЩ - няма да остане само между тях - сигурен съм че и двете ще ударят Китай, а и той по тях. Индия и Пакистан ще се погрижат за останалата част от Азия, заедно с Израел който ще удари арабите около него. Африка почти няма да бъде засегната от преки попадения, за Ю.Америка не съм сигурен. Европа ще бъде здраво избомбена цялата.
                        Проблемите на оцелелите (със сигурност ще има такива) след приключването на взривовете ще бъдат - храната, радиацията, мутациите и промените на климата. Всеки един е достатъчен, а комбинацията ще е направо убийствена.
                        Със сигурност ще има и други последствия за които не сме се досетили.
                        Не мисля че ще оцелеем като вид дълго след това.
                        Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Коментар

Конструкцията на РБМК явно е позволила подобно нещо, макар със сериозно участие на операторите и със стечение на обстоятелствата.
                          Нещо такова се е получило защото дефиницията за ядрен взрив е неконтролируема верижна реакция . В Чернобил точно контрола изпускат .
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Всяка конструкция при неправилно боравене може да 'позволи' авария...
                            Относно 'ядрения взрив' в Чернобил - едва ли може да се сметне за такъв...
                            Между другото взрива на 'Кузькиная мать' го водят един от най-'чистите', защото ядрения заряд е изгорял/трансформирал се е практически целия, заради това, че 'третата' степен (която би увеличила мощността до над 100МТ) е била пасивна, и незаредена с 'гориво'...
                            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

• „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Първоначално публикуван от Anyuser Преглед на мнение
                              Ако имаме сериозен ядрен конфликт - нещата ще са много груби, най-вероятно до почти пълно изчезване на човешката раса.
                              Русия имаше едни 100 мегатонни бухалки, които не знам дали още ги имат, те са си сериозно нещо в планетарен мащаб. Пък и май при взривове с такава мощност се получаваше и някакво увличане на околните елементи та взрива ставаше още по-мощен и май се поуплашиха след като гръмнаха един 40 мегатонен заряд -"Цар бомба".

Ядрената зима е само част от очакваните последствия (поради изхвърленият прах), най-вероятно баланса на земната атмосфера ще бъде силно нарушен и то за дълги години, докато се намери нова равновесна точка. Какви точно ще са последствията от това е трудно да се предвиди - може и нов ледников период да настъпи ( съчетано със ядрената зима).
                              Толкова много взривове може да доведат и до сътресения и размествания на земната кора (кумулативни ефекти от ударните вълни - нещо като система ГРАД със ядрени заряди от един мегатон) - като резултат земетресения и вулкани. Как ще го преживеят това живите организми не се знае. Но средата ще стане и силно мутагенна от многото радиоактивни изотопи в атмосферата, еле пък ако се ударят и няколко от старите ядрени централи където се съхраняват хиляди тонове отработено и радиоактивно гориво, Чернобил ще е нищо. Не е страшно дето ще мутират висшите организми, страшното е какво ще стане с вирусите и бактериите. Възможно е поради силно промената среда за живеене да изгинат всички висши организми.

Ако има конфликт между Русия и САЩ - няма да остане само между тях - сигурен съм че и двете ще ударят Китай, а и той по тях. Индия и Пакистан ще се погрижат за останалата част от Азия, заедно с Израел който ще удари арабите около него. Африка почти няма да бъде засегната от преки попадения, за Ю.Америка не съм сигурен. Европа ще бъде здраво избомбена цялата.
                              Проблемите на оцелелите (със сигурност ще има такива) след приключването на взривовете ще бъдат - храната, радиацията, мутациите и промените на климата. Всеки един е достатъчен, а комбинацията ще е направо убийствена.
                              Със сигурност ще има и други последствия за които не сме се досетили.
                              Не мисля че ще оцелеем като вид дълго след това.
                              Цар Бомба дава добивн от ок. 53МТ. Причината да тестват бомба с намалена мощност е по-тривиална - ограничаване на замърсяването. Тук е моментът да споделя как е ограничена мощността й - чрез заместване на урановата обвивка (третата степен) с олово или нещо подобно неделимо.

Причината за съществуването на подобен по мощност заряд е комбинация от грандомания и липса на необходимата техника за постигане на добра точност на попадение на бомбите (CEP).
                              Основна цел на подобни оръжия, може би леко изненадващо, са не Москва и Ленинград, а защитени командни центрове и силози на стратегически ядрени ракети.

Време е някой да попита - ама Цар Бомба нали е...бомба. Как ще я доставим успешно до целта? Ами не знам. Подозирам, че и създателите й да имали този проблем, поради което този дизайн така и не става част от оръжейна система.

Местения на земна кора като термоядрена ламбада ми се виждат не много вероятни. Мутации - със сигурност, но надали като във филм.
                              Ядрена зима - определено, но с някои аерозоли май постигаме по-убедителен ефект, макар за повече време.

Коментар

.

Причината за съществуването на подобен по мощност заряд е комбинация от грандомания и липса на необходимата техника за постигане на добра точност на попадение на бомбите (CEP).
                                .

. Подозирам, че и създателите й да имали този проблем, поради което този дизайн така и не става част от оръжейна система.

.
                                Създателите й са имали множество проблеми, разпоредителите са доволни. Бомбата постига търсения политически ефект. Реакцията на отсрещната страна е правилната, ако и да е било ясно за липсата на средства за доставяне.
                                Всеки трети е шести

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X