Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грешка в закръглението на Windows Calculator

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Грешка в закръглението на Windows Calculator

Отворете калкулатора
    Сложете числото 4
    Вземете корен квадратен
    Извадете 2...

Лесно ще се досетите защо се получава така - проблемът е със закръглението от число с плаваща запетая до цяло. А защо става само при закръгляване до нула? Ако например вземете корен от 9 и извадите 2 няма проблем, а ако вземете корен от 9 и извадите 3 има...

И още... Копирайте "2+2*2 = " и вмъкнете в калкулатора. Ако е в "standard" режим ще върне 8, а ако е в "scientific" - 6...

От: Грешка в закръглението на Windows Calculator

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
    Отворете калкулатора
    Сложете числото 4
    Вземете корен квадратен
    Извадете 2...

Лесно ще се досетите защо се получава така - проблемът е със закръглението от число с плаваща запетая до цяло. А защо става само при закръгляване до нула? Ако например вземете корен от 9 и извадите 2 няма проблем, а ако вземете корен от 9 и извадите 3 има...

И още... Копирайте "2+2*2 = " и вмъкнете в калкулатора. Ако е в "standard" режим ще върне 8, а ако е в "scientific" - 6...
    Мисля, че в момента учителя ти по математика се радва, че никой не знае кой е той... Иначе това не е проблем, но... в момент съм прекалено уморен да се занимавам с просторни обяснения. Да кажем просто, че машините правят само това, което хората им наредят.

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
      Мисля, че в момента учителя ти по математика се радва, че никой не знае кой е той...
      Това е очевиден проблем при закръгление на число с плаваща запетая към цяло, операция която калкулатора прави коректно при всички други случаи, но не и при закръгление към нула. И не е свързано с математиката, а с информатиката. Впрочем други калкулатори ще се справят безпроблемно със задачата.

Коментар

И на мен ми стана интересно защо се получава така. Това за корена по-точно. Другото уж ми е ясно.
        Иван Маринов
        Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
        ЕНДУРО ВАРНА

Коментар

Първоначално публикуван от VaHk0_ Преглед на мнение
          И на мен ми стана интересно защо се получава така. Това за корена по-точно. Другото уж ми е ясно.
          Ще оставя "господин никой" да отговори. Той така се изказа, че няма начин да не знае.

Коментар

То е ясно. Както за всички компютърни неволи и за тая е виновен Били!
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

По-важното е, че когато към получения резултат 8Е-39 (горе-долу) прибавиш 2 и го качиш на квадрат си дава 4, тоест операцията е вярна
              Иначе ... Ицо го е казал . Интересното е, че същата дивотия се получава и на ЕксПи и на 7ца, мислех, че са го оправили ...
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                .. Интересното е, че същата дивотия се получава и на ЕксПи и на 7ца, мислех, че са го оправили ...
                Няма да го оправят . В лиценза на Винбозата пише че ти е забранено да го ползваш за ракетни технологии Явно са взели и мерки

пп
                в 3.11 интересно как е
                байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                Суперспам - спама на суперите

Коментар

Ъпдейтваш ли си Windows-a?
                  Публикувайте отговор

Коментар

Това какво значи,да се ползва само с лябителски цели???

Коментар

Аз че окьоравявам с годините е ясно, ама що не виждам корена , нито в нормалния, нито в научния вид на калкулатора !?
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                        Аз че окьоравявам с годините е ясно, ама що не виждам корена , нито в нормалния, нито в научния вид на калкулатора !?
                        В нормалния е под М-
                        в научния се ползва x^y - четвърта колона трети ред (х на степен 0,5 е точно корен квадратен)

ПП Тия чудеса на калкулатора обикалят нета от повече от година с 16 да пробвате пак бърка
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          ...
                          ПП Тия чудеса на калкулатора обикалят нета от повече от година с 16 да пробвате пак бърка
                          ама ква година, pentium помниш ли кога го пуснаха? Там тез шмекерлъци бяха на силиконено ниво.
                          То Саддам що си прави суперкомпютрите от плейстейшъни
                          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                            ама ква година, pentium помниш ли кога го пуснаха? Там тез шмекерлъци бяха на силиконено ниво.
                            То Саддам що си прави суперкомпютрите от плейстейшъни
                            Тва ясно.

Ама Филип тука го е написал все едно е открил Америка един вид, пък то нищо ново под слънцето
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              В нормалния е под М-
                              в научния се ползва x^y - четвърта колона трети ред (х на степен 0,5 е точно корен квадратен)

В стандартния на ХР няма М-. Поне при мен.
                              Пък съм свикнал с Касио от студентските години и там корена си беше със съответния знак за корен, даже има и на х-та.
                              ПП. А кубичен как е - 0.333333333333333333333333333333333.....................................................................
                              подаръци за мъже от FACOM
                              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X