Обява

Свий
Няма добавени обяви.

оран с верижен трактор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: оран с верижен трактор

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка 0075.jpg
Прегледи:1
Размер:90.9 КБ
ID:5449064

Опорните дъски за поизносени, къси и малко закрити от ръба на лемежа, но в добри условия трябва да работи. Много са къси, аз ги правя да започват още зад лемежа и да стърчат както сега. Надявам се че се разбира за какво говоря.
    Отделно от това - сега центърът на усилито на плуга върви изцяло зад едната верига и дърпа трактора надясно. Двете трябва да са еднакво натоварени за да е еднакво боксуването. Това местене на захващането влошава нещата, защото тракторът започва да се завърта, и то към браздата. Ако плъгът не е тесен, и запъва правилно в стената на браздата, всичко тръгва добре. Плитката оран и прекалено меката почва влошават коментирания проблем.
    На снимката последното тяло е под добър ъгъл за да се види как върхът и предният ръб на лемежа закриват твърде много хоризонталната шина на опората. Тя трябва да е наравно, или съвсем леко скрита - не помня дали до 5 или 10 мм.

С какво масло е пълна скоростната кутия? Правилно ли са регулирани съединителите ("бордовете") - да не боксува някой? Имам малко нови залежали фрикционни дискове за там, между другото.

Коментар

Цялата беля идва от окачването на плуга и натягането на синджирите ама само с приказка няма да стане трябва да се види на место,но не знам дали това последното е възможно.
      Както каза колегата обърни внимание на геометрията на плуга.Имах едни ръководства именно за това,ако ги намеря ще вдигна материала.
      Колкото до прикачен плуг не си заслужава трябва ти много место за маневри.Имах такъв и наистина върши чудесна работа,но е удобен за големи площи,а и назад трудно се връща да не кажа почти невъзможно по ред причини.
      Тези трактори са безгрешни в оранта.Дълги години имах ТЛ-30 и десетина години ДТ-75 /новия модел/и никога не съм имал проблеми с нагласяването на плуговете за оран освен с един "сбирщайн" който всичко друго правеше,но не ореше.
      Няма не възможни неща има само такива които все още не сме правили.

Коментар

И сбирщайн плуг се подкарва, но инструментът е от оксижен нагоре и 10 тонна преса
        Синджирите се оставят свободни, пише колко в ръководтсвото на трактора. Освен ако не греша, но тогава пак си го пише там - да се натегнат.
        Този плуг ме съмнява да не е някакъв фалшиво малък и просто да е тесен на трактора?

Коментар

Изместих десния хват за да изнеса още плуга, защото дори карайки до ръба на браздата не сливаше със предишната бразда и се получаваха резори.Сега като го закача пак си е успореден спрямо задницата на трактора както си беше затова мисля ,че не съм променил ъгъла на атака.Иначе това с опорните дъски(ние им викаме плъзици)ще го направя още утре само да намеря от какво и пак ще пробвам ,че то друго не остана.
          Винаги се оглеждайте наляво и надясно , когато пресичате на червено.

Коментар

Почти покрива трактора на ширина ,а и все пак е шейсет коня та за по голям даже и не мисля .

Коментар

Лодкар- Не можеш ли да направиш една тема само за настройка на плугове и там да обясниш подробно кое, как и защо. Мисля че ще бъде много интересно на доста читатели.
              Благодаря ти ппредварителни и още веднъж

Кольо Динев

Коментар

Първоначално публикуван от dizela_88 Преглед на мнение
                Почти покрива трактора на ширина ,а и все пак е шейсет коня та за по голям даже и не мисля .
                Не помня какви ми бяха плуговете по онова време. Онези българските, от брутално дебели винкели, уж 4х25 но доста солидни и малко грозно изработени.
                За 60-те коня и плуга - като смяташ, не забравяй, че това е верижен трактор, който освен това върви и по-бавно но с голяма теглителна сила. Дърпа здраво и много приятно няма пребоксуване. Гледаш как веригата захапва земята и ти прави удоволствие.
                Тема за устройство на плуга да направи някой друг. Нямам вече нито литература, нито нищо. В книжките на плуговете и тракторите имаше описания, а как работи плугът всеки е добре да разбере. Ще си пести пари от това несложно знание и ще се радва.

п.п.:
                Да не е свалено последното тяло? Това също измества центъра на плуга и събаря трактора в браздата. С четири тела се оре с Т54, или с тройка, каквато я няма по нашите земи.
                Последно редактирано от lodkar; 31-01-13, 23:37.

Коментар

От както го взех му търся и техническата документация .Предполагам ,че има книга за подръжка и ремонт,защото намерих за тл-30 и тл-45 та трябва да има и за т54 или т60,но кои знае къде.

Коментар

Ето и малко литература за плуговете.Това тук са основните работи които трябва да се знаят за плуга и как работи.Двата материала се препокриват,но се и допълват.Така,че трябва да се чете внимателно за да може да се разбере всичко.Липсва описание на навесването за верижен трактор,но разликата е в това,че върха на първия лемеж лежи от вътрешната страна на веригата,а петата му трябва да отстои на десетина сантиметра извън веригата за да може да подреже напълно почвата поради това,че веригата не маже да стъпва точно на ръба на браздата,ако има интересуващи се ще разговаряме допълнително по регулирането.

Да се обърне внимание на написаното на стр.33 т.4 от папка плуг.Трябва да се има на предвид,че има разлика в плуговете за колесни трактори и верижни когато не може да се регулира окачването тоест ушите на плуга са заварени към корпуса на плуга,а не се захваща на подвижна ос както на фиг.28 от папка Plug2.плуг.rar

Коментар

На времето си бях взел ДТ-75(скъси ми живота) и плуг 4х35.Както да е закачих му плуга и започнаха мъките,тегли на дясно та се не трае,какви ли не чалъми му правих,скача си в браздата и това е.За 20дк му стопих спирачната лента от ляво и се отказах.След около месец,виждам едно ДТ да оре около пътя,спрях,поприказвахме със тракториста и си осъзнах грешката.При навесването на машината,аз я бях монтирал като на колесен трактор със опънати обтяжки на навеса.За верижен трактор,това не е така,машината трябва да дърпа на кантар инвентара(като теглич за ремърке),за целта рамената на които се навесва машината,във предният си край се събират едно до друго(при верижният Болгар не знам как е но би трябвало да е идентично)и се блокират със скобите.Монтира се плуга като обтяжките се кръстосват(при леко вдигнат плуг,като го хванеш за последното тяло,трябва до може да го местиш наляво и на дясно,инак ще скача в браздата) ,трябва да са хлабави до толкова,че при вдигнат докрай теглич,да се опънат нормално.За да върви плуга право и да не се крачи,на последното тяло пълзеца трябва да е два пъти по дълъг от останалите.Закачих го по описаният начин и машината запя,нямаше и помен за дърпане и тем подобни скачания в браздата,трактора си вървеше право и почти не се налагаше да коригирам посоките.
                      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Колеги благодаря за помоща.Преправих плуга по съветите които ми дадохте и преди два дни въпреки ,че беше малко кално го изпробвах.Трактора си върви без никакви пролеми , държи си права бразда без почти да го пипам.Чак сега разбрах какво може тази машина при захват един метър и дълбочина 22-25см за десет часа изорах 25дка с разход 2,5литра на декар.Радвам се ,че още има компетентни хора които да ми помогнат в нужда.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                          Онези българските, от брутално дебели винкели, уж 4х25 но доста солидни и малко грозно изработени.
                          Плугът от снимките е същия. И аз ора с такъв, само, че с три тела, че на ЮМЗ-то всичките 4 му идват много. С настройките почти нямам проблем, но все пак е колесен трактор, а темата е за верижен, та да не спамя.
                          Все пак ще разгледам линка даден по-горе, винаги има какво да се научи.
                          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Значи тръгна? Пропуснал съм да прочета. Е как е - харесва ли ти как равномерно върви и няма боксуване, запиране и подобни?
                            Спорна работа

Коментар

Погледнах линка-ами то от този учебник(на баша ми от неговите ученически години) съм се учил да си глася плуга. Е, не си играя да слагам трупчета с дебелина колкото на желаната дълбочина, но с другото съм съгласен. Ако и разбитите ми машини да не отговарят на изискванията по учебника.
                              Нагласяването на плуга изглежда сложно за който не се е занимавал с трактори и плугове, но на нивата, с повечко мислене, и малко или много проби и грешки-нещата се получават.
                              Само по вида на угарта може да се разбере дали плуга е бил нагласен правилно. Ако може да се преброят различните преминавания на плуга-не е добре. Добре изораната нива изглежда равна и без явни и дълбоки бразди. И в очите на знаещия изглежда по-добре от 200 годишна английска ливада.
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Досега бях орал само с ЮМЗ и сега като тръгна се учудих каква сила има това болгарче.Върви както казваш равномерно без да се запъва въпреки ,че местата са доста тежки за обработка.Като го пробвах беше доста кално ,но въобще не боксуваше ,а и за разлика от ЮМЗ-то и със средна газ си върви.Карам на 4-та скорост което ми се струва малко бавно , но като слушам как пука плуга засега не мисля да забързвам ,а и 25дка за деня са ми достатъчни.Добре че ми помогнахте да го настроя ,защото мислех че от това трактор които да ми върши работа няма да стане ,а сега не го сменям и за нов.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X