От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
Рачела се прави с вар бе младеж.
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
Бялото сладко се прави от захар, а действително варта се ползва за някои плодове при направата на сладка, просто прави твърда кора и не позволява при варенето да се разпаднат. Едно от най-хубавите които са правени в къщи е наистина от бели череши. А рачела на село при варенето слагаха шара от червеното грозде и ставаше много тъмен почти черен, а и ползваха меласа когато имаха. Вкуса е страхотен и различен. Държахо го в делви. Правеха и грозденица. От бяло десертно грозде, като компот. И бабините катми, и дядовия катък. Хм, трябва да се обадя и да се видя с лелите, ще събирам спомени и рецепти.
Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
"Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
"Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."
От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
Първоначално публикуван от veskov
От хидратна мое ли да направиш гасена? Гасената от къде трябва да я гребнеш във варницата? Колко да е угасена?
То никой не ти пречи да си прайш ракия от дървесен спирт,ма пробвайХидратната вар на прах в строителството съдържа,освен живак и половината менделеева таблица.
От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
За рачел, май класиката е цвекло - захарно, не фуражно (или чукундур), не и червено. В по-късно време - тръстика. По разпространено по нашенско - петмез. Според бабите ми (тия същите, дето си правеха "партита" на Бяло сладко с наборките) - захарта на "по-несполучилите" от времето на младостта им.
От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
Хубаво изтрихте строително-зидарския клон на дискусията, ама не стана ясно откъде да се вземе "вар за готвене"?
В бг-мама споделят, че си купували "гасена вар в найлонови торби" от железариите. Гледам, щом още пишат, живи са...
Иначе E509 успешно замествала варната вода... Аз пък ползвам такова за размразяване на усойния плочник пред офиса ми.
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
Повечето химии ги има в аптеките.Водороден пероксид/кислородна вода/амониев нитрат/нишадър/калциев диоксид/гасена вар/боракс и др.Това поне ви гарантира чистота на продукта.Хидратната вар от строителните магазини също съдържа калциев диоксид,ама и поне още една количка боклуци.
От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
Коста, грешиш малко. Гасената вар не е калциев диоксид, то такъв и няма. Тя е калциев дихидрооксид или преддесетоноемврийски казано-калциева основа. Негасената е калциев оксид, с вода дава калциева основа. А за хидратната вар си прав-има добавки, които я правят опасна за здравето. Нишадърът е амониев хлорид. Амониевият нитрат има друго предназначение.
От гасената вар се правят освен хоросан, още 2 неща-варна вода и варно мляко. В нашия случай е нужно точно варното мляко. "Гасената вар се използва в домакинството. За да не се намачкат плодовете при приготвяне на сладка, те се потапят за няколко часа във варно мляко."
От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци
Хала,прав си.Основите са хидрооксиди.А амониевия нитрат е селитрата,хлорида е нишадър.Имах едни палавници на гости докато пишех,та малко стана по инерция.
Коментар