Обява

Свий
Няма добавени обяви.

„Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: „Атомната авиация” на ПВО и ВВС на БНА

Надали някой се е интересувал от мнението на нашият Генерален Щаб. Руснаците чрез нас и останалите соц. държави са се опитвали да държат тактическите ядрени удари в "периферията". За стратегическите - те си ги поемат, имат си достатъчно хора и земя

Коментар

http://m.vk.com/video-14225254_16484...65e0f235144d78

Коментар

Първоначално публикуван от nitro Преглед на мнение
        Надали някой се е интересувал от мнението на нашият Генерален Щаб. Руснаците чрез нас и останалите соц. държави са се опитвали да държат тактическите ядрени удари в "периферията". За стратегическите - те си ги поемат, имат си достатъчно хора и земя
        А къде да ги държат? Надали някой е очаквал (респ. планирал мерки срещу) сериозна сухопътна инвазия в равнините на Украйна.
        Очакванията и на двете страни са били точно обратните - Германия да се превърне в бойно поле. Историята показва леко истеричното желание на няколко канцлера (и други видни исторически фигури) на територията на ФРГ да бъдат разполагани тактически ядрени оръжия. Правени са детайлни разчети за жертви и щети от евентуална кампания, в рамките на голямото планиране.

Това ме кара да мисля, че тактическите заряди у нас са планирани с дефанзивни цели.

Като лирическо отклонение една загадка - кой според вас е щял да бъде най-големият европейски съюзник (по брой мобилизирани дивизии) на САЩ в Т+24 часа?

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
          Това ме кара да мисля, че тактическите заряди у нас са планирани с дефанзивни цели.
          Поне за ракетите на флота не беше така. В бреговият ракетен полк, където имах изключителната чест и привилегия да изгубя една от трите години от живота си, посветени на славната ни народна армия, трябваше да получим ядрените глави, когато стане напечено и да гърмим турците превантивно.

Иначе за въпроса - освен турците... май по бройка няма друг кандидат.
          Последно редактирано от nitro; 11-08-14, 00:12.

Коментар

На мен не ми се е налагало влизане в АЕЦ, всъщност съм ходил там по собствено желание.
            Явно не съм толкова наблюдателен, обаче.
            Като минеш през контролата на входа към пети и шести блок, отдясно, преди стола, има една дъска за обяви. Разгледай датите на раждане под снимките на бившите колеги
            And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

Първоначално публикуван от icos Преглед на мнение
              Като минеш през контролата на входа към пети и шести блок, отдясно, преди стола, има една дъска за обяви. Разгледай датите на раждане под снимките на бившите колеги
              Не е статистически достатъчно, за да се направят заключенията, които искаш. Освен повишената радиация като възможна причина, възможни са и: повишен стрес, продължителни пътувания, некачествена храна в стола и пр. Рисковано е да се правят заключенията, към които насочваш.

Имам вече данните от Тоцките учения - около 40мин след взрива радиацията в нулевата точка е била 50Р/ч, на 500м. - 0,5Р/ч. По спомени на очевидци, войската е минала на ок. 600м от епицентъра, в леко бронирана техника и с противогази, три часа след взрива.
              (Източник - Уикипедия, руски език).

50 рентгена на час се равняват приблизително на 45 рем, много груба сметка, определено във вреда на облъчените (т.е. по-скоро са били облъчени с по-малко, с оглед времето на престои и защитните средства).
              Непосредствените ефекти попадат в групата на лека радиационна болест, дългосрочните за съжаление няма да разберем от този експеримент, поради липсата на събрани данни.

Отново, на фона на къде-къде по-сериозни изстъпления, това ми излежда като най-обикновена свинщина.

Коментар

Поне за ракетите на флота не беше така. В бреговият ракетен полк, където имах изключителната чест и привилегия да изгубя една от трите години от живота си, посветени на славната ни народна армия, трябваше да получим ядрените глави, когато стане напечено и да гърмим турците превантивно. ...
                И по кого по-точно е трябвало да гърмите превантивно с противокорабни ракети с ядрен заряд и кой е щял да ви прави целеуказването?
                Ние не сме неутрални!

Коментар

... Освен повишената радиация като възможна причина, възможни са и: повишен стрес, продължителни пътувания, некачествена храна в стола и пр...
                  Повишена радиация? Няма такова нещо. Както ще ти подчертаят на влизане, на територията на централата туй нещо има една от най- ниските стойности, измерени в България. Ся, има хора, дето се пенсионират след 3 до 5 години стаж, има една многоколесна сто-и-няколко-тонна платформа, теглена от големичък трактор, която, когато е с обичайния си товар от 200 метра разстояние чупи стрелката на дозиметъра, но повишена радиация? Няма такава, наистина няма. Обратният канал на трети контур например е фрашкан догоре с риби. И не светят много на тъмно
                  And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

Не знам какъв е достъпа (ограничен или не) на обратния канал на трети контур, ама цялата централа със все каналите си имаше ясен отпечатък върху една карта, дето мярках някога. Правена от въздуха. Не че няма и местенца с по-висок естествен фон, ама това е друга тема. На такива места мерят и доза, и енергии, тоест и от какъв конкретно елемент/изотоп е излъчването и колко. Та, неясни неща там няма. Правещите въпросните карти - пак така.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от icos Преглед на мнение
                      Повишена радиация? Няма такова нещо. Както ще ти подчертаят на влизане, на територията на централата туй нещо има една от най- ниските стойности, измерени в България. Ся, има хора, дето се пенсионират след 3 до 5 години стаж, има една многоколесна сто-и-няколко-тонна платформа, теглена от големичък трактор, която, когато е с обичайния си товар от 200 метра разстояние чупи стрелката на дозиметъра, но повишена радиация? Няма такава, наистина няма. Обратният канал на трети контур например е фрашкан догоре с риби. И не светят много на тъмно
                      Не разбрах какво твърдиш - има или няма повишена радиация? Май - има, ама лъжат, че няма?

Какво се носи на платформата, за която пишеш? Не знам там да има нещо силно радиоактивно, което да тежи над сто тона, но все пак съм бил в АЕЦ само като посетител.

Коментар

Касетите с гориво?

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                          И по кого по-точно е трябвало да гърмите превантивно с противокорабни ракети с ядрен заряд и кой е щял да ви прави целеуказването?
                          По Басфора - да не могат лошите да дойдат с гемиите си. "Големите" ни ракети имаха опция за балистичен полет.
                          А целеуказването е лесно - целта е неподвижна с ясни координати.

Коментар

По Басфора - да не могат лошите да дойдат с гемиите си. "Големите" ни ракети имаха опция за балистичен полет.
                            А целеуказването е лесно - целта е неподвижна с ясни координати.
                            Ясно. Т.е. по-скоро четем войнишки фолклор. "Превантивен удар по Босфора" в същност би означавало "превантивен удар по Истанбул". Никой не нанася превантивни ядрени удари по градове с 14-милионно население, защото ми е трудно да се сетя за по-добър начин за бърза ескалация в използването на ОМП. ...
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Ясно. Т.е. по-скоро четем войнишки фолклор....
                              Чавдаре, нашата цел с балистичните ракети с ядрени бойни глави бе точно Истанбул...
                              Доколко е фолклор ?
                              Фолклор е дотолкова, че за щастие 'игрите' бяха само игри, но не и реалност...
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Ясно. Т.е. по-скоро четем войнишки фолклор. "Превантивен удар по Босфора" в същност би означавало "превантивен удар по Истанбул". Никой не нанася превантивни ядрени удари по градове с 14-милионно население, защото ми е трудно да се сетя за по-добър начин за бърза ескалация в използването на ОМП. ...
                                Тъц.
                                Никакъв фолклор няма. Стартоваците всяка седмица имаха тренировка за смяната на конвенционална с макет на ядрена бойна глава. Освен гигантското разчистено пространство за спешното стоварване на главите - да кажа сто декара ориентировъчно.
                                Освен това аз като фазан и командир на отделна, технологична единица в полка, присъствах на всички офицерски мероприятия - тъй че информацията за превенция е повече от милион процент за мен, за четящите - по желание .

За руснаците е много по-важно, турският, гръцкият и най-вече американският флот да не влезе в задният им двор - Черно Море, от колкото избиването на няколко милиона цивилни турци в Истамбул. Нито пък ги интересуват жертвите пред стратегическите планове. Но тук на 100% няма хора, наясно с плановете на ГЩ на СССР и знаещи какво и защо се е мислило.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X