Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся специалист/и по компютърни мрежи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Търся специалист/и по компютърни мрежи

Търся човек или фирма, които да ми възстановят мрежата в офиса, която имаше следната особеност:

- пет помещения, десетина (бройката варира през годините) компютъра;
    - два интернет доставчика - единия "Виваком", другият "Оnline direct", станал "Networx", станал също "Виваком", ама за момента поддръжката още се осъществява поотделно.
    - превключване от всеки компютър с помощта на bat-файл между двата доставчика;

Причините да запазя "Онлайн директ" са исторически - едно време само те се съгласиха да ми издадат и то на няколко пъти тапия на хартиен носител (прогрес, майна) че имам статичен IP-адрес. Хартиената тапия трябваше да се предоставя на ръка на един булюк държавни институции, за да дозволят достъп до определени техни информационни масиви. "Виваком" отказаха да гарантират, че ще имам конкретен IP-адрес, въпреки, че през годините гледам си е все същият.

Днес останах без интернет - и от двата "провайдъра". Дойде техник, рови-бърка, накрая от кутията, в която са рутерите и суичовете на интернетите (двата доставчика), както и DVR, както и нещо за телефоните, извади това:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Netgear-general-view.jpg
Прегледи:321
Размер:785.9 КБ
ID:7025539
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Netgear-model.jpg
Прегледи:307
Размер:947.1 КБ
ID:7025541

Каза, че е било повредено / изгоряло. Ходи някъде, донесе друг суич, но каза, че "не е управляем" и не може да направи двата интернета (от двамата доставчици) да се предават едновременно по един кабел до всяко помещение, където има други суичове, разпределящи сигнала между 2-3-повече компютра.

Та търся някой - "лице или организация" който да ми каже какъв "управляем суич" и откъде да купя (па най добре той да ми купи с мои пари), да ми го монтира и да възстанови гореописаните опции на LAN-мрежата ми.
    Прикачени файлове
    Има повече самолети на дъното на морето, отколкото подводници в небето. ©

А, да поясня - тази "конфигурация" ми я направиха през далечната 2010 г. в предишния ми офис. През 2016 г. просто пренесохме кутията с разните рутери и суичове в сегашния ми офис и извикахме техници от "Виваком" и тогавашния все още отделен "Онлайн директ" да си свържат - всеки своя рутер. И нещата тръгнаха.

А защо не търся фирмата, която през 2010 г. ми направи конфигурацията? Защото не съществува вече, чух, че участниците били щастливо емигрирали...

Коментар

Звънни утре друже Боголюбе
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Нали няма да ми предложиш зетя си?

• дядо владо
        дядо владо коментира
        Редактиране на коментар
        😂...🤣....😂 пу пу да не съ ти уруки на зетьове и снахи 😎

Този суич се заменя със всякакъв 16 портов суич, даже вече е хубаво да се сложи 10/100/1000 суич, не е задължително никак да е управляем. А този захранването си е в него сигурно може и да се поправи.

Коментар

Мислил ли си,за друг тип организация. в зависимост от изискванията.....не разбрах точно идеята на два доставчика,

1. за да има нет ако единия отпадне
        2.Да има гарантиран трафик ... тоест да не пада скоростта под определена стойност
        3.да има реален и статичен адрес

Или съвкупност от трите...

Коя област е офис
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

• viperr
          viperr коментира
          Редактиране на коментар
          Това не се ли прави много лесно с 1 микротик рутер

• Roninn
          Roninn коментира
          Редактиране на коментар
          Да

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        А, да поясня - тази "конфигурация" ми я направиха през далечната 2010 г. в предишния ми офис. През 2016 г. просто пренесохме кутията с разните рутери и суичове в сегашния ми офис и извикахме техници от "Виваком" и тогавашния все още отделен "Онлайн директ" да си свържат - всеки своя рутер. И нещата тръгнаха.

А защо не търся фирмата, която през 2010 г. ми направи конфигурацията? Защото не съществува вече, чух, че участниците били щастливо емигрирали...
        Занеси свуича "да го погледнат". Тия дни не е имало гръмотевични аномалии, и както вече беше споменато, вероятно е захранването му.
        Пък като потегли, на спокойствие търси алтернативи.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

1 - в кой град си?
          2 - 'задачата ти звучи малко като: ' Искам някой да ми възстанови парния двигател на мотоциклета..... вместо да си взема електрически'

искането ти е безмислено, защото има много по-добри решения.... хеле пък в светлината на масовостта на ровене по всякакви камери от Сульо и Пульо в купени 'хакващи програми' от дарк нета.

Ориентирай се или към Микротик или към Пфсенс/Опнсенс и задължителен ВПН и спрян достъп 'по подразбиране' на разни ДВР, умни/smart устройства и прочее.
          Другия вариант е да си залепиш паролата на уайфито на лист пред офиса - да спестиш малко време на любопитните

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
            .....не разбрах точно идеята на два доставчика,

1. за да има нет ако единия отпадне
            ...
            3.да има реален и статичен адрес

Или съвкупност от трите...

Коя област е офис
            Съвкупност от 1 и 3 с възможност за избор между доставчиците - примерно в една стая единият компютър взима интернет от "Онлайн директ" (бившите), другият от "Виваком". Кабелът водещ до стаята е един, влиза в суич в който са включени въпросните два компютъра, wi-fi рутер и мрежов принтер. Всеки от компютрите може да смени източника на интернет с изпълнение на един от два елементарни *.bat файла или с цъкане по настройките на Ethernet-а - там зададен IP-адрес, Subnet mask, DNS-сървър и Default gateway.

Каквото и да се пише и приказва, много от държавните институции в КМБ продължават да искат документ (хартия), че Гагич ще прави онлайн-справки само от еди-кой си IP адрес. И понеже съм раздал N-броя хартии, удостоверяващи това, сега не ми се занимава със смяна на въпросния IP-адрес, въпреки, че "Виваком" по някое време почнаха и те да предлагат статичен адрес (преди 15 години не предлагаха).

П.С. В София е офисът

Коментар

Прочее "Микротик" не знам какво е, но има и малка черна кутийка с такъв надпис при другите рутери, същата е брандирана "Виваком" и доколкото знам това е за техния оптичен интернет.

Съвети за VPN, проксита, дарк-нети, анонимни браузъри и прочие щуротии не приемам - пробвайте да влезете в сайта на МЕУ през VPN, ама не само да разглеждате началните страници на различните услуги, пък тогава се упражнявайте.

За четвърти път повтарям - искат ми тапия на хартиен носител, да се занесе на ръка и входира във всяко едно от ведомствата, вързани с МЕУ, че ще "достъпвам" съответната им "електронна административна услуга" само от един Ай-Пи адрес, а именно "... ... ... .." и точка.

Коментар

• Гаврил Груев Хлътев
                Гаврил Груев Хлътев коментира
                Редактиране на коментар
                впн ти требе ако имаш 'желание' да работиш от другаде ползвайки 'великия статичен адрес' и за осигуряване на мрежата.... ама аз по принцип разбирам доста по-малко от средния нотариус ..... поне от компютри де.

Електронния подпис не ти ли решава проблемите с IP-то ?
              Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
              За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                Редактиране на коментар
                Странно !
                Аз с моя подпис влизам от различни места и нямам проблеми .
                Вярно не в МЕУ ,ама нали идеята на електрония подпис е точно това ?

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                Редактиране на коментар
                Сега пробвах и влязох с подписа от работа .
                Даже съм с ВПН

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Просто такива са изискванията на IT-корифеите, работещи в конкретни администрации. Някои не искат и казват, че това с IP-то са глупости, но голяма част продължават да го искат - и то искат удостоверение от интернет-доставчика на хартиен носител

Виж си личните.
              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
              Съединител - долен, ляв педал.
              Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

в базарбг има обява за същия суич

Коментар

Всеки един друг суич със достатъчно портове ще му свърши работа.

Коментар

• jkd
                    jkd коментира
                    Редактиране на коментар
                    Значи, тук е описан вариант как се прави: https://itstillworks.com/set-two-isp...h-7954825.html Ако е било по тая схема, новия суич може да има пусната някаква автоматизация която обърква нещата. Или някой е променял настройки по рутерите на доставчиците.

• viperr
                    viperr коментира
                    Редактиране на коментар
                    Старият суич е неуправляем, от суича няма как да е. Найстина трябва човек който разбира и аз следя с голям интерес темата, много ми е интересно какво се е объркало. И дали изобщо суича е изгорял.

• jkd
                    jkd коментира
                    Редактиране на коментар
                    Новият не е ясно какъв е. Щом тръгва единият или другият нет, суичът може нещо да си избира - не дава директно да се направи връзка към рутер на доставчик със задени параметри от батфайла (или пък рутерите някой ги е сложил на автоматик).
                    Последно редактирано от jkd; 11-02-26, 00:10.

Първоначално публикуван от viperr Преглед на мнение
                  Всеки един друг суич със достатъчно портове ще му свърши работа.
                  • Старият суич е неуправляем, от суича няма как да е. Найстина трябва човек който разбира и аз следя с голям интерес темата, много ми е интересно какво се е объркало. И дали изобщо суича е изгорял.
                  Което си е верно верно си е - а пък аз дори не погледнах дали е управляем суич с влан-ове 'изгорелия'

Тоз техник дето е човъркал или е бил от Виваком или автора на темата си прави гаргара

ЕДИТ - тези нетгиъри обикновено имат нужда от смяна на кондензатора на захранването.
                  Последно редактирано от Гаврил Груев Хлътев; 11-02-26, 00:05.

Коментар

Едно "рамо", ако още се борите ?

Коментар

• Bogoljub Gagic
                      Bogoljub Gagic коментира
                      Редактиране на коментар
                      Препоръчаха ми човек, уговорихме посещение, още не се е състояло.

• stefsab
                      stefsab коментира
                      Редактиране на коментар
                      Стискам палци

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 1 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 18,038 в 21:09 на 10-02-26.

Зареждам...
                  X