Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Коментарите ми бяха за "правилната партийна линия", някак почна да се изтърква просто. Ако човек дори не вижда средата от своята позиция, какво остава да види другия край.

А за знанията - аз споделих по-горе моята липса на такива. През цялата служба бяхме под всякаква критика технически, по един двама на взвод държаха целия взвод над водата да не потъне (и повечето можеха да го направят единствено понеже преди казармата бяха минавали през разни радиолюбителски кръжоци), и като цяло бяхме гола вода. По-горе коментирах за съкращенията в края на 80та, бях едносрично оборен (не знам точно по кой пункт), но е факт че при нас ситуацията беше зле. Фатмака веднъж ми обясни защо е така и какво е решението, което ми докара доста ледена пот по гръбнака, но това е тема за друга тема
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от nitro Преглед на мнение
      Колега, можеш ли да опишеш как точно изглеждаха тези "морски" униформи ?

Иначе се сещам за забавен момент, относно глупоста и недоглеждането на командването. Когато излизахме на учения с ракетния полк през 87-а, махахме морските и слагахме камуфлажи - ако ни видят, да ни мислят за кашици - секретност от всякъде. Че и четири стари зенитни оръдия мъкнехме - за заблуда, нареждаха се по пътищата към подстъпите на позициите ни.
      Голям хит бяха тогава тези камуфлажи - мислеха ни за някакви спец части, че беше времето на голямото преименуване и изселване и не бяха навлязли подобни униформи масово в армията.
      Всичко хубаво, но бяха забравили да ни осигурят кашишки колани... и тъй, с камуфлажи и с бляхове с котви - това е то армията.
      "През периода 1980-1990 година поделението в Гоце Делчев е било класирано многократно на първо място сред останалите в страната. В Гоце Делчев освен Сухопътни войски са били дислоцирани и поделения на Българската армия, ВВМ и ВМС, поради което местното население в продължение на десетилетия било свързано и съпричастно с дейността на тези военни подразделения.

http://infomreja.bg/andonov-predlaga...hev-14285.html
      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

ДНА-то да не са го откраднали, че хубаво го правеха.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

В последните си години като действащо формирование, в поделението до с. Марино Поле (общ. Карлово) бяха дислоцирани ракети. Най-вероятно Скъд. Имах колеги, служили като екипажи там, но и да са ми казали - забравил съм.
          Въпроса е обаче друг: военните се бяха засилили да копаят път до второстепенното било на Стара Планина (точно срещу вр. Ботев), но безпаричието през 92-93 година (по грубо мое летоброене) ги принуди да изоставят проекта. Като бонус остана асфалтирания от тях път до вилите на едно село.
          Чисто дилетантски ми е интересно - с каква цел са правили това? Повишаване бойния радиус на ракетите ли ?
          /Скъдовете специално, нали не е тайна, че почти до последно са били изобщо без бойни глави. При нужда е трябвало да се доставят ядрени такива от СССР./

П.П.: / Официалната версия дълги години беше, че щели да се направят горе кошари, мандри и пр. .... големи скотовъдци били това, старите фатмаци ./

Коментар

Малко в страни от посоката , в която тръгна темата ,някой има ли представа какви ще са щетите при един ядрен конфликт ако се задействат половината да кажем бойни глави в света? /примерно Русия и Щатите си разменят удари.

Във въпроса ми няма никаква пропаганда , просто се правят доста спекулации по темата , и ми е интересно версиите са -от ще изчезне цивилизацията в това си ниво на развитие през ще изчезне човекът като вид , през ще изчезне почти целият живот-ще останат някои безгръбначни до ще се разцепи планетата.
            Това последното ясно че няма да стане ама дали е способно човечеството да понесе ядрена зима примерно.
            Моето мнение е противно на общоприетото е ,че човека като вид ще оцелее, качеството и продължителността на живота силно ще пострадат и ще загинат милиарди ,но това няма да е края за вида.

Коментар

Колкото за самолетите - няма значение кой до къде лети. Няма как да прикриеш деноношно корабите, нито да дойдеш, когато корабният радар засече от 30 километра идващата ПКР, пък и да си във въздуха, нямаш радар за откриване и обстрел на подобна цел... нито време.
              Не подценявай техниката.В РТВ си имаше достатъчно радари(да кажат спецовете-от радари не разбирам) които могат да засекат самолета още при излитането му от противниковата авиобаза.Според скромното ми мнение в реални условия ще е доста трудно на която и да е зенитна ракета да се справи с ПКР-справка Шефилд(част от авионосна ударна група с достатъчно средства за ПВО на достатъчно високо ниво).

Всичко хубаво, но бяха забравили да ни осигурят кашишки колани... и тъй, с камуфлажи и с бляхове с котви - това е то армията.
              Руснаците имат една поговорка-"Който е служил в армията не се смее в цирка"(в смисъл като отиде на цирк).

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              Темата така или иначе е чешиезик.
              Модератора както винаги има много тънък усет.В интерес на истината пуснах темата заради любопитните подробности от ония години(признавам-въпреки , че съм фен на авиацията повечето неща не ги знаех),но най-вече за да видя мненията на съфорумците.Бях сигурен , че ще се изтъркаля някоя интересна информация.

Първоначално публикуван от Fraxinus Преглед на мнение
              Малко в страни от посоката , в която тръгна темата ,някой има ли представа какви ще са щетите при един ядрен конфликт ако се задействат половината да кажем бойни глави в света? /примерно Русия и Щатите си разменят удари.
              Някой още преди доста години беше смятал , че съвкупно наличното ядрено оръжие по света е достатъчно за да затрие човечеството ... мисля , че бяха 3000 пъти(може да бъркам цифрата , но беше огромна и със сигурност в хиляди).Та всичко зависи от това колко точно "бомби" ще гръмнат.Като цяло според мен човешката цивилизация в този И вид в който я познаваме е изключително крехка система и И трябва много малко за да рухне.А човечеството съм почти сигурен , че ще оцелее(все пак ние сме най-изобретателния вид на планетата) но въпроса е каква чест от него(колко хилядни от процента).
              Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
              Джон Кенеди

Коментар

Всъщност за моментално избиване на човечеството май няма достатъчно налични бомби.

Стандартната "мощен шамар" ядрена глава (не разни експериментални глезотийки от 60те години) май се върти около един мегатон. Ако чукнеш в чичко Гугъл "nuclear bomb simulator" излизат сума ти симулаторчета. Според тях при заряд един мегатон радиуса на ударната вълна (която за идеята можем да приемем че ще избие всичко живо, въпреки че е ясно че няма да избие всичко зер сгради ала бала) в радиус осем и нещо километра, или горе долу 200км2 (малко повече, но да усредним).

На Земята 12.5% от територията били обитавани, пиши го 18.5 милиона км2. При 200км2 на шамар (която забележи трябва да се достави оптимално на 3.5 км височина, и да гръмне на равно поле за да свърши гореспоменатата работа) - смятай колко глави трябват.

За "складовите наличности" - някога е имало 61000 глави, в наши дни са общо между всички - 17000 и нещо. И не са по един мегатон, но да речем че са по мегатон за идеята.

Вече какво може да стане ако се използват умно и разумно и да сцепят системи и инфраструктури които са животоподдържащи в дългосрочен план - вероятно може с кадърно планиране да ни поизтрият като вид, или поне да смъкнат броя способни да се поддържат живи и да се плодят до критично нисък праг.

Иначе сегашния световен арсенал май е някъде общо към 10 гигатона.

Оня метеорит дето изтрепал динозаврите преди милиони години май е бил 10000 гигатона. И май са вече не са били особено добре и преди това, иначе може би са щели да прескочат трапа.

Експлозията на вулкана Кракакатау през 19ти век е била към 200 мегатона, експлозията на Тамбора (пак в района, десетилетия преди това) е била един гигатон. И двете експлозии са си останали локални явления що се отнася до жертви, приписват им някакъв лек спад в световните реколти ама колко е бил (и какво е било земеделието тогава) е друг въпрос.
                Последно редактирано от Goblin; 15-08-14, 03:05.
                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

И аз така мисля първо съвременните бомби ако и да са мощни са по-чисти от Чернобил ,да кажем ,второ правени са ядрени опити с наистина големи бомби без глобални последствия трето , вероятно няма да се детонира всичко налично-ще бъде унищожено във въздуха или преди да излети.
                  Освен това радиацията сама по себе си ще убие много хора ,но при предварителна подготовка на населението или поне на част от него то може да оцелее и размножава-в момента в района на Чернобил си живеят животни като в парк.

Коментар

Хора,разрушителния ефект е малкото дяволче.1 мегатон(като се имат предвид въздушните течения) гръмнат над Монтана(Михайловград) е в състояние да направи от България пустиня.Да,разрушен ще бъде само града(и евентуално околните села),но допълнителните "екстри" ще видят сметката на 80% от населението на Родината в рамките на 10-20год.(лъчева болест,ракови болести,стерилност при хората,заразяване на въздуха,водата и почвата,натрупване на изотопи в растенията и животните в т.ч. и тия които ги ядем и т.н и т.н.).Наистина в Чернобилската зона на пръв поглед всичко изглежда ОК , но колко човека имат смелостта да се заселят там и какво се случва с тях през годините?

ПП."Чисти" бомби няма,а колкото и да е добра предварителната подготовка на населението , то(населението) не може да живее няколко хил. години в бункери.
                    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                    Джон Кенеди

Коментар

Доколкото знам , при ядрен взрив се получават силни разрушения и по-малко замърсяване , в Чернобил има слаб взрив и разпръскване на неотработено ядрено гориво , затова замърсяването е толко мащабно. А и самите бомби са различни , зависи какъв ефект се цели.

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
                        Хора,разрушителния ефект е малкото дяволче.1 мегатон(като се имат предвид въздушните течения) гръмнат над Монтана(Михайловград) е в състояние да направи от България пустиня.Да,разрушен ще бъде само града(и евентуално околните села),но допълнителните "екстри" ще видят сметката на 80% от населението на Родината в рамките на 10-20год.(лъчева болест,ракови болести,стерилност при хората,заразяване на въздуха,водата и почвата,натрупване на изотопи в растенията и животните в т.ч. и тия които ги ядем и т.н и т.н.).Наистина в Чернобилската зона на пръв поглед всичко изглежда ОК , но колко човека имат смелостта да се заселят там и какво се случва с тях през годините?

ПП."Чисти" бомби няма,а колкото и да е добра предварителната подготовка на населението , то(населението) не може да живее няколко хил. години в бункери.
                        Няма такова нещо. Радиоактивното вещество в подобна бомба е около 1кг. В момента Хирошима и Нагасаки са си действащи градове. При Чернобил е друго, там ядрен взрив не е имало, експлодирал е реактора от високото налягане на парата. От появилия се пожар, в атмосферата са изхвърлени тонове радиоактивен материал.

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                          Доколкото знам , при ядрен взрив се получават силни разрушения и по-малко замърсяване , в Чернобил има слаб взрив и разпръскване на неотработено ядрено гориво , затова замърсяването е толко мащабно. А и самите бомби са различни , зависи какъв ефект се цели.
                          Неотработеното ядрено гориво е сравнително безопасно, може да се пипа с голи ръце. При верижните реакции се получават радиоактивни изотопи, които са голямата гадост.

Коментар

Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
                            Неотработеното ядрено гориво е сравнително безопасно, може да се пипа с голи ръце. При верижните реакции се получават радиоактивни изотопи, които са голямата гадост.
                            Разбрах те , понеже реактора си е работел , е имало верижна реакция , контролирана до степен да няма ядрен взрив. А би ли могъл да се получи ядрен взрив преди да гръмне "котела"?
                            Последно редактирано от motor_men; 15-08-14, 15:38. Причина: о

Коментар

В реактор не. Трябва да протекът достатъчно цикли на верижната реакция, а самите реактори са конструирани да не се случи такова нещо.

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                                "През периода 1980-1990 година поделението в Гоце Делчев е било класирано многократно на първо място сред останалите в страната. В Гоце Делчев освен Сухопътни войски са били дислоцирани и поделения на Българската армия, ВВМ и ВМС, поради което местното население в продължение на десетилетия било свързано и съпричастно с дейността на тези военни подразделения.

http://infomreja.bg/andonov-predlaga...hev-14285.html
                                В Гоце Делчев освен Гранични войски тоест наши 16 ти боен отряд

имаше един полк кашици и малко ВВСари малко...други не съм виждал и чувал ама може и да е имало

аз бях 100 дена долу и после на заставата
                                К мирной жизни не пригоден.
                                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X