Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос относно геймърско ПЦ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос относно геймърско ПЦ

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
    Понеже от доста време все геймърски машини въртя и горе-долу съм пробвал каквото има да се пробва мога да ти кажа няколко неща...

Първо инвестицията в top-end видео карта е наистина скъпо удоволствие, но ако си ентусиаст това е най-важното в компютъра ти. Подхода с "цените им ще паднат" не е много добър. Този вид неща се продават докато са на сметка и след това просто изчезват от пазара. От видео картите бих ти препоръчал само ATI. Ползвал съм и флагмана на nVidia - GTX 480. Добра карта, но с твърде много проблеми. При натоварване просто звучи сякаш имаш фуражомелка в стаята и това изобщо не е майтап. От друга страна ATI станаха пословични с проблмите си в драйверите та ще трябва редовно да следиш какво, кога излиза.

За процесори бих ти препоръчал твърдо AMD... Да, Intel са по-бързите процесори - няма спор, но са по-бързи само в линейните изчисления, а те нямат място в игрите. За съжаление в момента ми е мъгла кой точно AMD да ти препоръчам. От AMD направиха няколко поредни гафа в процесорите си и реално по-старите им модели са по-добри от новите... Тъжно, но факт. Трябва ти евтин четириядрен процесор - например такъв, който би подкарал Battlefiled 3 без хълцане. Повечето им стари процесори от 3 гигахерца (clawhammer) го правеха. От новите честно казано чувам оплаквания. Реално ти трябва дъното на средния клас в процесорите - не знам как по-ясно да го кажа. Не ти трябват разходите за топ клас процесор - просто в момента цените са безумни, а с лек компромис ще подкараш всяка игра, при това доста добре.

За RAM памети винаги предпочитам последният стандарт - просто ти позволява да добавяш памет по-адекватно през годините... Ако все пак не искаш да вадиш пари може и по-старата DDR да ползваш, но лично аз бих си купил дъно с най-новата възможна, защото добавянето на RAM дава добри резултати, а е най-безболезненият upgarade, ако си се подготвил добре с вярното дъно.

Мога да седна да ти правя примерна оферта, но според мен тенденциите в това, как да си сглобиш машина са по-важни.

В няколко думи - най-добрата видео карта, която можеш да си позволиш, среден клас процесор, дъно с най-новите памети - може и за 130-150 лева, поне 4 гигабайта RAM и лично аз ползвам точно WD Black Edition харддиск и съм бясно щастлив с него - ако си бил в една стая с nVidia GTX 480 ще ме разбереш...

//EDIT: Ако ще си купуваш AMD процесор също бих искал да ти препоръчам и after market охладител. Нещо с heat pipe, но добре направено - повечето читави охладители са около 90-150 лева и уверявам те имат смисъл, дори и да не overclock-ваш системата. Просто лятото почват драмите и това е... ако охлаждането ти е заводско или евтино ще има отражение. Не се хвърляй на разни турбо скъпи водни или азотни ужасии... Обикновен heat pipe е напълно достатъчен ако е с верният дизайн и с качествена медна сплав - не ти трябва нищо повече. За съжаление сериозно са си по 90-150 лева...

//EDIT 2: Естествено ако не пропусна нещо няма да съм аз... За SSD устройствата... Да тези устройства са наистина бързи, да имат ограничен живот - 1 000 000 презаписа и не, нямаш реално нужда от тях. Просто пазара е пълен със посредствени боклуци на доста висока цена, а реално един по-бърз диск би ти свършил работа. Предимството на SSD е във времето за четене, което е на практика близко до нула. Окей - чудесно ще кажат повечето хора... Въпроса е, че често при запис на информация са всъщност по-бавните устройства, а в игрите реално има доста моменти в които има интензивен запис на диска. Ако искаш SSD-то да е по-бързо от харддиска при запис на данни трябва да го набухаш с memory контролери, а това е скъпо удоволствие. Повечето неща под 200-250 долара не бих ги купил точно заради това. Справят се доста зле точно със записа на информация и това дава отражение по-време на игра. Можеш да намалиш проблема с още повече RAM памет и малко tweek-ове по системата, но... заради разликата от 4 секунди при стартиране и я има, я няма 15% в игрите цената става драстично по-голяма... мииии... не, не ги искам лично аз.
    Най-точната и вярна препоръка! Към нея бих добавил само няколко "пиниза"... Както вече почти всички са написали, когато говорим за геймърска машина - най-важни са видеото и RAM-a! За да не се цупят децата след година, гледай видеото да поддържа възможно най-високата версия на Direct X! Определено и аз препоръчвам ATI, защото при тях е възможен един много приятен трик, който дава много висока производителност за смешни пари (в сравнение с някоя "косачка" последно поколение), а именно PC-то се окомплектова вместо с една видео карта на цената на среден клас лаптоп, с две малко по-евтини, но работещи в "bridge" режим, или казано по-простичко в "мрежа"! Аз съм така на едната си машина - с две карти по 512 МВ, и ако новите игри не изискваха по-нови версии на Direct X-а, въобще нямаше да ги пипам (компютъра съм го събирал преди 5 години и чак преди година започнаха да излизат игри които да не мога да ги подкарам)! Ако се вслушаш в съвета ми, ще трябва да се оглеждаш за дъно с два слота за видео, но това отдавна не е екзотика и можеш да избираш и по цвят, дето се вика... Поради естеството и качеството на операционните системи (говоря за различните версии на Виндоуса) всичко опира до RAM-а (оперативната памет) и тук важи принципа на Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече! Гледай да е колкото се може по-бърза и колкото се може повече (според бюджета), като щом говорим за "геймърска машина" в никакъв случай не трябва да е под 8 GB, за да не те дърпат децата за ръкава след някой друг месец, за още пари по компютъра... Имай предвид, че компютър с по-стар и слаб процесор но с 32 GB RAM има в пъти по-голяма производителност, от колкото в обратния вариант и се държи много по-стабилно! Който не вярва - да си донесе машината при мен, да си ги мерим как обработват FULL HD VIDEO в реално време или да им пуснем някой и друг тест в 3D MAX-а... Тук за това няма да споря! За хард диска, аз лично ползвам от години продуктите на WD и съм много доволен и то при положение, че в моята работа хардовете са консуматив! Не съм доволен от Samsung (гърмят като пуканки и от 5 диска един ако си изкара гаранцията е добре), а Seagate отдавна не са това което бяха! Пожелателно е да вземеш по-бърз хард, но не е задължително! Дано съм бил полезен...

Поздрави

П.П. А за да се ориентираш какво има в една геймърска платформа, а защо не и да копираш архитектурата и поне като концепция не е лошо да напишеш в гуглето Alienware и да оплакнеш окото! В никакъв случай не го прави децата ако са покрай теб, че ще се вкараш в приключение...
    Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 28-07-12, 10:52.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
      Хайде и моите 50 ст.
      Малко да те дообъркам, но за ~1400 лв. (без ДДС) се намира лаптоп ASUS NV76 с i7 3610QM (4 cores + HT), Nvidia Geforce GT 650M + вграденото видео!, 750GB HDD има и място за втори диск, най-добре SSD. Хем е преносим, хем има и читав дисплей 17" 1920 х 1080 матов, хем няма игра да не върви на него, а и има и Bang & Olufsen audio със събуфер - звука е много добър за лаптоп, има си екран, батерия...всичко - помисли си

А иначе - процесор Интел! Просто няма сравнение в момента с АМД (за жалост)
      Паметта 8ГБ двуканална, скоростта Няма значение (вЕрвай ми)
      Диска е НАЙ-БАВНОТО нещо в съвременното ПЦ, така, че ССД-то е Силно препоръчително, но само за ОС-а (Операционната система), за други цели са малки/скъпи A Data S510/511 120GB e okolo 200 лв. и върши невероятна работа, горещо го препоръчвам
      Видеото - Нвидиа - АТИ (АМД) не са лоши, но драйверите им все имат някакви дребни проблеми. При това нвидиа 6-а серия (жалко че 680 изпълва бюджета ти на 2/3, но има и по-евтини)
      Не забравяй Дисплея, минимум 1920х1080 (или повече) и гледай да е читав, защото очите нямат цена, вЕрвай ми
      Алекс всичко, което си писал е самата истина, но... просто не издържа в графа цена/производителност. Самият аз бих си купил Intel i7-ца за 550 лева, ако ги имах за глупости. Колкото до SSD-то, да има увеличение в бързодействието на OS, но рядко се забелязва съществена разлика в игрите точно заради момента, който по-горе писах, а именно заради времето за запис. Дали са AData или нещо друго - ако са под 300 лева вътре все са с чипове Samsung/Nanya и като цяло са ужасни...

За лаптопа съм съгласен. Реално сега е момента в който можеш да вземеш лаптоп на наистина добра цена, заради факта, че големите играчи се отеглят от този пазар и се подготвят за инвазията на таблетният пазар. Ако искаш лаптоп сега е момента в който можеш да си го купиш на добра цена.

Коментар

Аз съм твърдо "за" идеята на Алекс.
        А за другите твърдения- че ССД тата бавят при запис - това беше преди години. Сега няма и помен от това. Правят на пух и прах всеки въртящ диск. И да се твърди обратното е несериозно. Имам и 2 лаптопа с нови ССД та и споменатия по-горе със старо. Разликата е, че старите трее си играеш да се туикват а новите "цепят мрака" даже и натоварени с милионите тъпи и безполезни всъщност записи. Проблема с лаптоп за геймърски си е охлаждането. Ще носи игрите доста време, но ще имаш много по бързо физическо "износване" на компонентите от горещината. Но аз никога не бих избрал "събиран" комп пред такъв фабрично събран лаптоп. Кой каквото и да убеждава при "сбиротаците" винаги се появяват проблеми рано или късно. Няма да се впускам в спорове и примери какво може например един фабричен лаптоп панасоник със смешни на книга данни и как засрамва "страшни" геймърски компове.... Сега пък пиша от нетбуук Интел ( да, сглобен е от Интел и разбира се е със интел ССД доскоро не бях и чувал,че има такова животно даже ) ама удоволствието дори да го докоснеш е уникално.... Та фабричните сглобки са за предпочитане според мен.
        Верно,че колкото повечемнения да чуеш толкова по-объркано ще стане. Май не трябваше да я пускаш тая тема да те обърка съвсем .
        Иначе ако успееш да се пребориш някъде из бейовете за добра цена на някой лаптоп ALIENWARE например ти гарантирам, че ще останеш много по-доволен от каквото и да е настолно ПС. И то по ред причини ( да не почвам да изброявам колко е яко да цъкаш на игра със светеща клавиатура за начало.... и т.н.. и т.н.....) . Мисля ,че доста близо до бюджета ти би трябвало да успееш за някой по-стар модел (който ще ти служи още много години да си цъкаш игри на него) ама наистина ще трябва търпение и доза късмет да няма много други бидъри (аз съм виждал тазгодишен модел да "отиде" за 900 евро (което си е кражба) поради лошо описание на аукциона).
        Ама зех та се отплеснах. Но пък да си сложиш в скута едно от тези зверчета и да се потопиш в игра е несравнимо удоволствие де.
        Спирам дотук, че ше зема и аз да почна пак да играя и да не спя няколко седмици докато набарам по-изгоден ALIENWARE из бейовете . А пък ъпгрейднат със ССД ALIENWARE и започнаха да ми текат слюнките.......
        Аз иначе винаги съм мислел за геймърски лаптоп/ или комп малко като за тунерите при колите - доста луди хора вкарват огромни пари там и винаги намират нещо по-добро да ги зариби да го купят и продават с голяма загуба стария проект.... То май и офроуд машините е така. Доста е по-тънко да земеш подготвен отколкото сам да го правиш. Та и това може да е тема за размисъл.
        Сори,че се отплеснах, но и това е гледна точка..... може би
        висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
          .... Колкото до SSD-то, да има увеличение в бързодействието на OS, но рядко се забелязва съществена разлика в игрите точно заради момента, който по-горе писах, а именно заради времето за запис. Дали са AData или нещо друго - ако са под 300 лева вътре все са с чипове Samsung/Nanya и като цяло са ужасни......
          Доста Стара ти е информацията
          Аз ползвам въпросната А-Дата (заради цената и производителността!!!) и за да не съм голословен, ще дам тестове на 750 ГБ Мобилен диск (стандартният на Гореупоменатият АСУС, който Продължавам Горещо да ПРЕПОРЪЧВАМ - няма и проблеми с топлината - проверено в много ИГРИ):

и на въпросната А-ДАТА:

5 ПЪТИ РАЗЛИКА съвсем не е за пренебрегване, такива разлики НЯМА между почти никой други компоненти (освен Видеото)!!!
          Повярвай - усеща се!
          Прикачени файлове

Коментар

Да добавим и един монитор към тоя alienware щото аз не виждам как на 17" какъв е кефа да играеш . Колкото до въпроса лаптоп/марково pc или сглобена бангия винаги съм бил фен на сглобените щайги - най-малкото са в пъти по ремонтно пригодни и имаш в пъти повече мегдан за ъпгрейд. А "refurbished" alienware-a за смешните пари от аукционите като го пратиш 2-3 пати за ремонт до щатите и го чекаш по 2 месеца за ремонт доста бързо ще почнеш да го споменуваш с добро.
            When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Вярно, че информацията ми е стара... изглежда са поумнели, но дори и така реално в игри няма да усетиш сериозна разлика според мен. Че ще ти завърти по-бързо loading екрана чудесно, но... какво пък - може и да греша.

Въпреки това все още ми е наистина трудно да се доверя на NAND-овете. Най-малкото 90% от игрите се правят за mainstream машини, а SSD-то определено все още не е mainstream.

Коментар

Няма да те дезориентирам повече. Направo ти предлагам последната конфигурация която съм правил тези дни:

Процесор: Core i5 2500K
                Дъно: ASRock 1155 Z77 Extreme6
                Видео: Gigabyte GTX 560Ti,nVidia GeForce N560OC,1Gb GDDR5,256 bit, 2xDVI,HDMI,2xFAN,rev.1.0
                Памет: 2х4GB
                Захранване: FORTRON 600W FSP600-80BPN 85+, 80+ Bronze, Active PFC 12cm FAN
                Твърд диск: какъвто искаш
                Кутия: каквато искаш

И наистина, понеже в последно време правя изключително геймърски конфигурации. Цената на сносна гейм конфигурация варира 1500-2000 лв без "изхвърляне" и без "орязване"....

Коментар

Ефекти минимум, резолюция минимум, фпс от 90 нагоре към небето, монитор 19-22 с малко време за реакция и 100хз, добра мишка работеща на поне 500Хз с подходяш пад и слушалки с меко звучене, удобен стол, добър интернет. Това е за шуутърите, След три седмици излиза новия ЦС.
                  Последно редактирано от T-1000; 29-07-12, 09:14.

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                    Ефекти минимум, резолюция минимум, фпс от 90 нагоре към небето, монитор 19-22 с малко време за реакция и 100хз, добра мишка работеща на поне 500Хз с подходяш пад и слушалки с меко звучене, удобен стол, добър интернет. Това е за шуутърите, След три седмици излиза новия ЦС.

Извинявай, ама "резолюция минимум и ефекти минимум", за мен това не е игра, играта трябва да е красива, впечатляваща и да ме грабне, затова и 1920 х 1080 (горе предлаганият лаптоп) за мен е Минимума, по-добре 2560 x 1440 + Всички възможни детаили (който позволява видеото при "игрални" fps > 30, ~ 60). E аз не станaх фен на CS, всъщност именно поради липсата на "Красоти", но вкусове разни

Коментар

Класическия cs, quake, UT си идват хардкор шуутъри и там няма много избор- красотата на заден план, пърформънса на преден. При всички fps игри е така, защото там кефа не идва от галещата окото красота, а от надвиването на съперника. Много хора казват, че няма как да се усетят високите честоти на опресняване и т.н, но които е играл е усетил, че определено не са прави. В крайна сметка ако ще се играе срещу хора, нещата седят както съм ги написал. При тоя тип игри си струва повече да се наблегне на периферията, която и без това има доста дълъг живот и не струва скъпо. GL HF

Коментар

Извинявай, ама "резолюция минимум и ефекти минимум", за мен това не е игра, играта трябва да е красива, впечатляваща и да ме грабне, затова и 1920 х 1080 (горе предлаганият лаптоп) за мен е Минимума, по-добре 2560 x 1440 + Всички възможни детаили (който позволява видеото при "игрални" fps > 30, ~ 60). E аз не станaх фен на CS, всъщност именно поради липсата на "Красоти", но вкусове разни
                        Споделям напълно! Ако една конфигурация nе може да подкара графиката на макс, просто това не е моята конфигурация! Почти 100% от удоволствието е потапянето в реализма който са се опитали да създадат авторите на играта, а това става единствено ако в настройките на видеото всичко е "On" и на "Max"...

Коментар

Е, хайде тогава да питам, какво SSD да си купя? Иде реч за 250GB и нагоре?

...понеже предния път буквално гризнах дръвцето (64GB Corssair, който при няколко едновременни заявки към него започваше да работи като флопи), ще ми се тоя път да не повтарям същия филм.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Предложението на Glow е доста добро.
                            Незнам защо всички се нахвърлиха върху тоя i7 при положение че разликата му с i5 е един hyperthreading който в игрите няма да върши никаква работа и ще е дори по бавен от Core i5 2500K а струва един бюлюк пари отгоре.
                            When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Е, хайде тогава да питам, какво SSD да си купя? Иде реч за 250GB и нагоре?

...понеже предния път буквално гризнах дръвцето (64GB Corssair, който при няколко едновременни заявки към него започваше да работи като флопи), ще ми се тоя път да не повтарям същия филм.

Е ти зададе сложен въпрос, в съвременните ССД-та има 2-3 Контролера (един контролер, но са два-три модела) който всещност правят Магията! И всеки от тях има Плюсове и минуси в зависимост от начина на ползване и типовете данни.
                              Моят съвет е А-ДАТА S511 (почти едно към едно с OCZ Vertex3 като техника) отличник в състезанието цена/производителност. Каквото и да си вземеш, трябва да е модел от тази година (в краен случай миналата) и да е със SATA III (6GB) - защото всички вече са по-бързи от възможностите на SATA II!!!!
                              Едно добро място да почетеш e Anandtek http://www.anandtech.com/print/5851, за да си създадеш представа кое най-добре ще ти свърши работа конкретно на теб.

П.С.
                              Ако си голям фен, Парите не са проблем и говорим за Настолно ПЦ - Има много идейни Устройства - РАИД контролер на PCI-e с няколко Нанда и фантастични показатели 200000 IOPS > 1GB/s
                              http://www.anandtech.com/show/5743/i...ing-in-1h-2012
                              http://www.anandtech.com/show/4470/o...-480gb-preview - това дори го има налично в България за ~1300 лева
                              Последно редактирано от alex_markov; 29-07-12, 12:34.

Коментар

Е ти зададе сложен въпрос, в съвременните ССД-та има 2-3 Контролера (един контролер, но са два-три модела) който всещност правят Магията! И всеки от тях има Плюсове и минуси в зависимост от начина на ползване и типовете данни.
                                Моят съвет е А-ДАТА S511 (почти едно към едно с OCZ Vertex3 като техника) отличник в състезанието цена/производителност. Каквото и да си вземеш, трябва да е модел от тази година (в краен случай миналата) и да е със SATA III (6GB) - защото всички вече са по-бързи от възможностите на SATA II!!!!
                                Едно добро място да почетеш e Anandtek http://www.anandtech.com/print/5851, за да си създадеш представа кое най-добре ще ти свърши работа конкретно на теб.

П.С.
                                Ако си голям фен, Парите не са проблем и говорим за Настолно ПЦ - Има много идейни Устройства - РАИД контролер на PCI-e с няколко Нанда и фантастични показатели 200000 IOPS > 1GB/s
                                http://www.anandtech.com/show/5743/i...ing-in-1h-2012
                                http://www.anandtech.com/show/4470/o...-480gb-preview - това дори го има налично в България за ~1300 лева
                                PC-то e настолно, но все пак не съм готов да дам за един диск колкото за читав лаптоп. Нещо към 500-700лв ми е лимита.

Примерно по ей-това съм се "загуедАл":
                                OCZ 480GB Agility 3, SATAIII, 2.5 inch, MLC, SSD

Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X