Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся специалист/и по компютърни мрежи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Това са елементарни постановки колега ,ако можеш да си наредиш кабелите по портовете,безплатно мога да ти настроя някое интелигентно устройство
    Use since:
    OpenBSD 3.x
    FreeBSD 4.x
    Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x Аз съм фен на OpenWRT.

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Явно не са. Първият отзовал се човек не можа да направи нищо. Вторият хвана пач-кабел със строшена букса. Техници на единия интернет хванаха забил по трасето рутер Въпросът ми все още не е решен - чакаме доставка на нов голям суич. Като (пак) не стане, ще пиша.

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Да не са те назначили за клиент на пълен щат?

Среден техник лан-аджия в рамките на 1 час ще прищрака всички конектори барабар със прозвъняване на мрежата със лантестер и слагането на отметките на 2WAN смарт рутер.Незная в какъв филм сте влезли,но ако повикате някой от кварталния лан,мисля че ще имате успех.
    Use since:
    OpenBSD 3.x
    FreeBSD 4.x
    Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x Аз съм фен на OpenWRT.

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Идваха техници от двете мрежи - от оптиката на "Виваком" и от LAN-а на ... пак "Виваком" същият бивш "Networx", същият още по-бивш "Онлайн директ". Кварталът е т.нар. "Идеален център". То по кварталите отдавна няма "квартален лан", всичко го прелапаха монополистите...

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Е, то изобщо не е тяхна работа да настройват специфични неща по вътрешната мрежа. Отделно, дори тук в темата проблемът не е добре изложен и разяснен с подробностите, а какво остава по телефона. Съответно пристига някой по-нисък левел просто да отбие номера. Пари някакви искат ли за тия посещения ? И какво точно казват, че е проблем като са гледали на място суича, нали вече беше нов/сменен.

Ако е имало зор, досега е щял да бъде намерен начин за решаване на проблема...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Нямаш работа в тази тема.

jkd коментира
    Днес, 18:41
    Е, то изобщо не е тяхна работа да настройват специфични неща по вътрешната мрежа. Отделно, дори тук в темата проблемът не е добре изложен и разяснен с подробностите, а какво остава по телефона. Съответно пристига някой по-нисък левел просто да отбие номера. Пари някакви искат ли за тия посещения ? И какво точно казват, че е проблем като са гледали на място суича, нали вече беше нов/сменен.
    Карам поетапно. Не искам да изпадам в хипотезата "много баби - хилаво дете".
    Техниците си казаха, че не разбират - да си търся някой, който разбира. Затова пуснах тази тема.
    Писа ми един човек от форума на ЛС, препоръча някого, свързахме се - човекът беше компетентен, но не можа да свърши работа, пари не поиска, въпреки, че за всеки случай го попитах.
    Междувременно ми писаха още двама от форума. В момента работя с втория препоръчан човек. Чакаме на поръчка суич, оказа се, че го няма по магазините в наличност.
    Ако и вторият човек не успее да оправи мрежата - ще се обърна към третия, предложен ми тук във форума човек. Ако и третият не успее, пак ще търся помощ - както тук, така и по сайтовете на разните фирми, предлагащи такива услуги.
    Това е засега. В момента ползвам динамичен адрес и не мога да "достъпвам" © някои специфични информационни услуги. Бях решил да зарежа втория интернет доставчик и да поръчам на "Виваком" да ми активират статичен IP адрес, вече предлагат тази услуга. Да, ама като го активираха, интернетът изчезна (техният!). Поисках да върнат старото положение - динамичен адрес. Интернетът тръгна, но само с динамичен адрес.
    Накрая ще ми писне и ще сменя "Виваком" с нещо друго - хвалят ми "Net X" (НетЕкс). Печалният ми опит с интернет-доставчици в последните 25 години обаче е, че колкото и добри да са им мрежите в началото, рано или късно биват погълнати от някой голям "телеком" и хубавинята приключва.
    Има повече самолети на дъното на морето, отколкото подводници в небето. ©

Коментар

• дядо владо
      дядо владо коментира
      Редактиране на коментар
      Залагам на втория кутия "пяни вишни"🍷

Много хубаво - нито марка/модел устройство, нито какво точно всеки е казвал като е идвал (с терминологията). Обосновка защо пак се сменя рутер... Това за динамичния-статичния адрес и загубата на интернет, който самите те не могат да си оправят пък е някаква шега, само не знам кой се шегува - техниците или...

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      В първото мнение съм снимал изгорелия суич. Сменя се суич. Рутерите са си старите - оптичен преобразувател на Виваком + техен малък рутер, марка неизвестна и един архаичен TP-link на бившия Онлайн директ. Има и един DVR, който го разкачихме, и без това в подменените от Вивакомските техници два суича няма място за него. По-ясно от това не мога да пресъздам картинката. Обяснил съм защо ми трябват два интернета, но веднага се намериха чукчи-писатели по-горе, които почнаха да питат защо била тази глупост и т.н.

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Отказвам се . И го смениха (суича) с какво, и сега пак го сменят с какво и защо.

Отказвам се . И го смениха (суича) с какво, и сега пак го сменят с какво и защо.
    Откажѝ се. След като не четеш какво съм написал.

Коментар

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Може и аз да не съм разбрал, ама - изгорял суич, заменен със суич и поръчан още един суич (неизвестни модели, след първия). Сменяме, докато накрая уцелим вярната комбинация. Какво не е наред никой от специалистите на място не е споменавал, освен някакви дреболии, които са без значение в случая.
      Последно редактирано от jkd; Вчера, 00:07.

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Техникът смени изгорелия 24-канален, или както там се казва, с 8 канален, нямаше по-голям. Сега чакам с поръчка някакъв по-много-канален (18 или нещо такова) за да може пак да включим всичко.

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Дотук, само заради 'обясненията' - цената x3, примерно...

Аз на твое място ще започна всичко от начало. На чисто. Задание, оферта, изпълнение. Кърпежите са временна работа. Повечето не професионални съвременни рутери и суичове са с програмиран експлоатационен период.
    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
    Съединител - долен, ляв педал.
    Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Изгорелият изкара 16 години. Все едно да изхвърля кола, защото са ѝ се спукали гумите? Ама тя била стара, сега ехе-хей какви коли продават - кеф ти електрички, кеф ти с 1,0 турбо двигател 400 коня, а аз - в миналия век

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Изкарал е 16г. защото е 16 годишен, не съвременен, ама ти си знаеш.

Много баби - хилав LAN кабел...

И все пак - за толкова време някой успя ли да си даде зора за да занесе стария свич до сервиза за да има поне временно работещо решение?

В интерес на истината Вальо е показал правилния път. Прави се задание и се работи по него. А как ще бъде реализирано са техничекси подробности. Вероятно има по-интелигентно решение от изпълнение на "бат" файлове и смяна на настройките на мрежовата карта.
    Тоест, преди няколко десетилетия тоя подход може и да е бил върха на технологията и мрежовото познание, но и там нещата се движат напред.
    Да, знам, отваряне на черния прозорец на конзолата отстрани изглежда много хакерску и гурувску,,,

А относно програмирания живот на тоя тип техника - на това комшиите му казват "глупостакис на търкалякис". По нешенско е популярно като "лакърдии кат' за маса"...

И коментаторите...

Коментар

• mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      "Я покажи един, 1 (един), ама ЕДИН такъв сервиз? "

Гагич - Ицо обикновенно ръси глупости ама в случая има известно право... Точно в Сф имате сума ти сервизи за това. Те не са специализирани за суичове и рутери но всеки кадърен сервизен техник по компютри би трябвало да може да поправи и суичовете...
      Като допълнение:
      Би трябвало да се направи бърза проверка - на дефектиралия да се отвори да се погледнат (проверят) кондензаторите . Обикновенно те заминават с времето...Намаля им капацитета и спира да работи... Евтини са сменят се набързо и в 70% от случаите техниката тръгва...
      Ако се сменят и не тръгне - вече няма смисъл да се рови по нататък - щото става сложно скъпо и несигурно...
      Ама свърши тя - тръгнал си по друг път - който също е правилен...
      п.п
      Аз също подменям компютърна техника за работа - цените са излетели в космоса!

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Мишо, аз кола разкарах - Пасат 1991 г. на който всичко му работеше - климатик, ел.стъкла и т.н., щото по сервизите (дето ич не са малко в СФ) за обикновено обслужване зачестиха с мръщенето и коментари в стил "Е, аз ся за смяна на накладки / радиатор да ти `зема повече от цената на колата ли?" Викам му: "Да, бе, плащам си", оня: "Не-не, сърце не ми дава, нема смисъл да се праЙ такава кола"... Преди години ми се прецака CD на някакъв компютър в офиса, купуван 2007 г. някъде. Отивам в квартално магазинче (още имаше такива), нося CD-то и питам дали продават такива. Ония: "Му-ха-ха-хо-хо-хи-хи-хлъц-задав-търкул-под-масата-рит-с-крака-във-въздуха-уах-хах-хух-хи-хо-ха!!!! СиДи?! Уах-хух-хох-ха-ха-ха-хо-хо-хо!!!!" Имаше някакъв клиент зад мен, техен познат явно, та им вика: абе дайте му на човека един преходник IDE-SATA и едно DVD, бе, кво толкова се хилите?" Ония млъкнаха, почесаха се, извадиха въпросните неща, струваха евтино, взех ги и компютърът си тръгна с новото DVD... Та, немаш ли си брат-сестра-майка-баща-гадже у такъв сервиз, ще ти сменят кондензатор (а и изобщо ще отворят 16-годишен суич) на "Гръцките календи" ®

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Аз харесвам решението с батфайловете. KISS принципа никой не го е отменял. Понеже в главата им все някакви по-сложни варианти има, не могат (или не искат ) да схванат как е работело досега и да го направят същото.

Сетих се още нещо - преди време купувам на все още малката ми тогава дъщеря един лаптоп. Той се прецаква в гаранция. Нося го в "Гаранционния сервиз" на известната търговска верига. Гледат-включват-пробват, "Д-а-а-а, рекламацията Ви е основателна, ще бъде отстранена повредата в рамките на 6 месеца!" Аз: От "сервиза": "Не се притеснявайте, господине, срокът на гаранцията ще се удължи с времето на ремонта. Просто ДОКАТО ОТИДЕ ДО КИТАЙ компютърът и се върне, това отнема време, нали разбирате?"

Коментар

• mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      Всъщност прав си!! Точно така е в София.
      Между другото от няколко месеца имам стажант при мене... учи се...
      И точно от Сф идват най много неща за правене... ми той си изкарва заплатата от това. Софиянци директно казват - с куриера пак ми излиза много по евтино защото тук само за добър ден ми искат 50евро..
      А стажанта ги прави за 30-40 еврака...
      Така че - може би си прав и няма да ти се обаждам..Извинявай

Ъхъ, 'сички са маскари, видиш ли....
    Все тая... Моите мрежи работят, а който си има брада, да си намери гребенче.

И коментаторите...

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Сервиза-сервиза-а-а-а? Кам го сервиза-а-а-а?

За сервиз аз препоръчвам:
    https://pravetz.bg/presale/sale/сервиз/
    (нямам афилиейт)
    Дела трябват, а не думи.

Коментар

Този суич не е менажируем...може да го смените със всеки друг 24 портов

Една груба схема,няма никак да е излишна....тоя суич не ви бърка по никакъв начин логическата схема.
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Да, точно това смятаме да направим. Поръчали сме 16-портов TP-Link TL-SF1016DS. Доста назад в тази тема (който изобщо я чете преди да пише) е констатирано, че изгорелият суич не е управляем. Партенката, че е управляем, я пусна техникът на Виваком.

• Roninn
        Roninn коментира
        Редактиране на коментар
        Новия суич е евтин и само толкова..масово ги ползвам ,за не отговорни задачи

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
      Една груба схема,няма никак да е излишна...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Switch.jpg
Прегледи:4
Размер:99.2 КБ
ID:7027739

В суича влизат интернет 1 (LAN), интернет 2 (оптичен) и DVR. Излизат кабели (по един май, не знам, защото не са външни) за всяка от петте стаи, във всяка от които има "местни си" суичове, даващи сигнал на по три-четири компютра, два мрежови принтера и Wi-Fi рутери. От всеки компютър можеш бързо да смениш настройките на Етернет IP-то, Дифолт Гейтуея и т.н., така, че да избере да влиза в интернет през рутера на Онлайн директ / Нетуъркс или през оптиката на Виваком. Така в една стая може два компютъра да работят с интернет от Онлайн директ, а другите два - с интернет на Виваком.

Коментар

Вие с такова нещо ли се борите до сега?
        Баси.
        Извинявай, кое му е програмируемото на това?
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Съединител - долен, ляв педал.
        Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Нищо не му е управляемо, ама като не четеш, питаш глупости.

• drukman
          drukman коментира
          Редактиране на коментар
          Прав си.

Това никога не бих го направил.....
        1.Лупвате двете мрежи физически на два доставчика .....при определени условия,не зависещи от вас,може да лупнете и логически ,двата доставчика ...и там нещата стават изключително интересни....толкова интересни,че дори фантазията ми не смогва да твори

2 Това е толкова идиотски малоумно измислено...и факта че работи или е работело,ме обезкуражава да си мисля че може би нещо разбирам от тея работи.

От друга гледна точка,що пък не......ей така за спорта

Тука няма нищо сложно

Има няколко условия ...разбира се,които трябва да се изпълнят.

Незнам дали ти се занимава ,тея двата рутера ако са микротици ..няма да се оправиш с тях ...без да те познавам или подценявам разбира се....

Ако искаш да се справиш сам,мога да съпортна...
        Това е елементарна работа,и се чудя ....баси никой да не ти свърши работа
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

• Roninn
          Roninn коментира
          Редактиране на коментар
          Всички глупости произтичащи от тая организация,например от една произволна машина ,някой да сложи бридж между два ип -та на мрежовата карта,или да пусне dhcp на някой рутер в общата мрежа ... особено при повече машини ....изобщо малоумна работа

• Roninn
          Roninn коментира
          Редактиране на коментар
          Нито един от двата доставчика,не може да раздава под DHCP ....след рутерите на входа на суича ,първо няма да има ясен критерий кой къде да ходи,и второ ще има едно постоянно реню ...Два сървърва в една логическа мрежа е рецептата за неприятности
          Последно редактирано от Roninn; Вчера, 22:53.

• Roninn
          Roninn коментира
          Редактиране на коментар
          Отделно при луп в самия суич,за тп линк и сиско заключват портовете си....и само рестарт през захранването не помага ...трябва суича да работи,физически да извадиш порта и след това да го включиш ....и ако имаш 100-150 устройства в някой мол
          ...познай кой проклина съдбата

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 18,038 в 21:09 на 10-02-26.

Зареждам...
      X