Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Само за 29 г. и нагоре (спомени от миналото)

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Само за 29 г. и нагоре (спомени от миналото)

Е той "филтъра" е да не ти влиза тютюн в устата.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Е той "филтъра" е да не ти влиза тютюн в устата.
      Явно да.
      Пушех ги и аз, ама трудно се намираха - "Gitanes" само в Корекома, "Gauloises" чат-пат на определени будки. Но-о-о-о туй в ученическа възраст. Пробвах по-късно като студент и щях да си изплюя белите дробове от кашляне. Имаше едни кубински "Монтекристо" - цигари, не пури. Много силни, ама и гадни си бяха, нямаха вкуса на "циганките" и "галките"...
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

И още едни кубински имаше - DrHaupman, или нещо подобно.
        Пакет, в който цигарите бяха наредени с филтъра надолу.

Бях си купил от една будка срещу гара Подуене, и като разбрах, че след първата цигара видях нещо подобно на Халеевата комета, занесох в поделението, да почерпя бойците.

Коравите перничани се разплакаха, разкашляха, и въобще - сринах бойната готовност.
        После, за да се правя на вериопенпич, изпуших останалите 2-3 цигари публично.

Рейтингът ми беше в космоса направо...

Коментар

Партагас?
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Не, пакета беше жълтеникав, с кръг в средата, и надписа беше Dr еди-кво си, с нещо като готически шрифт с черни букви, цигарите бяха с приятен за околните аромат, и с поразяваща мощност поне половин килотон - синия Житан беше като за бременни булки..
            Намерих ги

Не били с д-р отпред, ама то - преди 37 години, кой да помни...

Прочее, първите цигари, които пропуших, бяха "Калифорния" - оранжева кутия с 19!! цигари вътре.
            Последно редактирано от Veni1; 26-01-19, 15:31.

Коментар

То че по-голяма част от тогавашните цигари бяха големи л@iна - бяха, но сегашните, уж същите боро, моро и компания, произведени в булгар-, румън- и ли друго табак въобще не им отстъпват. Но пък ги има. Осемдесет и седма ли беше, или и шеста, опашките за стек цигари понякога се измерваха в десетки метри. За хляб и мляко - също. Как да не го "хареса" човек това незабравимото.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic
                Виниловата плоча се оказа най-добрият звукозаписен носител. Възпроизвеждала от 30 Hz до 30 000 Hz нещо, което нито магнитните, нито оптичните и прочие дигитални носители не можели.
                "Kenton" май се правеха в НеРеБея.
                Мерси съм за винила, не го знаех!
                За "Kenton" си прав!
                За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                  То че по-голяма част от тогавашните цигари бяха големи л@iна - бяха, но сегашните, уж същите боро, моро и компания, произведени в булгар-, румън- и ли друго табак въобще не им отстъпват.
                  Няма по-велико нещо от българското (НъРъБейско, де) "Marlboro" от онуй време Златно време (нема се покланям, щото едва ли баш на Таато е била заслугата). Както и български "Camel" (доста по-рядко се намираше) - къс, в кутийка, не в пакет. Заслугата е от една страна на ментетата, заляли ни през 90-те години (направо отказах "Камилата" тогава, минах на "Честърфийлд", като изчезна, минах на "LM"... ама туй в "лихие девяностые"), от друга страна на все повече затяганите изисквания за катрани (прилича на сагата с дизелите евро-5, евро-6 ).
                  Сега се сетих - имаше легенда, че кафявото "Виктори" (бързо изчезнало след 10-ти ноември и заменено със "синьо") било същото "българско Боро" ама производствени излишъци, продавани извън лиценза. Имаше и едни "Welcome" - от тях червеното беше с ориенталски тютюн, синьото с "Вирджиния". Бързо ги развалиха обаче. А, и по фирмените магазини на "Булгартабак" имаше едни "показнѝ" цигари "Булгартабак" 100`s в златен пакет. Ама само там ги имаше...
                  България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                    ...А, и по фирмените магазини на "Булгартабак" имаше едни "показнѝ" цигари "Булгартабак" 100`s в златен пакет. Ама само там ги имаше...
                    100 или 120? Че аз помня май 120, пак без претенции да съм прав. Бяха едни от най-хубавите цигари, които съм пушил.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                      100 или 120? Че аз помня май 120, пак без претенции да съм прав. Бяха едни от най-хубавите цигари, които съм пушил.
                      Може и 120 да са билЕ. Бяха хубави наистина. После изчезнаха.
                      Ма, аз съм писал как технологът на една манипулационна фабрика от "холдинга"... дето станА на #кой, ми е показвал лист "хербарий" с изсушена клонка на нещо, приличащо на ... акация - такива дребни листенца. "Имаме от семето", вика, "грижливо запазено, при еди-каква си влажност, не знам си какво си, веднага можем да засеем, ама няма кой да ни го купи". Български ориенталски тютюн някакъв. Но бил "нерентабилен" - да късаш лист по лист като "обича ме - не ме обича", да нижеш, да сушиш, а ръцете ти все едно си бъркал в казан с дзифт... Бъкан с катрани (от които е ароматът) и неотговарящ на никакви, ни евроГейски, ни световни здравни стандарти...

Коментар

...Виниловата плоча се оказа най-добрият звукозаписен носител. Възпроизвеждала от 30 Hz до 30 000 Hz нещо, което нито магнитните, нито оптичните и прочие дигитални носители не можели...
                        И малко по-реалистични данни: 30 Hz (с доста уговорки) до 30 000 Hz / 2 = реални данни...
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

През `72-ра у нашенско още немаше VEF 206, а едва VEF 201. На този последния (точно от тогава) бате ти Владко слушаше вражески радиостанций- "Свободна Европа" и ВВС. И разбира се румънския "Метроном" с водещ Корнел Киряк (когото пък Секуритате го гръмна директно като подарък за рождения ден на Чашеску , без да се лигавят с разни чадъри като нашите служби).
                          ... а нощно веме : на средни вълни "Рейдио "Лаксембърг" с актуалните рок хитове на Европа. Звукът се носеше/заглъхваше на вълни и требеше радиото да се върти в разни посоки като сателитна чиния (не че тогава Народа е сънувал дори такава).
                          По същото време се появи и "Селена" и вървеше спор между гъзарите кой транзистор бил по- готин.

..пак по това време "Балканчето", дето колегата Гогов е ходил с него на даскало, струваше 300 кинта . Средната заплата на нормално бачкащ пролетарий (в смисъл нетарикат) и следователно средностатистически българин (в Епохата на равенството) беше 145-150 лв.

ПС. Имам и други спомени.
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

С 'Вефа' се ловеше станция "Свободна Европа" със 'Селената' не можеше мисля.

Карайки 'Балканчето' си мечтаех за 'Симсон', ама няма...., връзки няма.
                            Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
                              С 'Вефа' се ловеше станция "Свободна Европа" със 'Селената' не можеше мисля.
                              Всичко можеше. Селената беше подобрен версиЙ на ВЕФ. Имаше позициЙ FM-KW1-KW2-KW3-MW-LW и ловеше всичко, вкл. мЕлицьонерските радиостанциЙ. Имах и съученик-тЕрикат, дето ги отваряше, вътре някакви потенциометри въртеше с отвертка, че да фащат и сръбско и не знам още какво. Домашната мисля, че не съм му давал да я пипа, но тя си ловеше всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                През `72-ра у нашенско ...

..пак по това време "Балканчето", дето колегата Гогов е ходил с него на даскало, струваше 300 кинта . Средната заплата на нормално бачкащ пролетарий (в смисъл нетарикат) и следователно средностатистически българин (в Епохата на равенството) беше 145-150 лв.
                                .
                                86-та смених три работни места в коренно различни сектори на социалистическата икономика и на всякъде бях на заплата под цитираните. Отделно дето от заплата 120 едва вземах 90. През април 87-ма си купих мечтания "турист" със четири скорости за 135 лева плюс бутилка коняк "Слънчев бряг" рушвет за да си го купя

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X