Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

    Рачела се прави с вар бе младеж.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

      Бялото сладко се прави от захар, а действително варта се ползва за някои плодове при направата на сладка, просто прави твърда кора и не позволява при варенето да се разпаднат. Едно от най-хубавите които са правени в къщи е наистина от бели череши. А рачела на село при варенето слагаха шара от червеното грозде и ставаше много тъмен почти черен, а и ползваха меласа когато имаха. Вкуса е страхотен и различен. Държахо го в делви. Правеха и грозденица. От бяло десертно грозде, като компот. И бабините катми, и дядовия катък. Хм, трябва да се обадя и да се видя с лелите, ще събирам спомени и рецепти.
      Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
      "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
      "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

      Коментар


      • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

        Гасената вади глистите(червея/цървете и да не ги редя) навън и стяга плода/ продукта. Варта е кис или осн, червата кво са? Главния химик по- после.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

        Коментар


        • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

          Първоначално публикуван от veskov
          От хидратна мое ли да направиш гасена? Гасената от къде трябва да я гребнеш във варницата? Колко да е угасена?
          То никой не ти пречи да си прайш ракия от дървесен спирт,ма пробвайХидратната вар на прах в строителството съдържа,освен живак и половината менделеева таблица.

          Коментар


          • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

            Ми не.
            А тези простотии се правят от името на всички ни.
            Даника
            Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

            Коментар


            • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

              Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
              Ми не.
              Ми кво не.Забъркай една чаша хидратна вар,изпий я и напиши резултата

              Коментар


              • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                За рачел, май класиката е цвекло - захарно, не фуражно (или чукундур), не и червено. В по-късно време - тръстика. По разпространено по нашенско - петмез. Според бабите ми (тия същите, дето си правеха "партита" на Бяло сладко с наборките) - захарта на "по-несполучилите" от времето на младостта им.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                  Хубаво изтрихте строително-зидарския клон на дискусията, ама не стана ясно откъде да се вземе "вар за готвене"?
                  В бг-мама споделят, че си купували "гасена вар в найлонови торби" от железариите. Гледам, щом още пишат, живи са...
                  Иначе E509 успешно замествала варната вода... Аз пък ползвам такова за размразяване на усойния плочник пред офиса ми.
                  България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

                  Коментар


                  • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                    Ползвай си спокойно вар откъдето и да я вземеш (калциевата основа впрочем, също е някакво Е, но не знам точно кое).
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                      Прецеди разтвора като прясно мляко, другото davc ти го каза. Не бой се. Гледай само да е вар.
                      А тези простотии се правят от името на всички ни.
                      Даника
                      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                      Коментар


                      • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                        Първоначално публикуван от kosta-s Преглед на мнение
                        Ми кво не.Забъркай една чаша хидратна вар,изпий я и напиши резултата
                        Бе още не сме се докарали до там, поне така ни лъжат де
                        А тези простотии се правят от името на всички ни.
                        Даника
                        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                        Коментар


                        • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                          Повечето химии ги има в аптеките.Водороден пероксид/кислородна вода/амониев нитрат/нишадър/калциев диоксид/гасена вар/боракс и др.Това поне ви гарантира чистота на продукта.Хидратната вар от строителните магазини също съдържа калциев диоксид,ама и поне още една количка боклуци.

                          ПП.Перхидрол за блондинки,също

                          Коментар


                          • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                            Коста, грешиш малко. Гасената вар не е калциев диоксид, то такъв и няма. Тя е калциев дихидрооксид или преддесетоноемврийски казано-калциева основа. Негасената е калциев оксид, с вода дава калциева основа. А за хидратната вар си прав-има добавки, които я правят опасна за здравето. Нишадърът е амониев хлорид. Амониевият нитрат има друго предназначение.
                            От гасената вар се правят освен хоросан, още 2 неща-варна вода и варно мляко. В нашия случай е нужно точно варното мляко.
                            "Гасената вар се използва в домакинството. За да не се намачкат плодовете при приготвяне на сладка, те се потапят за няколко часа във варно мляко."

                            Извинете за офтопика.
                            Последно редактирано от Hala; 23-11-17, 20:17.
                            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                            имат право да гласуват на избори.

                            Коментар


                            • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                              Хала,прав си.Основите са хидрооксиди.А амониевия нитрат е селитрата,хлорида е нишадър.Имах едни палавници на гости докато пишех,та малко стана по инерция.

                              Коментар


                              • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                                Правилното наименование за мен е "окис" "хидроокис".
                                Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

                                тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X