Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грешка в закръглението на Windows Calculator

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Грешка в закръглението на Windows Calculator

Не е по темата, ама ... аз да питам?
    В тоя ред на мисли, отдавна си търся сметачна линийка или линийки ...
    Някой да има нещо на ум ??
    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
      Някой да има нещо на ум ??
      Аз имам в мазата.

Коментар

Господи каква пушилка - само от едно неправилно зададено условие обсъдихме колко струват едно времешните "Правец 8х" и калкулаторите от преди края на соца...

В този ред на мисли - имам един калкулатор Casio, който позната ми донесе от Швеция, когато бях на... шест май... вече ми е леко мъгла. Сега съм на 32 (преди няколко дни ги навърших) - същият си работи перфектно до ден днешен. Дори го пробвах с по-горната задача, но в коректен вид, защото няма как да прогресира команди, за разлика от компютърният. Работи... Дори връща верни отговори... понеже няма как да зададеш грешно условието. В този ред на мисли се чудя дали все пак от Microsoft не са объркали? В смисъл повече функционалност - повече начини да объркаш user-а...

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
          Господи каква пушилка - само от едно неправилно зададено условие обсъдихме колко струват едно времешните "Правец 8х" и калкулаторите от преди края на соца...

В този ред на мисли - имам един калкулатор Casio, който позната ми донесе от Швеция, когато бях на... шест май... вече ми е леко мъгла. Сега съм на 32 (преди няколко дни ги навърших) - същият си работи перфектно до ден днешен. Дори го пробвах с по-горната задача, но в коректен вид, защото няма как да прогресира команди, за разлика от компютърният. Работи... Дори връща верни отговори... понеже няма как да зададеш грешно условието. В този ред на мисли се чудя дали все пак от Microsoft не са объркали? В смисъл повече функционалност - повече начини да объркаш user-а...
          E обясни за нас индианците какви некоректно зададени команди има?
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            E обясни за нас индианците какви некоректно зададени команди има?
            Прощавай - не си дадох сметка, че така и не направих доказателството. Честно казано и в момента ме мързи, но с думи прости - ако върху резултата от операция извършиш нова такава с друго число същата може (и ще бъде) отчетена във верния за математиката порядък.

Ще ползвам примера от първия пост

2+2*2=8 или 6 заради това как се изписват в калкулатора. Това е т.нар прогресия, която калкулатора използва. Ако човек (преди втори клас) смята задачата нормално би я прочел като мисъл - от ляво на дясно. Калкулатора няма тези навици и може само да смята - за това и я смята: 2+2*2 - реда е 2*2+2 - (т.е. 6, а не 8 ) нищо, че са изписани обратно. Проблема със корен квадратен е от същият тип - вместо да ви смята корен от две минус две ви смята 2 минус корен от 2, което е и причината за объркания отговор, който освен всичко, заради стандартите е изписан и в scientific формат, за да може да бъде побран на дисплея...

// явно вече съм доста уморен - две typo-та за една минута...
            Последно редактирано от господин никой; 14-12-11, 15:54. Причина: typo...

Коментар

За 2+2*2=8 или 6 иди дойди е ясно къде е проблема.

Но за SQRT4 - 2 както ида го въртиш все прави 0.

SQRT2 - 2 не е нула и тва е ясно на всички
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                За 2+2*2=8 или 6 иди дойди е ясно къде е проблема.

Но за SQRT4 - 2 както ида го въртиш все прави 0.
                SQRT2 - 2 не е нула и тва е ясно на всички
                Точно това ти казах - човека от пръвия пост не прави (SQRT4)-2, а прави 2-(2SQRT) при което му връща някаква безумна редица числа, които трябв да се изпишат в scientific формат (не знам дали обърна внимание на дискретното "e"* което е предпоследен символ в отговора?) и съответно означават нещо доста различно от -8 точка нещо си, което в първият момент виждат очите

//EDIT: Точно заради това в първият си отговор заговорих за учител по математика. Този вид правила, а именно кое след кое действие се извършва, ако паметта не ме лъже май се учат във втори клас, а?

sqrt4=2
                2-sqrt2=-8.1648465955514287168521180122928e-39 //EDIT3 (предполагам) - мързи ме да ги конвертирам в нормален вид, съжалявам, но наистина ме мързи...

*прощавай не "а", а "е" - моя грешка...
                Последно редактирано от господин никой; 14-12-11, 16:11. Причина: typo, EDIT 1/2/3, стилистични промени

Коментар

...Сега наистина ме мързи...
                  ... в момент съм прекалено уморен да се занимавам с просторни обяснения...
                  ...Честно казано и в момента ме мързи
                  ...мързи ме да ги конвертирам в нормален вид, съжалявам, но наистина ме мързи...
                  Виж, без лоши чувства - явно наистина си много уморен, мързи те яко. По-добре си почини, пий ракийка, топни мезенцето в лютеничка, целуни жената и се наспи едно хубаво. Не за друго, а си прочел само края на първия пост и от там иде всичко:

Точно това ти казах - човека от пръвия пост не прави (SQRT4)-2, а прави 2-(2SQRT)
                  Моля те прочети внимателно:

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
                  Отворете калкулатора
                  Сложете числото 4
                  Вземете корен квадратен
                  Извадете 2...
                  Сега по темата:

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  По темата: Това как ще закръгля един калкулатор зависи най-вече какво искаш от него - точност, или приятност за окото. Ако правиш халваджийски сметки в кварталния хоремаг - много ясно е че нещо по 10 на степен -38 няма да ти говори нищо, съответно ти е по-изгодно някой да е "замазал" софтуерно всичките тия ненужни на мозъка ти цифри. Ако обаче ти е нужна всичката налична точност - никакви замазвания нямат място в него.

Отделно, нулата е доста "специално" място по отношение на компютърните изчисления и начина, по който съхраняваме числата от живия живот в компютъра.
                  Виж в случая говорим за закръгление на представянето. Иначе калкулатора правилно си съхранява числата незакръглени (даже по-горе в дискусията беше даден пример). Говорим за репрезентационната част. Аз лично бих очаквал Scientific калкулатора да не закръглява въобще, а да го прави другия. Но това е друга тема.

Отново искам да призова хората да се върнат на темата - защо закръгляването на числата става нормално при всички други числа, но не и при нула? В този смисъл искам продължение на:

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Отделно, нулата е доста "специално" място по отношение на компютърните изчисления и начина, по който съхраняваме числата от живия живот в компютъра.
                  А така - точно в целта! Сега да кажете какво му е специалното и кои от специалните му свойства/качества не са отчели като възможен проблем от Microsoft, що се отнася до закръгляването?

Коментар

Извинете за двойната публикация, но трябва все пак да го покажа визуално на "господин никой":

http://www.youtube.com/watch?v=oBNyBhzu8zI

Коментар

Виж, без лоши чувства - явно наистина си много уморен, мързи те яко. По-добре си почини, пий ракийка, топни мезенцето в лютеничка, целуни жената и се наспи едно хубаво. Не за друго, а си прочел само края на първия пост и от там иде всичко:
                      Виж за това си много прав, да - трябва и до това да стигна, че "и ние душа носим г-н Началство"
                      Моля те прочети внимателно:
                      Прочетох внимателно. Точно това направих - не искам да прозвучи, като заяждане. Това, което прави калкулатора е да сметне 2-2sqrt по начина по който го въвеждаш - няма грешка. Влиза в сила същия фючър, който се ползва, когато зададеш например 2+2+2+2+2+2+ и т.н. Дори и можеш да го зададеш, като 2+2============ - специално това дори го има в Casio-то за което говорих по-горе... Ей обичам си я тая машинка.

Коментар

Абе и аз съм изморен, ама да ви кажа - непосредствен проблем, който се проявява при гимнастиката на Филип не е, че калкулаторът закръглява - той все едно винаги го прави, а че показва по-малка точност, отколкото знае. Корен от 4 - той хубаво ни го показва 2, но в регистъра, с който ще прави следващата операция, помни нещо като 1.999999999999999999999923 - толкова му е точността на изчисляване на квадратен корен. Ясно е, че като от това нещо извадим 2, няма да се получи точно 0.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Абе и аз съм изморен, ама да ви кажа - непосредствен проблем, който се проявява при гимнастиката на Филип не е, че калкулаторът закръглява - той все едно винаги го прави, а че показва по-малка точност, отколкото знае. Корен от 4 - той хубаво ни го показва 2, но в регистъра, с който ще прави следващата операция, помни нещо като 1.999999999999999999999923 - толкова му е точността на изчисляване на квадратен корен. Ясно е, че като от това нещо извадим 2, няма да се получи точно 0.
                          Ясене пробвай следното:

3025, вземи му корен квадратен и извади 54. Отговорът е 1.

3025, вземи му корен квадратен и извади 55. Отговорът е -7.4021628552062890788913586833967e-38

3025, вземи му корен квадратен и извади 56. Отговорът е -1.

Ясно е, че има точност при изчисленията. Ама как така не успява да закръгли все при нулата?

Коментар

1 и -1 в горните примери със сигурност не са 1 и -1, а нещо като 1.0000000000000000000000000021 и -0.99999999999999999999999999979 (не ми бройте 0 и 9 - произволно ги нацъках). За да се видят, обаче, такива числа, трябва да разполагаме с повече значещи разреди на дисплея. Това, че калкулаторът помни повече разреди, отколкото показва, обикновено подобрява резултата от дълги сметки. Всъщност и в тези тук случаи получаваме не толкова лош резултат.

Със сигурност ще получим подобно чудо, ако след като сме получили 1 по горния начин, извадим от него 1.

И да, нулата е специална в двоичните числа с плаваща запетая, но тук спънката е не точно в специалността на нулата.

Коментар

3025, вземи му корен квадратен и извади 55. Отговорът е -7.4021628552062890788913586833967e-38
                              Аз пък се съмнявам, дали и ЦЕРН работят с такава точност -38ма?
                              Все пак светлината изминава 3 на 11ста милиметра в секунда.

Коментар

Аз си поиграх малко: Същата грешка дава и ако вземеш първо корена, после извадиш или прибавиш произволно число, но накрая пак извадиш или прибавиш необходимото за да се получи О. 4SQRT - 1=1 1-1= грешката,
                                Като след всяко действие нарочно натисках = за да елиминирам грешка в приоритетите на действията.
                                Същото е и с SQRT4 +3=5 5-5= .........
                                подаръци за мъже от FACOM
                                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X